Skip to main content

ΠΡΩΤΗ ΥΛΗ

«Δεν ξέρω αν πιστεύω στον γάμο. Πιστεύω στην οικογένεια, την αγάπη και τα παιδιά» Penelope Cruz

Γίνεται 49 ετών αλλά συνεχίζει να ονειρεύεται σαν μικρό κορίτσι



Μούσα του Αλμοδοβάρ, πρώην σύντροφος του Τομ Κρουζ και νυν σύζυγος του Χαβιέ Μπαρδέμ, έχεις πολλούς λόγους να μισείς-αγαπάς το μεσογειακό της ταπεραμέντο, την καθαρή ομορφιά της, το υποκριτικό της ταλέντο, την υπέροχη ερμηνεία της φωνής της και το αισθαντικό της βλέμμα.

Η Πενέλοπε Κρουζ Σάντσεθ (ισπανικά: Penélope Cruz Sánchez) γεννήθηκε στις 28 Απριλίου 1974) είναι Ισπανίδα ηθοποιός. Ξεκίνησε την καριέρα της το 1991 όταν ήταν 16 ετών στην τηλεόραση και ένα χρόνο μετά έκανε το κινηματογραφικό της ντεμπούτο στην ταινία Jamón, Jamón. Έγινε γνωστή με τους ρόλους της στις ταινίες Vanilla Sky και Blow. Και οι δύο αυτές ταινίες κυκλοaφόρησαν το 2001 και έγιναν εισπρακτικές επιτυχίες.

Τη δεκαετία του 2000 εμφανίστηκε σε πολλές ταινίες διαφορετικών ειδών, συμπεριλαμβανομένων της κωμωδίας Ζευγάρια σε Διακοπές (Waking Up in Reno, 2002), το θρίλερ Gothika (2003), τη χριστουγεννιάτικη ταινία Noel (2004), την περιπέτεια Σαχάρα (Sahara, 2005), την ταινία κινουμένων σχεδίων G-Force (2009) και το μιούζικαλ Εννέα (Nine, 2009). Οι πιο σημαντικές ταινίες της αποτελούν το Γύρνα Πίσω (Volver, 2006), για την οποία έλαβε υποψηφιότητα για Όσκαρ και Χρυσή Σφαίρα και το Vicky Cristina Barcelona (2008), για την οποία κέρδισε το Όσκαρ β' γυναικείου ρόλου. Ήταν η πρώτη Ισπανίδα ηθοποιός στην ιστορία του θεσμού που βραβεύεται με Όσκαρ και η πρώτη Ισπανίδα ηθοποιός που λαμβάνει το δικό της αστέρι στη Λεωφόρο της Δόξας του Χόλιγουντ.

Η Κρουζ είχε τρία χρόνια δεσμό με τον Τομ Κρουζ. Χωρίσανε τον Ιανουάριο του 2004. Μετά την ολοκλήρωση των γυρισμάτων της ταινίας Σαχάρα ξεκίνησε να βγαίνει με τον Μάθιου Μακόναχι. Τον Ιούνιο του 2006 είπαν σε συνέντευξή τους ότι αποφάσισαν να χωρίσουν. Το 2007 ξεκίνησε να βγαίνει με το Χαβιέρ Μπαρδέμ. Παντρεύτηκαν τον Ιούλιο του 2010 και στις 22 Ιανουαρίου 2011 απέκτησαν το πρώτο τους παιδί, τον Λίο Ενσίνας Μπαρδέμ. Στις 23 Ιουλίου 2013, έφερε στον κόσμο το δεύτερο παιδί τους, ένα κοριτσάκι, τη Λούνα, στη Μαδρίτη.

Σήμερα τιμώντας τα γενέθλιά της θυμόμαστε μερικές από τις χαρακτηριστικές της φράσεις:

«Η φιλοδοξία μου είναι να είμαι ευτυχισμένη».

 

«Είναι μια επαναστατική εμπειρία. Αυτός είναι ο καλύτερος τρόπος που μπορώ να το περιγράψω. Σας μεταμορφώνει εντελώς, σε ένα δευτερόλεπτο. Η φύση είναι πολύ σοφή και σας δίνει εννέα μήνες για να προετοιμαστείτε, αλλά σε εκείνη τη στιγμή-όταν βλέπετε αυτό το πρόσωπο, έχετε μεταμορφωθεί μια για πάντα».

 

«Όλα αυτά τα κλισέ, αυτά που ακούτε για όταν αποκτήσετε μωρό και τη μητρότητα - όλα είναι αλήθεια. Και όλα αυτά είναι τα πιο όμορφα πράγματα που θα ζήσετε ποτέ».

«Ήρθα στο Λος Άντζελες για πρώτη φορά το 1994. Δεν μιλούσα αγγλικά. Ήξερα μόνο πώς να πω δύο προτάσεις: “Πώς είσαι;” και “θέλω να συνεργαστώ με τον Johnny Depp”».

 

«Πρέπει να σταματήσουμε τον θάνατο και να δουλέψουμε για τη ζωή, να σταματήσουμε την πείνα και να ζωνανέψουμε την ελπίδα»

 

«Έχω μια ισχυρή προσωπικότητα και λέω αυτό που πιστεύω».

