Skip to main content

ΠΡΩΤΗ ΥΛΗ

Πώς να σταματήσεις να σκέφτεσαι το χειρότερο σενάριο

Αν έχεις την τάση να φέρνεις την καταστροφή, συνέχισε να διαβάζεις«Αν αποτύχω σε αυτό το τεστ, δεν θα περάσω ποτέ το μάθημα, δεν θα πάρω πτυχίο και θα είμαι μια απόλυτη αποτυχία στη ζωή μου».

«Αν δεν ανακάμψω γρήγορα από αυτήν τη διαδικασία, δεν θα γίνω ποτέ καλύτερη και θα είμαι αναποτελεσματική όλη μου τη ζωή».

«Αν ο σύντροφός μου με αφήσει, δεν θα βρω ποτέ κανέναν άλλο και δεν θα είμαι ποτέ ξανά ευτυχισμένη».

Οι ειδική το αποκαλούν επίσης «μεγεθυντικό φακό», επειδή ένα άτομο κάνει μια κατάσταση να φαίνεται πολύ χειρότερη, πιο τρομερή ή πιο σοβαρή από ό,τι είναι στην πραγματικότητα.

Ο «καταστροφικός» αυτός τρόπος σκέψης μπορεί να οδηγήσει μέχρι και σε κατάθλιψη σε ορισμένα άτομα. Ευτυχώς, υπάρχουν αρκετές μέθοδοι για την αντιμετώπιση αυτής της κατάστασης.

Ό,τι δεν σε σκοτώνει σε κάνει πιο δυνατό ή ό,τι δεν μπορείς να αποφύγεις τουλάχιστον απόλαυσέ το. Αν ωστόσο σκεφτόσουν σύμφωνα με τους παραπάνω τρόπους τώρα δεν θα διάβαζες αυτό το άρθρο. Όλοι ζούμε την πανδημία του κορωνοϊού αλλά μερικοί τη βιώνουν κάπως πιο τραγικά – κάποιοι στην πραγματικότητα και κάποιοι μόνο στο μυαλό τους. Ορισμένοι από τη φύση τους έχουν την τάση σε κάθε τι που τους συμβαίνει ή στην παραμικρή απειλή που μπορεί να αισθανθούν να σκέφτονται αμέσως το χειρότερο δυνατό σενάριο. Το «να φέρνεις την καταστροφή» ή καταστροφολογία είναι ένας τρόπος σκέψης που ονομάζεται «γνωστική παραμόρφωση». Ένα άτομο που σκέφτεται έτσι, συνήθως προβλέπει ένα δυσμενές αποτέλεσμα σε ένα συμβάν και στη συνέχεια σκέφτεται ότι εάν συμβεί αυτό το αποτέλεσμα, τα πράγματα θα οδηγηθούν στην καταστροφή. 

https://www.instagram.com/p/COK4FOPjAo8/

Μην αγχώνεσαι

Κάθε άτομο τείνει να φέρνει την καταστροφή κάποιες φορές. Ένας επαγγελματίας ψυχικής υγείας μπορεί να βοηθήσει στην αντιμετώπιση της καταστροφικής σκέψης. Ενώ υπάρχουν αρκετές πιθανές αιτίες που συμβάλλουν, οι κυριότερες είναι οι εξής:

Η ασάφεια είναι μέρος της ζωής

Η ασάφεια ή η αβεβαιότητα μπορεί να δημιουργήσει σε ένα άτομο καταστροφική σκέψη. Για παράδειγμα αν λάβεις ένα μήνυμα από έναν φίλο ή έναν συνεργάτη που να γράφει: «Πρέπει να μιλήσουμε». Αυτό το αόριστο μήνυμα θα μπορούσε να είναι κάτι θετικό ή αρνητικό, δεν μπορείς να ξέρεις ποιο από ισχύει είναι μόνο με τις πληροφορίες που έχεις. Αν αρχίζεις να φαντάζεσαι τα χειρότερα νέα και νιώθεις να σε λούζει κρύος ιδρώτας χωρίς να έχεις βάσιμες υποψίες ότι συμβαίνει κάτι κακό, τότε τείνεις προς την καταστροφική σκέψη.

Μην έχεις υψηλές προσδοκίες

Οι σχέσεις και οι καταστάσεις που έχει ένα άτομο σε υψηλή αξία μπορούν να οδηγήσουν σε μια τάση καταστροφής. Όταν κάτι είναι ιδιαίτερα σημαντικό για ένα άτομο, η έννοια της απώλειας ή της δυσκολίας μπορεί να είναι πιο δύσκολο να αντιμετωπιστεί.

Ένα παράδειγμα θα ήταν η αίτηση για δουλειά που θέλει ένα άτομο. Μπορεί να αρχίσουν να φαντάζονται τη μεγάλη απογοήτευση, το άγχος και την κατάθλιψη που θα βιώσουν εάν δεν πάρουν τη δουλειά προτού λάβουν οριστική απάντηση. 

https://www.instagram.com/p/CpluLauOuvp/

Συμφιλιώσου με τον φόβο

Ο φόβος, ειδικά ο παράλογος, παίζει μεγάλο ρόλο σε αυτόν τον τρόπο σκέψης. Εάν ένα άτομο φοβάται να πάει στο γιατρό, θα μπορούσε να αρχίσει να σκέφτεται για όλα τα άσχημα ενδεχόμενα που ένας γιατρός θα μπορούσε να του πει, ακόμα κι αν πρόκειται απλώς για προγραμματισμένο έλεγχο ρουτίνας.

Πώς να αλλάξεις την καταστροφική σκέψη

Οι ειδικοί ψυχικής υγείας χρησιμοποιούν συχνά τεχνικές γνωστές ως γνωστική-συμπεριφορική θεραπεία (CBT) για να βοηθήσουν ένα άτομο να αντιμετωπίσει την καταστροφική του σκέψη.

