Skip to main content

ΠΡΩΤΗ ΥΛΗ

Ζήσε κι αυτές τις γιορτές τη μαγεία της ανάγνωσης

Συγκίνηση, φαντασία, έντονα συναισθήματα, ρομαντισμός και πίστη στο όνειρο. Σκέφτεσαι κάτι καλύτερο για αυτές τις γιορτές;



Στολίδια, φωτάκια, δώρα, χαλάρωση… Ό,τι κι αν σημαίνουν οι μέρες των Χριστουγέννων για σένα, έχουμε τον τρόπο για να τις απολαύσεις ακόμα περισσότερο. Το 2022, που σύντομα φτάνει στο τέλος του, εκτός από τη συνέχεια της πανδημίας, έκρυβε κι άλλες δυσάρεστες εκπλήξεις. Είναι επομένως απόλυτα λογικό να έχεις την ανάγκη να βιώσεις δυνατές συγκινήσεις, προκειμένου να γράψεις έναν συναρπαστικό επίλογο σε μια επεισοδιακή και από πολλές απόψεις συγκλονιστική χρονιά. Θες να ζήσεις αυτή την εποχή του χρόνου με όλες τις αισθήσεις σου σε εγρήγορση, αλλά και να χαρίσεις στον εαυτό σου ένα διάλειμμα χαλάρωσης. Ένα απολαυστικό pause για να βρεις τις ισορροπίες σου και να ανακτήσεις την ενέργειά σου για τη νέα χρονιά που έρχεται. Κι ο καλύτερος τρόπος για να προσφέρεις αυτή την εμπειρία στον εαυτό σου είναι η ανάγνωση βιβλίων που θα σε συγκινήσουν με τη συναρπαστική πλοκή και τους πρωτότυπους χαρακτήρες τους και θα σε αφήσουν να ξαναβάλεις το όνειρο στη ζωή και την καθημερινότητά σου.

Άλλωστε Χριστούγεννα πάνω απ’ όλα σημαίνει μαγεία, και η ανάγνωση είναι μια διαδικασία μαγική, με αποτελέσματα που αντέχουν στον χρόνο. Για να απολαύσεις μια μαγική αναγνωστική εμπειρία αυτές τις γιορτές, έχουμε επιλέξει πέντε υπέροχα βιβλία που θα σε ωθήσουν να «γράψεις» τα δικά σου όνειρα για το 2023, αλλά και θα σε ενθαρρύνουν να τολμήσεις να τα ζήσεις.

Πέρσι τέτοια εποχή μάς είχε ενθουσιάσει η μαγική βόλτα στον κόσμο του εξαιρετικού «Βιβλιοπωλείου των μικρών θαυμάτων» αλλά και σε ολόκληρο το Λονδίνο μέσα από την τρυφερή και γεμάτη δυνατά συναισθήματα πένα της Mónica Gutiérrez. Φέτος η αγαπημένη συγγραφέας μάς ταξιδεύει στη Βαρκελώνη με το νέο της βιβλίο «Η σκηνή των μεγάλων ονείρων» (μτφρ. Κάλλια Ταβουλάρη), ένα μυθιστόρημα γεμάτο μαγεία και αγάπη για τον κόσμο του θεάτρου.

xmas-metexmio-skini

Ας πούμε λίγα λόγια για την υπόθεση, για να σε βάλουμε στο κλίμα: Ο Μαξ Μπόρχες, θεατρικός σκηνοθέτης στη Βαρκελώνη, διευθύνει έναν μικρό, εκκεντρικό θίασο. Την ημέρα της πρεμιέρας του Μάκβεθ, ο Μαξ βρίσκεται στα πρόθυρα της κατάρρευσης. Όλα φαίνεται να πηγαίνουν στραβά, ενώ κανονικά αυτή θα έπρεπε να είναι η μέρα του θριάμβου του: οι μάγισσες παραείναι όμορφες, το στέμμα του βασιλιά έχει σπάσει, και ο Μάκβεθ αναδίδει μια ύποπτη μυρωδιά ουίσκι. Όπως όμως του θυμίζει συχνά η πανέξυπνη βοηθός του, η Έλσα Σολέρ, η παράσταση πρέπει πάντα να συνεχίζεται...

Ένα βιβλίο που θα σε κάνει να ξεχάσεις καθετί στενάχωρο και να ξαναπιστέψεις στα μικρά θαύματα.

Η Clare Pooley, η συγγραφέας που μας έκλεψε την καρδιά πριν από έναν χρόνο με «Το πράσινο σημειωματάριο», στο νέο της βιβλίο μάς συστήνει ένα καινούργιο καστ μοναδικών χαρακτήρων, που θα σου μείνουν αξέχαστοι. Διασκεδαστικό, εθιστικό, γραμμένο με αρμονικές δόσεις χιούμορ και δυνατών συναισθημάτων, «Οι επιβάτες της αποβάθρας 5» (μτφρ. Βούλα Αυγουστίνου) θα σε κάνουν να τους ακολουθήσεις στις διαδρομές τους και θα σε παρασύρουν σε έναν συναρπαστικό κόσμο, που θα θελήσεις να γίνεις κομμάτι του. Ένα όμορφο συναίσθημα θα σε πλημμυρίσει μόλις φτάσεις στην τελευταία σελίδα του, και θα σε καταλαβαίναμε απόλυτα αν ήθελες να το ξαναδιαβάσεις.

