Skip to main content

ΠΡΩΤΗ ΥΛΗ

Οι «μεταλλάξεις» του εαυτού και της προσωπικότητας

Εσύ τι τύπος «pandemic» έχεις γίνει και πόσο σε έχει επηρεάσει μέχρι στιγμής ο κορωνοϊός



Για μεγάλο μέρος της ιστορίας της ψυχολογίας, η προσωπικότητα - το σύνολο των ανθεκτικών συνηθειών συμπεριφοράς, συναισθημάτων και σκέψης που αποτελούν τη μοναδική ταυτότητα κάθε ατόμου - θεωρήθηκε σταθερή σαν πέτρα, τουλάχιστον πέρα ​​από την αρχή της ενηλικίωσης. Η έρευνα τις τελευταίες δεκαετίες, ωστόσο, οδήγησε σε μια συναίνεση ότι, ενώ τα χαρακτηριστικά της προσωπικότητας είναι σχετικά σταθερά, δεν είναι εντελώς αμετάβλητα. Αλλά συνεχίζουν να εξελίσσονται μέσω της ζωής και ως απάντηση σε μεγάλα γεγονότα της ζωής.

Με άλλα λόγια, από θεωρητική άποψη, υπάρχει μεγάλη πιθανότητα αυτή τη στιγμή να συμβαίνουν μέσα σου θεμελιώδεις αλλαγές που ίσως χρειαστούν κι άλλο χρόνο μέχρι να κατασταλάξουν. 

Οι προσωπικότητές μας διαμορφώνονται από τις εμπειρίες και τις κοινωνικές μας αλληλεπιδράσεις, οπότε πώς μπορεί να μας άλλαξαν οι μήνες της απομόνωσης και οι νέες συνθήκες που επιβλήθηκαν μαζικά σε παγκόσμιο επίπεδο;

Ο κορωνοϊός, τα μέτρα προφύλαξης είναι κοινά αλλά κάθε άνθρωπος τα βιώνει μέσα από τη δική του εμπειρία. Μερικοί άνθρωποι αναγκάστηκαν σε μήνες αδιάλειπτης μοναξιάς, άλλοι παγιδεύτηκαν για εβδομάδες με έναν δύσκολο σύζυγο. Κάποιοι το είδαν ως μια θετική εμπειρία - μια ευπρόσδεκτη ευκαιρία να επιβραδύνουν ρυθμούς, να περάσουν ποιοτικό χρόνο με τα παιδιά τους.

Ανεξάρτητα από το πώς πέρασες στα lockdown, υπήρξε μια σχεδόν καθολική πτυχή τους τελευταίους μήνες που διέκοψε απότομα τις καθημερινές σου συνήθειες και τις ρυθμίσεις διαβίωσης με τρόπους που δεν θα είχαν συμβεί κανονικά.

7memory4

Είναι πιθανό ότι αυτές οι πρωτοφανείς στιγμές να διαμόρφωσαν τα χαρακτηριστικά της προσωπικότητας σου σε κάποιο βαθμό, καθώς αναγκάστηκες να εγκαταλείψεις τη ζώνη άνεσής σου και την καθημερινή σου ρουτίνα. Οι πολλοί μήνες αλλαγών στη ρουτίνα σου μπορεί να έχουν οδηγήσει σε αλλαγές στη συμπεριφορά σου που θα παραμείνουν και μετά την ολοκλήρωση της πανδημίας.

Ορισμένα προκαταρκτικά δεδομένα μιας μη δημοσιευμένης μελέτης που έψαχνε σημάδια αλλαγής της προσωπικότητας κατά τη διάρκεια του πρώιμου σταδίου της πανδημίας στις ΗΠΑ, ισχυρίζονται ότι τα περισσότερα χαρακτηριστικά δεν έδειξαν καθόλου μεταβολή στο μέσο επίπεδο, και σε αντίθεση με τις προσδοκίες, ο μέσος νευρωτισμός μειώθηκε πραγματικά για όσους δεν ήταν απομονωμένοι, ίσως επειδή οι άνθρωποι αποδίδουν τα συναισθήματα του στρες σε αυτό που συνέβαινε στον κόσμο, παρά στη δική τους προσωπικότητα. 

