Πώς να εκτονώσω τον θυμό μου

Για να ξέρεις πού και πώς να τραβήξεις τη γραμμή και να ελέγχεις τον θυμό σου

Αγγελική Λάλου

Έχασες στο τσακ τη θέση στο πάρκινγκ. Το λεωφορείο έφυγε με το φτάνεις στη στάση. Ο διπλανός σου στο σινεμά τρώει τα πατατάκια σε dolby surround. Η ταμίας φοράει τη μάσκα κάτω από τη μύτη. Κι εσύ νιώθεις ολοένα και πιο συχνά να είσαι έτοιμη να εκραγείς σαν ηφαίστειο που ξυπνά.

Το έχεις καταλάβει ότι πλέον γενικώς τα αίματα ανάβουν πιο εύκολα και όλοι είναι έτοιμοι να λύσουν τη ζώνη τους και κυρίως να την πούνε στον άλλον. Εάν αισθάνεσαι θυμωμένη αυτή τη στιγμή, να ξέρεις ότι δεν είσαι η μόνη. Λαμβάνοντας υπόψη τα γεγονότα των τελευταίων 18 μηνών (τελικά έχει υπάρξει πανδημία), θα λέγαμε ότι είναι απολύτως κατανοητό να υπάρχει κάποια συσσωρευμένη οργή. Στην πραγματικότητα, είναι κάπως λογικό.

Καθώς τα μικρά κομμάτια της κανονικής ζωής αρχίζουν να μπαίνουν πίσω στις καθημερινές μας ρουτίνες, αρχίζουμε να επεξεργαζόμαστε αυτό που πραγματικά συμβαίνει εκεί έξω. Περάσαμε την αρχική δυσπιστία και το σοκ της πανδημίας, δουλέψαμε νοερά στον πόνο και το άγχος και τώρα προχωράμε στο επόμενο στάδιο θλίψης. Θυμός.

thimose

Μετά τα γεγονότα του τελευταίου ενάμισι έτους, μερικοί άνθρωποι μπορεί να νιώθουν θυμό, ειδικά αν έχουν δει μια αναθεώρηση στη ζωή τους ως αποτέλεσμα. Αλλά ο θυμός μπορεί να μας ειδοποιήσει για κάτι που πρέπει να αντιμετωπιστεί. Το να μάθουμε πώς να ζούμε με τον θυμό μας - αντί να προσπαθούμε να τον καταπνίξουμε - μπορεί να μας καθοδηγήσει να ζήσουμε μια ζωή που ταιριάζει περισσότερο με τις αξίες μας.

Γνωρίζουμε όμως ότι η επεξεργασία του θυμού είναι πιο εύκολο να ειπωθεί παρά να γίνει πραγματικότητα και εκεί έρχεται η θεραπεία διαχείρισης θυμού. Μπορεί να ακούγεται ακραία, αλλά στην πραγματικότητα θα μπορούσε να είναι το είδος από το οποίο θα μπορούσαμε να επωφεληθούμε αυτή τη στιγμή. Αυτά είναι όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε…

 

Τι είναι η θεραπεία διαχείρισης θυμού;

Να είστε σίγουροι ότι δεν περιλαμβάνει σπάσιμο πιάτων, ή το να ουρλιάζεις σε ένα άδειο δωμάτιο ή το να παίζεις μποξ μια τσάντα. Η γενικά πιο διαθέσιμη (και ερευνημένη) μορφή διαχείρισης θυμού εφαρμόζει γνωστική συμπεριφορική θεραπεία στο πρόβλημα. Ενθαρρύνει τους ανθρώπους να δουν ξανά την κατάσταση που πυροδότησε τον θυμό τους, να δουν τις ψυχικές αντιδράσεις τους και πώς τον αντιλαμβάνονται, να σκεφτούν αν αυτό είναι λογικό και να ρωτήσουν αν υπάρχει καλύτερος τρόπος αντιμετώπισης.

 

Τι συνεπάγεται;

Συχνά παραδίδεται σε ομάδες, αλλά μπορεί να εφαρμοστεί κι ένας προς ένα. Η θεραπεία λειτουργεί για να σε βοηθήσει να κατανοήσεις τον θυμό και τους παράγοντες που σε προκαλούν, καθώς και να δημιουργήσεις τεχνικές για τη διαχείριση του θυμού με πιο αποτελεσματικό και παραγωγικό τρόπο.

 

Πώς να ξέρεις αν το έχεις ανάγκη;

Εάν αισθάνεσαι άβολα με τα επίπεδα θυμού σου, ίσως είναι καιρός να μιλήσεις στον γιατρό σου ή σε έναν θεραπευτή για πιθανές επιλογές. Μια καλή ένδειξη ότι ίσως είναι καιρός να αναζητήσεις την κατάλληλη υποστήριξη είναι εάν ο θυμός σας αρχίζει να παρεμβαίνει στην καθημερινή ζωή και τις σχέσεις σου.

Ακολουθούν μερικές συμβουλές για την εξομάλυνση της οργής που μπορείς να δοκιμάσεις στο σπίτι:

Ενημερώσου για τα σημάδια. Παρατήρησε την ένταση να αυξάνεται. Ρώτησε τον εαυτό σου τι συμβαίνει πρώτα. Χτυπάς νευρικά το δάχτυλό σου, αισθάνεσαι σφίξιμο στο στομάχι σου ή έχεις ένα πιεστικό αίσθημα στο κεφάλι σου.

Εστίασε στην αναπνοή σου. Ανάπνευσε πολύ, με αργές εκπνοές και χαλάρωσε. Αυτό απενεργοποιεί το σώμα εκτός λειτουργίας δράσης.

Έλεγξε τη σκέψη σου. Παρατήρησε τυχόν« πρέπει», «μη»,« οπωσδήποτε», «υποχρεώσεις», που έρχονται σε αντίθεση με τα πιστεύω σου ή που θεωρείς ότι δεν είναι δίκαια. Θα μπορούσε να είναι περιπτώσεις που να έχεις δίκιο, αλλά αν συνεχίσεις να το μένεις κολλημένη στο αίσθημα θυμού που σου προκαλεί, θα σε κρατήσει απλώς στάσιμη και σε εσωτερική κατάσταση αναβρασμού. Άστο να πάει. Δεν είναι τόσο σημαντικό όσο πιστεύεις και κυρίως όχι τόσο ώστε να σε δυσκολεύει στην καθημερινότητά σου.About us

allYOU

Φρέσκο (ολόφρεσκο), δικό σου (καταδικό σου) site:
allyou.gr. Δηλαδή όλη εσύ, όλα εσύ. Όλα για σένα, όλα από σένα.

Ποιοι είμαστε

Top
0
Shares