Skip to main content

ΠΡΩΤΗ ΥΛΗ

«Δεν με νοιάζει καθόλου η εμφάνισή μου και με έχω συνηθίσει τόσο πολύ που δεν θα άλλαζα τίποτα» Colin Firth

Παρά τα 63α γενέθλιά του ούτε εμείς θα αλλάζαμε κάτι στην εμφάνισή του



Τον ερωτευτήκαμε ως κύριο Ντάρσι, θέλαμε να τον παντρευτούμε στο Ημερολόγιο της Μπρίτζετ Τζόουνς και μας εντυπωσίασε στο Mamma Mia – στην πολύχρονη καριέρα του έχει διακριθεί και βραβευθεί πολλές φορές και η συμμετοχή του σε μια ταινία είναι σίγουρα ένας καλός λόγος για να πας σινεμά. Ο Κόλιν Φερθ (Colin Andrew Firth) γεννήθηκε στις 10 Σεπτεμβρίου 1960) κι είναι Άγγλος ηθοποιός του κινηματογράφου, της τηλεόρασης και του θεάτρου. Έγινε γνωστός όταν υποδύθηκε τον Κύριο Ντάρσι στην τηλεοπτική σειρά Pride and Prejudice. Το 2011, βραβεύτηκε με το Όσκαρ Α' Ανδρικού Ρόλου για τον ρόλο του ως Βασιλιάς Γεώργιος ο 6ος στην ταινία Ο Λόγος του Βασιλιά (The King's Speech). Για την ερμηνεία του βραβεύτηκε επίσης με Χρυσή Σφαίρα, BAFTA και Screen Actors Guild Award.

Ταυτίστηκε στα μέσα της δεκαετίας του 1980 με το «Brit Pack» ανερχόμενων, νέων Βρετανών ηθοποιών, δοκιμάζοντας μια ποικίλη και απαιτητική σειρά ρόλων, συμπεριλαμβανομένων των πρωταγωνιστικών ρόλων στους A Month in the Country (1987), Tumbledown (1988) και Valmont (1989 ). Ωστόσο, μετά την απεικόνιση του κ. Ντάρσι στην τηλεοπτική μεταφορά του 1995 για την υπερηφάνεια και την προκατάληψη της Τζέιν Όστιν, οι παραστάσεις του έλαβαν ευρύτερη προσοχή. Αυτό οδήγησε σε ρόλους σε πιο εξέχουσες ταινίες, όπως The English Patient (1996), Shakespeare in Love (1998), Bridget Jones's Diary (2001), για τα οποία ήταν υποψήφιος για βραβείο BAFTA, Conspiracy (2001), The Importance of Being Earnest (2002), Girl with a Pearl Earring (2003), η ρομαντική κωμική ταινία του Richard Curtis Love Actually (2003), η μουσική κωμωδία Mamma Mia! (2008) και η συνέχεια του, Mamma Mia! Άντε πάλι! (2018).

Το 2009, έλαβε διεθνείς κριτικές για την ερμηνεία του στο A Single Man του Tom Ford, για το οποίο κέρδισε το βραβείο BAFTA και κέρδισε την πρώτη του υποψηφιότητα για Όσκαρ. Στη συνέχεια εμφανίστηκε ως πράκτορας του MI6 Bill Haydon στο Tinker Tailor Soldier Spy (2011) και έπαιξε τον μυστικό πράκτορα Harry Hart στην ταινία του 2014 Kingsman: The Secret Service και το sequel του Kingsman: The Golden Circle του 2017. Το 2018, συμπρωταγωνίστησε στη μουσική φαντασία Mary Poppins Returns και τον επόμενο χρόνο, εμφανίστηκε στην πολεμική ταινία του Sam Mendes το 1917. Το 2012, ο Firth ίδρυσε την εταιρεία παραγωγής Raindog Films, όπου υπηρέτησε ως παραγωγός για το Eye in The Sky (2015) και Loving (2016). Οι ταινίες του Firth έχουν κερδίσει περισσότερα από 3 δισεκατομμύρια δολάρια από 42 κυκλοφορίες παγκοσμίως. Το 2011, έλαβε ένα αστέρι στη Λεωφόρο της Δόξας στο Χόλιγουντ και επίσης επιλέχθηκε ως ένας από τους Time 100.

Ο Firth έχει κάνει εκστρατεία για τα δικαιώματα των αυτόχθονων φυλών και είναι μέλος της Survival International. Έχει αγωνιστεί σε ζητήματα αιτούντων άσυλο, δικαιώματα προσφύγων και περιβάλλον. Ανέθεσε και συνέγραψε μια επιστημονική εργασία για μια μελέτη σχετικά με τις διαφορές στη δομή του εγκεφάλου μεταξύ ατόμων με διαφορετικούς πολιτικούς προσανατολισμούς.

