Skip to main content

ΠΡΩΤΗ ΥΛΗ

Πώς από καταναλώτρια να γίνεις smart shopper

Νέα εποχή, νέα καταναλωτικά ήθη με πιο οικονομικές αγοραστικές πρακτικές



Σχεδόν 2 και χρόνια τώρα με την πανδημία η καθημερινότητά σου άλλαξε, οι ρυθμοί σου μεταβλήθηκαν, δοκιμάστηκαν σχέσεις, συνήθειες, επηρεάστηκαν ακόμα οι αξίες και οι προτεραιότητές σου. Με τα καταστήματα να ανοιγοκλείνουν, έγινες από τη μία εξπέρ στις ηλεκτρονικές αγορές, από την άλλη ίσως και να αφουγκράστηκες τις πραγματικές σου ανάγκες, να επανεκτίμησες τη σχέση μου με τη μόδα και να είσαι τώρα έτοιμη να αναθεωρήσεις την καταναλωτική σου στάση.

Τώρα που μπήκε στο 2023, ίσως κι εσύ να έχεις συνειδητοποιήσει ότι χρειάζεσαι μια αλλαγή. Μπορεί να νιώθεις ότι ήρθε η ώρα να μεταμορφωθείς από μία shopaholic σε save-aholic. Μια στροφή και μια τάση που αποδεικνύεται ότι μέσα στη νέα χρονιά γίνεται όλο και πιο δημοφιλής.

Οι ειδικοί και σύμβουλοι αγορών, που ο ρόλος τους είναι να βοηθάνε τους καταναλωτές να επαναπρογραμματίσουν τη σκέψη τους, προκειμένου να ψωνίζουν πιο έξυπνα και να εξοικονομούν χρήματα στις αγορές τους, υποστηρίζουν ότι ο Ιανουάριος σηματοδοτεί μια ευκαιρία-ορόσημο για τους ανθρώπους να επανεκτιμήσουν τις καταναλωτικές τους συνήθειες και τονίζουν ότι δεν υπάρχει καλύτερη στιγμή για να ξεκινήσεις από το τώρα.

 

Η νέα χρονιά έτσι κι αλλιώς αποτελεί χρονικά το καλύτερο έναυσμα και σου δίνει την ευκαιρία να κάνεις τα πράγματα διαφορετικά και αυτό περιλαμβάνει και τους καταναλωτικούς σου στόχους αλλά και τον σχεδιασμό πλάνου για την οικονομική σου ανάπτυξη. Αν αυτοπροσδιορίζεσαι ως shopaholic, αρχικά είναι σκόπιμο να αναρωτηθείς πώς αυτόν τον εθισμό θα τον φέρεις σε πιο υγιή πλαίσια τόσο για την ψυχική όσο και την οικονομική σου ευεξία. Κάθε συνήθεια που γίνεται αυτόματα μπορεί να οδηγήσει στην υπερβολή και να χάσεις τον έλεγχο. Βάζοντας ρεαλιστικούς οικονομικούς στόχους θα σε βοηθήσει να ελέγξεις και το αγοραστικό σου πάθος και η νέα καταναλωτική σου στάση θα σε ωθήσει να βρεις και μια μεγαλύτερη ισορροπία στη ζωή σου. Γίνεται λοιπόν να συνδυαστεί ένα σχέδιο αποταμίευσης με την αγάπη σου παύλα αδυναμία σου για αγορές; Τώρα μάλιστα που ανοίγουν ξανά τα καταστήματα είναι ακόμα περισσότερο η κατάλληλη στιγμή για να σου δώσουμε μερικά tips από τους ειδικούς που θα σου προσφέρουν κέρδος μαθαίνοντάς σου να ψωνίζεις με πιο έξυπνο τρόπο.

Ηλεκτρονικές αγορές προς όφελός σου

Το κύριο λάθος, λένε οι ειδικοί, που κάνουν οι άνθρωποι όταν ψωνίζουν στο διαδίκτυο είναι ότι δεν αναζητούν ευκαιρίες εξοικονόμησης. Ωστόσο, χάρη στην τεχνολογία, είναι πολύ εύκολο να το πετύχεις αυτό. Για παράδειγμα, εάν καταλήξεις σε αυτό που θες να αγοράσεις, θα πρέπει πάντα να αναζητάς αυτό το στοιχείο στο διαδίκτυο και να βεβαιωθείς ότι έχεις εντοπίσει ποιος το έχει στην καλύτερη τιμή. Μπορείς να αξιοποιήσεις τις δυνατότητες των μηχανών αναζήτησης αλλά και ειδικά site με συγκρίσεις τιμών για έχεις στη διάθεσή σου τις καλύτερες δυνατές πληροφορίες. Ίσως βρεις χρήσιμες και εφαρμογές ή sites που εξειδικεύονται στις προσφορές και τις εκπτώσεις. Με αυτόν τον τρόπο θα διασφαλιστεί ότι καθώς περιηγείσαι στο διαδίκτυο, θα έχεις ειδοποιήσεις για διαθέσιμες επιστροφές χρημάτων [προσφορές] και άλλες εκπτώσεις. Ένας άλλος τρόπος για εξοικονόμηση με ελάχιστη προσπάθεια είναι να ορίσεις ειδοποιήσεις συμφωνίας για αντικείμενα που σας ενδιαφέρουν στο Slickdeals.net. Αυτό είναι πολύ χρήσιμο, ειδικά για ακριβά είδη. Επίσης, με αυτόν τον τρόπο, θα ειδοποιείσαι αυτόματα όταν αυτό το αντικείμενο θα έχει πωληθεί, οπότε δεν χρειάζεται να ξοδέψεις τον χρόνο και την ενέργειά σου αναζητώντας προσφορές.

