Skip to main content

ΠΡΩΤΗ ΥΛΗ

Η ζωή μετά την απώλεια

Η βαθιά αυτοφροντίδα διευκολύνεται από την προσαρμοστικότητα και θα σε βοηθήσει να συνεχίσεις τη ζωή σου



Κατά μία έννοια, η αποτελεσματική αυτοφροντίδα είναι συνώνυμη με την προσαρμοστικότητα. Όταν είσαι σε θέση να προσαρμοστείς, οι ανάγκες σου δεν μένουν ανεκπλήρωτες για πολύ. Είσαι σε θέση να συνεχίσεις να ανταποκρίνεσαι σε αυτό που ζητάει το σώμα, το μυαλό και τα συναισθήματά σου χωρίς να σκοντάφτεις στις λεπτομέρειες.

Με άλλα λόγια, η βαθιά αυτοφροντίδα διευκολύνει την προσαρμοστικότητα. Σου δίνει την επιπλέον ζωτικότητα που χρειάζεσαι για να περιστρέφεσαι όταν είναι απαραίτητο. Σου παρέχει αποθέματα ενέργειας, ώστε να μπορείς να ανταποκριθείς στη ζωή χωρίς να εξαντλείσαι και να αγχώνεσαι.

Από την άλλη πλευρά, όταν είσαι ήδη εξαντλημένη και τρέχεις χωρίς ενέργεια, είναι πολύ πιο δύσκολο να αντιμετωπίσεις την αλλαγή.

Το άγχος γεννά μια αίσθηση έλλειψης

Αυτό οφείλεται σε μεγάλο βαθμό επειδή αυτό το ενεργειακό απόθεμα είναι ήδη χαμηλό και μια απροσδόκητη αλλαγή το επιβαρύνει ακόμη περισσότερο.

Το ενεργειακό κόστος της προσαρμογής

Αυτός ο τύπος αποθεματικού ενέργειας είναι μερικές φορές γνωστός ως ενέργεια προσαρμογής.

Η ενέργεια προσαρμογής είναι η ενέργεια που χρειάζεσαι για να προσαρμοστείς σε μια νέα κατάσταση. Μερικοί θεωρούν ότι κάθε άτομο έχει ένα απόθεμα αυτής της ενέργειας που μπορεί να εξαντληθεί ή να ξαναγεμίσει.

Αναπόφευκτες περιστάσεις ζωής αποστραγγίζουν την ενέργεια προσαρμογής, όπως:

μια μεγάλη αλλαγή

απροσδόκητος τραυματισμός

απώλεια μιας θέσης εργασίας

ιατρική διάγνωση

ο θάνατος ενός αγαπημένου προσώπου

ένταση της σχέσης

Ως ακραίο παράδειγμα, το να ζεις τη ζωή «στα άκρα», το να μην ξέρεις πού θα ξυπνήσεις ή πού θα πάρεις το επόμενο γεύμα σου, καταναλώνει επίσης μια σταθερή ενέργεια προσαρμογής.

Τελικά, όταν όλη αυτή η ενέργεια τελειώνει, οδηγεί σε άγχος, εξάντληση και εξάντληση.

https://www.instagram.com/p/CdvkqD9DxVm/

Αυτοφροντίδα για τη διάσωση

Το να βρίσκεσαι σε κατάσταση άγχους κάνει συνήθως «εύκολα» τα πράγματα πολύ, πολύ δύσκολα. Δεν θέλεις να ζεις σε μια μόνιμη κατάσταση άγχους. Για αυτό χρειάζεται να μάθεις να δίνεις έμφαση στη φροντίδα του εαυτού σου. Είναι το ισχυρό, γερό θεμέλιο που σου επιτρέπει να είσαι ο καλύτερος εαυτός σου.

Το να έχεις μια σταθερή ρουτίνα αυτοεξυπηρέτησης λειτουργεί σαν άγκυρα που μπορεί να σε οδηγήσει μακριά από μερικές από τις πιο δύσκολες καταιγίδες. Έχει το αντίθετο αποτέλεσμα από απροσδόκητα γεγονότα που απαιτούν προσαρμογή. Καλλιεργεί τα αποθέματα που οι αναπόφευκτες αλλαγές της ζωής μπορούν να αποδυναμώσουν.

Μαθαίνεις να βασίζεσαι στα γερά θεμέλια που σου παρέχει η ρουτίνα αυτοεξυπηρέτησης ως το πρώτο βήμα για την καλλιέργεια, τη διατήρηση και την προστασία της ενεργειακής σου κατάστασης, της ψυχικής σου υγείας και της σωματικής, συναισθηματικής και πνευματικής σου ευεξίας. Είναι τόσο σημαντικό για σένα.

