Skip to main content

ΠΡΩΤΗ ΥΛΗ

Δεν είσαι μόνη – πολλοί αγωνίζονται να μείνουν σε σχέση, μάθε γιατί

Οι δεξιότητες σχέσης, ή επιδόσεις συντροφικότητας, συνδέονται με την κατάσταση στο status relationship σου



Έχεις αναρωτηθεί αν σου είναι εύκολο να ξεκινήσεις μια ρομαντική σχέση; Αφού καταφέρεις να μπεις σε μια σχέση, σου είναι εύκολο να την κρατήσεις; Ίσως διαθέτεις ένα ισχυρό σύνολο δεξιοτήτων σχέσης, αλλά για μερικούς ανθρώπους, η είσοδος και η διατήρηση μιας ρομαντικής σχέσης φαίνεται σαν ένας ανέφικτος στόχος. Εάν νιώθεις απογοήτευση από το παιχνίδι γνωριμιών ή εάν ψάχνεις έναν ρομαντικό σύντροφο, αλλά σου μοιάζει βουνό ή ακατόρθωτο να βρεις και να παραμείνεις σε μια σχέση, νέα έρευνα δείχνει ότι ανήκεις σε μια εκπληκτικά μεγάλη ομάδα.

Η σύγχρονη κοινωνία μπορεί να εμποδίσει τις δεξιότητες σχέσεων

Ο όρος δεξιότητα ζευγαρώματος αναφέρεται στην ικανότητα εύρεσης και εξασφάλισης συντρόφου. Από εξελικτική σκοπιά, αυτές οι δεξιότητες σχέσεων φαίνονται ότι θα έπρεπε να είναι καθολικές: Τελικά, η επιβίωση του είδους μας εξαρτάται από τη γενική μας επιτυχία στο ζευγάρωμα, υποδηλώνοντας ότι αυτή η ικανότητα θα ήταν ένα ιδιαίτερα επιλεγμένο χαρακτηριστικό. Οι πρόγονοί μας που προσέλκυσαν με επιτυχία έναν σύντροφο και εξασφάλιζαν τη σεξουαλική πρόσβαση ήταν αυτοί που πέρασαν τα γονίδιά τους. Περαιτέρω, όσοι είχαν δεξιότητες στη διατήρηση μιας σχέσης από κοινού με τους γονείς ενίσχυσαν την πιθανότητα επιβίωσης οποιουδήποτε απόγονου στην ενηλικίωση (όταν μπορούν να περάσουν τα γονίδιά τους). Έτσι, οι δεξιότητες σχέσης που καθορίζουν την επίδοση του ζευγαρώματος φαίνονται σαν να είναι σχεδόν καθολικές.

https://www.instagram.com/p/CpiTpg_pRmO/

Το πρόβλημα, όπως συζητήθηκε σε μια εργασία από τον Apostolou και τους συνεργάτες του (2023), είναι ότι η εξέλιξη μπορεί να έχει ενσωματώσει την επίδοση ζευγαρώματος στον ανθρώπινο εγκέφαλο, αλλά η σύγχρονη κοινωνία είναι αρκετά διαφορετική από τον τρόπο που ζούσαν οι πρόγονοί μας, από γενιά σε γενιά, ενώ ο εγκέφαλός μας είναι εξελισσόμενος. Έτσι, οι προσαρμογές που μπορεί να είχαν λειτουργήσει για τους προγόνους μας μπορεί να μην λειτουργούν καλά στη σύγχρονη κοινωνία. Εάν αυτό δεν ήταν αλήθεια, τότε δεν θα βλέπαμε ανθρώπους να παλεύουν με τη δημιουργία και την οικοδόμηση σχέσεων, παρά τον βασικό ρόλο αυτών των δεξιοτήτων στην αναπαραγωγή. Αυτό το έλλειμμα επίδοσης ζευγαρώματος μπορεί να αντικατοπτρίζεται στη σύγχρονη πληθώρα των singles.

Για πολλούς, η χαμηλή επίδοση ζευγαρώματος είναι πραγματικότητα

Σε μια εντυπωσιακή διαπολιτισμική μελέτη, ο Apostolou και οι συνεργάτες του (2023) έθεσαν σε πάνω από 7.000 άτομα από 14 διαφορετικές χώρες ένα σύνολο ερωτήσεων για τις συντροφικές τους επιδόσεις (ως μέρος μιας μεγαλύτερης μελέτης). Αυτές οι ερωτήσεις είχαν επικυρωθεί σε προηγούμενη έρευνα για να αντιστοιχούν σε ιδιότητες που οδηγούν τους ανθρώπους προς την επιτυχή απόκτηση ενός ρομαντικού συντρόφου – συμπεριφορές όπως δεξιότητες στο φλερτ και τη συναισθηματική νοημοσύνη. Μεταξύ των ερωτήσεων που τέθηκαν ήταν επίσης λεπτομέρειες σχετικά με την κατάσταση της σχέσης, συμπεριλαμβανομένου, κατά περίπτωση, του εάν η μοναξιά των συμμετεχόντων είναι συνειδητή επιλογή ή ακούσια.

https://www.instagram.com/p/CpiYalDoc3x/

Τα αποτελέσματα δείχνουν ότι η δημιουργία και η διατήρηση μιας σχέσης δεν είναι εύκολη για μια εκπληκτικά μεγάλη μερίδα του πληθυσμού (Apostolou et al., 2023). Στην πραγματικότητα, περίπου οι μισοί από τους συμμετέχοντες (48 τοις εκατό) ομολόγησαν ότι η έναρξη μιας σχέσης είναι πρόκληση για αυτούς. Επιπλέον, μια φορά σε σχέση, πάνω από το 30 τοις εκατό των ανθρώπων είπαν ότι ήταν δύσκολο ή ότι δεν τα πάνε καλά σε αυτές τις σχέσεις. Ρίχνοντας μια διαφορετική ματιά στα δεδομένα, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι 1 στους 4 ανθρώπους αναφέρει προβλήματα στην συντροφικές επιδόσεις. Επιπλέον, θεωρούν ότι το να βρεις έναν σύντροφο είναι πιο δύσκολο από το να τον κρατήσεις.

