Skip to main content

ΠΡΩΤΗ ΥΛΗ

Υιοθέτησε τις 8 κορυφαίες συνήθειες των ψυχικά δυνατών γυναικών

Βρες τη δύναμη μέσα σου και αξιοποίησε την ευαλωτότητά σου



Η ψυχική δύναμη είναι ένας μυς. Όσο περισσότερο το εξασκείτε, τόσο πιο δυνατός γίνεται.  Οι συνήθειες που καλλιεργείτε γίνονται σαν την άσκηση για να σας βοηθήσουν να κρατηθείτε όσο το δυνατόν πιο υγιής και ψυχικά δυνατή.

Δεν υπάρχει πραγματικά κάποιο μυστικό σε αυτό, είναι περισσότερο η προσπάθεια και η εξάσκηση που κάνει τη διαφορά. Αυτό το άρθρο θα μοιραστεί τις κορυφαίες συνήθειες των ψυχικά δυνατών γυναικών που τις κρατούν δυνατές.

Ασκούν ριζική αυτοαποδοχή

Είναι εύκολο να αγαπήσουμε τα καλύτερα κομμάτια μας. Τι γίνεται όμως με τα μέρη του εαυτού μας για τα οποία βαθιά μέσα μας νιώθουμε αμηχανία ή ακόμα και ντροπή; Είναι δελεαστικό να προσπαθήσουμε να εξαφανίσουμε τα συναισθήματά μας για αυτά κάτω από το χαλί.

Αλλά η ριζική αποδοχή του εαυτού σημαίνει να είμαστε αρκετά θαρραλέοι για να αντιμετωπίσουμε ακόμα και το πιο σκοτεινό μας κομμάτι. Μέσα από αυτό, μπορεί να μην βρίσκουμε πάντα αγάπη για τον εαυτό μας, αλλά μπορούμε τουλάχιστον να προσπαθήσουμε για αποδοχή.

Είναι εντάξει να θέλουμε να βελτιώσουμε τον εαυτό μας, στην πραγματικότητα, είναι αξιοθαύμαστο. Αλλά για να είμαστε ευτυχισμένοι, πρέπει να αναγνωρίσουμε ότι κανείς δεν είναι τέλειος και όλοι κάνουμε το καλύτερο δυνατό.

Αντί να επιλέγουν να νικήσουν τον εαυτό τους για κάθε μεμονωμένο ελάττωμα, μια ισχυρή γυναίκα προσπαθεί για κάτι πολύ πιο θαρραλέο:

Να αγκαλιάσει και τις αδυναμίες της.

Να δει την αλήθεια για το ποια είναι –την καλή, την κακή και την άσχημη– και να προσφέρει αγάπη και αποδοχή σε κάθε μέρος.

https://www.instagram.com/p/CYmV8DCvyed/

Προσέχουν εκείνη την κριτική φωνή μέσα που θέλει να τις σαμποτάρει

Ο εχθρός μέσα μας μπορεί να είναι ο πιο καταστροφικός. Το να ζεις με έναν μικρό διάβολο πάνω από τον ώμο σου που σου λέει άσχημα πράγματα μέρα με τη μέρα, είναι κατανοητό ότι σε απογοητεύει.

Έτσι, μια ισχυρή γυναίκα δεν δέχεται αυτή την κριτική παραδίδοντας τα όπλα - ακόμα κι όταν προέρχεται από τον εαυτό της. Ξέρει ότι δεν είναι τόσο εύκολο να διώξεις απλά αυτή τη φωνή. Γιατί έχει χτίσει τη συνήθεια να δημιουργείς διάλογο με αυτή.

Όσο τρελό κι αν ακούγεται, η απάντηση σε αυτή την αρνητική αυτοσυζήτηση είναι το μυστικό της όπλο.

Καταφέρνει να του πει να σωπάσει ή ότι δεν θέλει να το ακούσει.

Άλλες φορές θα απαντήσει άμεσα και θα βρει ξεκάθαρους λόγους για τους οποίους είναι λάθος. Έμαθε να μην το παίρνει τόσο σοβαρά.

Ένα όμως είναι σίγουρο. Η επίγνωσή της απέναντι σε αυτήν την δυνητικά επιζήμια εσωτερική επικριτική φωνή σημαίνει ότι είναι εκείνη που έχει τον έλεγχο.

