Skip to main content

ΠΡΩΤΗ ΥΛΗ

Κάνει άνοιξη και στις αναγνωστικές επιλογές σου

7 επίλεκτα αναγνωστικά διαμαντάκια που θα σου φτιάξουν τη διάθεση, παντός καιρού και κλασικής αξίας



Καλό το κάψιμο με σειρές στο Netflix, εξαιρετικό το σκρολάρισμα στο κινητό σου αλλά άνοιξη είναι… άνοιξε και κανένα βιβλίο! Μικρά, κομψά, πανέμορφα, τα βιβλία της σειράς Επίλεκτα των εκδόσεων Οξύ ανανεώνονται συνέχεια για να μη βαριέσαι και για να εμπλουτίζεις τη συλλογή σου. Ιδιαίτεροι τίτλοι, κλασικοί, ανατρεπτικοί, με ποικίλη θεματογραφία που καλύπτει κάθε αναγνωστική σου ανάγκη, είναι ο ιδανικός σου σύντροφος για τις βόλτες σου στα πάρκα, για το διάλειμμα ανάμεσα στις υποχρεώσεις σου, τις πρώτες εαρινές εκδρομές σου ή αποδράσεις αλλά και στις καθημερινές σου διαδρομές.

Καθώς η άνοιξη θα αρχίζει να κάνει όλο και πιο έντονη την παρουσία της, θα δεις και τους ρυθμούς σου σιγά σιγά να αλλάζουν. Κι όσο οι θερμοκρασίες θα ανεβαίνουν το μυαλό σου θα συνεχίζει να φλερτάρει με το καλοκαίρι. Επειδή όμως τα φρόνιμα παιδιά πριν πεινάσουν μαγειρεύουν, εμείς δεν θα σου βάλουμε ιδέες για μαγείρεμα αλλά για άλλου είδους απόλαυση. Αυτή της ανάγνωσης.

Μπορεί να έχεις κουραστεί υπερβολικά με τους τρελούς ρυθμούς της καθημερινότητας και από τις ώρες οθόνης να βλέπεις αστράκια, για αυτό εμείς είμαστε εδώ για να σου προτείνουμε εφτά μικρούς θησαυρούς που θα βοηθήσουν το μυαλό σου να χαλαρώσει μετά από μια δύσκολη μέρα στο γραφείο, μετά από μια κουραστική διαδρομή με το αυτοκίνητο ή που θα σου προσφέρουν μια ευχάριστη εναλλακτική στο σκρολάρισμα και υπόσχονται να ξεκουράσουν τα μάτια σου από το μπλε φως ή την πολύωρη επαφή με την οθόνη σου.

Η ανάγνωση βιβλίων ωφελεί τόσο τη σωματική όσο και την ψυχική σου υγεία και αυτά τα οφέλη μπορούν να διαρκέσουν μια ζωή. Ξεκινούν από την πρώιμη παιδική ηλικία και συνεχίζονται μέχρι την τρίτη ηλικία. Ακολουθεί μια σύντομη εξήγηση για το πώς η ανάγνωση βιβλίων μπορεί να αλλάξει τον εγκέφαλό σας - και το σώμα σας - προς το καλύτερο:

Το διάβασμα δυναμώνει τον εγκέφαλό σας

Αυξάνει την ικανότητά σας για ενσυναίσθηση

Χτίζει το λεξιλόγιό σας

Βοηθά στην πρόληψη της γνωστικής έκπτωσης που σχετίζεται με την ηλικία

Μειώνει το άγχος

Σας προετοιμάζει για μια καλή βραδινή ξεκούραση

Βοηθά στην ανακούφιση των συμπτωμάτων της κατάθλιψης

Μπορεί ακόμη και να σας βοηθήσει να ζήσετε περισσότερο

Για αυτή την άνοιξη, για να κάνουμε την επιλογή σου πιο εύκολη, σου προτείνουμε 7 από τα νέα διαμαντάκια της σειράς Επίλεκτα των εκδόσεων Οξύ.

https://www.instagram.com/p/Cp402vEoUjl/

Και μαζί η άνοιξη

«Η αξία της φαντασίας για τον συγγραφέα συνίσταται στην ικανότητά της να φτιάχνει λέξεις. Η μοναδική της δύναμη είναι να δίνει στις δημιουργημένες μορφές πραγματικότητας, αληθινή ύπαρξη… … Ο συγγραφέας της φαντασίας θα έβρισκε τον εαυτό του απαλλαγμένο από την παρατήρηση των πραγμάτων με σκοπό την καταγραφή τους αργότερα. Θα ήταν εκεί για να απολαύσει, να δοκιμάσει, να μπλεχτεί με τον ελεύθερο κόσμο, όχι μ’ έναν κόσμο που τον κουβαλάει σαν μια σακούλα φαγητό, πάντα με τον φόβο μην του πέσει ή μην πάρει κάποιος άλλος πιο πολύ απ’ αυτόν…»

