Skip to main content

ΠΡΩΤΗ ΥΛΗ

Τακτοποιημένο σπίτι: 8 τρόποι για μια καθημερινή ρουτίνα συμμαζέματος

Με μικρές κινήσεις και απλά βήματα κάθε μέρα απολαμβάνεις ένα όμορφο και λιγότερο αγχωτικό χώρο



Όταν άρχισα να απλοποιώ τη ζωή μου, είχα την επιθυμία να τακτοποιήσω το σπίτι μου σε μία ή δύο ημέρες. Ωστόσο, αυτή η νοοτροπία με έκανε να νιώθω συγκλονισμένη και ηττημένη. Με τη βοήθεια φίλων και βιβλίων, άλλαξα την οπτική μου. Έκανα το decluttering μέρος της καθημερινότητάς μου και άρχισα να ξεφορτώνομαι με σύστημα. Αυτό με βοήθησε να αναπτύξω μια συνεπή ρουτίνα. Αντί να αισθάνομαι συντετριμμένη, το ξεκαθάρισμα σε μικρές εκρήξεις με ενδυνάμωσε να συνεχίσω. Και, βλέποντας τη σταδιακή πρόοδο ήταν μια διαδικασία διασκεδαστική!

8 τρόποι για να δημιουργήσετε μια καθημερινή ρουτίνα ξεσκαρταρίσματος και τακτοποίησης

Με τα χρόνια, έμαθα ότι χρειάζομαι μια ακατάστατη ρουτίνα. Αν δεν τηρήσω μια ρουτίνα, τα πράγματα συσσωρεύονται σε πάγκους, στο γραφείο μου και δίπλα στο κρεβάτι μου. Σε αυτό το άρθρο, σκέφτηκα ότι θα ήταν χρήσιμο να μοιραστώ τα βήματα που αποτελούν μέρος της καθημερινής μου ρουτίνας. Ελπίζω αυτές οι ιδέες να σας εμπνεύσουν να έχετε καθημερινά έναν τακτοποιημένο και λιγότερο αγχωτικό χώρο. Ας ξεκινήσουμε!

Όλα έχουν τη θέση τους

Τα περισσότερα από τα πράγματα μου έχουν ένα συγκεκριμένο «σπίτι» στο σπίτι μου, όπως τα παλτό, ο εξοπλισμός ποδηλάτου και τα κλειδιά. Για παράδειγμα, ο σύζυγός μου τοποθέτησε δύο άγκιστρα κλειδιών στον τοίχο δίπλα στην εξώπορτά μας. Αφού ξεκλειδώσω την εξώπορτα, αμέσως βάζω εκεί τα κλειδιά μου. Η δημιουργία ενός «βασικού σπιτιού» μου έχει εξοικονομήσει τόσο πολύ χρόνο! Δεν ξοδεύω πλέον επιπλέον χρόνο περιπλανώμενη στο διαμέρισμά μου αναζητώντας τα κλειδιά του σπιτιού μου. Είναι τεράστια ανακούφιση! Είτε πρόκειται για ντουλάπα είτε για συρτάρι, το να έχουμε ένα μέρος για τα πράγματά μας κρατάμε το σπίτι μας ως επί το πλείστον χωρίς ακαταστασία.

Καθαρίστε τις περιοχές όπου περνάτε πολλή ώρα

Καθαρίζω με συνέπεια περιοχές υψηλής πρόσκρουσης στο σπίτι μου. Για παράδειγμα, σκουπίζω το χαλί μου με ηλεκτρική σκούπα καθημερινά. Ζω σε ένα διαμέρισμα 80 τ.μ., οπότε αυτή η αγγαρεία διαρκεί λιγότερο από 10 λεπτά. Το καθημερινό σκούπισμα με ηλεκτρική σκούπα διατηρεί το χαλί καθαρό και είναι μια εξαιρετική ευκαιρία για να ξεφορτωθούμε ή να τακτοποιήσουμε τα πράγματά μας. Αφήνω μακριά αντικείμενα όπως παπούτσια, εφημερίδες και παιχνίδια για γάτες. Αυτά τα αντικείμενα είναι χρήσιμα και μπορούν να γεμίσουν γρήγορα τον χώρο μας.

Βάλτε άπλυτα στον κάδο των ρούχων

Στις αρχές των 20 μου, άφησα τα βρώμικα ρούχα μου σε ένα σωρό δίπλα στο κρεβάτι μου. Αυτές τις μέρες, βάζω τα βρώμικα ρούχα μου στον κάδο των ρούχων. Αυτή είναι μια απλή εργασία που κρατά τον χώρο δίπλα στο κρεβάτι μου ελεύθερο. Επίσης, τα 3 με 4 φορές την εβδομάδα γιατί έχω ένα μικροσκοπικό πλυντήριο. Αυτό απελευθερώνει χρόνο τα Σαββατοκύριακα. Αντί να περάσω το Σάββατο πλένοντας 5 πλυντήρια ρούχων, έχω χρόνο να ξεκουραστώ και να κάνω παρέα με φίλους.

