Skip to main content

ΠΡΩΤΗ ΥΛΗ

Ολα όσα χρειάζεται να ξαναμάθεις για να επανέλθεις στην κανονικότητα

Η επανεκκίνηση της ζωής μετά τον εμβολιασμό και το τέλος της πανδημίας



 

 

Το 2020 μας άφησε στο κλείσιμο με μια «ένεση» θετικής ενέργειας με την ανακοίνωση του εμβολίου για τον κορωνοϊό και την έναρξη του εμβολιασμού. Στο ίδιο μήκος κύματος υποδεχτήκαμε και το 2021 με την ελπίδα άλλο κακό να μη μας βρει και σύντομα να μπορέσουμε να ξαναπάρουμε τη ζωή στα χέρια μας. Η ζωή μας πριν τον covid, μοιάζει με μακρινή ανάμνηση κι ας ήταν μόλις πέρσι τέτοια εποχή που ζούσαμε «στον κόσμο μας», μην έχοντας την παραμικρή υποψία για το δυστοπικό σενάριο που αναμενόταν να ζήσουμε όλοι σε ένα μαζικό πρωτοφανές παγκόσμιο best seller. Από τη μια στιγμή στην άλλη βρεθήκαμε αντιμέτωποι με έναν αόρατο εχθρό και μέσα σε λίγο διάστημα η ζωή μας άλλαξε συντριπτικά από τη μια στιγμή στην άλλη.

Πόσο έτοιμη είσαι να γυρίσεις στην παλιά σου ζωή, στους πρότερους ρυθμούς της καθημερινότητάς σου και από πού θα ξεκινήσεις την επανεκκίνηση; Τι είναι αυτό που σου έλειψε περισσότερο; Μήπως κάποιες αγαπημένες σου ιεροτελεστίες να τις δεις στο εξής με νέο βλέμμα; Ίσως είναι η σωστή στιγμή να επαναπρογραμματίσεις τον εαυτό σου και να μάθεις κάποια πράγματα από την αρχή…

 

 

Θέματα για συζήτηση

Αν πας νοερά στην εποχή προ κορωνοϊού, θα θυμηθείς ότι ήταν σχετικά εύκολο να πιάσεις ψιλή κουβεντούλα με οποιονδήποτε, από το πώς πέρασες τις διακοπές μέχρι το ποια ταξίδια ή εκδρομές σχεδιάζεις, η ποικιλία θεμάτων ήταν ανεξάντλητη. Και δεν αφορούσε τα μέτρα πρόληψης, τις μάσκες και ποιο αντισηπτικό δεν χαλάει τα χέρια ή τα προβλήματα στο zoom και τις σειρές του Netflix. Ίσως στην αρχή να υπάρξει μια αμηχανία προκειμένου να νιώσεις άνετα για να ξαναβάλεις στην κουβέντα θέματα ανάλαφρα, ανθρώπινα και απλά και να πιάσεις από την αρχή το κουβάρι των ενδιαφερόντων σου που άφησες στη μέση όταν οι συνθήκες της πανδημίας δεν επέτρεπαν και πολλά περιθώρια για small talk ανάμεσα στα δύο μέτρα απόσταση. Ίσως το πρώτο μεταιχμιακό διάστημα να το περάσεις με ερωτήσεις του στιλ «πώς πήγε το lockdown σου;» αλλά κι αυτό είναι κάτι.

Χειραψίες

Αν παλιά σε προβλημάτιζε το ζήτημα της χειραψίας –μη γνωρίζοντας πότε είναι πολύ χλιαρή και αδύναμη και πότε είναι πολύ ενθουσιώδης και στιβαρή– έχοντας υποστεί ένα διάστημα που το να δίνεις το χέρι σου ήταν απαγορευμένο, βγαίνοντας από αυτή την περιπέτεια ίσως επαναπροσδιορίσεις τον τρόπο που ανταλλάσσεις χειραψίες. Αν και είναι πιθανό με τόση στέρηση επαφής που προηγήθηκε, όταν επιτέλους νιώσουμε ξανά ασφαλείς να αφήσουμε τις χειραψίες και να πέφτουμε ο ένας στην αγκαλιά του άλλου.

