Skip to main content

ΣΧΕΣΕΙΣ

Φάκελος απιστία: γιατί μερικά ζευγάρια την ξεπερνάνε, ενώ άλλα μένουν μετεξεταστέα

Θεραπευτές σχέσεων και ειδικοί ζευγαριών συμβουλεύουν από την εμπειρία τους



Είναι εύκολο να υποθέσουμε ότι η απιστία θα οδηγούσε σε αυτόματο τερματισμό μιας ερωτικής σχέσης, αλλά δεν είναι τόσο απλό - και αυτό είναι καλό. Η μεγαλύτερη κοινωνική ισότητα μεταξύ ανδρών και γυναικών, η άνοδος των εμπειρογνωμόνων σχέσεων και των σύμβουλων σεξ και το μειωμένο στίγμα σχετικά με τη μετάβαση στη θεραπεία έχουν διευκολύνει πολλά ζευγάρια να σκέφτονται πέρα ​​από μια δυαδική επιλογή «παραμονή μαζί ή διάλυση» μετά το μια προδοσία.

Αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι έγινε πιο εύκολο το να προχωρήσεις όταν ένας σύντροφος έχει απατήσει τον άλλο. Εάν υπάρχει ένα πράγμα στο οποίο οι ειδικοί συμφωνούν όταν πρόκειται για την αντιμετώπιση της απιστίας, είναι ότι ενώ η ανάκαμψη είναι δυνατή, η οικοδόμηση μιας υγιούς σχέσης απαιτεί σκληρή δουλειά.

Είναι μακρύς ο δρόμος προς την ανάκαμψη όταν ένας σύντροφος απατά, υποστηρίζουν οι ειδικοί θεραπευτές γάμου και οικογένειας. Τα ζευγάρια μπορούν κάνουν προσπάθεια και μπορούν να μείνουν μαζί μετά από μια υπόθεση, αλλά χρειάζεται πολλή δουλειά για την αποκατάσταση της σπασμένης εμπιστοσύνης. Τα περισσότερα ζευγάρια δεν αναρρώνουν όταν κάποιος εξαπατά, αλλά εκείνα που θα το καταφέρουν μπορούν να αναδυθούν ισχυρότερα από όσα έχουν περάσει από τη διαδικασία ανάκαμψης από την απιστία.

Χρειάζεται όμως χρόνος. Υποστηρίζουν ότι χρειάζεται τουλάχιστον ένας χρόνος, αλλά συνήθως χρειάζονται έως και δύο χρόνια για να θεραπευτεί ένα ζευγάρι.

Λόγω της ευαίσθητης φύσης του θέματος, είναι δύσκολο να γνωρίζουμε με βεβαιότητα πόσα ζευγάρια μένουν μαζί μετά την απιστία. Παρά τα διφορούμενα στατιστικά στοιχεία, φαίνεται λογικό να υποθέσουμε ότι είναι περισσότερα τα ζευγάρια που μένουν μαζί μετά την απιστία από αυτά που το διαλύουν.

Υπάρχουν μερικοί παράγοντες που κάνουν ένα ζευγάρι πιο πιθανό να προσπαθήσει να το επιλύσει – δηλαδή, αν έχουν ισχυρές δεσμεύσεις μεταξύ τους όπως τα παιδιά ή ένα σπίτι. Αν ένα ζευγάρι είναι ακόμα στο στάδιο των ραντεβού ή μόλις άρχισε να ζει μαζί, υπάρχει λιγότερη ανάγκη να περάσουν το στάδιο της ανοικοδόμησης της εμπιστοσύνης.

Η απιστία πρέπει να σταματήσει

Οι ειδικοί λένε ότι υπάρχουν πολλά πράγματα που πρέπει να συμβούν για να προχωρήσει ένα ζευγάρι. Το πρώτο, και το πιο σημαντικό, είναι να σταματήσει η απιστία. Το άτομο που απάτησε δεν μπορεί να δει το άτομο με το οποίο εξαπάτησε ξανά, συμβουλεύουν οι ειδικοί. Είναι χάσιμο χρόνου αν δουλεύεις σε μια υπόθεση και το άτομο εξακολουθεί να βλέπει το άλλο άτομο, γιατί δεν υπάρχει εμπιστοσύνη εκεί.

