Πώς να θέσεις σωστά νέους στόχους και πως να τους υλοποιήσεις

Κάθε μέρα μπορεί να γίνει αφορμή για να θέσεις στόχους και να τους πραγματοποιήσεις

Αγγελική Λάλου

 

Τα σχέδια ή οι νέοι στόχοι μπορεί να είναι αρκετά σημαντικά ή να αναφέρονται σε πράγματα που δεν είναι τόσο σημαντικά στην καθημερινή ζωή αλλά έχουν επίσης άμεσο αντίκτυπο στην ευημερία μας. Ορισμένα από αυτά μπορεί να είναι απλώς το πρώτο βήμα για σημαντικές αλλαγές. Όποια και αν είναι η περίπτωση, αν σας αρέσει, αν νομίζετε ότι είναι η στιγμή, αν πραγματικά δεν υπάρχει τίποτα σοβαρό που θα σας σταματήσει ... η στιγμή για να ξεκινήσετε αυτά τα νέα σχέδια είναι τώρα.

septaa

Ακολουθούν μερικές σκέψεις για το πώς να οργανώσετε τους νέους σας στόχους ώστε να τους θέσετε πιο εύκολα σε εφαρμογή.

 Μη μένετε τον προγραμματισμό

Τα σχέδια χρειάζεται να οργανωθούν, πρέπει αρχικά να τα οραματιστείς αλλά και να επικεντρωθείς στην πραγματικότητα: κάποια στιγμή, θα πρέπει να περάσετε από το όνειρο και τον προγραμματισμό στην ανάληψη δράσης. Μόλις σκεφτείτε τις σκέψεις σας στο κεφάλι σας για λίγο… θα πρέπει να πάρετε μια απόφαση: είτε να αφήσετε την ιδέα στην άκρη για αργότερα (δηλ. Αφήστε την να ξεκουραστεί χωρίς να την σκεφτείτε υπερβολικά), ή (σίγουρα δεν είναι η ώρα και δεν θα είναι ποτέ / δεν σας αρέσει πολύ / είναι τρελό) ή περάστε σε δράση και υλοποιήστε την! Κρατώντας ένα σχέδιο στις σκέψεις σας είναι δελεαστικό, αλλά δεν σας αφήνει να ζείτε και να εστιάζετε στο παρόν.

 

Μην συγχέετε τον αυθορμητισμό με την παρορμητικότητα

Το πρώτο έχει να κάνει με την ευελιξία και την ικανότητά σας να προσαρμόζεστε σε ένα μεταβαλλόμενο περιβάλλον, το δεύτερο μπορεί να δημιουργήσει κάποια προβλήματα αν το χρησιμοποιήσετε ως οδηγό στη λήψη μεγάλων αποφάσεων. Μερικές φορές αξίζει τον κόπο να σκεφτείτε μια απόφαση για μια ακόμη μέρα και μετά να δράσετε. Το να κάνετε το βήμα δεν είναι το ίδιο με το να βιάζεστε.

 septaab

Κάντε υπομονή

Υπάρχουν σύνθετα σχέδια που απαιτούν μια ολόκληρη στρατηγική, προηγούμενα βήματα, ακόμη και τροποποιήσεις (για παράδειγμα, αλλαγή εργασίας ή αναζήτηση νέας ζωής σε άλλη χώρα). Αυτά είναι μακροπρόθεσμα ταξίδια και θα χρειαστεί χρόνος για να επιτευχθεί ικανοποίηση ή συγκεκριμενοποίηση. Άλλα σχέδια εξαρτώνται απλώς από την υπέρβαση της τεμπελιάς και την πραγματοποίησή τους. Για παράδειγμα, όσο και αν έχετε καθυστερήσει, η εγγραφή στα μαθήματα αγγλικών σημαίνει να πάτε στην ακαδημία ή να κάνετε ένα τηλεφώνημα και να εγγραφείτε στην πράξη. Δεν υπάρχει άλλο σε αυτό. Εάν βλέπετε ότι υπάρχουν περισσότερα, τότε μάλλον είναι απλώς δικαιολογίες. Το ίδιο ισχύει και για την οργάνωση των ιατρικών σας εξετάσεων.

