Skip to main content

ΠΡΩΤΗ ΥΛΗ

Amanda Gorman: το νέο πρόσωπο της ελπίδας

 

«Εάν μπολιάσουμε το έλεος με δύναμη και τη δύναμη με το δικαίωμα, τότε η αγάπη θα γίνει η κληρονομιά μας»



 

 

«Όταν έρθει η μέρα, αναρωτιόμαστε πού μπορούμε να βρούμε φως σε αυτήν την ατέρμονη σκιά; Η απώλεια που κουβαλάμε, μια θάλασσα που πρέπει να περάσουμε. Θρέψαμε την κοιλιά του θηρίου.

Έχουμε μάθει ότι η ησυχία δεν είναι πάντα ειρήνη και οι κανόνες και οι έννοιες του τι υπάρχει, δεν αφορούν πάντα τη δικαιοσύνη. Και όμως η αυγή έρχεται λίγες ώρες πριν το καταλάβουμε, κάπως το καταφέρνουμε, κάπως το ξεπερνάμε και βλέπουμε ένα έθνος που δεν είναι σπασμένο αλλά απλώς ημιτελές».

Με αυτούς τους στίχους ξεκίνησε την εκφώνηση του «The Hill We Climb» η Amanda Gorman και έκλεψε την παράσταση με το ήθος, το λόγο και την παρουσία της στην ορκωμοσία του νέου Προέδρου των ΗΠΑ, Joe Biden. Στο ποίημά της, περιέγραψε τον εαυτό της ως «ένα κοκαλιάρικο μαύρο κορίτσι που κατάγεται από σκλάβους και μεγάλωσε από μια ανύπαντρη μητέρα [που] μπορεί να ονειρεύεται μια μέρα να γίνει πρόεδρος». Όλο το ποίημα είναι εξαιρετικό αλλά για τη δύναμή τους ξεχωρίσαμε τους εξής στίχους: «Εάν μπολιάσουμε το έλεος με δύναμη και τη δύναμη με το δικαίωμα, τότε η αγάπη θα γίνει η κληρονομιά μας και η αλλαγή, το δικαίωμα εκ γενετής των παιδιών μας».

 

 

Από εκείνη τη στιγμή όλος ο πλανήτης ασχολείται μαζί της κι η ίδια μέσα σε λίγες ώρες βρέθηκε να έχει δικό της λήμμα στην Wikipedia (και fan club στο Instagram όπου αναφέρεται ως «Poet. Writer. Dreame») αλλά και να γίνεται πρωτοσέλιδο στον παγκόσμιο Τύπο.

Διαβάζουμε λοιπόν ότι η Amanda S. C. Gorman είναι Αμερικανίδα ποιήτρια και ακτιβίστρια από το Λος Άντζελες. Το έργο της επικεντρώνεται σε θέματα καταπίεσης, φεμινισμού, φυλής και περιθωριοποίησης, καθώς και της αφρικανικής διασποράς. Η Gorman ήταν το πρώτο πρόσωπο που κέρδισε τον τίτλο Εθνικός Βραβευμένος Ποιητής Νεολαίας/National Youth Poet Laureate. Δημοσίευσε το βιβλίο ποίησης The One for Whom Food Is Not Enough το 2015.

 

 

Η Gorman γεννήθηκε στο Λος Άντζελες το 1998 και μεγάλωσε από τη μητέρα της, μια δασκάλα που ονομάζεται Joan Wicks, με τα δύο αδέλφια της. Έχει μια δίδυμη αδερφή, την Gabrielle, η οποία είναι ακτιβίστρια και σκηνοθέτης. Η Gorman είπε ότι μεγάλωσε σε ένα περιβάλλον με περιορισμένη πρόσβαση στην τηλεόραση. Έχει περιγράψει τον νεαρό της εαυτό ως «παράξενο παιδί» που του άρεσε να διαβάζει και να γράφει και βρήκε υποστήριξη από τη μητέρα της.

https://www.instagram.com/p/CKShWyPj58k/

Εμφάνισε διαταραχή της ακουστικής επεξεργασίας και είναι υπερευαίσθητη στον ήχο. Είχε επίσης δυσκολία στην ομιλία κατά την παιδική της ηλικία, αλλά δεν είδε το εμπόδιο της ομιλίας της ως δεκανίκι - μάλλον το αντιμετώπισε ως δώρο και δύναμη. Η ίδια δήλωσε σχετικά, «το έβλεπα πάντα ως δύναμη γιατί από τότε που αντιμετώπιζα αυτά τα εμπόδια όσον αφορά τις ακουστικές και φωνητικές μου δεξιότητες, έγινα πολύ καλή στην ανάγνωση και τη γραφή. Συνειδητοποίησα ότι όταν ήμουν σε νεαρή ηλικία, απαγγέλλοντας το απόσπασμα της Marianne Deborah Williamson για τη μαμά μου, ότι “ο βαθύτερος φόβος μας δεν είναι ότι είμαστε ανεπαρκείς, ο βαθύτερος φόβος μας είναι ότι είμαστε ισχυροί πέρα ​​από το μέτρο”».