Στρώσε το κρεβάτι

«Λίγα πράγματα ταιριάζουν με την απόλυτη ευχαρίστηση να ξαπλώνεις σε ένα ομαλά στρωμένο κρεβάτι με ένα ελαφρώς γεμάτο μαξιλάρι μετά από μια κουραστική μέρα», λέει η Michelle Ullman. Συμφωνώ με τον Ullman! Ο σύζυγός μου και εγώ στρώνουμε το κρεβάτι μας μαζί καθημερινά, και μου αρέσει αυτό το τελετουργικό. Επιπλέον, το να στρώνουμε μαζί το κρεβάτι μας διαρκεί μόνο λίγα λεπτά.

Πλύνετε τα πιάτα

Το πλύσιμο των πιάτων δεν είναι η αγαπημένη μου δουλειά. Ωστόσο, προσπαθώ να πλένω τα πιάτα μου μετά από κάθε γεύμα ξεπλένοντάς τα και φορτώνοντας λίγο λίγο το πλυντήριο πιάτων. Ένας καθαρός νεροχύτης κάνει την κουζίνα να φαίνεται και να μυρίζει καλύτερα. Επιπλέον, ο άντρας μου και εγώ έχουμε συμφωνήσει ότι όποιος μαγειρεύει δεν χρειάζεται να πλένει τα πιάτα. Αυτός ήταν ένας καλός τρόπος για να μοιράσετε τις δουλειές του σπιτιού

Βγάλτε τα σκουπίδια

Πρόσφατα, αγοράσαμε έναν μικροσκοπικό κάδο απορριμμάτων για την κουζίνα μας. Ο παλιός μας κάδος απορριμμάτων δεν χωρούσε στο ντουλάπι κάτω από τον νεροχύτη μας. Λατρεύω τον νέο μας κάδο γιατί εξοικονομεί χώρο. Επειδή ο κάδος είναι μικρός, βγάζουμε τα σκουπίδια τουλάχιστον μία φορά την ημέρα.

xeskartarisma-a

Κάντε ένα έργο τακτοποίησης 10 λεπτών

Η Courtney Carver λέει: «Τα 10λεπτα έργα τακτοποίησης είναι αρκετά μικρά ώστε να μπορείτε να τα ολοκληρώσετε γρήγορα. Αυτό το αίσθημα ολοκλήρωσης θα σας δώσει τον ενθουσιασμό για να προχωρήσετε στο επόμενο 10λεπτο έργο συμμαζέματος. Αυτή η προσέγγιση θα σας βοηθήσει επίσης να ξεπεράσετε την αναβλητικότητα». Εάν θέλετε να προσθέσετε μερικά γρήγορα έργα στη ρουτίνα αποσυμπίεσης,

δοκιμάστε αυτές τις μικροσκοπικές εργασίες:

  1. Ξεκινήστε να ξεσκαρτάρετε προσθέτοντας ένα αυτοκόλλητο στα πράγματά σας.
  2. Ελέγξτε τις κρεμάστρες σας για να δείτε τι φοράτε πραγματικά.
  3. Πετάξτε τα ληγμένα προϊόντα, από κουζίνα και μπάνιο.
  4. Φτιάξτε ένα κουτί αχρήστων (μετά κρύψτε το).
  5. Κάντε δώρο σε φίλους σας βιβλία που έχετε διαβάσει.
  6. Καθαρίστε το ψηφιακό σας χάος.
  7. Προκαλέστε τρυφερά τα παιδιά ή τον σύντροφό σας, να βοηθήσουν στο ξεσκαρτάρισμα.
  8. Δημιουργήστε έναν μικρό χώρο χωρίς ακαταστασία.
  9. Αποθηκεύστε τα έπιπλα που περισσεύουν ή δε χρησιμοποιείτε.
  10. Πέταξε κάτι που σε κάνει να νιώθεις στεναχώρια.

ή αυτά τα έργα ξεσκαρταρίσματος 10 λεπτών:

  1. Τακτοποιήστε το ντουλάπι σας.
  2. Αποσυμπιέστε το ντουλάπι φαρμάκων σας
  3. Ξεκαθαρίστε την τσάντα ή το πορτοφόλι σας.
  4. Διαγράψτε τα μέιλ σας.
  5. Τακτοποιήστε την αλληλογραφία/λογαριασμούς σας.