Όμως, αν και δεν έχουμε αναπτύξει μια συλλογική «προσωπικότητα καραντίνας», τουλάχιστον όχι στα πρώτα στάδια, υπάρχουν κάποια προηγούμενα ευρήματα που υπαινίσσονται τρόπους με τους οποίους ενδέχεται να έχουμε αλλάξει ιδιοσυγκρασιακά, ανάλογα με τις συγκεκριμένες περιστάσεις. Για παράδειγμα, το lockdown ενδέχεται να έχει υπερτροφοδοτήσει ένα φαινόμενο γνωστό ως «The Michelangelo Effect», το οποίο αναφέρεται στον τρόπο με τον οποίο είναι πιο πιθανό να εξελιχθούμε στο είδος του ατόμου που θέλουμε να είμαστε αν είμαστε με έναν στενό ρομαντικό σύντροφο που μας υποστηρίζει και μας ενθαρρύνει να συμπεριφερόμαστε σύμφωνα με τις φιλοδοξίες μας - όπως ένας γλύπτης που βοηθά να αποκαλύψει τον ιδανικό μας εαυτό.

Τα άτομα που βρίσκονται σε υγιείς ερωτικές σχέσεις μπορεί επίσης να είχαν την ευκαιρία να έρθουν πιο κοντά και να εμβαθύνουν τους δεσμούς τους, και να προβληματιστούν για τη ζωή και τις προτεραιότητές τους. 

9typ4

Για άτομα με υποστηρικτικό σύντροφο, η περίοδος της καραντίνας μπορεί να προσφέρει μια ευπρόσδεκτη ευκαιρία για προσωπική ανάπτυξη. Αντίθετα, για άτομα που έχουν κολλήσει για μήνες σε μια unplugged ανύπαρκτη σχέση οι επιπτώσεις στην προσωπικότητά τους είναι σίγουρo ότι υπήρξαν αρνητικές. Για παράδειγμα, υπάρχουν κάποιες ενδείξεις ότι το να είσαι σε έναν δυσαρεστημένο γάμο (ανεξάρτητο από το κλείδωμα) σχετίζεται με πτώσεις στην αυτοεκτίμηση και την ευτυχία των συζύγων.

Οι άνθρωποι που έχουν υψηλή βαθμολογία για νευρωτισμό μπορεί κατά τη διάρκεια της καραντίνας να δυσκολεύτηκαν ιδιαίτερα από αυτή την άποψη – καθώς αυτό το χαρακτηριστικό σχετίζεται με μια τάση προς αρνητικά συναισθήματα όπως άγχος, ευπάθεια, θλίψη και ευερεθιστότητα. Οι άνθρωποι που αγωνίζονται με υψηλό νευρωτισμό είναι επίσης επιρρεπείς στο να δημιουργούν περισσότερο άγχος για τον εαυτό τους, για παράδειγμα, σε σύγκρουση με άλλους ανθρώπους ή αποφεύγοντας καταστάσεις που βρίσκουν απειλητικές.

Τι γίνεται όμως με εκείνους τους ανθρώπους που έμειναν εντελώς απομονωμένοι κατά τη διάρκεια της πανδημίας; Εάν αυτός ο εξαναγκασμένος μοναχικός περιορισμός προκάλεσε έντονη μοναξιά, θα μπορούσαμε να προβλέψουμε, βάσει προηγούμενης έρευνας για τη μοναξιά και την προσωπικότητα, μια δυσμενή επίδραση στα χαρακτηριστικά των ανθρώπων, όσον αφορά τον αυξημένο νευρωτισμό και την επιβεβλημένη μείωση της εξωστρέφειας. Ωστόσο, τα διαθέσιμα δεδομένα καραντίνας μέχρι στιγμής επισημαίνουν μια εικόνα της ανθρώπινης ανθεκτικότητας. Αυτό μπορεί να συνέβη επειδή η σύγχρονη τεχνολογία προσφέρει τώρα τόσους πολλούς τρόπους για να παραμείνει κάποιος σε επαφή με άλλους ανθρώπους. Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, η τεχνολογία επικοινωνιών και άλλες τεχνολογικές εξελίξεις κατέστησαν δυνατή την ουσιαστική κοινωνικοποίηση.

agxos-b

Αξίζει επίσης να θυμηθείς ότι οποιοσδήποτε με εξωτερικό χώρο στο σπίτι ήταν σε θέση να απολαύσει καθαρό αέρα και φως του ήλιου κατά τη διάρκεια των lockdown. Τέτοιοι παράγοντες μπορεί να βοηθήσουν να εξηγήσεις γιατί ο περιορισμός των τελευταίων μηνών δεν φαίνεται να είχε κάποιες από τις πιο δυσμενείς ψυχολογικές επιπτώσεις που παρατηρήθηκαν σε μελέτες ατόμων που ήταν απομονωμένα σε ακραία περιβάλλοντα, συμπεριλαμβανομένου του αυξημένου κινδύνου κατάθλιψης.

