Skip to main content

ΠΡΩΤΗ ΥΛΗ

Natalie Portman: «Είναι καταστροφικό να ζεις σε μια χώρα όπου η προσωπικότητά σου δεν αντιμετωπίζεται ως ίδια με τους άλλους»

Η πρωταγωνίστρια του Marvel's Thor επιτίθεται στον σεξισμό μέσα από μια αποκαλυπτική συνέντευξη στον αγγλικό Τύπο



Καθώς επαναλαμβάνει τον ρόλο της στο franchise της Marvel's Thor, η Νάταλι Πόρτμαν είναι έτοιμη να πολεμήσει μια μακροχρόνια εχθρότητα στην πραγματική της ζωή: τον σεξισμό, όπως ανακαλύπτει σε συνέντευξή της στο αγγλικό Glamour.

«Υπάρχουν τόσα πολλά να θυμώσεις στον κόσμο, έτσι δεν είναι; Και τόσο λίγα μέρη για να το πούμε ευγενικά. Δεν είναι δύσκολο να διοχετεύσετε την οργή αυτές τις μέρες», λέει η Natalie Portman, καθισμένη στη σουίτα του ξενοδοχείου της στο Λονδίνο, φορώντας ένα σεμνό μαύρο φόρεμα Miu Miu με έναν εκθαμβωτικό γιακά από παγιέτες.

Στη μέση της συζήτησης για τις τρομερές σεκάνς της μάχης της που την ενίσχυσαν επιστρέφοντας στον ρόλο της πρωτοπόρου επιστήμονα γιατρού Τζέιν Φόστερ στο σίκουελ της υπερπαραγωγής της Marvel, Thor: Love And Thunder.

Αυτός ήταν ακόμη ένας σπάνιος ρόλος για τη βραβευμένη με Όσκαρ ηθοποιό, που άρχισε να εργάζεται σε ηλικία 12 ετών και σήμερα είναι σε ηλικία 41 ετών, έχει σημειώσει μια σχεδόν 30ετή καριέρα που κυμαινόταν από υπερπαραγωγές όπως το Star Wars έως βραβευμένες ταινίες στα Black Swan, Jackie, The Garden State και Closer. «Ήταν απίστευτο να παίξω αυτόν τον ισχυρό σούπερ ήρωα», δηλώνει. «Είναι σπάνιο να έχεις τέτοιου είδους ευκαιρίες γενικά και ιδιαίτερα ως γυναίκα, είναι ακόμα πιο σπάνιο. Ένιωσα λοιπόν πραγματικά τυχερή. Και συνέχιζα να ευχαριστώ τον Taika (Waititi, τον σκηνοθέτη της ταινίας) κάθε μέρα, έλεγα: "Αυτό είναι τόσο ωραίο!"»

Αλλά γιατί, το 2022, είναι ακόμα σπάνιο, ή έστω λίγο σοκαριστικό, να βλέπουμε μια γυναίκα υπερήρωα στις οθόνες μας, όπως δεν είναι κανόνας για μια γυναίκα να είναι παντοδύναμη, πολύπλευρη και να μπορεί να διαχειριστεί τον εαυτό της μακρινοί γαλαξίες; Τελικά, βρες μου μια γυναίκα που δεν είναι ισχυρή; Η Νάταλι βρίσκει απογοητευτικό το γεγονός ότι πρέπει ακόμα να κάνουμε αυτές τις συζητήσεις ή σχολιάζεται, αναρωτιέμαι;

«Είναι πραγματικά υπέροχο που γίνονται αυτές οι συνομιλίες», απαντά διπλωματικά, «γιατί οι συνομιλίες είναι αυτές που ώθησαν την επέκταση αυτού και την εξομάλυνσή του. Αυτό πραγματικά άναψε τη φωτιά κάτω από όλους τους ανθρώπους στην εξουσία για να κάνουν περισσότερες ταινίες με κεντρικούς γυναικείους χαρακτήρες για να φτιάξουν περισσότερους υπερήρωες που να είναι γυναίκες. Αλλά ναι, προσεύχομαι για τη μέρα που θα ομαλοποιηθεί πλήρως, δεν θα χρειάζεται να το συζητάμε, και έτσι θα είναι τα πράγματα. Ανυπομονώ για εκείνη την ημέρα, αλλά μέχρι να είναι πραγματικά αυτός ο τρόπος του κόσμου, εκτιμώ το ότι οι άνθρωποι εξακολουθούν να προωθούν τη συζήτηση».