Αποφασίζει την αφήγηση της δικής της ζωής και αρνείται να κρατηθεί όμηρος της άσχημης αρνητικότητας της.

https://www.instagram.com/p/Ca0SsXCLheH/

Τρέφονται με σκέψεις αγάπης

Συχνά δεν αρκεί απλώς να αμφισβητείς τις αρνητικές σκέψεις. Αν θέλετε να είστε πραγματικά ψυχικά δυνατή, πρέπει να ενθαρρύνετε και τις θετικές.

Το αστείο με την ψυχική δύναμη είναι ότι είναι πραγματικά μια συνήθεια. Έχει να κάνει με την καλλιέργεια μεγαλύτερης επίγνωσης.

Θα δώσω ένα παράδειγμα:

Θεωρώ τον εαυτό μου μια σχετικά δυνατή ψυχικά γυναίκα. Ή τουλάχιστον, θα έλεγα ότι έχω υγιή αυτοεκτίμηση και προσπαθώ να είμαι καλή με τον εαυτό μου.

Αλλά δεν είναι πάντα εύκολο. Η αυτοκριτική μπορεί εύκολα να υποσκάψει την όλη προσπάθεια.

Ως γυναίκα που είναι τώρα στα σαράντα+ της, παρατηρώ ολοένα και περισσότερες αλλαγές στον τρόπο που φαίνομαι καθώς μεγαλώνω. Φυσικά, αυτό είναι φυσιολογικό.

Αλλά έχω πιάσει τον εαυτό μου να νιώθει άσχημα για τις γραμμές που βλέπω όταν κοιτάζομαι στον καθρέφτη.

Έτσι πήρα μια συνειδητή απόφαση. Πριν καν μπει στο μυαλό μου η κριτική, τροφοδοτούσα τον εαυτό μου με σκέψεις αγάπης.

Θα έλεγα στον εαυτό μου κάτι σαν: «είσαι ακόμα όμορφη» ή απλά, «σ’ αγαπώ».

Όσο αστείες κι αν ακούγονται αυτού του είδους οι θετικές επιβεβαιώσεις, μπορούν να κάνουν μεγάλη διαφορά.

Είναι ένας μεγάλος κακός κόσμος εκεί έξω κυρίες. Πρέπει να είμαστε με το μέρος μας. Και αυτό πρέπει να ξεκινήσει με τον τρόπο που μιλάμε στον εαυτό μας και νιώθουμε για τον εαυτό μας.

Οι ψυχικά δυνατές γυναίκες γνωρίζουν ότι για να διατηρήσουν τη δύναμή τους, η φροντίδα του εαυτού και η αγάπη για τον εαυτό τους είναι αδιαπραγμάτευτα.

https://www.instagram.com/p/CcNwCg2tgn4/

Αναλαμβάνουν την απόλυτη ευθύνη για τον εαυτό τους

Είναι σχεδόν αδύνατο να είσαι ψυχικά δυνατός όταν είσαι κολλημένος στο να νιώθεις θύμα.

Να γιατί:

Είσαι πάντα στο έλεος της ζωής. Βασίζεσαι σε οτιδήποτε σου πάει για να νιώσεις καλά.

Νομίζεις ότι οι άνθρωποι στη ζωή σου –είτε είναι κοντά σου είτε είναι πρακτικά ξένοι– έχουν τη δύναμη να σε σπάσουν.

Κατηγορείς τις συνθήκες και τις δικαιολογείς.

Οι ψυχικά δυνατές γυναίκες βρίσκουν ενδυνάμωση στο να αφήσουν τα πράγματα να κυλήσουν. Αυτό δεν σημαίνει ότι τα εξωτερικά γεγονότα ή η συμπεριφορά άλλων δεν θα τις επηρεάσουν ποτέ. Σαφώς και θα γίνει.

Αλλά αντί να κολλήσουν παίζοντας το θύμα, οι ψυχικά δυνατές γυναίκες επιλέγουν να πάρουν πίσω τη δύναμή τους.

Αυτό το κάνουν μέσω της υπευθυνότητας. Υπενθυμίζουν στον εαυτό τους ότι κανείς δεν μπορεί να τους «κάνει» να νιώσουν με έναν συγκεκριμένο τρόπο. Τα συναισθήματά τους είναι δικά τους.

Όποια και αν είναι η περίσταση, έχουν πάντα επιλογή. Ακόμα κι αν αυτή η επιλογή είναι απλώς μια επιλογή αποδοχής αντί να δημιουργήσουν περισσότερο πόνο για τον εαυτό τους.