Το να κάνω μικρά βήματα κάθε μέρα μου δίνει μια αίσθηση σκοπού και ολοκλήρωσης. Για παράδειγμα, πριν ξεκινήσω τη δουλειά το πρωί, ρυθμίζω το χρονόμετρο μου για 10 λεπτά και φτιάχνω τον πάγκο της κουζίνας μου. Μου αρέσει να επιστρέφω σπίτι και να βρίσκω έναν καθαρό πάγκο. Το να ξεκουράζομαι σε σύντομες εκρήξεις είναι ένα δώρο στον μελλοντικό μου εαυτό και αυτό με ευχαριστεί!

Ζητήστε βοήθεια

Εάν έχετε συγκάτοικο, σύντροφο ή παιδιά, ζητήστε τους να σας βοηθήσουν με τις εργασίες τακτοποίησης. Η ομαδική εργασία θα εξοικονομήσει χρόνο και θα μπορείτε να ελέγχετε αντικείμενα από τη λίστα σας. Για παράδειγμα, έχω βοηθήσει τον άντρα μου να καθαρίσει την ντουλάπα του. Το καθάρισμα της ντουλάπας σε σύντομες εκρήξεις είναι μια διασκεδαστική δραστηριότητα που μπορούμε να κάνουμε μαζί.

Τελευταίες σκέψεις

Σκέψου πώς μπορείς να δημιουργήσεις μια καθημερινή ρουτίνα. Γράψτε για τις ιδέες σας σε ένα ημερολόγιο. Καθώς γράφετε, σκεφτείτε τα συστήματα που μπορείτε να αλλάξετε με βάση τις ανάγκες και τις συνήθειές σας. Όπως είπε ο συγγραφέας και σύμβουλος KC Davis, «Αυτό για το οποίο μιλάω πολύ στους πελάτες μου είναι τα συστήματα… Να καταλάβω γιατί τα πράγματα είναι εκεί που είναι, γιατί δημιουργείται ακαταστασία εκεί που είναι και στη συνέχεια να αλλάζω το σχέδιο ή την οργάνωση γύρω από το πώς οι άνθρωποι χρησιμοποιούν πραγματικά το σπίτι τους».

Οι αλλαγές που κάνετε μπορεί να είναι απλές. Για παράδειγμα, η δημιουργία ενός «βασικού σπιτιού» βελτίωσε την καθημερινή μου ρουτίνα. Μια άλλη αλλαγή παιχνιδιού: αγορά περισσότερων γυαλιών ανάγνωσης. Έχω μια συγκεκριμένη θέση για κάθε σετ γυαλιών. Απλές αλλαγές σαν κι αυτές έχουν κάνει την καθημερινή μου ρουτίνα λιγότερο αγχωτική και πιο χαρούμενη. Θυμηθείτε, δεν υπάρχει «σωστός τρόπος» να ξεφορτώνεστε καθημερινά. Συνεχίστε να πειραματίζεστε και διασκεδάστε ανανεώνοντας το σπίτι σας!

Διαβάστε επίσης

ΠΡΩΤΗ ΥΛΗ

«Υποθέτω ότι έχω μια πολύ ανεπτυγμένη ικανότητα στην αυταπάτη, οπότε δεν είχα πρόβλημα να πιστεύω ότι είμαι κάποιος άλλος!» Ντάνιελ Ντέι Λούις

Στα 68 του, αν κι έχει αποσυρθεί από την υποκριτική, οι ερμηνείες που μας έχει χαρίσει θα μείνουν αξέχαστες

ΠΡΩΤΗ ΥΛΗ

«Η φιλοδοξία μου είναι να είμαι ευτυχισμένη» Penelope Cruz

Γίνεται 50 ετών και συνεχίζει να είσαι όσο ονειρεύεται ευτυχισμένη

ΠΡΩΤΗ ΥΛΗ

«Η ματαιοδοξία είναι η αγαπημένη μου αμαρτία» Al Pacino

Γιορτάζει τα 84 του χρόνια κι εμείς απολαμβάνουμε μαζί του μια κινηματογραφική ζωή

Προτεινόμενα

ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΑ

Ζώδια Μ. Τρίτης 30 Απριλίου

Αγκάλιασε τη φθαρτότητα ως το ανθρώπινο μεγαλείο

BLOGS

Cher, A Tribe Called Quest και Dave Matthews Band στο Class of 2024 του Rock & Roll Hall of Fame

Mary J. Blige, Ozzy Osbourne, Foreigner, Peter Frampton και Kool & The Gang εισήχθησαν επίσης στο Hall of Fame μαζί με τους Jimmy Buffett, Big Mama Thornton, MC5 και άλλους

Στο

ΒΙΒΛΙΟ

Το Πάσχα των Ελλήνων ποιητών

Ελύτης, Γκάτσος, Δημουλά, Καρέλλη, Καρούζος, Χριστιανόπουλος, Σολωμός, μας βάζουν στο κλίμα της Μεγάλης Εβδομάδας