Για μια πιο ξεκάθαρη ιδέα για τους τρόπους με τους οποίους μπορεί να μας έχει αλλάξει η πανδημία, πρέπει να περιμένουμε την αργή δραστηριότητα της επιστήμης να καλύψει τα παγκόσμια γεγονότα. Προς το παρόν, τα αρχικά σημάδια είναι ότι η πτυχή της απομόνωσης του κλειδώματος ενδέχεται να μην άλλαξε από μόνη της τις προσωπικότητες μας με βαθύ τρόπο.

Αλλά φυσικά η πανδημία έχει εμπλακεί στη ζωή σου πολύ περισσότερο από τις καραντίνες, και ορισμένες από τις άλλες συνέπειες του Covid-19 μπορεί να σχετίζονται περισσότερο με την αλλαγή της προσωπικότητας, όπως οι άνθρωποι που χάνουν τη δουλειά τους, αρρωσταίνουν ή υποφέρουν από πένθος. Η απώλεια θέσεων εργασίας σχετίζεται με μειωμένη ευσυνειδησία. Η ασθένεια η ίδια έχει συσχετιστεί με αυξημένη ευσυνειδησία ​​και νευρωτισμό.

Το μήνυμα από την ευρύτερη επιστημονική βιβλιογραφία σχετικά με την αλλαγή προσωπικότητας είναι θετικό. Οι άνθρωποι είναι προσαρμοστικοί - για παράδειγμα, η συνείδηση ​​των ανθρώπων τείνει να αυξάνεται όταν αναλαμβάνουν έναν απαιτητικό ρόλο και η ψυχολογία τους ανακάμπτει με θετικό τρόπο μετά την αποχώρηση από μια δύσκολη σχέση, υποδηλώνοντας ότι θα βρούμε έναν τρόπο να αντιμετωπίσουμε ό,τι κρύβει το μέλλον.

Εάν άλλαξες κάπως ωστόσο κατά τη διάρκεια της πανδημίας, όταν οι περιορισμοί χαλάρωσαν, άλλαξες ξανά και τώρα μπροστά στο ενδεχόμενο μιας επόμενης μετάλλαξης ενδέχεται να αλλάξεις ξανά; Θα μπορείς να επιστρέψεις ποτέ στον παλιό σου προ κοροωνοϊό εαυτό; Και θα θες ακόμη να το κάνεις αυτό; Ή θα αρχίσεις να απολαμβάνεις τα ρευστά όρια του κόσμου, της καθημερινότητα και του εαυτού σου χωρίς να σε φρικάρει η οποιαδήποτε αλλαγή στη ρουτίνα σου;

Διαβάστε επίσης

ΠΡΩΤΗ ΥΛΗ

«Δεν φοβάμαι τα ελαττώματά μου. Λατρεύω τις ατέλειές μου» Lady Gaga

Happy birthday στη μία και μοναδική Lady Gaga

ΠΡΩΤΗ ΥΛΗ

«Ως γυναίκα δεν έχω χώρα. Ως γυναίκα, η χώρα μου είναι όλος ο κόσμος» Virginia Woolf

Η εμβληματική συγγραφέας Virginia Woolf αποφάσισε να φύγει από τη ζωή στις 28 Μαρτίου 1941, αφήνοντας πίσω της ένα μεγαλειώδες έργο

ΠΡΩΤΗ ΥΛΗ

Jon Fosse «Ο πόλεμος και η τέχνη είναι αντίθετα. Η τέχνη είναι ειρήνη».

Ο Νορβηγός νομπελίστας συγγραφέας, Jon Fosse, μας συγκινεί με το μήνυμα για την Παγκόσμια Ημέρα Θεάτρου 2024

Προτεινόμενα

CELEBS

Βασίλης Καρράς: Την Κυριακή θα γίνει το τρίμηνο μνημόσυνό του

Πέρασαν τρεις μήνες από τον θάνατό του σπουδαίου τραγουδιστή

ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΑ

Ποιο ζώδιο παιδεύει πιο πολύ το ταίρι του όταν είναι σε σχέση

Ο βαθμός δυσκολίας του στις σχέσεις, με βάση το ζώδιό σου

CELEBS

Εύη Αδάμ: Ποζάρει με την πανέμορφη 24χρονη κόρη της, Νεφέλη

Mαμά και κορή μοιάζουν σαν δυο σταγόνες νερό