 

Μια δοκιμή θα σας πείσει

Φυσικά, σίγουρα θα έχετε περισσότερες ευκαιρίες να εφαρμόσετε ό,τι έχετε στο μυαλό σας, αλλά γιατί όχι τώρα; Εκμεταλλευτείτε το γεγονός ότι οι διακοπές τελείωσαν και ένα νέο κεφάλαιο ξεκινά. Συνδεθείτε με εκείνο το μέρος σας που είναι ανοιχτό στη ζωή, το οποίο σας επιτρέπει να ζείτε διαφορετικά, έστω και προσωρινά, δοκιμάστε διαφορετικούς τρόπους για να βελτιώσετε ορισμένες πτυχές της ζωής σας.

Οργανωθείτε για τις αποφάσεις του Σεπτεμβρίου

Υπάρχουν έργα που απαιτούν σαφή στρατηγική, αριθμούς ή έρευνα συγκεκριμένων πραγμάτων. Θα χρειαστεί να αφιερώσετε λίγο χρόνο και ίσως να συμβουλευτείτε αυτούς που μπορούν να σας εμπνεύσουν, να σας δώσουν ιδέες ή, ποιος ξέρει, να σας σώσουν από το να ξεκινήσετε κάτι που πραγματικά δεν σας ταιριάζει.

septaac

Τι να λάβετε οπωσδήποτε υπόψη στα νέα σας σχέδια

Υπάρχουν μερικές ερωτήσεις που καλό είναι να κάνετε στον εαυτό σας συντάσσοντας τους νέους σας στόχους καθώς θα σας βοηθήσουν να τους αποφασίσετε με βάση σημαντικά προσωπικά κριτήρια, όπως: «είναι κάτι που πάντα ήθελα;» «πόσο γρήγορα θα το βαρεθώ και θα το παρατήσω;» «μπορώ να δεσμευτώ απέναντι στο νέο μου στόχο» «πόσο εφικτός είναι ο στόχος μου» «ο στόχος αυτός θα με κάνει να νιώσω καλύτερα/βελτιώνει την καθημερινότητά μου/μου προσφέρει ευεξία ή καλύτερη υγεία;».

Πώς να οργανωθείτε καλύτερα

Γράψτε/σημειώστε τους νέους στόχους σας. Ξεκινώντας από τους μακροπρόθεσμους και δύσκολους και καταλήγοντας στους πιο βραχυπρόθεσμους κι εύκολους. Φτιάξτε τις ντουλάπες και οργανώστε τον χώρο σας – καθαρός και οργανωμένος χώρος σημαίνει καθαρό και οργανωμένο μυαλό. Βρείτε έναν φίλο για να δεσμευτείτε μαζί σε κοινά σχέδια, κάποιο μέλος της οικογένειάς σας ή τον σύντροφό σου – όταν ξεκινάτε κάτι με κάποιον άλλον έχει αποδειχθεί ότι το παρατάμε με μεγαλύτερη δυσκολία. Εστιάστε στην ψυχική και σωματική υγεία και φροντίστε οι νέοι στόχοι να περιλαμβάνουν και αρκετή αυτοφροντίδα. Κάντε ένα οικονομικό πλάνο, ελέγχοντας την τωρινή οικονομική σας κατάσταση.

Σε κάθε περίπτωση, αν στο τέλος των διακοπών σας αισθανθείτε ότι ο Σεπτέμβριος είναι, για άλλη μια φορά, ένας λαβύρινθος από υπέροχες ιδέες που δεν συνέβησαν ποτέ, προβληματισμοί που δεν έχουν τέλος ή απογοητεύσεις που προέρχονται από κακές αποφάσεις ή μια μη προσαρμοσμένη προσδοκία, αξίζει σκεφτείτε να ζητήσετε επαγγελματική συμβουλή. Οι ψυχολόγοι μπορούν να σας βοηθήσουν να ξεκαθαρίσετε τις ιδέες σας, να διερευνήσετε τα κίνητρά σας και να σας επιτρέψουν να διαμορφώσετε τις ιδέες που μπορούν να συμβάλουν σε μια καλύτερη ζωή.About us

allYOU

Φρέσκο (ολόφρεσκο), δικό σου (καταδικό σου) site:
allyou.gr. Δηλαδή όλη εσύ, όλα εσύ. Όλα για σένα, όλα από σένα.

Ποιοι είμαστε

Top
0
Shares