Φασούλι το φασούλι

Ένας από τους καλύτερους τρόπους για να παρακολουθείς γρήγορα τις αποταμιεύσεις σου είναι να τις τοποθετήσεις σε αυτόματο πιλότο - μόλις το εισόδημά σου μπαίνει στο λογαριασμό σου, φρόντιζε να μεταφέρεται ένα καθορισμένο ποσό στις αποταμιεύσεις σου αυτόματα. Ανεξάρτητα από το πόσο μεγάλο ή μικρό είναι αυτό το ποσό η απόφαση να το καθιερώσεις, θέτει τις βάσεις μιας συνήθειας και ενισχύει την αυτοπεποίθηση καθώς βλέπεις σιγά σιγά το υπόλοιπο των αποταμιεύσεών σου να αυξάνεται. Εάν η αποταμίευση είναι κάτι νέο για σένα, ίσως προτιμήσεις να ξεκινήσεις εστιάζοντας στην οικοδόμηση ενός πλάνου έκτακτης ανάγκης - αυτό είναι ένα στάνταρ ποσό που θα αφήνεις στην άκρη για ώρα ανάγκης – κάτι σαν δίχτυ ασφαλείας και θα ξέρεις ότι δεν το ακουμπάς. Με όλη την αβεβαιότητα των συνθηκών που έχει δημιουργήσει η πανδημία, δεν υπήρξε ποτέ πιο κατάλληλη στιγμή για να δώσεις στον εαυτό σου το αίσθημα της ηρεμίας και της ασφάλειας που σου επιτρέπει η εξοικονόμηση! Τέλος, εξοικειώσου με την ιδέα δημιουργίας δευτερευόντων λογαριασμών που συνδέονται με συγκεκριμένους στόχους (όπως ένα ταμείο διακοπών, για όταν θα είσαι σε θέση να ταξιδέψεις ξανά). Η διαίρεση των αποταμιεύσεών σου σε μικρότερους λογαριασμούς σού επιτρέπει να ορίσεις ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα και ένα συγκεκριμένο ποσό.

Βρες την κατάλληλη για σένα πιστωτική κάρτα

Υπάρχουν πιστωτικές κάρτες που ειδικεύονται σε επιστροφές ή ενισχύουν την ανταμοιβή συγκεκριμένων αγορών καθώς συνεργάζονται με επιλεγμένες επιχειρήσεις – πριν επιλέξεις τη δική σου ενημερώσου για το δίκτυο καταστημάτων με τα οποία συνεργάζονται για να δεις αν εμπίπτουν στις ανάγκες και τις επιθυμίες σου. Επίσης υπάρχουν και οι κάρτες που βγάζουν οι μεγάλες εταιρείες ή καταστήματα που προσφέρουν ειδικές εκπτώσεις και προνόμια σε συνεργασία με την τράπεζα που αναλαμβάνει την πιστωτική. Επειδή ωστόσο οι πιστωτικές μπορούν εύκολα να σε βάλουν σε πειρασμό κι εμείς σήμερα κάνουμε μαθήματα εξοικονόμησης, η καλύτερη λύση είναι να έχεις μια προπληρωμένη κάρτα με συγκεκριμένο ποσό που κυρίως θα χρησιμοποιείς στις ηλεκτρονικές σου αγορές, επιλογή που θα σου προσφέρει και μεγαλύτερη ασφάλεια.

