Skip to main content

ΠΡΩΤΗ ΥΛΗ

Μύθος και πραγματικότητα: γιατί οι γυναίκες ερωτεύονται εγκληματίες

Ρίχνουμε φως στο πιο μεγάλο «μυστήριο»: μελετώντας πάνω από 25 διάσημους καταζητούμενους



Το τελευταίο τεύχος του All About History είναι “most wanted” με ένα πλούσιο αφιέρωμα στους πιο διάσημους καταζητούμενους που έγραψαν ιστορία. Ονόματα όπως Τζακ ο Αντεροβγάλτης, Μπίλι Δε Κιντ, Αλ Καπόνε, Μπάγκσι Σίγκελ, Πάμπλο Εσκομπάρ ακόμα και ο Ρομπέν των Δασών, Μαυρογένης ο βασιλιάς των πειρατών, αλλά και πολλές ακόμα «ιδιαίτερες προσωπικότητες» παρελαύνουν στις σελίδες του, κάνοντας το συγκεκριμένο αφιέρωμα πολύ επικίνδυνο – αλλά για κάποιες ίσως και γοητευτικό…

Για πολλούς από εμάς, όταν μαθαίνουμε ότι μια γυναίκα έχει ερωτευτεί έναν δολοφόνο ή έχει νιώσει ρομαντική έλξη από έναν κατά συρροή δολοφόνο, αμφισβητούμε τους λόγους και αναρωτιόμαστε για την ανατροφή της ή και την πνευματική και την ψυχική της κατάσταση.

Είναι δύσκολο για τους περισσότερους ανθρώπους να καταλάβουν τη ρομαντική έλξη για ένα επικίνδυνο άτομο όπως ένας κατά συρροή δολοφόνος, ένας αμετανόητος κακοποιός ή ένας στυγερός εγκληματίας. Πώς μπορεί ένας άνθρωπος να ελκύεται τόσο από κάποιον που είναι ικανός να αφαιρέσει τη ζωή ενός άλλου;

Για να σας λύσουμε αυτή την απορία και με αφορμή το τεύχος 39 του All About History – Διάσημοι καταζητούμενοι ψάξαμε στη διαθέσιμη βιβλιογραφία και βρήκαμε κάποιες πιθανές απαντήσεις. Υπάρχουν 12 πιθανοί ψυχολογικοί λόγοι για τους οποίους πολλές γυναίκες ερωτεύονται κατά συρροή δολοφόνους.

all-about

Ασκούν μια γοητεία ή έλξη κι αποσπούν την προσοχή των μέσων ενημέρωσης.

Πολλοί κατά συρροή δολοφόνοι –ειδικά εκείνοι που έχουν διαπράξει βίαια εγκλήματα που προσέλκυσαν μεγάλη προσοχή από τα μέσα ενημέρωσης– τείνουν να κερδίζουν και την προσοχή των γυναικών. Οι ειδικοί πιστεύουν ότι τα κίνητρα ορισμένων γυναικών μπορεί να περιλαμβάνουν την επιθυμία για φήμη – ακόμα και με τίμημα να συνεργαστούν με κάποιον από αυτούς.

Πιστεύουν ότι μπορούν να αποκαταστήσουν τον δολοφόνο και να «εξημερώσουν το άγριο θηρίο».

Πολλοί επαγγελματίες ψυχικής υγείας πιστεύουν ότι οι γυναίκες που αγαπούν να μιλούν και να ασχολούνται με κατά συρροή δολοφόνους και δολοφόνους εκπληρώνουν μια ανικανοποίητη ανάγκη. Κάποιες θεωρούν ότι αυτές οι γυναίκες αισθάνονται ότι μπορούν να «δαμάσουν το άγριο θηρίο» ή να δουν πέρα από το εξωτερικό περίβλημα ένα άτομο που είναι απλώς προϊόν του περιβάλλοντός τους.

all-about-ca

Βλέπουν το «αθώο παιδί» που ήταν κάποτε ο δολοφόνος.