Ακόμα κι όταν είσαι ένας παντοδύναμος υπερήρωας, όμως, ο σεξισμός εξακολουθεί να είναι ένας σταθερός εχθρός. Υπάρχει μια σκηνή στην ταινία όπου ο Gorr the God Butcher (τον οποίο υποδύεται τρομακτικά καλά ο Christian Bale) αποκαλεί την Jane, "Lady Thor", σε μια στιγμή καθαρού σεξισμού και πριν δώσει ένα δολοφονικό χτύπημα. Με ποιον καθημερινό σεξισμό πρέπει να παλέψει ακόμα η Νάταλι, ρωτάω;

«Αυτή είναι μια υπέροχη ερώτηση», απαντά η Νάταλι, ενώ συνθέτει τις σκέψεις της στιγμιαία και ασκεί ένα επίπεδο δύναμης για το οποίο η Τζέιν θα ήταν περήφανη. «Η πρόσφατη απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου που αφαίρεσε το δικαίωμα των γυναικών να λαμβάνουν τις δικές τους αποφάσεις σχετικά με την υγειονομική τους περίθαλψη, επειδή η άμβλωση είναι υγειονομική περίθαλψη. Είναι καταστροφικό να ζεις σε μια χώρα όπου η προσωπικότητά σου δεν τυγχάνει της ίδιας μεταχείρισης με τους άλλους. Αυτό ήταν το πιο κραυγαλέο εξοργιστικό παράδειγμα του να νιώθεις ότι ζεις σε μια χώρα που δεν εκτιμά εσένα και την υπηρεσία σου και την αυτονομία σου με κανέναν τρόπο».

Η τελευταία ταινία Thor έρχεται επίσης σε μια εποχή μεγάλων προκλήσεων για την κοινότητα LGBTQIA+, με ορισμένα μέλη του Ανωτάτου Δικαστηρίου φέρεται να επιδιώκουν να ανατρέψουν τα δικαιώματα queer γάμου, τα δικαιώματα queer να αντιστρέφονται στην Πολωνία και μια άρνηση της κυβέρνησης του Ηνωμένου Βασιλείου να απαγορεύσει τη θεραπεία μετατροπής για η διεμφυλική κοινότητα. Αλλά όπως και με την αναπαράσταση των γυναικών, η ταινία προωθεί την queer αναπαράσταση προς τα εμπρός με τη μορφή της ανοιχτά αμφιφυλόφιλης ηρωίδας της Τέσα Τόμσον, της Βαλκυρίας. Και επιπλέον και η ανδρική queer εκπροσώπηση με έναν άντρα φτιαγμένο από βράχους, που ονομάζεται Korg και εκφράζεται από τον Taika Waititi.

Είναι κάτι που η Natalie είναι περήφανη που φέρνει στο σύμπαν της Marvel - ακόμα κι αν ήταν ελαφρώς αργή στην απορρόφηση - ειδικά για να δείξει ότι όλα είναι δυνατά για τα δύο παιδιά της, την Amalia και τον Aleph, τα οποία μοιράζεται με τον χορευτή σύζυγό της, Benjamin που γνώρισε, στα γυρίσματα της βραβευμένης με Όσκαρ ερμηνείας της στο Black Swan το 2009. «Σίγουρα αισθάνομαι ότι θέλω να δημιουργήσω έναν κόσμο για τα παιδιά μου που αντιμετωπίζει όλα τα φύλα με την πλήρη αξιοπρέπειά τους, την αυτονομία και την αξία τους στις πολλές εκδοχές του τι σημαίνει αυτό για επιλογή και για ισότητα σε κάθε είδους έκφραση αυτού».