 

 

Τελείωσε το New Roads, ένα ιδιωτικό σχολείο στη Σάντα Μόνικα, έλαβε υποτροφία κολλεγίου Milken Family Foundation και σπούδασε κοινωνιολογία στο Harvard College.

Η τέχνη και ο ακτιβισμός της επικεντρώνονται σε ζητήματα καταπίεσης, φεμινισμού, φυλής και περιθωριοποίησης, καθώς και της αφρικανικής διασποράς. Εμπνεύστηκε να γίνει αντιπρόσωπος νεολαίας για τα Ηνωμένα Έθνη το 2013 αφού παρακολούθησε μια ομιλία της βραβευμένης από το Πακιστάν με το βραβείο Νόμπελ Μαλάλα Γιουσαφζάι.

https://www.instagram.com/p/CJJgkqIFV4E/

Το 2016, ίδρυσε τη μη κερδοσκοπική οργάνωση One Pen One Page, ένα πρόγραμμα γραφής και ηγεσίας για νέους. Το 2017, έγινε ο πρώτος συγγραφέας που εμφανίστηκε στο Βιβλίο του Μήνα του Ινστιτούτου XQ. Έγραψε ένα αφιέρωμα για τους μαύρους αθλητές για τη Nike και έκλεισε εκδοτική συμφωνία με τον οίκο Viking Children's Books για να γράψει δύο παιδικά βιβλία.

 

 

Επιπλέον, την ίδια χρονιά, η Gorman έγινε η πρώτη νεαρή ποιήτρια που άνοιξε τη λογοτεχνική σεζόν για τη Βιβλιοθήκη του Κογκρέσου και έχει διαβάσει την ποίησή της στο MTV. Έραψε το "In This Place: An American Lyric" για την ερμηνεία της τον Σεπτέμβριο του 2017 στη Βιβλιοθήκη του Κογκρέσου, η οποία τιμούσε την Tracy K. Smith ως ποιήτρια των Ηνωμένων Πολιτειών. Η βιβλιοθήκη και το μουσείο Morgan απέκτησαν το ποίημά της "In This Place (An American Lyric)" και το παρουσίασαν το 2018 μαζί με έργα της Elizabeth Bishop.

https://www.instagram.com/p/CKUhuNEpShp/

Τον Μάιο του 2020, η Gorman εμφανίστηκε σε ένα επεισόδιο της διαδικτυακής σειράς Some Good News που φιλοξένησε ο John Krasinski, όπου είχε την ευκαιρία να συναντήσει την Oprah Winfrey. Επίσης, παρουσίασε το "Earthrise" ένα ποίημα επικεντρωμένο στην κλιματική κρίση.

Μετά τις 6 Ιανουαρίου 2021, τροποποίησε τη διατύπωση του ποιήματός της για να συμπεριλάβει τα πρόσφατα θλιβερά επεισόδια στο Καπιτώλιο των Ηνωμένων Πολιτειών. Κατά τη διάρκεια της εβδομάδας πριν από την ορκωμοσία, η Gorman είπε στον κριτικό βιβλίων της Washington Post, Ρον Τσαρλς, «Η ελπίδα μου είναι ότι το ποίημα μου θα αντιπροσωπεύει μια στιγμή ενότητας για τη χώρα μας και ότι με τα λόγια μου, θα μπορέσω να εκφράσω ένα νέο κεφάλαιο και εποχή για το έθνος μας».

Λίγες ώρες μετά την ορκωμοσία το The Hill We Climb και ένα έργο της με τίτλο Change Sings: A Children's Anthem, ήταν στην κορυφή της λίστας των bestseller της Amazon. Και τα δύο βιβλία πρόκειται να κυκλοφορήσουν τον Σεπτέμβριο του 2021.

 

Cover photo: Naima Green – Cultured Magazine

 

 

 

Διαβάστε επίσης

ΠΡΩΤΗ ΥΛΗ

«Αγάπα περισσότερο, ώσπου να μην πονάει άλλο» William Shakespear

Μαθήματα αγάπης και έρωτα από τον William Shakespear

ΠΡΩΤΗ ΥΛΗ

«Δεν σκέφτομαι πια τον θάνατο με ρομαντικό τρόπο» Robert Smith

Χρόνια πολλά στον The Cure της καρδιάς μας

Προτεινόμενα

ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΑ

Ζώδια Παρασκευής 26 Απριλίου

Αφεθείτε στην ευτυχία που σας προσφέρει η καθημερινότητα

PETS

Γιατί η γάτα μου με κοιτάζει επίμονα;

6 λόγοι για τους οποίους οι γάτες κοιτούν επίμονα και πώς να ανταποκριθείτε

ΒΙΒΛΙΟ

12 βιβλία για το Πάσχα του 2024

Η Ναταλία Πετρίτη επιλέγει τα βιβλία που θα μας κρατήσουν συντροφιά στις διακοπές και που θα χαρίσουμε στους αγαπημένους μας.