xmas-metexmio-tria

Στις γιορτές όμως έχουμε ανάγκη και από γερές δόσεις ρομαντισμού. Μια σύγχρονη feelgood ρομαντική κωμωδία που θα σε κάνει να βυθιστείς στις σελίδες της είναι το βιβλίο «Φίλησα τη Σάρα Γουίλερ» της Casey McQuiston (μτφρ. Ειρήνη Παϊδούση), που δικαίως έχει γίνει παγκόσμιο best seller. Άλλωστε και οι κριτικές που το συνοδεύουν σε ιντριγκάρουν! Το «Time» το χαρακτηρίζει «αστείο και συμπονετικό», ενώ το «Publishers Weekly» έχει γράψει για αυτό: «Πεντακάθαρη γραφή, χιούμορ, ολοζώντανοι χαρακτήρες – πολλοί από αυτούς queer. Αυτά είναι τα συστατικά που κάνουν το βιβλίο αυτό να σπαρταρά από ζωντάνια. Και το φινάλε, τόσο αισιόδοξο και γενναιόδωρο!». Πρωτότυπο και συναρπαστικό, μιλάει για το τι συμβαίνει όταν κυνηγάς αυτό που θέλεις – μόνο και μόνο για να βρεις αυτό που χρειάζεσαι.       

Επειδή ωστόσο η ζωή δεν είναι μόνο ροζ συννεφάκια και καρδούλες, «Η σέχτα» είναι το βιβλίο που θα σου χαρίσει απλόχερα τις έντονες συγκινήσεις που αναζητάς αν σου αρέσουν τα αστυνομικά μυστήρια – ειδικά όταν συνδυάζουν τις προσωπικές ιστορίες των ηρώων με τις σύγχρονες κοινωνικές προκλήσεις. Το δεύτερο μέρος της τριλογίας με πρωταγωνιστές το περίεργο ζευγάρι Βίνσεντ και Μίνα που υπογράφει το αχτύπητο δίδυμο των Camilla Lackberg και Henrik Fexeus επικεντρώνεται σε εύθραυστους οικογενειακούς δεσμούς, ωμές δολοφονίες και ζοφερά μυστικά του παρελθόντος. Αγωνία και σασπένς σε μια υπόθεση που σε ρουφάει από τις πρώτες σελίδες και διαβάζεται χωρίς ανάσα μέχρι το τέλος. Ένα ταξίδι στην παγωμένη Στοκχόλμη είναι ό,τι πρέπει για τις φετινές γιορτές και το βιβλίο αυτό αποτελεί την καλύτερη επιλογή.

xmas-metexmio-vivliopoleio

Για το τέλος κρατήσαμε ένα βιβλίο που μας επαναφέρει στον κόσμο των ονείρων, της μαγείας και κυρίως στα θαύματα που μπορεί να κάνει ένα βιβλιοπωλείο, και για αυτό συνειδητά αποτελεί και τον πιο ταιριαστό επίλογο σε ένα βιβλιοφιλικό άρθρο. Η Μαίρη Κόντζογλου μας χαρίζει ένα συγκλονιστικό ταξίδι στο… φεγγάρι. Μόνο που δεν αναφερόμαστε στον πλανήτη, καθώς, όπως λέει και ο τίτλος του, «Μια νύχτα στο βιβλιοπωλείο», Φεγγάρι είναι η ονομασία του βιβλιοπωλείου. Πόσα μπορούν να συμβούν σε μια νύχτα, όταν οι ήρωες θα απλώσουν την προσωπική τους πραμάτεια, τις πληγές, τα όνειρα, τις χαρές και τις λύπες τους, αγωνίες, ελπίδες και δεδομένα, και θα γεμίσουν τις ώρες της αγρύπνιας μέχρι ο ήλιος να λάμψει πάλι…

Με αυτή τη λάμψη και τη ζεστασιά που θα δημιουργήσουν μέσα σου και τα πέντε παραπάνω βιβλία των εκδόσεων Μεταίχμιο, θα είσαι έτοιμη για ένα εντυπωσιακό τέλος αυτής της χρονιάς και θα αντλήσεις έμπνευση για να γράψεις τις σελίδες του 2023. Σε αυτό θα σε βοηθήσουν οι δυνατές συγκινήσεις, τα ειλικρινή συναισθήματα και οι συναρπαστικές ιστορίες, σαν αυτές που μόλις διάβασες.

Διαβάστε επίσης

ΠΡΩΤΗ ΥΛΗ

«Η ματαιοδοξία είναι η αγαπημένη μου αμαρτία» Al Pacino

Γιορτάζει τα 84 του χρόνια κι εμείς απολαμβάνουμε μαζί του μια κινηματογραφική ζωή

ΠΡΩΤΗ ΥΛΗ

«Αγάπα περισσότερο, ώσπου να μην πονάει άλλο» William Shakespear

Μαθήματα αγάπης και έρωτα από τον William Shakespear

Προτεινόμενα

ΣΠΙΤΙ

5 έξυπνα tips για να κάνεις τον χώρο σου να φαίνεται μεγαλύτερος

Ακόμα και τα πιο μικρά σπίτια μπορούν να δείξουν πιο ευρύχωρα, αν ακολουθήσεις μερικές έξυπνες συμβουλές

FASHION NEWS

Η Kurt Geiger παρουσιάζει την πολύχρωμη συλλογή της για τη σεζόν Spring/Summer 2024

Με τους παστέλ χρωματισμούς της σειράς Quiet Sand και τα έντονα μοτίβα της Summer Nights να θυμίζουν τις ηλεκτρισμένες βραδιές των πόλεων