Skip to main content

ΠΡΩΤΗ ΥΛΗ

Πώς ο καιρός επηρεάζει το μυαλό και τη διάθεσή σου

Η Μητέρα Φύση επηρεάζει το σώμα σου και ολόκληρη την ύπαρξή σου, εσωτερικά και εξωτερικά.



Είτε μένετε στην ηλιόλουστη χώρα μας, στο βροχερό Λονδίνο, στο ψυχρό Βερολίνο ή στο ζεστό και υγρό Χιούστον, υπάρχει ένα συνηθισμένο ερώτημα: Επηρεάζει ο καιρός έξω το πώς νιώθουμε εσωτερικά; Το κρύο ή ο βροχερός καιρός επιδεινώνει πραγματικά τη διάθεση, η ηλιοφάνεια βελτιώνει την ευτυχία και η ζέστη και η υγρασία μας κάνουν ευερέθιστους ή αυτές οι εμπειρίες διάθεσης και μετεωρολογίας είναι απλώς ένα άλλο παράδειγμα της αξιοσημείωτης δύναμης των πολιτιστικών πεποιθήσεων και της επιβεβαίωσης μεροληψίας στη διαμόρφωση των αντιλήψεών μας για την πραγματικότητα;

Επιστήμη της διάθεσης και της μετεωρολογίας

Η εξελικτική επιστήμη δεν έρχεται σε αντίθεση με την πιθανότητα μιας σχέσης κλίματος-συναισθήματος. Ως άνθρωποι, δεν είμαστε απλώς οργανισμοί που ζούμε με τη Μητέρα Φύση – είμαστε το δημιούργημά της και τα παιδιά της. Για χιλιάδες χιλιετίες, εξελισσόμασταν κάτω από τη σκληρή επιρροή της αγάπης της Φύσης, διαμορφώνοντας τα σώματά μας, τις αισθήσεις μας και τον εγκέφαλό μας για να επιβιώσουμε και να αναπαραχθούμε με επιτυχία. Η εκτίμηση της μακρόχρονης ιστορίας μας καθώς οι άνθρωποι εξελίσσονται σε περιβάλλοντα που γίνονται εν μέρει επικίνδυνα από τις διαρκώς μεταβαλλόμενες καιρικές συνθήκες καθιστά εύλογη τη θεωρία ότι ορισμένες αλλαγές διάθεσης και συμπεριφοράς θα μπορούσαν να προέρχονται από τους προγόνους μας ως προσαρμοστικές αντιδράσεις, συμπεριλαμβανομένης της πιθανότητας ατομικών διαφορών σε αυτές τις αντιδράσεις. Η Μητέρα Φύση θα ήταν μια μη δημοφιλής πολιτικός: της αρέσει η ποικιλία και η ανισότητα.

https://www.instagram.com/p/CnnEcvJPk2o/

Η νέα και πρόσφατη βιολογική επιστήμη υπογραμμίζει επίσης μηχανισμούς βιοσυμπεριφοράς μέσω των οποίων οι καιρικές συνθήκες θα μπορούσαν να επηρεάσουν ευνοϊκά ή δυσμενώς τα συναισθήματά μας. Το παραπάνω σχήμα συνοψίζει τα ανθρώπινα εργαστηριακά και μετα-αναλυτικά δεδομένα ανασκόπησης που εξετάζουν βιολογικές και συμπεριφορικές αλλαγές που σχετίζονται με διαφορετικές καιρικές συνθήκες.

meteorology-mood-mechanisms_png

Η ηλιοφάνεια και ο ζεστός (όχι καυτός) καιρός είναι πιθανό να οδηγήσουν σε βελτιωμένη διάθεση, υγεία και ευεξία σε πολλά άτομα. Το παρατεταμένο κρύο και ο κακός καιρός, από την άλλη πλευρά, προκαλεί επίσης μια σειρά από ορμονικές αλλαγές και διακυμάνσεις στη συμπεριφορά της υγείας, αλλά σε κατευθύνσεις και μέγεθος που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε επιδείνωση της επίδρασης. Τέλος, οι υψηλότερες θερμοκρασίες και οι συνθήκες υγρασίας συνδέονται αξιόπιστα σε εμπειρικές ανασκοπήσεις τόσο με χειρότερη σωματική όσο και ψυχική υγεία, επιπτώσεις που μπορεί εν μέρει να προκύψουν από αλλαγές στη νευροβιολογία και τη συμπεριφορά.

https://www.instagram.com/p/BfAN-SwjaAL/

Βελτιστοποιώντας τις καιρικές επιδράσεις στη διάθεση

Αν και η ατομική παραλλαγή είναι κρίσιμης σημασίας για την ερμηνεία των μετεωρολογικών επιδράσεων στη διάθεση, η παραπάνω επιστήμη παρέχει μια βιοσυμπεριφορική βάση για τη σύνδεση που προτείνεται από πολλές υποκειμενικές αναφορές. Ακόμη πιο σημαντικό, αυτό το σώμα της επιστήμης παρέχει πληροφορίες για τα ακριβή μονοπάτια που θα μπορούσαμε να αυτορρυθμίσουμε σκόπιμα για να βελτιστοποιήσουμε την ψυχική μας υγεία σε καθημερινά και εποχιακά καιρικά μοτίβα.

