Skip to main content

ΠΡΩΤΗ ΥΛΗ

Αν νιώθεις να «τρελαίνεσαι» επειδή έχει «τρελαθεί» ο κύκλος σου, υπάρχει εξήγηση

Άλλη μια παρενέργεια λόγω του άγχους της πανδημίας, γένους θηλυκού



 

Ακόμα και τα ειδικά apps έχουν χάσει τον λογαριασμό και τα έχουν βρει σκούρα με τον υπολογισμό και δεν μπορούν να σε βοηθήσουν ως προς το πότε περιμένεις την επόμενη σου περίοδο. Μπορεί να είχες ήδη και στο παρελθόν βιώσει αλλαγές στον κύκλο σου. Ακόμα και γυναίκες με τον πιο σταθερό κύκλο προσέχουν αλλαγές όταν είναι πολύ αγχωμένες, ή ακόμα και λόγω της κούρασης ή με την αλλαγή των εποχών. Αυτό ωστόσο που βιώνουν εδώ κι έναν χρόνο η πλειοψηφία των γυναικών τείνει να καθιερώσει την αστάθεια ως τη νέα νορμαλιτέ του κύκλου…

Από τον Μάρτιο του 2020, οι περισσότεροι έχουμε βιώσει φυσικές εκδηλώσεις άγχους που μέσω της παγκόσμιας πανδημίας. Από τη χαμηλή ενέργεια και τους πονοκεφάλους έως τις αλλαγές στη διάθεση και τον διαταραγμένο ύπνο, οι ρυθμοί όλων είναι βαθιά αναστατωμένοι. Και πολλές γυναίκες έχουν βιώσει αλλαγές σε έναν θεμελιώδη ρυθμό: τον εμμηνορροϊκό κύκλο.

Όταν, σύμφωνα με την Guardian, η γυναικολόγος Dr Anita Singh (που γράφει και κάνει podcast ως Gynae Geek) δημοσίευσε μια άτυπη έρευνα στο Instagram τον Μάιο, ρωτώντας αν οι γυναίκες είχαν παρατηρήσει αλλαγές στους κύκλους τους ή στα ορμονικά συμπτώματά τους, το 65% των 5.677 ερωτηθέντων δήλωσαν ναι. Μια μελέτη (που δεν έχει ακόμη αξιολογηθεί από ομοτίμους) που διεξήχθη από αθλητικούς επιστήμονες και την εταιρεία βιοανάλυσης Orreco έδειξε ότι το 53% των 749 γυναικών που ρωτήθηκαν σχετικά με τα χαρακτηριστικά του εμμηνορροϊκού κύκλου τους ανέφεραν αλλαγές, όπως αλλαγές στη διάθεση και μεγαλύτερους κύκλους από το συνηθισμένο.

Για να κατανοήσουμε τι μπορεί να συμβαίνει, πρέπει να σκεφτούμε τους βασικούς μηχανισμούς του εμμηνορροϊκού κύκλου. Σε κύκλο 28 ημερών, η ωορρηξία θα συμβεί περίπου την 14η ημέρα. Το κενό θυλάκιο από το οποίο αναδύεται το αυγό θα σχηματίσει κάτι που ονομάζεται ωχρό σώμα - έναν προσωρινό αδένα που παράγει υψηλά επίπεδα ορμόνης προγεστερόνης (και χαμηλότερα επίπεδα οιστρογόνων) για να προετοιμάσει τη μήτρα για εγκυμοσύνη εάν το ωάριο γονιμοποιηθεί. Εάν αυτό δεν συμβεί, προκαλείται μείωση των επιπέδων προγεστερόνης και οιστρογόνου που ξεκινά περίπου μια εβδομάδα πριν από την περίοδο, την 21η ημέρα.

Η πτώση αυτών των ορμονών μπορεί να επηρεάσει τις χημικές ουσίες του εγκεφάλου, συμπεριλαμβανομένης της σεροτονίνης. Πολλές γυναίκες που εμφανίζουν δύσκολο PMS διαπιστώνουν ότι, μόλις αρχίσει η αιμορραγία και σταθεροποιηθούν τα επίπεδα ορμονών, τα συμπτώματά τους εξαφανίζονται. Αλλά οι ορμόνες είναι μόνο ένα μέρος της εικόνας.

Το PMS δεν είναι καθαρά βιολογικό, επειδή η ίδια διαδικασία ανόδου και πτώσης οιστρογόνων και προγεστερόνης συμβαίνει σε όλες όσες έχουν κύκλο και δεν επηρεάζονται όλες με τον ίδιο τρόπο. Οι γυναίκες με PMS δεν έχουν ανώμαλα επίπεδα ορμονών, αλλά φαίνεται να είναι πιο ευαίσθητες στα μεταβαλλόμενα επίπεδα προγεστερόνης και οιστρογόνου.