 

«Ζω για κάθε μέρα και προσπαθώ να έχω λιγότερο φόβο, λιγότερη ανησυχία. Αλλά πάντα ανησυχούσα για τα πάντα. Είναι στη φύση μου. Είναι το πράγμα που με κάνει να υποφέρω περισσότερο».

https://www.instagram.com/p/COBAHmNn_1Q/

«Δεν ξέρω γιατί, αλλά οι γυναίκες σε ένα κομμωτήριο μοιράζονται τα βαθύτερα μυστικά τους».

 

«Υπάρχουν τόσοι πολλοί σχεδιαστές που αγαπώ και είμαι τόσο τυχερή που δουλεύω με τόσους πολλούς από αυτούς και μερικές φορές περνάω χρόνο μαζί τους».

 

«Δεν μεγάλωσα ποτέ με το να ονειρεύομαι έναν γάμο - δεν σκεφτόμουν τέτοια πράγματα. Δεν ξέρω πώς να το εξηγήσω. Το μόνο που με νοιάζει είναι να είμαι ευτυχισμένη».

 

«Δεν θέλω ποτέ να λέω ψέματα για την ηλικία μου. Αν κοιτάξω γύρω από τις ηθοποιούς που θαυμάζω, είναι όλες γυναίκες που δεν έχουν αγωνιστεί ενάντια στο να μεγαλώσουν, αλλά αγκάλιασαν τον χρόνο και ήταν περήφανες γι' αυτό - γυναίκες όπως η Σοφία Λόρεν ή η Όντρεϊ Χέπμπορν».

«Ως ηθοποιός, αγαπώ πραγματικά ανθρώπους όπως η Άννα Μαγάνι και η Ντέμπρα Γουίνγκερ. Πιστεύω επίσης ότι δεν υπάρχει καμία καλύτερη από τη Μέριλ Στριπ».

 

«Το πιο σημαντικό μάθημα που έχω μάθει σε αυτήν τη δουλειά είναι πώς να λέω όχι. Έχω πει όχι σε πολλούς πειρασμούς και χαίρομαι που το έκανα».

 

«Δεν μπορείτε να ζήσετε τη ζωή σας κοιτάζοντας τον εαυτό σας από την οπτική γωνιά κάποιου άλλου».

«Ένα πράγμα για το οποίο είμαι περήφανη: είμαι πραγματικά ικανή να γελάω με τον εαυτό μου».

 

«Δεν ξέρω αν πιστεύω στον γάμο. Πιστεύω στην οικογένεια, την αγάπη και τα παιδιά».

 

«Ήμουν 11 ετών όταν είπα για πρώτη φορά ότι ήθελα να γίνω ηθοποιός και όλοι με κοίταξαν σαν να είπα ότι ήθελα να πάω στο φεγγάρι».

Διαβάστε επίσης

ΠΡΩΤΗ ΥΛΗ

«Στο πρώτο της πάθος, μια γυναίκα αγαπά τον αγαπημένο της, στη συνέχεια το μόνο που αγαπά είναι αγάπη» Lord Byron

Ο Λόρδος Βύρων πέθανε στις 19 Απριλίου 1824 στο πλευρό των Ελλήνων επαναστατών  στο Μεσολόγγι

ΠΡΩΤΗ ΥΛΗ

«Η ζωή είναι σαν να κάνεις ποδήλατο. Για να διατηρήσεις την ισορροπία, πρέπει να συνεχίσεις να κινείσαι» Άλμπερτ Άινσταϊν

Μαθήματα σοφίας και ζωής από τον Άλμπερτ Άινσταϊν που πέθανε στις 18 Απριλίου του 1955

ΠΡΩΤΗ ΥΛΗ

«Η μνήμη της καρδιάς εξαλείφει τα άσχημα και μεγεθύνει τα καλά» Gabriel García Márquez

O σπουδαίος Gabriel García Márquez πέθανε στις 17 Απριλίου 2014, αλλά τα βιβλία του συνεχίζουν να μας ταξιδεύουν

Προτεινόμενα

ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΑ

Ζώδια Σαββάτου 20 Απριλίου

Εάν πιστεύετε ότι μέχρι στιγμής τα έχετε δει όλα, θα διαπιστώσετε ότι κάνατε λάθος

ΠΡΟΤΑΣΗ ΗΜΕΡΑΣ

Όλα όσα θα δούμε στο Disney+ τον Απρίλιο

Με αποκλειστικό, πρωτότυπο περιεχόμενο, χιλιάδες τίτλους Disney, Pixar, Marvel, Star Wars, National Geographic και περιεχόμενο γενικής ψυχαγωγίας, το Disney+ προσφέρει στους fans περισσότερα από όσα φαντάζονται, όλα σε ένα σημείο.

ΒΟΛΤΑ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ

Αθήνα: Βόλτα σε έξι ξεχωριστά βιβλιοπωλεία

Έξι ιδιαίτερα βιβλιοπωλεία της Αθήνας, γεμάτα τέχνη, ποίηση, design, κυψέλες φιλαναγνωσίας και επικοινωνίας. Γράφει ο Μάνος Νομικός