Ποίηση, δοκίμιο, επαναστατική προκήρυξη, πυρετώδης μονόλογος ή συναρπαστικό υβριδικό λογοτεχνικό είδος; Το «Και μαζί η άνοιξη» (μτφρ. Θ. Καραγιαννόπουλος)  του William Carlos Williams ανεβάζει τη φαντασία στην εξουσία και καταφέρνει σίγουρα να φτιάξει μια γραφή που ταιριάζει στην άνοιξη, την αναγέννηση και την καινοτομία και παραμένει φρέσκο, αντισυμβατικό, πρωτοποριακό και επίκαιρο αν και γράφτηκε μόλις το 1923.

Τυφλός οδηγός δημιουργικότητας

«Είναι πολύ σημαντικό όταν έχεις μια καινούργια ιδέα, να μη βιαστείς να την κρίνεις. Οι νέες και «άγουρες» ιδέες δεν πρέπει να δέχονται την επίθεση του λογικού μυαλού σου μέχρι να βρουν τον χρόνο να ωριμάσουν, να γίνουν πιο καθαρές και στιβαρές. Οι καινούργιες ιδέες είναι σαν τα μικρά ζωάκια. Στραγγαλίζονται πολύ εύκολα».

Νιώθεις την έμπνευσή σου να στερεύει, τη δημιουργικότητά σου να μειώνεται συνεχώς; Η εποχή μας, με τους πιεστικούς ρυθμούς και το άγχος της, παρά τα άπειρα ερεθίσματα και την εύκολη πρόσβαση σε κάθε μορφή τέχνης, θα μπορούσε άνετα να χαρακτηριστεί αντιποιητική και σε έναν κόσμο που νομίζουμε ότι όλα έχουν ειπωθεί και δεν υπάρχει παρθενογένεση, πόσο εύκολο είναι να είμαστε δημιουργικοί και να παράγουμε νέες ιδέες;

Το βιβλίο αυτό του σπινθηροβόλου John Cleese, των θρυλικών Monty Python, ακόμα κι αν δεν σε βάλει σε δημιουργικό τριπάκι, διαβάζεται τόσο ευχάριστα που σίγουρα θα σου δώσει μια ανεβαστική ώθηση. Ευσύνοπτο, γραμμένο με χιούμορ και οξύνοια, το «Τυφλός οδηγός δημιουργικότητας» (μτφρ. Θ. Καραγιαννόπουλος) θα σου ανοίξει τα μάτια και θα σε βοηθήσει να κάνεις πιο δημιουργική την πεζή σου καθημερινότητα.    

https://www.instagram.com/p/CqKmZxMIvU9/

Αυτοπεποίθηση

«Η αναζήτηση μας οδηγεί σ’ εκείνη την πηγή που είναι ταυτόχρονα η ουσία της ευφυΐας, της αρετής και της ζωής, αυτή που αποκαλούμε Αυθορμητισμό ή Ένστικτο. Αποκαλούμαι αυτή την πρωταρχική σοφία Δι-αίσθηση, ενώ όλες οι μετέπειτα διδαχές είναι δι-δασκαλίες. Μέσα σ’ αυτή τη βαθιά δύναμη, την έσχατη αλήθεια, που πίσω της η ανάλυση δεν μπορεί να πάει, όλα τα πράγματα βρίσκουν την κοινή τους προέλευση. Διότι, η αίσθηση της ύπαρξης που αναδύεται τις ώρες της ηρεμίας, άγνωστο πώς, στην ψυχή, δεν είναι ξέχωρη από τα πράγματα, από τον χώρο, από το φως, τον χρόνο και τον άνθρωπο, αλλά ένα με αυτά και προέρχεται προφανώς από την ίδια πηγή απ’ όπου προέρχεται και η ζωή και η ύπαρξή τους».

Συγγραφέας του βιβλίου «Αυτοπεποίθηση» (μτφρ.: Α. Ντουσάκη) είναι ο Ralph Waldo Emerson, ένας από τους πιο επιδραστικούς διανοητές του 19ου αιώνα, ηγετική μορφή του κινήματος του υπερβατισμού. Αν και γραμμένο το 1841, αποπνέει μια απίστευτη φρεσκάδα και παραμένει τόσο σύγχρονο κι επίκαιρο, καθώς στοχάζεται γύρο από τον φόβο και το νόημα της ζωής αλλά με ένα ελπιδοφόρο και αντικομφορμιστικό πρίσμα που η οπτική του σου δημιουργεί όντως θετική επίδραση μέσα σου.