Η Joyce Mitchell, μια υπάλληλος φυλακών, βοήθησε δύο καταδικασμένους δολοφόνους, τον Richard Matt και τον David Sweat, να δραπετεύσουν από τη φυλακή όπου εργαζόταν. Η Mitchell επέμεινε ότι οι άντρες ήταν απλώς λίγο «περισσότερο πιστοί στις πεποιθήσεις τους» και ότι δεν ήταν τέρατα. Ενημέρωσε επίσης τους αξιωματούχους, όταν έμαθαν για τη συμμετοχή της στην απόδραση, ότι ο Matt «την έκανε να νιώθει ξεχωριστή» – την έκανε να νιώθει όπως κανείς άλλος. Σύμφωνα με τη Mitchell, ο Matt δεν ήταν ο ψυχρός δολοφόνος που τον παρουσίαζαν στα μέσα ενημέρωσης.

Μπορούν να τον εμπιστευτούν ότι δεν θα τις απατήσει, καθώς ξέρουν πού βρίσκονται ανά πάσα στιγμή.

Ο Όσκαρ Ρέι Μπόλιν Τζούνιορ, ένας κατά συρροή δολοφόνος που καταδικάστηκε για βιασμό και δολοφονία τριών νεαρών γυναικών σε ξεχωριστά περιστατικά στην περιοχή του κόλπου της Τάμπα το 1986, παντρεύτηκε τη δημόσια υπερασπιστή του, Ροζαλί Μαρτίνεζ. Η Μαρτίνεζ ήταν κάποτε παντρεμένη με δικηγόρο και είχε τέσσερα παιδιά. Ωστόσο, αφού γνώρισε τον Μπόλιν, ο οποίος καταδικάστηκε σε θάνατο το 1995, άφησε τον σύζυγό της για εκείνον. Οι δυο τους παντρεύτηκαν την ίδια χρονιά, τηλεφωνικά.

Σύμφωνα με την Μαρτίνεζ, ο Μόλιν δεν ήταν ένας δολοφόνος, αλλά ένας άνθρωπος που πάλευε με τη μοναξιά και την απομόνωση. Η Μαρτίνεζ ένιωσε τη «σπίθα» ανάμεσα σε εκείνη και τον Μπόλιν κατά την αρχική τους συνάντηση καθώς την άφησε «με κομμένη την ανάσα». Η Μαρτίνεζ πίστευε τόσο πολύ στην αθωότητα του Μπόλιν που αποφάσισε να αφιερώσει τη ζωή της στην καταπολέμηση των «αδικιών» και στην ευαισθητοποίηση σε αθώους ανθρώπους που φυλακίστηκαν για εγκλήματα που δεν διέπραξαν.

all-about-f

Δεν έχουν τις απαιτήσεις μιας παραδοσιακής σχέσης.

Δεν υπάρχει τσεκ-ιν ούτε λογοδοσία όταν ο σύντροφός σας είναι στη φυλακή. Ο Ted Bundy, ένας Αμερικανός κατά συρροή δολοφόνος και βιαστής, ήταν ένας από τους πιο διαβόητους εγκληματίες του τέλους του 20ού αιώνα, γνωστός ότι σκότωσε τουλάχιστον 36 γυναίκες τη δεκαετία του 1970.

Λαμβάνοντας υπόψη τα ειδεχθή εγκλήματα που διέπραξε κατά των γυναικών, θα μπορούσε κανείς να υποθέσει ότι οι γυναίκες θα τον φοβόντουσαν, ή τουλάχιστον δεν θα είχαν την τάση να έλκονται από αυτόν. Θα έκανες λάθος.

Η Carol Ann Boone έγινε η κοπέλα του Ted Bundy ενώ περνούσε τις νομικές διαδικασίες του στη Φλόριντα. Βρήκε κάθε ευκαιρία για να περιγράψει πώς τον «καταδίκαζαν άδικα».

Αν και ο Μπάντι καταδικάστηκε για τους φόνους, η Μπουν διατήρησε τη στάση της για την αθωότητά του. Η Μπουν κατέθεσε εκ μέρους του κατά τη διάρκεια της δίκης και τον παντρεύτηκε αφού κρίθηκε ένοχος για τις κατηγορίες. Εκμεταλλεύτηκαν έναν παλιό νόμο και παντρεύτηκαν στην αίθουσα του δικαστηρίου, λίγο πριν καταδικαστεί σε θάνατο. Η Μπουν έκανε ένα παιδί με τον Μπάντι, αλλά τελικά απομακρύνθηκε.

all-about-c

Έχουν φανατισμό ή μανία με τους δολοφόνους.