«Βλέπω την επίδραση στα παιδιά μου να μεγαλώσουν σε έναν κόσμο όπου υπάρχουν χαρακτήρες που αντιπροσωπεύουν όλη την ανθρωπότητα και όλο το φάσμα των ανθρώπινων δυνατοτήτων», συνεχίζει.

«Και βλέπω πόσο διαφορετικό είναι, ο τρόπος που μεγαλώνουν σε σχέση με τον τρόπο που μεγάλωσα εγώ όταν, φυσικά, η κόρη μου είχε λιγότερα δικαιώματα από ό,τι είχα εγώ μεγαλώνοντας με πολύ νόμιμο τρόπο [αναφερόμενη στο πρόσφατο Roe v . Ο Wade κυβερνά] την πραγματική ψυχαγωγία και τη δημιουργική έκφραση που οι άνθρωποι εκθέτουν στον κόσμο τους δείχνει ότι έχουν όλο το φάσμα των δυνατοτήτων για το ποιοι θέλουν να είναι, ποιοι θέλουν να αγαπήσουν».

Η Νάταλι είναι σίγουρα το πρότυπο μέσα και έξω από το σπίτι της, επίσης, για να υψώνει τη φωνή της για άλλους που δεν μπορούν, με τον αληθινό τρόπο της Marvel. Έχοντας υπογράψει ανοιχτές επιστολές για να αποζημιώσει την αστυνομία, αφηγήθηκε το εντυπωσιακό ντοκιμαντέρ Eating Animals σχετικά με τη σκληρότητα των ζώων και τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις της εργοστασιακής εκτροφής και ήταν ένας από τους αρχικούς υπογράφοντες της διάσημης πλέον επιστολής του 2018 στους The New York Times, που δημιούργησε τους Times -Upmotion, η Νάταλι είναι μια ακτιβίστρια του Χόλιγουντ που κάνει τη δουλειά. «Αισθάνομαι ότι η τελευταία δεκαετία ήταν μια πραγματική διαδικασία μάθησης για να μάθω πώς να χρησιμοποιώ τη φωνή μου και να βλέπω τόσα πολλά και να μαθαίνω τόσα πολλά από το να είμαι σε κοινότητα με άλλες γυναίκες και να βλέπω τους συνομηλίκους και τους συναδέλφους μου να χρησιμοποιούν τη δύναμή τους τόσο σοφά και γενναιόδωρα».

«Αυτές οι συζητήσεις με άλλες γυναίκες με τις οποίες συνεργάζομαι, μου έχουν κάνει τη μεγαλύτερη εντύπωση όσον αφορά το να μάθω να χρησιμοποιώ τη φωνή μου. Επίσης, παίρνοντας διαφορετικούς ρόλους στη ζωή μου όπως συμμετέχοντας στην ομάδα ποδοσφαίρου και έχοντας διαφορετικό ρόλο εκεί από ό,τι κάνω στην υποκριτική μου και παράγω περισσότερους ρόλους, όλα ασκούν διαφορετικές μορφές της φωνής μου και είναι μια πραγματικά μεγάλη εκμάθησης εκμάθησης για μένα».

Η Νάταλι ανέκαθεν διέψευδε το τι αναμένεται από μια σταρ του Χόλιγουντ, ακόμη και γυρνώντας την πλάτη της στην καριέρα της, για να σπουδάσει Ψυχολογία στο Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ από το 1999 έως το 2003. «Αισθάνομαι ότι πολλοί άνθρωποι είπαν, «Γιατί θα πας στο κολέγιο;» Αλλά ήταν πραγματικά εκπληκτικό για μένα να αποκτήσω αυτήν την, πρώτα απ' όλα, πολύ δυνατή εμπειρία ζωής και μαθησιακής εμπειρίας, καθώς και την ομάδα φίλων που με στήριξε μέχρι σήμερα από απίστευτους ανθρώπους που κάνουν όλα τα διαφορετικά πράγματα. Είναι απλώς ένα πραγματικά τυχερό, τυχερό πράγμα στη ζωή μου. Ήταν πραγματικά μια απίστευτη εμπειρία ανάπτυξης».