Αυτό που κάνει μερικές γυναίκες να είναι πιο ευαίσθητες από άλλες είναι μια ερώτηση που είναι δύσκολο επιστημονικά να απαντηθεί – έως ακατόρθωτο. Υπάρχουν πρώιμα στοιχεία που υποδηλώνουν ότι ορισμένες γυναίκες μπορεί να έχουν γενετική ευπάθεια να επηρεαστούν από ορμονικές αλλαγές, ιδιαίτερα με προεμμηνορροϊκή δυσφορική διαταραχή, μια πιο σοβαρή εμπειρία PMS. Ο βαθμός στον οποίο η αλλαγή των επιπέδων ορμονών θα επηρεάσει κάποια πιθανότατα θα συσχετιστεί από την ψυχολογική της κατάσταση. Έτσι, αν γνωρίζεις ήδη ότι τα γεγονότα της ζωής μπορούν να κάνουν τα συμπτώματα PMS να εμφανίζονται χειρότερα, αυτό σου λέει κάτι για το τι συμβαίνει κατά τη διάρκεια μιας παγκόσμιας πανδημία.

Το επίμονο άγχος μας αφήνει σε αναστολή σε κατάσταση μάχης ή πτήσης. Σε απειλητικές καταστάσεις, μια ορμονική οδός στο σώμα που ονομάζεται άξονας υποθαλάμου-υπόφυσης-επινεφριδίων, που συνδέει τον εγκέφαλο με τα επινεφρίδια, ενθαρρύνει την απελευθέρωση της ορμόνης στρες κορτιζόλης - προετοιμάζοντας μας να ανταποκριθούμε στην απειλή. Το άγχος μπορεί να εμβαθύνει την αντίληψή σου για τον πόνο. Ο πόνος μπορεί να είναι αγχωτικός. το άγχος μπορεί να είναι οδυνηρό.

Παρακολούθησε το άγχος σου και πώς επηρεάζει τον εμμηνορροϊκό κύκλο σου

Η κατανόηση του επιπέδου του άγχους σου είναι το πρώτο βήμα για τον εντοπισμό του τρόπου με τον οποίο το άγχος μπορεί να επηρεάσει τον κανονικό εμμηνορροϊκό κύκλο σου, τα συμπτώματα PMS και τη γενική υγεία της αναπαραγωγής. Αυτό που θα σε βοηθήσει να περιηγηθείς στον κύκλο της εμμήνου ρύσεως, είναι αρχίσεις να διατηρείς ένα ημερολόγιο της περιόδου σου, παρακολουθώντας συμπτώματα όπως ένταση πόνου ή ψυχολογικές μεταβολές.

Μείνε ενυδατωμένη και βάλε στη διατροφή σου τα αντιφλεγμονώδη τρόφιμα

Υπάρχουν απλές αλλαγές στον τρόπο ζωής που σου επιτρέπουν να απομακρύνεις το άγχος και να γίνεις ο πιο υγιής εαυτός σου, διατηρώντας το μυαλό, το σώμα και την περίοδο σου υπό έλεγχο. Τρεις πυλώνες για να μένεις υγιής πάντα, αλλά ειδικά κατά τη διάρκεια μιας περιόδου, είναι η επαρκής ενυδάτωση, η ισορροπημένη διατροφή και ο καλής ποιότητας και ποσότητας ύπνος. Για το σκοπό αυτό, συνιστάται να πίνεις όσο το δυνατόν περισσότερο νερό, τουλάχιστον οκτώ έως δέκα ποτήρια και να τρως τρόφιμα με βάση το νερό (όπως μούρα, σέλινο και αγγούρι) για να ελαχιστοποιήσεις την κατακράτηση νερού και το φούσκωμα. Επιπλέον, η κατανάλωση ζεστού ή χλιαρού νερού έχει βρεθεί ότι χαλαρώνει τους μυς της μήτρας, οπότε δοκίμασε την ανακούφιση μέσω ζεστών τονωτικών ροφημάτων όπως τζίντζερ και πράσινο τσάι.

Όσον αφορά τη διατροφή, προσπάθησε να αποφύγεις τα τρόφιμα που είναι «κλασικές αιτίες φουσκώματος» όπως φασόλια, μπρόκολο, λαχανάκια, λάχανο, κουνουπίδι και τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε νάτριο. Προσπάθησε να καταναλώνεις φρέσκα φρούτα και λαχανικά, άπαχες πρωτεΐνες και σύνθετους υδατάνθρακες, όπως δημητριακά ολικής αλέσεως και καστανό ρύζι, για να αποφύγεις το φούσκωμα. Τα φυσικά διουρητικά - όπως το σέλινο, τα αγγούρια, το καρπούζι, οι ντομάτες, τα σπαράγγια, το χυμό λεμονιού και το σκόρδο - μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση του φουσκώματος και του πρηξίματος.