Όλοι είμαστε λάτρεις οτιδήποτε μας συναρπάζει. Αλλά μερικές φορές, πηγαίνει στο επόμενο επίπεδο. Ακριβώς όπως οι άνθρωποι που ισχυρίζονται ότι είναι ερωτευμένοι με ορισμένες διασημότητες, μερικοί άνθρωποι «ερωτεύονται» τους κατά συρροή δολοφόνους.

Έχουν χαμηλή αυτοεκτίμηση.

Οι γυναίκες που έλκονται από εγκληματίες συνήθως παλεύουν με χαμηλή αυτοεκτίμηση και αμφιβολία για τον εαυτό τους. Έχουν την ανάγκη να τις «βλέπουν» και να τι αναγνωρίζουν όταν υπάρχουν φόβοι ή υποψίες ότι είναι «αόρατες», όχι αρκετά καλές ή ανάξιες.

Ορισμένοι θεωρητικοί προτείνουν ότι η έλξη για διαβόητους κατά συρροή δολοφόνους προσφέρει σε ορισμένες γυναίκες τη συγκίνηση της φήμης. Και υπάρχει επίσης η πτυχή της έλξης από τον κίνδυνο και το «κακό παιδί».

all-about-d

Έλκονται από «κυρίαρχα» αρσενικά.

Η έρευνα για τα πρωτεύοντα υποδηλώνει ότι τα θηλυκά προτιμούν τα μεγαλύτερα, πιο δυνατά, πιο επιθετικά αρσενικά που δείχνουν ξεκάθαρα δείκτες του αρσενικού και της κυριαρχίας τους.

Δυσκολεύονται να βρουν και να εξασφαλίσουν την αγάπη με «κανονικούς τρόπους».

Μερικές γυναίκες οδηγούνται από ισχυρές ασυνείδητες δυνάμεις να διορθώσουν ή να σώσουν έναν εγκληματία από τα ελαττώματά του, λόγω ενός ασυνείδητου τρόπου αντιμετώπισης των συναισθηματικών πληγών της παιδικής ηλικίας μέσα τους.

Αποφεύγουν την αγάπη ή προκαλούν σεξουαλικά προβλήματα.

Λόγω του γεγονότος ότι δεν μπορούν να ικανοποιήσουν ορισμένες ανάγκες σε μια σχέση, επιλέγουν να αναζητήσουν ρομαντικά σχέσεις που δεν μπορούν να ολοκληρωθούν.

Οι περιορισμοί της σωματικής επαφής στη φυλακή φαίνεται να συμβάλλουν ακούσια σε μια ακόμη πιο έντονη οικειότητα που δεν είχε συναντηθεί στο παρελθόν.

all-about-a

Πιστεύουν ότι η αγάπη τους μπορεί να μεταμορφώσει τον δολοφόνο.

Από επιθετικοί, σκληροί και πονηροί, θα γίνουν στοργικοί και παθιασμένοι. Οι γυναίκες που ερωτεύονται έναν δολοφόνο συχνά κάνουν σημαντικές θυσίες. Βάζουν λεφτά στην υπεράσπισή τους, γράφουν πολλές επιστολές δηλώνοντας την αγάπη τους και, μερικές φορές, κάθονται για ώρες κάθε εβδομάδα για να περιμένουν τη σύντομη επίσκεψη πρόσωπο με πρόσωπο στη φυλακή.

Αυτές οι γυναίκες μπορεί ακόμη και να θυσιάσουν τη σταδιοδρομία, τις οικογένειες, τους φίλους ή τις τρέχουσες ρομαντικές τους σχέσεις για να είναι κοντά σε αυτόν που θεωρούν ότι είναι η «αδελφή ψυχή» τους.

Ελκύονται ή διεγείρονται ερωτικά από επικίνδυνα άτομα.