Έλεγξε την παρόρμηση

Αν σου έμαθε κάτι η πανδημία αυτό είναι ότι όταν κάνεις σχέδια το σύμπαν σκάει στα γέλια. Επίσης σου έμαθε ότι τίποτα δεν μπορεί να το θεωρείς δεδομένο ούτε καν τα ανοιχτά μαγαζιά. Όταν θες να αγοράσεις κάτι σκέψου πραγματικά πόσο το χρειάζεσαι – ειδικά για ρούχα πού πώς και πόσο θα το φορέσεις. Να έχεις μια λίστα του τι έχεις και τι χρειάζεσαι και να την ανανεώνεις τακτικά ανάλογα με το τι χάλασε/μίκρυνε/δεν θα ξαναφορέσεις ώστε αντίστοιχα να τα αναπληρώνεις. Να έχεις μια λίστα επιθυμιών αλλά προτού αγοράσεις κάτι αναρωτήσου πάλι με βάση το τρίπτυχο «πού πώς και πόσο θα το φορέσεις», αν είναι για μια φορά δες αν μπορείς να δανειστείς ή νοικιάσεις κάτι τέτοιο από το να το αγοράσεις.

Από την ανακύκλωση στη βιωσιμότητα

Αυτό το διάστημα έμαθες ότι μπορείς να ζεις με τα απαραίτητα, αξιολόγησες από την αρχή και σε πιο υγιή βάση τι και πόσα ακριβώς χρειάζεσαι για να είσαι ευτυχισμένη. Από το «καταναλώνω άρα υπάρχω» έφτασες «στο υπάρχω και δεν χρειάζεται να αγοράσω κάτι». Κανείς βέβαια δεν οραματίζεται έναν κόσμο χωρίς καταστήματα ή αγορές. Ωστόσο, μπορείς να οραματιστείς έναν κόσμο με πιο ουσιαστικές και ρεαλιστικές καταναλωτικές ανάγκες. Ήδη η στροφή της μόδας στη βιωσιμότητα του πλανήτη ωθεί όλους μας για πιο σοφή χρήση των πόρων και των υλικών αλλά και των πηγών ενέργειας. Πριν αγοράσεις κάτι δες πρώτα κατά πόσο μπορεί την ανάγκη που θες να καλύψεις να σου ικανοποιήσει ο μετασχηματισμός κάτι που έχεις ήδη στη διάθεσή σου. Και πριν πετάξεις κάτι σκέψου αν μπορεί να χρησιμεύσει σε κάποιον άλλον και να το ανταλλάξεις, πουλήσεις ή προσφέρεις.

Μικρές υπενθυμίσεις

Ένα επιτυχημένο ταξίδι για αξεσουάρ και ρούχα χρειάζεται να είναι μέρος ενός σχεδίου για τη δημιουργία ή συντήρηση μιας κομψής συλλογής σου. Επέκτεινε την γκαρνταρόμπα σου, επιτρέποντάς σου να αναμιγνύεις και να ταιριάζεις με κάθε αντικείμενο που αγοράζεις με τουλάχιστον 3 άλλα αντικείμενα που υπάρχουν ήδη στην ντουλάπα σου. Οι αγορές σου πρέπει να διατηρούν ή να ενισχύουν την κομψότητα και το στιλ σου. Και κυρίως να σε κάνουν να νιώθεις υπέροχα!

Διαβάστε επίσης

ΠΡΩΤΗ ΥΛΗ

«Η ζωή είναι σαν να κάνεις ποδήλατο. Για να διατηρήσεις την ισορροπία, πρέπει να συνεχίσεις να κινείσαι» Άλμπερτ Άινσταϊν

Μαθήματα σοφίας και ζωής από τον Άλμπερτ Άινσταϊν που πέθανε στις 18 Απριλίου του 1955

ΠΡΩΤΗ ΥΛΗ

«Η μνήμη της καρδιάς εξαλείφει τα άσχημα και μεγεθύνει τα καλά» Gabriel García Márquez

O σπουδαίος Gabriel García Márquez πέθανε στις 17 Απριλίου 2014, αλλά τα βιβλία του συνεχίζουν να μας ταξιδεύουν

ΠΡΩΤΗ ΥΛΗ

«Τέχνη δεν είναι αυτό που βλέπεις, αλλά αυτό που κάνεις τους άλλους να δουν». Edgar Degas

In art we trust! Παγκόσμια Ημέρα Τέχνης, μέσα από τα λόγια σημαντικών καλλιτεχνών

Προτεινόμενα

ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΑ

Ζώδια Παρασκευής 19 Απριλίου

Δεν πρέπει να υποτιμάτε την καρδιά σας μονίμως, αλλά να της δίνετε προτεραιότητα

BLOGS

Σε ένα biopic για τον Frank Sinatra δια χειρός Martin Scorsese φημολογείται ότι θα παίξει ο Leonardo DiCaprio

Και το ίδιο ισχύει για την Jennifer Lawrence, που θα υποδυθεί κατά πάσα πιθανότητα τη δεύτερη σύζυγο του Sinatra, την ηθοποιό Ava Gardner

ΜΟΥΣΙΚΗ

Η Nalyssa Green επιστρέφει με το νέο της single, «Όλα Τα Πάρτυ Του Κόσμου»

Από τον επερχόμενο δίσκο της με τίτλο Πολύ Καλή Στα Πάρτυ