Αυτές οι τεχνικές απαιτούν από το άτομο να αναγνωρίζει ότι βιώνει καταστροφική σκέψη, να αναγνωρίζει τις ενέργειές του και να προσπαθεί να σταματήσει και να διορθώσει την παράλογη σκέψη του.

https://www.instagram.com/p/CqXt8RGONNi/

Έξι συμβουλές

Να αναγνωρίζεις ότι συμβαίνουν δυσάρεστα πράγματα: Η ζωή είναι γεμάτη προκλήσεις καθώς και καλές και κακές μέρες. Ακριβώς επειδή μια μέρα είναι κακή δεν σημαίνει ότι όλες οι μέρες θα είναι κακές.

Να αναγνωρίζεις πότε οι σκέψεις είναι παράλογες: Η καταστροφική σκέψη ακολουθεί συχνά ένα συγκεκριμένο μοτίβο. Ένα άτομο θα ξεκινήσει με μια σκέψη, όπως «πονάω σήμερα». Στη συνέχεια θα επεκταθεί στη σκέψη με ανησυχία και άγχος, όπως, «Ο πόνος θα επιδεινωθεί», ή «Αυτό ο πόνος σημαίνει ότι ποτέ δεν θα γίνω καλά». Όταν μαθαίνεις να αναγνωρίζεις αυτές τις σκέψεις, καταφέρνεις να τις εκλογικεύσεις και να τις διαχειριστείς καλύτερα.

Λέγοντας «stop!»: Για να σταματήσεις τις επαναλαμβανόμενες, καταστροφικές σκέψεις, δοκίμασε να πεις δυνατά ή από μέσα σου νοερά «σταμάτα!» ή «όχι πια!» ή «φτάνει»! Αυτές οι λέξεις μπορούν να εμποδίσουν τη συνεχή ροή σκέψεων και να σε βοηθήσουν να αλλάξεις την πορεία της σκέψης σου.

Σκέψου ένα άλλο αποτέλεσμα: Αντί να προβλέπεις αμέσως ένα αρνητικό αποτέλεσμα, προσπάθησε να σκεφτείς ένα θετικό ή ακόμα και μια λιγότερο αρνητική επιλογή.

Προσφέροντας θετικές επιβεβαιώσεις: Προσπάθησε να επιβραβεύεις τον εαυτό σου κάθε φορά που καταφέρνεις και διατηρείς την ψυχραιμία σου και που αντιμετωπίζεις μια κατάσταση χωρίς να έχεις σκεφτεί ότι ήρθε το τέλος του κόσμου.

Εξάσκηση εξαιρετικής αυτο-φροντίδας: Οι καταστροφικές σκέψεις είναι πιο πιθανό να πάρουν το πάνω χέρι στο μυαλό σου όταν είσαι κουρασμένη και αγχωμένη. Το να ξεκουράζεσαι και να ασχολείσαι με τεχνικές ανακούφισης από το άγχος, όπως η άσκηση, ο διαλογισμός και το να κρατάς ημερολόγιο, μπορούν να σε βοηθήσουν να αισθανθείς καλύτερα.

https://www.instagram.com/p/CqTUuMsAhvG/

Εξάσκησε τη θετική σκέψη

Η πανδημία του κορωνοϊού και οι αλλαγές που έχει επιφέρει είναι εύκολο ακόμα και για ένα θετικό άτομο να φτάσει στα όρια των αντοχών του. Όταν συμβαίνουν ωστόσο τόσο σημαντικά και τρομακτικά γεγονότα σε κλίμακα που επηρεάζουν σχεδόν όλο τον κόσμο, τουλάχιστον μειώνεται το αίσθημα ότι το περνάς μόνη σου. Νιώθοντας ότι δεν είσαι μόνη, άφησε αυτή τη σκέψη να σε ανακουφίσει κάπως από το βάρος της ανησυχίας σου. Πάρε μια βαθιά ανάσα και πες «θα περάσει κι αυτό».

Διαβάστε επίσης

ΠΡΩΤΗ ΥΛΗ

Τι είναι το manifestation και πώς να το εφαρμόσεις

Δυνατά τ' αδύνατα με τον νόμο της έλξης και το placebo των θετικών vibes!

ΠΡΩΤΗ ΥΛΗ

Μην ξεχάσεις να πεις «Χρόνια πολλά, μπαμπά» την Κυριακή 16/6

Για να γιορτάσεις την Ημέρα του Πατέρα σου διαλέξαμε τα καλύτερα quotes για την πατρότητα

ΠΡΩΤΗ ΥΛΗ

«Η ώριμη αγάπη είναι να αγαπάς, όχι να αγαπιέσαι» Irvin Yalom

Γιορτάζει τα 93α γενέθλιά του και ακόμα συνεχίζει να μας διδάσκει την τέχνη της ζωής και της ψυχοθεραπείας

Προτεινόμενα

ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΑ

Ζώδια Τετάρτης 19 Ιουνίου

Με επιμονή και υπομονή θα έρθει το πλήρωμα του χρόνου

ΣΧΕΣΕΙΣ

14 ενδείξεις ότι ο πρώην σας εξακολουθεί να έχει εμμονή μαζί σας

Ποια σημάδια δείχνουν ότι είναι ακόμα κολλημένος

FASHION RADAR

Ποιας Ελληνίδας σχεδιάστριας ήταν το εντυπωσιακό φόρεμα της Chiara Ferragni που επέλεξε για εμφάνισή της στο Κάπρι;

Μια ιδανική επιλογή για την καλοκαιρινή της απόδραση στον κοσμοπολίτικο ιταλικό προορισμό