Η απόλυτη ειλικρίνεια είναι απαραίτητη

Αφού είναι σαφές ότι η υπόθεση έχει τελειώσει, οι θεραπευτές καθοδηγούν τους πελάτες τους μέσω μιας διαδικασίας στην οποία το άτομο που εξαπατήθηκε μπορεί να κάνει όσες ερωτήσεις θέλει για το τι συνέβη. Αυτό μπορεί να διαρκέσει πολλές συνεδρίες και εξαρτάται από την πλήρη ειλικρίνεια.

Μερικοί άνθρωποι θέλουν να μάθουν τα πάντα για την υπόθεση της απιστίας, διευκρινίζουν οι ειδικοί. Θέλουν να μάθουν πού συνέβη, πόσες φορές. Μερικοί άνθρωποι δεν θέλουν να γνωρίζουν τόσες πληροφορίες. Αυτό που είναι τρομακτικό για τις υποθέσεις απιστίας είναι ότι υπάρχουν πολλά άγνωστα στοιχεία. Στη συνέχεια, μετακινείται η διαδικασία στο να είναι σε θέση να εκτοξεύσουν τα συναισθήματά τους στον σύντροφό τους και τη διαδικασία του συντρόφου τους να μπορεί να λάβει αυτή τη συγχώρεση.

Η εμπιστοσύνη πρέπει να ξαναχτιστεί

Το αίσθημα προδοσίας είναι το πιο καταστροφικό μέρος μιας υπόθεσης απιστίας τονίζουν οι σύμβουλοι σχέσεων. Το άτομο που εξαπατήθηκε συνήθως αγωνίζεται να καταλάβει τι είναι ακόμα αληθινό. Η ικανότητά τους να διακρίνουν τι είναι αληθινό έχει δεχθεί ισχυρό πλήγμα.

Για να προσπαθήσουν να το επιδιορθώσουν, οι θεραπευτές υποστηρίζουν ότι το άτομο που εξαπάτησε πρέπει να είναι εντελώς ειλικρινές στη συνέχεια, ακόμα κι αν αισθάνεται ότι έτσι μπορεί να βλάπτει περισσότερο τον σύντροφό του, καθώς η συνέχιση της απόκρυψης της αλήθειας μπορεί να προκαλέσει ακόμη μεγαλύτερη ζημιά.

Αυτό περιλαμβάνει το να αφήσουν τον σύντροφο που εξαπατήθηκε να δει ηλεκτρονικά μηνύματα και να τσεκάρει κινητά τηλέφωνα. Ο σύντροφος που προέβη στην απιστία είναι τώρα υπό δοκιμή, και αυτό δεν είναι ιδανικό, αλλά ο προδομένος σύντροφος πρέπει να ξαναχτίσει την εμπιστοσύνη και την πίστη του. Το να γνωρίζουν ότι μπορούν να ελέγξουν το τηλέφωνο ή τον υπολογιστή του συντρόφου τους είναι κάπως καθησυχαστικό.

Η γνωστοποίηση κωδικών πρόσβασης email και κοινωνικών μέσων μπορεί να είναι ένα άλλο σημάδι αξιοπιστίας. Δίνοντας κωδικούς και ελεύθερη πρόσβαση είναι ένα δώρο που προσφέρει κάποιος σε αυτόν που έχει  προδώσει λέγοντάς του ότι μπορεί να τον εμπιστευτεί 100 τοις εκατό.

Φυσικά, η τεχνολογία μπορεί να επιτρέψει στους άπιστους να συνεχίσουν τη συμπεριφορά τους βρίσκοντας τρόπους να καλύπτουν τα ίχνη τους – στην περίπτωση αυτή, η οικοδόμηση εμπιστοσύνης είναι χαμένη υπόθεση.

Τα εκκρεμή ζητήματα πρέπει να αντιμετωπιστούν

Είναι επίσης σημαντικό για το ζευγάρι να αξιολογήσει τα ζητήματα της σχέσης πέρα ​​από την εξαπάτηση. Μια προβληματική σχέση δεν αποτελεί δικαιολογία για απιστία, αλλά αν μπορούν να γίνουν βελτιώσεις σε ευρύτερους τομείς - επικοινωνία, χρόνος μαζί, σεξ κ.λπ. - μπορεί να είναι καθησυχαστικό και για τα δύο μέλη ότι η εξαπάτηση είναι λιγότερο πιθανό να συμβεί ξανά.