Είναι το ασφαλιστήριο συμβόλαιό σου που εγγυάται ότι ό,τι κι αν προκύψει, θα έχεις τα εργαλεία που χρειάζεσαι για να αντιμετωπίσεις τις αλλαγές.

 https://www.instagram.com/p/Cd4EDMBuTko/

Καλλιέργεια Ενεργειακής Τράπεζας

Αυτό το «ασφαλιστήριο συμβόλαιο» της φροντίδας του εαυτού σου είναι ουσιαστικά μια τράπεζα ενέργειας από την οποία μπορείς να τροφοδοτηθείς για να αντιμετωπίσεις τη ζωή κατά μέτωπο, ή πλάγια, ή ακόμα και ανάποδα αν χρειαστεί.

Αυτά είναι τα βήματα που χρειάζεται για να την καλλιεργήσεις:

Αντιμετωπίστε τον ύπνο σαν να είναι ιερός.

Επιμείνετε στη ρουτίνα (χωρίς να το κάνετε αγχωτικό).

Αντιμετωπίστε το φαγητό σαν να είναι καύσιμο και πηγή ευχαρίστησης, χαράς και συντροφικότητας.

Τιμήστε τις σχέσεις σας ως αντανακλάσεις του εαυτού σου.

Προστατέψτε τον χώρο σας.

Μην ξεχάσετε να παίξετε.

https://www.instagram.com/p/Cd4-3bfJCTg/

Αντιμετωπίστε τον ύπνο σαν να είναι ιερός

Αν παραλείπετε συχνά τον επαρκή ύπνο στην καθημερινότητά σας θα προσέξετε ότι είστε περισσότερο:

ευέξαπτος

ανυπόμονος

ανήσυχος

αντιδραστικός

ασύνδετος

Σύμφωνα με μια μελέτη του 2021 σε 273.695 ενήλικες στις ΗΠΑ, οι συμμετέχοντες που κοιμόντουσαν 6 ώρες ή λιγότερες τη νύχτα είχαν περίπου 2,5 φορές περισσότερες πιθανότητες να έχουν συχνή ψυχική δυσφορία από εκείνους που κοιμόντουσαν περισσότερες από 6 ώρες.

Σε πολλές παραδόσεις, όπως ο Ινδουισμός, ο ύπνος θεωρείται κυριολεκτικά ιερός. Πιστεύεται ότι είναι μια κατάσταση συνείδησης που μας συνδέει φυσικά με το θείο, καθώς χάνουμε την αίσθηση του ατομικού μας διαχωρισμού και παραδινόμαστε στην ασφάλεια, την ηρεμία και το αδιαίρετο της κατάστασης ύπνου. Ο διαλογισμός και ο ύπνος μοιράζονται πολλές ομοιότητες και βιώνουμε βαθιά αναζωογόνηση και θεραπεία όταν κοιμόμαστε. Με απλά λόγια, ο ύπνος έχει πολλά οφέλη για την υγεία.

 https://www.instagram.com/p/Cd4-cJDMXIa/

Επιμείνετε στη ρουτίνα (χωρίς να γίνετε αγχωτικό)

Το να έχεις ήπια όρια γύρω από τη ρουτίνα σου σε βοηθά να νιώθεις προσγειωμένος, σκόπιμος και σαν να είσαι υπεύθυνος για τη φροντίδα μου.

Και πάλι, είναι λίγο σαν να γίνεσαι γονιός του εαυτού σου: Ξέρεις ότι είσαι στα καλύτερά σου όταν κοιμάμαι, κάνεις μασάζ με λάδι, βγαίνεις με φίλους κάθε μέρα κ.λπ. Επομένως, φροντίζεις να συμβαίνουν αυτά τα πράγματα.

 https://www.instagram.com/p/CdwWdfJPC4Y/

Αντιμετωπίστε το φαγητό σαν να είναι καύσιμο και πηγή ευχαρίστησης, χαράς και συντροφικότητας

Το φαγητό είναι καύσιμο. Το φαγητό είναι φάρμακο. Το φαγητό είναι ζωή. Και το φαγητό είναι επίσης απόλαυση. Είναι επίσης η κόλλα που ενώνει τους πολιτισμούς, ένα κοινό σημείο εστίασης για την οικογενειακή συνοχή και μπορεί ακόμη και να είναι υπεύθυνο για τον πολιτισμό όπως τον ξέρουμε. Αν δεν απολαμβάνεις το φαγητό σου, δεν σε ωφελεί όσο θα μπορούσε. Να καταβάλλεις κάθε δυνατή προσπάθεια για να τρως την πιο υγιεινή τροφή που έχεις στη διάθεσή σου και να αντιμετωπίζεις το σώμα μου σαν να είναι ιερό.

Και όταν μπορείς, να μοιράζεσαι την αγάπη τρώγοντας με καλή παρέα. Όπως η ζωή, έτσι και το φαγητό προορίζεται να το απολαμβάνουμε μαζί.

 https://www.instagram.com/p/CR7R1Rng4q9/

Τίμα τις σχέσεις σου ως αντανακλάσεις αγάπης

Όταν είσαι σε σχέση με ανθρώπους που τους φέρεσαι σαν αντικείμενα, θα αρχίσεις να υποφέρεις. Θα υποφέρεις από αποσύνδεση, έλλειψη συμμετοχής και έλλειμμα της συναισθηματικής υφής του να είσαι άνθρωπος.