Για εκείνους που είναι επιρρεπείς σε εποχιακά συναισθηματικά συμπτώματα, για παράδειγμα, έχει αποδειχθεί η αύξηση της πρωινής έκθεσης στο φως (συμπεριλαμβανομένων των εναλλακτικών λύσεων φωτοθεραπείας αντί της ηλιοφάνειας), η τακτική άσκηση, η άσκηση τακτικών προγραμμάτων ύπνου, η χρήση στρατηγικών συμπληρωμάτων (π.χ. βιταμίνη D) και η διατήρηση ποιοτικών διατροφικών συνηθειών για τη μείωση των συμπτωμάτων και ακόμη και την πρόληψη επεισοδίων. Τα οφέλη του ηλιακού φωτός στις ορμόνες και στις αλλαγές συμπεριφοράς στην υγεία είναι εξίσου ισχυρά την άνοιξη, το καλοκαίρι και το φθινόπωρο και θα μπορούσαν να γίνουν συνεπείς συνειδητές πρακτικές κατά τη διάρκεια αυτών των εποχών και όχι ασυνείδητες τάσεις. Και όσοι βρίσκονται σε πιο ζεστά και υγρά κλίματα θα μπορούσαν ενδεχομένως να μετριάσουν τις εναλλαγές της διάθεσης εφαρμόζοντας στρατηγικές για να δροσίσουν το περιβάλλον του ύπνου τους, να διατηρήσουν την ενυδάτωση και να αποκτήσουν ποιοτική διατροφή και ασφαλείς μορφές σωματικής δραστηριότητας.

https://www.instagram.com/p/CfRC-IZN-Ku/

Αν και δεν χρειάζεται να μετακομίσουμε για οφέλη διάθεσης από τον καλύτερο καιρό, αυτή η έρευνα υποδηλώνει ότι πρέπει να προσπαθήσουμε να διατηρήσουμε αξιόπιστες πρακτικές υγείας ακόμη και σε δύσκολα κλίματα, αν θέλουμε να νιώθουμε καλύτερα.

Συμπέρασμα

Για πολλούς ανθρώπους, οι αλλαγές της διάθεσης ως απόκριση στις καιρικές συνθήκες μπορεί να είναι άμεση επίδραση της αλλαγμένης βιολογίας και συμπεριφοράς. Ευτυχώς, ωστόσο, δεν χρειάζεται να είμαστε παθητικά θύματα των εξωτερικών συνθηκών. Είτε στο κρύο του χειμώνα, στη ζέστη του καλοκαιριού ή στις υγρές συνθήκες της άνοιξης και του φθινοπώρου, μπορούμε να λάβουμε μέτρα για να βελτιστοποιήσουμε τα οφέλη της διάθεσης και να ελαχιστοποιήσουμε τα ελλείμματα διάθεσης μέσω συνειδητών στρατηγικών συμπεριφοράς.

Διαβάστε επίσης

ΠΡΩΤΗ ΥΛΗ

«Ως γυναίκα δεν έχω χώρα. Ως γυναίκα, η χώρα μου είναι όλος ο κόσμος» Virginia Woolf

Η εμβληματική συγγραφέας Virginia Woolf αποφάσισε να φύγει από τη ζωή στις 28 Μαρτίου 1941, αφήνοντας πίσω της ένα μεγαλειώδες έργο

ΠΡΩΤΗ ΥΛΗ

Jon Fosse «Ο πόλεμος και η τέχνη είναι αντίθετα. Η τέχνη είναι ειρήνη».

Ο Νορβηγός νομπελίστας συγγραφέας, Jon Fosse, μας συγκινεί με το μήνυμα για την Παγκόσμια Ημέρα Θεάτρου 2024

ΠΡΩΤΗ ΥΛΗ

«Γράφω για το σεξ, όχι για την αγάπη. Τι ξέρω για την αγάπη;» Sarah Jessica Parker

Η Sarah Jessica Parker γεννήθηκε στις 25 Μαρτίου 1965 και συνεχίζει να ενσαρκώνει τη φαντασίωση ζωής πολλών γυναικών

Προτεινόμενα

SINGLES

Πώς να βελτιώσεις την καθημερινότητα και την ποιότητα ζωής σου σε τέσσερα απλά βήματα

Ηρεμία, ενσυνείδηση, αυτοπεποίθηση και καλός ύπνος θα σε βοηθήσουν να κατακτήσεις πιο εύκολα τους προσωπικούς στόχους ευεξίας

CELEBS

Μαριάντα Πιερίδη: Ρομαντική απόδραση στο Λονδίνο με τον νέο της σύντροφο

Το ζευγάρι έκανε το πρώτο του ταξίδι στο εξωτερικό μετά από σχέση δύο μηνών

ΜΟΥΣΙΚΗ

Πέρα από τη θάλασσα | Ο Παύλος Παυλίδης συναντά τον Γιάννη Μαρκόπουλο

Ψηφιακή πρεμιέρα στο Onassis Channel στο YouTube | 31.03.2024 | 21:00 | Σκηνοθεσία: Χρήστος Σαρρής