Περί ανισότητας

«Θα μπορούσα άραγε να ξεχάσω το πολύτιμο μισό της δημοκρατίας, που είναι η ευτυχία του άλλου μισού και του οποίου η γλυκύτητα και η σοφία διατηρούν εκεί την ειρήνη και τα χρηστά ήθη; Αξιαγάπητες και ενάρετες πολίτες, η μοίρα του φύλου σας θα είναι πάντα να κυβερνά το δικό μας. Ευχής έργον! Όταν η αγνή εξουσία σας, που εξασκείται μόνο εντός της συζυγικής ένωσης, εξυπηρετεί τη δόξα του Κράτους και τη δημόσια ευτυχία. Έτσι διοικούσαν οι γυναίκες στη Σπάρτη κι έτσι αξίζετε να διοικείτε στη Γενεύη».

Είμαστε στο 2023 κι ωστόσο το ζήτημα της ισότητας συνεχίζει να μας απασχολεί με βήματα να γίνονται προς τα πίσω και όχι προς τα εμπρός. Η ρηξικέλευθη πραγματεία του Ζαν-Ζακ Ρουσό αν και γραμμένη το 1754 παραμένει σήμερα αιχμηρά διαφωτιστική. Το «Περί ανισότητας» (μτφρ.: Χ. Σκιαδέλλλη)  ρίχνει φως στη φύση του ανθρώπου και πραγματεύεται θεμελιώδη φιλοσοφικά ερωτήματα που η απάντησή τους συνεχίζει να μας απασχολεί.   

https://www.instagram.com/p/CqDFYodo_Zi/

 Οι ζωγραφιστοί τάφοι της Ταρκουίνιας

«Αυτή η αίσθηση ενέργειας, σωματικής ζωηράδας είναι χαρακτηριστική στους Ετρούσκους και κατ’ έναν τρόπο εκτείνεται και πέρα από την τέχνη. Δεν σου έρχεται στο μυαλό η τέχνη, αλλά μονάχα η ίδια η ζωή των Ετρούσκων, χορός με χρωματιστά υφάσματα και τεράστια όμως γεμάτα χαρά γυμνά σώματα, ροδοκόκκινα απ’ τον αέρα και το φως της θάλασσας, χορός και μουσική ανάμεσα στα ελαιόδεντρα, μες στη γλυκιά μέρα».

Μπορεί μια ξενάγηση σε ταφικά μνημεία να γίνει μια λαμπρή περιήγηση στη γιορτή της ζωής; Η απάντηση είναι θετική, αν η διαδρομή αυτή γίνεται με τη χαρισματική πένα του Ντ. Χ. Λόρενς, ο οποίος στο κείμενό του «Οι ζωγραφιστοί τάφοι της Ταρκουίνιας» (μτφρ.: Γ. Λειβαδάς) καταφέρνει να μεταδώσει τον ενθουσιασμό του και κάνει την περιγραφή του τόσο ζωντανή που μας προσφέρει ένα απολαυστικό ταξίδι σε έναν εκπληκτικό αρχαίο ιταλικό πολιτισμό που άκμασε πριν από 2.500 χρόνια.   

Το παλτό

«Από εκείνη τη στιγμή κι έπειτα, ήταν λες και είχε ολοκληρωθεί ως ύπαρξη, λες και είχε παντρευτεί, λες και είχε κάποιον δίπλα του, λες και δεν ήταν μόνος, αλλά κάποιος ευχάριστος καλός φίλος είχε συμφωνήσει να προχωρήσουν μαζί στη ζωή, κι αυτός ο φίλος είχε συμφωνήσει να προχωρήσουν μαζί στη ζωή, κι αυτός ο φίλος δεν ήταν άλλος από εκείνο το παλτό, που θα ήταν φτιαγμένο από χοντρό μάλλινο ύφασμα και γερή φόδρα, ολοκαίνουργια. Ήταν λες και του έδωσε μ’ έναν τρόπο ζωή, ακόμα και σταθερότητα, κι έμοιαζε με άνθρωπο που ξέρει τι θέλει και κυνηγάει τους στόχους του».