Αυτή η νοοτροπία τους επιτρέπει να σηκώσουν τα μανίκια τους και να εργαστούν προληπτικά για να βελτιώσουν τη ζωή τους, αντί να περιμένουν από τους άλλους να το κάνουν για αυτές.

https://www.instagram.com/p/CoC6C54LCoD/

Χτίζουν ανθεκτικότητα βγαίνοντας από τη ζώνη άνεσής τους και αντιμετωπίζοντας τους φόβους τους

Δεν με νοιάζει πόσο ικανή, γεμάτη αυτοπεποίθηση ή δυνατή είσαι – μια ορισμένη αμφιβολία για τον εαυτό σου είναι φυσικό να υπάρχει.

Οι άνθρωποι που λένε ότι δεν φοβούνται ποτέ δεν έχουν υπεράνθρωπη δύναμη, είναι πιο πιθανό να έχουν αυταπάτες ή να είναι απλώς αλαζόνες.

Το να νιώθεις φόβος είναι φυσικό ανθρώπινο ένστικτο. Και αυτό μπορεί να μας οδηγήσει σε αμφισβήτηση και αμφιβολία για τον εαυτό μας.

Τι κάνει μια γυναίκα ψυχικά δυνατή;

Με μια λέξη: Εξάσκηση.

Χτίζει τη δύναμή της, την αυτοπεποίθησή της και την ανθεκτικότητά της μέσω δοκιμής και λάθους.

Όταν νιώθει φόβο δεν τον αφήνει να την κρατήσει πίσω. Κατά κάποιο τρόπο, προσπαθεί να νιώθει πιο άνετα με το να νιώθει άβολα.

Αυτό περιλαμβάνει την προσπάθεια να βγει έξω από τη ζώνη άνεσής της και να προκαλέσει τον εαυτό της με μικρούς τρόπους όποτε μπορεί.

 https://www.instagram.com/p/CpQH-fKMOV-/

Προσπαθούν να δείχνουν ευάλωτες ακόμα και όταν αισθάνονται άσχημα

Το να είσαι ψυχικά δυνατή γυναίκα δεν έχει καμία σχέση με το να κάνεις μια σκληρή πράξη. Στην πραγματικότητα, είναι ακριβώς το αντίθετο.

Αντί να είναι απλώς μια επιφανειακή προσποίηση δύναμης, φτάνει μέχρι τον πυρήνα τους.

Και έτσι η ψυχική δύναμη σίγουρα ΔΕΝ σημαίνει:

— να μην ζητάς βοήθεια

— να φοράς τη μάσκα της γενναίας

— να κάνεις ότι δεν σε ενδιαφέρει

Μόνο οι πιο δυνατοί άνθρωποι έχουν το θάρρος να επιτρέψουν στον εαυτό τους να είναι ευάλωτοι.

Μπορεί να μοιάζει απογοητευτικό, αλλά μας βοηθά να είμαστε ο αυθεντικός εαυτός μας, να χτίσουμε μεγαλύτερη ενσυναίσθηση και να βελτιώσουμε τις σχέσεις μας.

Σύμφωνα με τα λόγια της ερευνήτριας ευπάθειας και συγγραφέα Brene Brown:

«Η ευαλωτότητα δεν είναι η νίκη ή η ήττα – είναι να έχουμε το θάρρος να εμφανιστούμε και να μας δουν όπως είμαστε όταν δεν έχουμε κανέναν έλεγχο στο αποτέλεσμα. Η ευπάθεια δεν είναι αδυναμία – είναι η μεγαλύτερη ένδειξη θάρρους μας».

Υπενθυμίζουν στον εαυτό τους όλα όσα έχουν κάνει

Το να παραμένεις θετικός στη ζωή είναι πολύ πιο εύκολο όταν βλέπεις τη θετική πλευρά.

Αλλά ακόμα και το να κοιτάξεις τη θετική πλευρά μπορεί να είναι πιο εύκολο να το πεις παρά να το κάνεις. Ένα από τα καλύτερα hacks για τη διατήρηση μιας θετικής προοπτικής που χρησιμοποιούν οι ισχυρές γυναίκες είναι η ευγνωμοσύνη.

Όπως λέει η φράση:

«Η ευγνωμοσύνη μπορεί να μετατρέψει τις κοινές μέρες σε ευχαριστίες, να μετατρέψει τις καθημερινές δουλειές σε χαρά και να αλλάξει τις συνηθισμένες ευκαιρίες σε ευλογίες».