Το 1989 ξεκίνησε να έχει σχέση με την Meg Tilly με την οποία απέκτησε ένα γιο το 1990 – χώρισαν το 1994. Το 1997 παντρεύτηκε την Ιταλίδα παραγωγό Livia Giuggioli, με την οποία απέκτησε 2 γιους – χώρισαν το 2019.

https://www.instagram.com/p/CTk2y82InXA/

Με αφορμή τα 61α γενέθλιά του, θυμόμαστε μερικές από τις χαρακτηριστικές του φράσεις:

«Αν δεν σας πειράζει να στοιχειώνετε τα περιθώρια, νομίζω ότι υπάρχει περισσότερη ελευθερία εκεί».

 

«Διαθέτω ένα είδος ουδετερότητας, σωματικά, που με έχει βοηθήσει. Έχω ένα πρόσωπο που μπορεί να γίνει πολύ καλύτερο - ή πολύ χειρότερο».

 

«Ξεχάστε την προσπάθεια να είστε σέξι. Καθώς είναι απλώς φρικτό».

 

«Η φωνή μου όταν τραγουδάω είναι κάπου ανάμεσα σε μια μεθυσμένη συγγνώμη και μια βλάβη υδραυλικών εγκαταστάσεων».

 

«Θα προτιμούσα να γνώριζαν πέντε άτομα τη δουλειά μου και να πίστευαν ότι ήταν καλή παρά να με ήξεραν πέντε εκατομμύρια που να την έβρισκαν αδιάφορη».

 https://www.instagram.com/p/CTj8FC4sR33/

«Δεν κάνω υπομονή και κάποια πράγματα με τρελαίνουν. Στη δουλειά μου, στεναχωριέμαι απίστευτα όταν οι άνθρωποι δεν το αντιλαμβάνονται σωστά ή δεν σέβονται τις ανάγκες των άλλων».

 

«Δεν με νοιάζει καθόλου η εμφάνισή μου και με έχω συνηθίσει τόσο πολύ που δεν θα άλλαζα τίποτα. Θα μου έλειπαν τα ελαττώματά μου».

 

«Δουλεύω με τις επιλογές που έχω μπροστά μου και οι λόγοι για την επιλογή εργασίας μου μπορεί να ποικίλλουν πολύ ανάλογα με τις περιστάσεις. Μερικές φορές παίρνω μια δουλειά επειδή αφορά μια ομάδα ανθρώπων με τους οποίους πεθαίνω να δουλέψω και μερικές φορές μπορεί να είναι μια επιθυμία να ταράξω λίγο τα πράγματα και να μην πάρω τον εαυτό μου πολύ στα σοβαρά».

 

«Μια ζωή πολύ, πολύ σοβαρών ταινιών, μπορεί να με τρελαίνει. Χρειάζομαι - και είμαι τυχερός που έχω - ένα αρκετά ποικίλο μενού από αυτή την άποψη. Για παράδειγμα, γύριζα το «Mamma Mia!» την ίδια στιγμή που έκανα το «Genova» του Michael Winterbottom. Ήταν ένα πολύ, πολύ περίεργο καλοκαίρι».

 https://www.instagram.com/p/CS9DtzqIZA6/

«Νιώθω πιο άνετα στο δράμα. Η κωμωδία είναι μια υψηλού επιπέδου πράξη. Την βρίσκω αγχωτική. Είναι επιστήμη ακριβείας κατά κάποιον τρόπο».

 

«Νομίζω ότι είμαι ηθοποιός χαρακτήρων».

Διαβάστε επίσης

ΠΡΩΤΗ ΥΛΗ

«Αγάπα περισσότερο, ώσπου να μην πονάει άλλο» William Shakespear

Μαθήματα αγάπης και έρωτα από τον William Shakespear

ΠΡΩΤΗ ΥΛΗ

«Δεν σκέφτομαι πια τον θάνατο με ρομαντικό τρόπο» Robert Smith

Χρόνια πολλά στον The Cure της καρδιάς μας

Προτεινόμενα

ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΑ

Ζώδια Παρασκευής 26 Απριλίου

Αφεθείτε στην ευτυχία που σας προσφέρει η καθημερινότητα

PETS

Γιατί η γάτα μου με κοιτάζει επίμονα;

6 λόγοι για τους οποίους οι γάτες κοιτούν επίμονα και πώς να ανταποκριθείτε

ΒΙΒΛΙΟ

12 βιβλία για το Πάσχα του 2024

Η Ναταλία Πετρίτη επιλέγει τα βιβλία που θα μας κρατήσουν συντροφιά στις διακοπές και που θα χαρίσουμε στους αγαπημένους μας.