Με αφορμή ένα ρούχο, ένα χρηστικό αντικείμενο, το κλασικό αυτό κείμενο του Νικολάι Γκόγκολ, γραμμένο το 1842, καταφέρνει μια ουσιαστική καταβύθιση στον ανθρώπινο ψυχισμό ενώ παράλληλα πραγματεύεται θέματα όπως η δικαιοσύνη, η εξουσία, οι κοινωνικές σχέσεις. Ο διαχρονικός παραλογισμός της κοινωνίας μας μέσα από ένα τραγελαφικό πρίσμα κάνει «Το παλτό» (μτφρ.: Μ. Εξάρχου) απολαυστικό και πάντα επίκαιρο.

https://www.instagram.com/p/CqFt-Z6oofY/

Οχλοδοξία

«Ω! ανόητη εξουσία εις τους διαπρεπείς της τέχνης φέρεσαι με αχαριστίαν; Μηδέ διδαχθείς εκ του μίμου τας αβράς χειρονομίας; Εκ του ρήτορος την μήτιν μήνιν της δημαγωγίας; Εκ των ποιητών το μέλος Λεκτικόν της ευγλωττίας; Σαν εβοά και βλαστήμα διά εσέ η πολιτεία δεν εκόπασεν το μένος του μίμου η συνηγορίαν; Ευχολόγια επαίτου αι αγύρτου ευτολμίαν μην σε εκείνα δεν οφείλεις σώματος την ευρωστίαν;»

Αν και ο λόγος του μοιάζει να ανήκει στο παρελθόν είναι απόλυτα της εποχής και κοιτάζει προς το μέλλον… Ξεχωριστή περίπτωση της ελληνικής rock & roll μουσικής σκηνής, ο Ζωρζ Πιλαλί ξεκίνησε την καριέρα του στα μέσα της δεκαετίας του ‘70 ως κιθαρίστας και performer. Σατιρικός ποιητής, θεατρικός συγγραφέας, συνθέτης και εκτελεστής, επικεντρώνεται έκτοτε στη δημιουργία της ρεμπέτικης και blues μουσικής σύντηξης, εισάγοντας και στοιχεία της σύγχρονης κλασικής μουσικής στο swing και τα blues. Έχει συνεργαστεί με πολλούς καλλιτέχνες της εγχώριας και διεθνούς σκηνής όπως ο Παύλος Σιδηρόπουλος, ο Δημήτρης Πουλικάκος, o Bob Brozman και ο Louisiana Red. Το 2017 το όνομά του γράφτηκε στο αμερικάνικο Blues Hall of Fame. Η «Οχλοδοξία» είναι ένα λεκτικό υπερθέαμα, ένα βραδυφλεγές πυροτέχνημα που κάνει το μυαλό σου να εκρήγνυται από το θάρρος και την απρόβλεπτη παρρησία του.

Και αν σου ανοίξαμε την όρεξη για διάβασμα ψάξε περισσότερους τίτλους από την εκλεκτή σειρά «Επίλεκτα» των εκδόσεων Οξύ…  

Διαβάστε επίσης

ΠΡΩΤΗ ΥΛΗ

«Ως γυναίκα δεν έχω χώρα. Ως γυναίκα, η χώρα μου είναι όλος ο κόσμος» Virginia Woolf

Η εμβληματική συγγραφέας Virginia Woolf αποφάσισε να φύγει από τη ζωή στις 28 Μαρτίου 1941, αφήνοντας πίσω της ένα μεγαλειώδες έργο

ΠΡΩΤΗ ΥΛΗ

Jon Fosse «Ο πόλεμος και η τέχνη είναι αντίθετα. Η τέχνη είναι ειρήνη».

Ο Νορβηγός νομπελίστας συγγραφέας, Jon Fosse, μας συγκινεί με το μήνυμα για την Παγκόσμια Ημέρα Θεάτρου 2024

ΠΡΩΤΗ ΥΛΗ

«Γράφω για το σεξ, όχι για την αγάπη. Τι ξέρω για την αγάπη;» Sarah Jessica Parker

Η Sarah Jessica Parker γεννήθηκε στις 25 Μαρτίου 1965 και συνεχίζει να ενσαρκώνει τη φαντασίωση ζωής πολλών γυναικών

Προτεινόμενα

ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΑ

Ζώδια Παρασκευής 29 Μαρτίου

Μην αποφύγετε να βρείτε τη λύση σε κάτι που σας βασανίζει, όσο και αν φοβάστε μήπως πληγωθείτε

BLOGS

Η Beyoncé αποκαλύπτει την tracklist του νέου της δίσκου, Cowboy Carter

Ο οποίος θα περιλαμβάνει μεταξύ άλλων ένα cover του “Jolene” της Dolly Parton, αλλά και συμμετοχή του θρύλου της country, Willie Nelson

VIRAL

Το teaser trailer της νέας ταινίας του Γιώργου Λάνθιμου Kinds Of Kindness είναι εδώ

Στο Ιστορίες Καλοσύνης πρωταγωνιστεί η άρτι βραβευθείσα με Όσκαρ Emma Stone, ενώ το σενάριο της ταινίας συνυπογράφει το δίδυμο Γιώργος Λάνθιμος-Ευθύμης Φιλίππου.