Οι singles υποφέρουν από ελλείμματα δεξιοτήτων, αλλά όχι πάντα

Περίπου το 13 τοις εκατό του δείγματος ανέφερε ακούσια μοναξιά, που σημαίνει ότι θα προτιμούσε να είναι σε σχέση παρά μόνοιτους, και το 15 τοις εκατό ανέφερε ότι ήταν οικειοθελώς ελεύθεροι. Γενικά, τα ευρήματα έδειξαν ότι η κακή επίδοση ζευγαρώματος συσχετίστηκε με τη μοναξιά. Μία μονάδα υψηλότερη στις συντροφικές επιδόσεις προέβλεπε αύξηση 254 τοις εκατό στην πιθανότητα ότι ένα άτομο θα ήταν σε σχέση σε σύγκριση με το να είναι ακούσια ελεύθερο. Αυτό είναι ουσιαστικό. Πράγματι, η κακή επίδοση ζευγαρώματος ήταν ιδιαίτερα προγνωστική της ακούσιας μοναχικής ζωής, υπογραμμίζοντας τη σημαντική διάκριση του να επιθυμείς ή να μην επιθυμείς να είσαι single.

https://www.instagram.com/p/CpiOreWvslW/

Κρίσιμα, ωστόσο, υπάρχει διακύμανση στη σχέση μεταξύ δεξιοτήτων σχέσης και κατάστασης σχέσης: Μερικοί άνθρωποι σε σχέσεις ανέφεραν χαμηλή συντροφική επίδοση και μερικοί άγαμοι ανέφεραν ισχυρές δεξιότητες ζευγαρώματος. Επιπλέον, παρά το κοινό χαρακτηριστικό της κακής συντροφικής επίδοσης, οι περισσότεροι άνθρωποι ανέφεραν ότι ήταν σε σχέση ή παντρεμένοι (Apostolou et al., 2023). Αυτό υποδηλώνει ότι οι υποκειμενικές κρίσεις κακής ικανότητας συχνά, αλλά όχι πάντα, μεταφράζονται σε ακούσια μοναχικότητα. Εναλλακτικά, θα μπορούσε να είναι ότι τα επίπεδα δεξιοτήτων των ανθρώπων αλλάζουν με την πάροδο του χρόνου. Στην τρέχουσα μελέτη, το να είσαι νεότερος συσχετίστηκε με χαμηλότερη απόδοση ζευγαρώματος (Apostolou et al., 2023). Ίσως, με την ηλικία, οι άνθρωποι αποκτούν τρόπους προσαρμογής σε ορισμένες από τις προκλήσεις τους με τις σχέσεις. Αυτό δίνει ελπίδα στην τρέχουσα αναντιστοιχία μεταξύ του τι μας έχει προετοιμάσει η εξέλιξη και του τρόπου με τον οποίο ο σύγχρονος κόσμος μας προσεγγίζει τα ραντεβού.

Διαβάστε επίσης

ΠΡΩΤΗ ΥΛΗ

«Στο πρώτο της πάθος, μια γυναίκα αγαπά τον αγαπημένο της, στη συνέχεια το μόνο που αγαπά είναι αγάπη» Lord Byron

Ο Λόρδος Βύρων πέθανε στις 19 Απριλίου 1824 στο πλευρό των Ελλήνων επαναστατών  στο Μεσολόγγι

ΠΡΩΤΗ ΥΛΗ

«Η ζωή είναι σαν να κάνεις ποδήλατο. Για να διατηρήσεις την ισορροπία, πρέπει να συνεχίσεις να κινείσαι» Άλμπερτ Άινσταϊν

Μαθήματα σοφίας και ζωής από τον Άλμπερτ Άινσταϊν που πέθανε στις 18 Απριλίου του 1955

ΠΡΩΤΗ ΥΛΗ

«Η μνήμη της καρδιάς εξαλείφει τα άσχημα και μεγεθύνει τα καλά» Gabriel García Márquez

O σπουδαίος Gabriel García Márquez πέθανε στις 17 Απριλίου 2014, αλλά τα βιβλία του συνεχίζουν να μας ταξιδεύουν

Προτεινόμενα

ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΑ

Ζώδια Σαββάτου 20 Απριλίου

Εάν πιστεύετε ότι μέχρι στιγμής τα έχετε δει όλα, θα διαπιστώσετε ότι κάνατε λάθος

ΠΡΟΤΑΣΗ ΗΜΕΡΑΣ

Όλα όσα θα δούμε στο Disney+ τον Απρίλιο

Με αποκλειστικό, πρωτότυπο περιεχόμενο, χιλιάδες τίτλους Disney, Pixar, Marvel, Star Wars, National Geographic και περιεχόμενο γενικής ψυχαγωγίας, το Disney+ προσφέρει στους fans περισσότερα από όσα φαντάζονται, όλα σε ένα σημείο.

ΒΟΛΤΑ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ

Αθήνα: Βόλτα σε έξι ξεχωριστά βιβλιοπωλεία

Έξι ιδιαίτερα βιβλιοπωλεία της Αθήνας, γεμάτα τέχνη, ποίηση, design, κυψέλες φιλαναγνωσίας και επικοινωνίας. Γράφει ο Μάνος Νομικός