Το σημαντικό με τα ζευγάρια είναι να συνειδητοποιήσουν ότι υπάρχουν δύο άτομα εκεί, και κάθε άτομο πρέπει να είναι υπεύθυνο για τον ρόλο του, επειδή η ευθύνη είναι μεγάλη υπόθεση. Εξίσου απαραίτητο είναι το να βελτιώσουν τις δεξιότητες επικοινωνίας που έχουν τα ζευγάρια, ακόμα κι αν δεν είναι τέλειες. Να μπορούν να εκφράζουν επιθυμίες, απωθημένα, σκέψεις και ανασφάλειες ή να ζητάνε διαβεβαιώσεις με ειλικρινή και υγιές τρόπο.

Αυτός που έχει απατήσει πρέπει επίσης να αναλάβει όχι μόνο την πλήρη ευθύνη για την προδοσία, αλλά και να δείξει υπομονή και κατανόηση ότι η θεραπεία από τις ενέργειές του είναι μια μακρά διαδικασία.

Μαζί, ξεκινήστε ξανά από την αρχή

Τέλος, το ζευγάρι πρέπει να αναδημιουργήσει ουσιαστικά τη σχέση του. Το ζευγάρι πρέπει να αφήσει τα μέρη της [εταιρικής σχέσης] που δεν λειτουργούσαν και στη συνέχεια να προχωρήσει προς τη δημιουργία μιας νέας δυναμικής στη σχέση. Τα ζευγάρια μπορούν να βγουν από μια υπόθεση απιστίας με καλύτερη αίσθηση ποιος είναι ο καθένας και τι θέλουν από τη σχέση τους.

Δεν πρόκειται να είναι το ίδιο με πριν, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν μπορεί να είναι δυνατό και με κάποιους τρόπους ισχυρότερο από ό,τι ήταν αρχικά, καθώς μπορείτε να σφυρηλατήσετε κάτι μέσα από αυτή τη διαδικασία αυτογνωσίας, συγχώρεσης και μεταμέλειας.

Οι ειδικοί λένε ότι είναι πιθανό τα ζευγάρια να συνεχίσουν να έχουν μια ευτυχισμένη σχέση μετά την απιστία, υπό την προϋπόθεση ότι είναι πρόθυμα να εργαστούν με ειλικρίνεια. Το ζευγάρι μπορεί να επιβιώσει και να βγει πιο δυνατό μετά από μια απιστία. Πρέπει – διαφορετικά η σχέση δεν θα είναι ποτέ ευχάριστη.

Ωστόσο, ακόμα και τα ζευγάρια που αποφασίζουν να χωρίσουν μετά από μια σχέση μπορούν να επωφεληθούν από τη θεραπεία, ειδικά εάν έχουν παιδιά.

Διαβάστε επίσης

ΣΧΕΣΕΙΣ

Αμερικανική έρευνα: 20 φράσεις υποστήριξης που θες να ακούς και να μοιράζεσαι με άλλους

«Είμαι υπερήφανος για εσένα», «Πιστεύω σε εσένα», απλές φράσεις που θέλουμε να ακούμε και να μοιραζόμαστε με άλλους και έχουν τεράστια συναισθηματική δύναμη. Γράφει ο Μάνος Νομικός

ΣΧΕΣΕΙΣ

Λόγοι για τους οποίους δυσκολεύεσαι να αφήσεις πίσω σου μη διαθέσιμους συναισθηματικά άνδρες

Διάβασέ τους καλά, μάθε τους απέξω και πάρε επιτέλους τα μέτρα σου

ΣΧΕΣΕΙΣ

Παθητική Επιθετικότητα: ποιες είναι οι μακροπρόθεσμες συνέπειες

Η παθητική επιθετικότητα καταστρέφει τις σχέσεις, δείτε γιατί πρέπει να την αποφεύγετε

Προτεινόμενα

BLOGS

«Η πιο βαθιά σχέση που θα έχουμε ποτέ είναι αυτή με τον εαυτό μας» Shirley MacLean

Λαμπερή όπως πάντα, η Shirley MacLean γιορτάζει τα 90 της χρόνια

CELEBS

Νατάσσα Μποφίλιου: Ποζάρει αγκαλιά με την αδελφή της - Μοιάζουν πολύ!

Η τραγουδίστρια παραβρέθηκε στην παρουσίαση δίσκου του Πάνου Μουζουράκη

CELEBS

Πάνος Μουζουράκης - Μαριλού Κόζαρη: Η αποκάλυψη για τη βάφτιση της κόρης τους

Η ατάκα του καλλιτέχνη που αιφνιδίασε τους ρεπόρτερ