Μια άλλη τέτοια εμπειρία ανάπτυξης προήλθε από μια άλλη απίθανη πηγή, καθώς η Natalie δεν αλλάζει απλώς το παιχνίδι για την εκπροσώπηση των γυναικών στη βιομηχανία του θεάματος, αλλά κάνει καμπάνια για την ισότητα των φύλων και στον αθλητισμό. Η Natalie είναι η ιδρύτρια του γυναικείου ποδοσφαιρικού συλλόγου Angel City με έδρα το Λος Άντζελες, ο οποίος με 100 επενδυτές, συμπεριλαμβανομένων των Serena Williams και Billie Jean King, είναι η μεγαλύτερη ομάδα ιδιοκτησίας υπό την ηγεσία γυναικών στον επαγγελματικό αθλητισμό. Αλλά προχωρά περισσότερο από αυτό, δίνει στους παίκτες ποσοστά από τις πωλήσεις εισιτηρίων και προσφέρει εκπαίδευση για να βοηθήσει τους παίκτες να βρουν καριέρα μετά τον αθλητισμό.

Οι πρωτοβουλίες αυτές έχουν δυναμώσει σαφώς τη Νάταλι. «Σε κάνει να ασκείς διαφορετικές πτυχές του εαυτού σου γιατί πολλά από αυτά που κάνεις ως ηθοποιός συμβάλλουν στη δημιουργία του οράματος κάποιου άλλου, δηλαδή του σκηνοθέτη σου. Μου αρέσει αυτό και προφανώς υποστηρίζω τον χαρακτήρα σου. [Αλλά] όταν κάνετε παραγωγή ή μια επιχείρηση, την οποία διευθύνω μαζί με τους συναδέλφους μου ιδρυτές ποδοσφαιρικής ομάδας με την Angel City, είστε σε θέση να δημιουργήσετε μια δομή, να ασχολείστε με πράγματα που προκύπτουν και να εκθέσετε κινδύνους και είναι διαφορετικό επίπεδο ευθύνης. Ήταν πραγματικά ενδιαφέρον να βρω αυτά τα μέρη του εαυτού μου».

Διαβάστε επίσης

ΠΡΩΤΗ ΥΛΗ

I say a little prayer for you: τα ψυχολογικά οφέλη της προσευχής

Η σχέση νου-ψυχής στο μικροσκόπιο της επιστήμης

ΠΡΩΤΗ ΥΛΗ

Γίνε το κορίτσι του Μάη... στους πιο διάσημους βοτανικούς κήπους του κόσμου!

Με μια υπέροχη εικονική και λουλουδάτη βόλτα... Enjoy!

ΠΡΩΤΗ ΥΛΗ

Το τροπάριο της Κασσιανής και η "αθωότητα" της αμαρτίας

…ἡ ἐν πολλαῖς ἁμαρτίαις περιπεσοῦσα γυνή… και το μεγαλείο της ψυχής

Προτεινόμενα

CELEBS

Μάρα Ζαχαρέα: Oι εξωτικές φωτογραφίες από το ταξίδι της στο Μαρόκο

«Ταξίδια… Το παράθυρο του νου στον κόσμο», έγραψε στο instagram

ΣΧΕΣΕΙΣ

12 σημάδια ότι ένα τραύμα από το παρελθόν επηρεάζει τη σχέση σας

Πώς να καταλάβεις αν μια τραυματική σου εμπειρία έχει μακροχρόνιες επιπτώσεις στο πώς είστε με τον σύντροφό σου