Μερικές φορές, λόγω άγχους ή κατάθλιψης, αυτό είναι αναπόφευκτο για κάποιο χρονικό διάστημα. Η καρδιά σου συσπάται και νιώθεις κλειδωμένη μέσα σου, όπως ένας μοναχικός μικρός πλανήτης που στριφογυρίζει άγρια ​​στο διάστημα. Όταν τα σύννεφα χωρίζουν και ο ήλιος βγαίνει, η καρδιά σου μπορεί να ανοίξει. Είναι οι στιγμές που νιώθεις πιο άνθρωπος, αγαπάς και τον εαυτό σου.

Ανεξάρτητα από το ποιος έρχεται σε επαφή με τη μικρή σφαίρα της ύπαρξής σου, αναγνωρίζεις ότι η παρουσία τους δεν είναι τίποτα λιγότερο από ένα θεϊκό θαύμα. Όταν εξετάζετε τις πιθανότητες κάθε τυχαίας συνάντησης, θα καταλάβετε τι εννοώ.

Είναι απλώς ένας τρόπος να αναγνωρίσουμε το απλό αλλά βαθύ δώρο που μπορεί να είναι οι σχέσεις για κοινωνικά ζώα όπως εμείς οι άνθρωποι. Κάθε σύνδεση είναι μια αντανάκλαση της αγάπης που μας κάνει να λάμπουμε και όσο περισσότερο μπορούμε να ανοίξουμε τις καρδιές μας, τόσο περισσότερο βιώνουμε αυτή την αντανάκλαση χωρίς παραμόρφωση.

 https://www.instagram.com/p/CW4Zh-4qM9M/

Προστατέψτε τον χώρο σας

Το να έχεις ανοιχτή καρδιά δεν σημαίνει να παραχωρήσεις τον εαυτό σου, να παραποιήσεις το εγώ σου και ούτε να έχεις πολύ φτωχά όρια. Να θυμάστε να έχετε ισχυρά όρια και να προστατεύετε τον φυσικό, συναισθηματικό και ενεργητικό σας χώρο καθώς αυτό είναι απολύτως απαραίτητο, ώστε να μπορείτε να είστε στο καλύτερο δυνατό σημείο και να δίνετε τον εαυτό σας με τρόπους που έχουν σημασία, όχι με τρόπους που σας εξαντλούν ή υπονομεύουν η αίσθηση του εαυτού σας.

Μην ξεχάσετε να παίξετε

Ο άνθρωπος μεγαλώνοντας ξεχνάει να παίζει. Αλλά η ζωή και η καθημερινότητα δεν είναι μόνο υποχρεώσεις και deadlines. Να παραμείνετε σε επαφή με το εσωτερικό σας παιδί και να συνεχίζετε να σας υπενθυμίζετε ότι έχετε αίσθηση του χιούμορ για τον κόσμο και αναζητάτε το παιχνίδι μέσω του χορού, της τέχνης, της κηπουρικής και σχεδόν οτιδήποτε το εσωτερικό παιδί σας αποφασίσει ότι θέλει.

Γεμίζοντας τη δεξαμενή

Είναι σημαντικό να βλέπετε τη ζωή σας ως μια συνεχή ευκαιρία να γεμίζετε το ρεζερβουάρ σας, ώστε να μπορείτε με τη σειρά σας να εξυπηρετήσετε περισσότερο την ίδια τη ζωή. Αυτό προκύπτει από την ανατροφή των παιδιών, την εργασία και τις διαπροσωπικές σχέσεις.

Το να είσαι γεμάτος σημαίνει ότι μπορείς να αντέξεις τις ανατροπές της ζωής. Είσαι έτοιμος για αυτό που έρχεται. Μπορείς να προσαρμοστείς.

Διαβάστε επίσης

ΠΡΩΤΗ ΥΛΗ

Ο αετός της χαράς!

Ένα παραμύθι για τον χαρταετό... Καλή Καθαρά Δευτέρα!

ΠΡΩΤΗ ΥΛΗ

«Το θέατρο είναι σαν την ορειβασία. Ποτέ δεν ξέρεις αν θα πέσεις ή θα φτάσεις στην κορυφή» Isabelle Huppert

Στα 71 της, η Isabelle Huppert συνεχίζει να παραδίδει μαθήματα σοφίας, γοητείας και υποκριτικής

ΠΡΩΤΗ ΥΛΗ

Παγκόσμια Ημέρα Ύπνου: όλες οι πολύτιμες συμβουλές για να κοιμάσαι καλά

Όλα τα super tips για να κοιμάσαι σαν πουλάκι και να ξυπνάς με ενέργεια

Προτεινόμενα

FASHION RADAR

Η Lily Collins γιόρτασε τα 35α γενέθλιά της κι εμείς γιορτάζουμε το στυλ της

Η εξέλιξη του στυλ της Lily Collins μέσα στα χρόνια

ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΑ

Ζώδια Τρίτης 19 Μαρτίου

Ο δυναμισμός σας θα τραβήξει το ενδιαφέρον των άλλων