 

 

Κοινωνικότητα

Μπορεί να νιώθεις ότι μπόρεσες να διατηρήσεις μια μορφή κοινωνικότητας μέσω των εφαρμογών και των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, αλλά η αλήθεια είναι ότι έβαλες στον πάγο για μεγάλο διάστημα την κοινωνική σου ζωή. Από τα οικογενειακά γεύματα, τις εξόδους με τους συναδέλφους, τα ραντεβού, μέχρι τους μεγάλους γάμους ή τις καλλιτεχνικές εκδηλώσεις και τα events που ήταν σε pause, ο κοινωνικός σου εαυτός χρειάζεται ξεσκόνισμα. Αλλά καθώς θα ξαναμπείς στην πίστα των κοινωνικών υποχρεώσεων, μήπως να κρατήσεις και κάτι καλό από την περιπέτεια που ξεπέρασες και να κάνεις check in μόνο εκεί που πραγματικά θες να είσαι.

Τα οutfits

Αν κατάλαβες κάτι από το άνοιγμα και το ξανακλείσιμο των κομμωτηρίων και των κέντρων αισθητικής αυτό ήταν ότι η εμφάνιση ακόμα και σε συνθήκες πανδημίας παραμένει νούμερο ένα ζητούμενο. Οδηγίες για μακιγιάζ και ντύσιμο ειδικό για τηλεργασία και zoom meetings έκαναν τα trends μόδας και ομορφιάς να περάσουν σε άλλο επίπεδο. Επιστρέφοντας τώρα στην κανονικότητα θα πρέπει να ξαναθυμηθείς και τα χείλη όταν επιτέλους βγάλεις για τα καλά τη μάσκα, αλλά και θα πρέπει να θυμηθείς να ντύνεσαι και στο κάτω μέρος του σώματος που για ένα διάστημα ήταν αόρατο – και ναι να ξεθάψεις τις γόβες σου! Ωστόσο, το να διατηρήσεις και μετά την πανδημία το athleisure κι ένα πιο casual στιλ και να ενισχύσεις τις ανησυχίες σου για τη βιωσιμότητα της μόδας αλλάζοντας συνειδητά τις καταναλωτικές σου συνήθειες θα ήταν κάτι εξαιρετικά καλό!

 

 

To πραγματικό date

Ακόμα κι αν χρειαστεί να ξαναδείς όλες τις ρομαντικές κομεντί των ‘80s & ‘90s προκειμένου να θυμηθείς πώς φλέρταρε ο κόσμος, σε εκλιπαρώ όταν τελειώσει όλο αυτό το κακό του κορωνοϊού, βγάλε τις εφαρμογές dating από το κινητό σου, κλείσε για λίγο τους λογαριασμούς των προφίλ στα social και βγες ξανά έξω. Βρες αληθινούς ανθρώπους, συγχρωτίσου, γίνε μέλος μιας ομάδας, βρες καινούργια χόμπι ή απλώς κάθισε στην μπάρα ενός μπαρ και μπες ξανά στο παιχνίδι του φλερτ. Στην αρχή μπορεί να νιώσεις μια αμηχανία έξω από το δίχτυ εικονικής ασφαλείας, αλλά -είπαμε- επέζησες μιας πανδημίας, μπορείς να διαχειριστείς ένα αληθινό ραντεβού.

Αντιμετωπίζοντας τα πλήθη

Σου λείπουν τα φεστιβάλ. Σου λείπουν οι συναυλίες. Σου λείπουν τα γεμάτα μπαρ. Σου λείπει ακόμη και η ουρά. Είσαι έτοιμη να αντιμετωπίσεις τα μαζικά πλήθη που σε τυλίγουν σε αυτές τις καταστάσεις; Όταν έχεις περάσει κάποιους μήνες στην απομόνωση και κοντεύοντας να γίνεις αντικοινωνική και μισάνθρωπος εφόσον άλλαζες πεζοδρόμιο όταν έβλεπες κάποιον να σε πλησιάζει πιο κοντά από τα επιτρεπόμενα δύο μέτρα, ίσως δυσκολευτείς να προσαρμοστείς ξανά στην προκορωνοϊού πραγματικότητα. Μην αγχώνεσαι, εδώ προσαρμόστηκες στις συνθήκες της πανδημίας, ο εαυτός σου θυμάται πώς είναι να είσαι κοινωνικό ον.