Αυτό ονομάζεται υβριστοφιλία. Και ο δράστης δεν χρειάζεται να είναι σωματικά ελκυστικός για να αποκτήσει έναν πιθανό σύντροφο. Για παράδειγμα, ο Χένρι Λι Λούκας, ο μονόφθαλμος παρασυρόμενος που ομολόγησε εκατοντάδες φόνους σε ολόκληρο το έθνος αλλά αργότερα αποκήρυξε, είχε αρκετές γυναίκες θαυμάστριες μετά την καταδίκη του.

all-about-e

Παρά την υποτιθέμενη σεξουαλική του σχέση με τον παρασυρόμενο Ottis Toole, ήταν προφανώς ακόμα συναρπαστικός ως σύντροφος. Μια παντρεμένη γυναίκα μάλιστα επινόησε μια συνωμοσία για να τον απελευθερώσει παριστάνοντας την υποτιθέμενη δολοφονημένη πρώην φίλη του – ένα κορίτσι που ο Λούκας είχε ομολογήσει ότι στραγγάλισε και έκοψε σε κομμάτια.

Στο 39ο All About History δεν παρελαύνουν μόνο άντρες αλλά και γυναίκες που έγραψαν ιστορία για τις ειδεχθείς ή επικίνδυνες πράξεις τους κι άφησαν έναν σκοτεινό κι άλλοτε ίσως και γοητευτικό μύθο να πλανάται για την προσωπικότητά τους. Διαβάστε το αποκαλυπτικό αφιέρωμα και θα κατανοήσετε ίσως λίγο περισσότερο το πώς έδρασαν οι πιο διάσημοι καταζητούμενοι στον κόσμο – μεταξύ των οποίων και πολιτικές προσωπικότητες όπως ο Τσε Γκεβάρα αλλά και μερικούς Έλληνες που έχουν το δικό τους μερίδιο στις επικίνδυνες σελίδες της ιστορίας.

ΔΙΑΣΗΜΟΙ ΚΑΤΑΖΗΤΟΥΜΕΝΟΙ – Brainfood Εκδοτική

Διαβάστε επίσης

ΠΡΩΤΗ ΥΛΗ

«Ως γυναίκα δεν έχω χώρα. Ως γυναίκα, η χώρα μου είναι όλος ο κόσμος» Virginia Woolf

Η εμβληματική συγγραφέας Virginia Woolf αποφάσισε να φύγει από τη ζωή στις 28 Μαρτίου 1941, αφήνοντας πίσω της ένα μεγαλειώδες έργο

ΠΡΩΤΗ ΥΛΗ

Jon Fosse «Ο πόλεμος και η τέχνη είναι αντίθετα. Η τέχνη είναι ειρήνη».

Ο Νορβηγός νομπελίστας συγγραφέας, Jon Fosse, μας συγκινεί με το μήνυμα για την Παγκόσμια Ημέρα Θεάτρου 2024

ΠΡΩΤΗ ΥΛΗ

«Γράφω για το σεξ, όχι για την αγάπη. Τι ξέρω για την αγάπη;» Sarah Jessica Parker

Η Sarah Jessica Parker γεννήθηκε στις 25 Μαρτίου 1965 και συνεχίζει να ενσαρκώνει τη φαντασίωση ζωής πολλών γυναικών

Προτεινόμενα

ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΑ

Ζώδια Παρασκευής 29 Μαρτίου

Μην αποφύγετε να βρείτε τη λύση σε κάτι που σας βασανίζει, όσο και αν φοβάστε μήπως πληγωθείτε

BLOGS

Η Beyoncé αποκαλύπτει την tracklist του νέου της δίσκου, Cowboy Carter

Ο οποίος θα περιλαμβάνει μεταξύ άλλων ένα cover του “Jolene” της Dolly Parton, αλλά και συμμετοχή του θρύλου της country, Willie Nelson

VIRAL

Το teaser trailer της νέας ταινίας του Γιώργου Λάνθιμου Kinds Of Kindness είναι εδώ

Στο Ιστορίες Καλοσύνης πρωταγωνιστεί η άρτι βραβευθείσα με Όσκαρ Emma Stone, ενώ το σενάριο της ταινίας συνυπογράφει το δίδυμο Γιώργος Λάνθιμος-Ευθύμης Φιλίππου.