Είναι σαν μια συντόμευση για μεγαλύτερη ηρεμία. Γιατί μπορούμε να έχουμε τη συνήθεια να παρατηρούμε μόνο τις ελλείψεις της ζωής μας.

Οι επιστήμονες το αναφέρουν ως προκατάληψη της αρνητικότητας μας, και είναι συνδεδεμένο μέσα μας.

Έτσι, μπορεί να είμαστε πιο διατεθειμένοι να επικεντρωθούμε σε πράγματα που θέλουμε αλλά δεν έχουμε, και σε όλους τους τομείς, όπου υπάρχει ακόμα περιθώριο βελτίωσης.

Η ευγνωμοσύνη κάνει τα μαγικά της ενθαρρύνοντάς μας να επικεντρωθούμε ξανά σε αυτά που έχουμε, παρά σε αυτά που νιώθουμε ότι μας λείπουν.

Μόλις λίγες φορές την εβδομάδα, αφιερώστε χρόνο σκεπτόμενοι πραγματικά τις ευλογίες σας και παρατηρήστε πώς σας κάνει η σκέψη αυτή να νιώθετε.

Η έρευνα έχει αποδείξει ότι η ευγνωμοσύνη επανασυνδέει τον εγκέφαλο.

Μας κάνει ψυχικά πιο δυνατούς, απελευθερώνοντάς μας από τοξικά συναισθήματα, ενώ μας κάνει πιο ευτυχισμένους, πιο υγιείς και καλύτερους στην αντιμετώπιση των αντιξοοτήτων.

Βρίσκουν υγιείς τρόπους για να απελευθερώσουν το στρες, την ένταση και το άγχος

Κανείς δεν ζει μια εντελώς γοητευτική ζωή. Ανεξάρτητα από το πόσο ευγνώμονες καταφέρνετε να παραμείνετε, οι καθημερινές απογοητεύσεις μπορούν να μας φτάσουν όλους στο όριο. Για να μην αναφέρουμε εκείνες τις πιο δύσκολες στιγμές που νιώθεις ότι τίποτα δεν πηγαίνει καλά.

Γι' αυτό χρειαζόμαστε μια πρίζα που μας επιτρέπει να απελευθερώσουμε αυτές τις αυξανόμενες εντάσεις.

Αντί να τα κρατούν όλα στο εσωτερικό τους, οι ψυχικά δυνατές γυναίκες εκφράζουν και απελευθερώνουν τα συναισθήματά τους.

Μπορούν να το κάνουν με:

Θεραπεία ή καθοδήγηση

Μιλώντας με φίλους και οικογένεια

Άσκηση

Κρατώντας ημερολόγιο

Διαλογισμό

Αναπνοή

Το κοινό που έχουν αυτά τα πράγματα είναι ότι μπορούν να καταπολεμήσουν το άγχος και να προάγουν μεγαλύτερο αυτοστοχασμό.

Αντί να κρύβεστε από τα συναισθήματά σας, είναι πολύ καλύτερο να τους δίνετε φωνή.

Διαβάστε επίσης

ΠΡΩΤΗ ΥΛΗ

«Τέχνη δεν είναι αυτό που βλέπεις, αλλά αυτό που κάνεις τους άλλους να δουν». Edgar Degas

In art we trust! Παγκόσμια Ημέρα Τέχνης, μέσα από τα λόγια σημαντικών καλλιτεχνών

ΠΡΩΤΗ ΥΛΗ

«Σε έναν γάμο, να μην ασχολείσαι με το ψέμα. Δεν υπάρχει χρόνος για αυτό» Andy Garcia

Γοητευτικός και πετυχημένος, στα 68 του συνεχίζει να μας μαγεύει με τις επιλογές και το ήθος του

Προτεινόμενα

FASHION NEWS

«Με τον καιρό, η μόδα έγινε μέρος του DNA μου» Roberto Cavalli

Ένας μικρός φόρος τιμής στον σπουδαίο σχεδιαστή μόδας που πέθανε στις 12 Απριλίου 2024

CELEBS

Τάνια Τσανακλίδου: Το συγκινητικό «αντίο» στον Γιάννη Φέρτη

Ο ηθοποιός είχε χωρίσει την πρώτη σύζυγό του για τα μάτια της ερμηνεύτριας

DO IT YOURSELF

Τα beauty secrets της Emma Watson που έγινε μόλις 34 ετών

5 συνήθειες ομορφιάς της Emma Watson που αξίζει να υιοθετήσεις