Επιστροφή στο γραφείο

Αν ήσουν με αναστολή ή δούλευες για μεγάλο διάστημα από το σπίτι με συνθήκες τηλεργασίας ίσως δυσκολευτείς να επιστρέψεις στη ρουτίνα του γραφείου. Εστίασε στα θετικά, την επαφή με τους συναδέλφους, τη διά ζώσης αλληλεπίδραση, τις συζητήσεις, το διάλειμμα και τη διαδρομή. Και το σημαντικότερο, δεν θέλω να σε ταράξω αλλά από το σπίτι δούλευες πολλές περισσότερες ώρες από αυτές του κανονικού ωραρίου σου!

Δημόσια ομιλία

Χμ, ναι αυτό ίσως το μόνο που γλίτωσες χάρη στον κορωνοϊό: το άγχος που προκαλεί σε πολύ κόσμο μια ομιλία μπροστά σε μεγάλο κοινό. Ξεκίνα από ένα πιο μικρό κοινό, ξαναβρές τη φωνή σου, από τη συμμετοχή σου σε ένα μίτινγκ της εταιρείας σου μέχρι τη συνέλευση της πολυκατοικίας σου, μέχρι το πιο απλό να καλέσεις φίλους στο σπίτι και να τους μιλήσεις για κάποια από τις φοβίες σου. Ναι μπορεί να έχεις ξεχάσει πώς είναι να μιλάς χωρίς ακουστικά ή μπροστά σε ανθρώπους κι όχι σε πίξελ αλλά το ‘χεις μέσα σου. Το μόνο που χρειάζεται να εμπιστευτείς ξανά το ένστικτό σου και να μιλήσεις από την ψυχή σου.

 

 

 

Διαβάστε επίσης

ΠΡΩΤΗ ΥΛΗ

«Στο πρώτο της πάθος, μια γυναίκα αγαπά τον αγαπημένο της, στη συνέχεια το μόνο που αγαπά είναι αγάπη» Lord Byron

Ο Λόρδος Βύρων πέθανε στις 19 Απριλίου 1824 στο πλευρό των Ελλήνων επαναστατών  στο Μεσολόγγι

ΠΡΩΤΗ ΥΛΗ

«Η ζωή είναι σαν να κάνεις ποδήλατο. Για να διατηρήσεις την ισορροπία, πρέπει να συνεχίσεις να κινείσαι» Άλμπερτ Άινσταϊν

Μαθήματα σοφίας και ζωής από τον Άλμπερτ Άινσταϊν που πέθανε στις 18 Απριλίου του 1955

ΠΡΩΤΗ ΥΛΗ

«Η μνήμη της καρδιάς εξαλείφει τα άσχημα και μεγεθύνει τα καλά» Gabriel García Márquez

O σπουδαίος Gabriel García Márquez πέθανε στις 17 Απριλίου 2014, αλλά τα βιβλία του συνεχίζουν να μας ταξιδεύουν

Προτεινόμενα

ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΑ

Ζώδια Σαββάτου 20 Απριλίου

Εάν πιστεύετε ότι μέχρι στιγμής τα έχετε δει όλα, θα διαπιστώσετε ότι κάνατε λάθος

ΠΡΟΤΑΣΗ ΗΜΕΡΑΣ

Όλα όσα θα δούμε στο Disney+ τον Απρίλιο

Με αποκλειστικό, πρωτότυπο περιεχόμενο, χιλιάδες τίτλους Disney, Pixar, Marvel, Star Wars, National Geographic και περιεχόμενο γενικής ψυχαγωγίας, το Disney+ προσφέρει στους fans περισσότερα από όσα φαντάζονται, όλα σε ένα σημείο.

ΒΟΛΤΑ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ

Αθήνα: Βόλτα σε έξι ξεχωριστά βιβλιοπωλεία

Έξι ιδιαίτερα βιβλιοπωλεία της Αθήνας, γεμάτα τέχνη, ποίηση, design, κυψέλες φιλαναγνωσίας και επικοινωνίας. Γράφει ο Μάνος Νομικός