Δοκίμασε ένα θερμαντικό επίθεμα και / ή ειδικά συμπληρώματα διατροφής

Για ασθενείς που διαχειρίζονται τον πόνο της περιόδου, συνιστάται να χρησιμοποιήσουν ηλεκτρικό θερμαντικό επίθεμα, το οποίο θα ενισχύσει την κυκλοφορία και θα ανακουφίσει τη φλεγμονή για να διευκολύνει τις κράμπες της εμμήνου ρύσεως. Ένα άλλο χρήσιμο εργαλείο για την ένταση των μυών, ιδίως πονοκεφάλους, είναι το μαγνήσιο, το οποίο σε συνδυασμό με τη Β6 έχει βρεθεί ότι είναι ευεργετικό στη μείωση των συμπτωμάτων του PMS. Προτείνονται επίσης προβιοτικά, chasteberry, βασιλικός πολτός, εκχύλισμα passion flower και ασβέστιο ως άλλοι χρήσιμους τρόποι για τη θεραπεία ορισμένων από τα κοινά συμπτώματα του PMS.

Άσκηση σώματος και μυαλού

Για να μειωθεί το φούσκωμα και η κατακράτηση νερού, προτείνεται τακτική άσκηση τέσσερις έως έξι φορές την εβδομάδα για τουλάχιστον 30 λεπτά - ιδιαίτερα κατά την καραντίνα όταν είναι πιο δύσκολο να παραμείνεις δραστήρια και να διατηρήσεις το σώμα σε κίνηση. Μία από τις πιο δημοφιλείς μορφές άσκησης για ανακούφιση από την περίοδο είναι η γιόγκα, καθώς οι δημοφιλείς πόζες όπως η στάση του παιδιού, η στάση σκύλος με κατεύθυνση προς τα κάτω και η στάση καμήλας είναι γνωστό ότι βοηθούν στην ανακούφιση των κραμπών. Η εξάσκηση της προσοχής είναι ένα άλλο σημαντικό εργαλείο για τη φροντίδα της περιόδου. Από διαλογισμό έως αναπνοή, οι δραστηριότητες προσοχής και διαλογισμού μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση του πόνου, της κόπωσης και του άγχους.

Διαβάστε επίσης

ΠΡΩΤΗ ΥΛΗ

«Ως γυναίκα δεν έχω χώρα. Ως γυναίκα, η χώρα μου είναι όλος ο κόσμος» Virginia Woolf

Η εμβληματική συγγραφέας Virginia Woolf αποφάσισε να φύγει από τη ζωή στις 28 Μαρτίου 1941, αφήνοντας πίσω της ένα μεγαλειώδες έργο

ΠΡΩΤΗ ΥΛΗ

Jon Fosse «Ο πόλεμος και η τέχνη είναι αντίθετα. Η τέχνη είναι ειρήνη».

Ο Νορβηγός νομπελίστας συγγραφέας, Jon Fosse, μας συγκινεί με το μήνυμα για την Παγκόσμια Ημέρα Θεάτρου 2024

ΠΡΩΤΗ ΥΛΗ

«Γράφω για το σεξ, όχι για την αγάπη. Τι ξέρω για την αγάπη;» Sarah Jessica Parker

Η Sarah Jessica Parker γεννήθηκε στις 25 Μαρτίου 1965 και συνεχίζει να ενσαρκώνει τη φαντασίωση ζωής πολλών γυναικών

Προτεινόμενα

SINGLES

Πώς να βελτιώσεις την καθημερινότητα και την ποιότητα ζωής σου σε τέσσερα απλά βήματα

Ηρεμία, ενσυνείδηση, αυτοπεποίθηση και καλός ύπνος θα σε βοηθήσουν να κατακτήσεις πιο εύκολα τους προσωπικούς στόχους ευεξίας

CELEBS

Μαριάντα Πιερίδη: Ρομαντική απόδραση στο Λονδίνο με τον νέο της σύντροφο

Το ζευγάρι έκανε το πρώτο του ταξίδι στο εξωτερικό μετά από σχέση δύο μηνών

ΜΟΥΣΙΚΗ

Πέρα από τη θάλασσα | Ο Παύλος Παυλίδης συναντά τον Γιάννη Μαρκόπουλο

Ψηφιακή πρεμιέρα στο Onassis Channel στο YouTube | 31.03.2024 | 21:00 | Σκηνοθεσία: Χρήστος Σαρρής