Skip to main content

ΠΡΩΤΗ ΥΛΗ

Πώς να μην πιαστείς στα δίχτυα του Summertime sadness

Τώρα που η υπερβολική ζέστη κι η θλιβερή επικαιρότητα ευνοούν ακόμα περισσότερο την εμφάνιση εποχικών καταθλιπτικών διαταραχών



Το SAD (όνομα και πράγμα), αλλιώς εποχική συναισθηματική διαταραχή, είναι συχνά συνώνυμη με το χειμώνα. Δεν είναι μυστικό ότι οι μεγάλες σκοτεινές μέρες και οι κρύες νύχτες μπορούν να προκαλέσουν αναπόφευκτη αίσθηση κατάθλιψης, εξάντλησης και άγχους. Ωστόσο, και το καλοκαίρι το SAD είναι εξίσου πραγματικό.

Επίσης γνωστό ως μείζονα καταθλιπτική διαταραχή (MDD) με εποχιακό μοτίβο, το SAD είναι ένας τύπος κατάθλιψης που σχετίζεται με την εποχική αλλαγή. Ενώ συνδέεται συχνά με το μειωμένο φως και τον θλιβερό καιρό που ο χειμώνας φέρνει, μερικοί άνθρωποι υποφέρουν από αυτό ως αποτέλεσμα της αυξημένης ηλιοφάνειας και των θερμότερων θερμοκρασιών, καθώς και της κοινωνικής πίεσης.

Το SAD είναι γνωστό ως «χειμερινή κατάθλιψη» επειδή τα συμπτώματα συνήθως εμφανίζονται περισσότερο κατά τη διάρκεια του χειμώνα, ωστόσο, το 10% των ατόμων με SAD μπορεί να έχουν αντίστροφα συμπτώματα, νιώθουν καλύτερα κατά τη διάρκεια του χειμώνα, αλλά χειρότερα κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού.

Αυτό το συντριπτικό συναίσθημα που βιώνεις αυτήν τη στιγμή - όχι πολύ λυπηρό, όχι πολύ χαρούμενο; Ονομάζεται «μαρασμός» και ο ορισμός είναι τόσο ακριβής.

epoxiki-katathlipsi-a 

Τι προκαλεί κατάθλιψη το καλοκαίρι;

Ακούγεται περίεργο, το ξέρουμε. Το χειμώνα, η έλλειψη ηλιακού φωτός είναι αυτό που πιστεύεται ότι προκαλεί SAD, οπότε πώς μπορεί να επηρεάσει και τους ανθρώπους το καλοκαίρι; Λοιπόν, εμπειρογνώμονες υγείας εξήγησαν ότι τα περιστατικά SAD που εμφανίζονται κατά τους καλοκαιρινούς μήνες μπορεί να είναι αποτέλεσμα υπερβολικού ήλιου.

Αυτό συμβαίνει επειδή το υπερβολικό ηλιακό φως απενεργοποιεί την παραγωγή μελατονίνης στο σώμα σας. Η μελατονίνη είναι η ορμόνη που οδηγεί τον κύκλο ύπνου-αφύπνισης, οπότε οι μεγαλύτερες μέρες που έρχονται το καλοκαίρι μπορεί να προκαλέσουν έλλειψη μελατονίνης στο σώμα σας. Το Summer SAD έχει επίσης μερικές από τις αντίθετες παρενέργειες του χειμωνιάτικου SAD, το οποίο μπορεί να προκαλέσει αύξηση βάρους και υπνηλία μεταξύ άλλων συμπτωμάτων. Αντίθετα, το καλοκαιρινό SAD μπορεί να οδηγήσει σε απώλεια βάρους, δυσκολίες στον ύπνο και απλά αίσθημα δυστυχίας.

Μπορεί επίσης να παρατηρήσεις κάποια από τα αποτελέσματα του καλοκαιρινού SAD για κοινωνικούς λόγους. Εάν όλοι γύρω σου διασκεδάζουν και βγαίνουν έξω - ιδιαίτερα μετά το κλείδωμα καθώς επαναλαμβάνεται η κοινωνικοποίηση - αυτό μπορεί να σε κάνει να αισθανθείς ένοχη ή «μη φυσιολογική» και να νιώσεις πεσμένη.

Δεν υπάρχει σαφής συναίνεση σχετικά με τις αιτίες του SAD, αλλά πιστεύεται ότι το σώμα και το μυαλό είναι αλληλένδετα, επομένως η αιτία δεν είναι καθαρά φυσική. Το σώμα μας επηρεάζει το μυαλό μας και το αντίστροφο. Τα προηγούμενα γεγονότα στη ζωή μας, καθώς και οι τρέχουσες προκλήσεις και τα επίπεδα άγχους μας μπορούν επίσης να αυξήσουν τα συμπτώματα της SAD. Ωστόσο, οι μεγαλύτερες ώρες της ημέρας του καλοκαιριού συχνά οδηγούν σε λιγότερο ύπνο, περισσότερη θερμότητα και υγρασία, και εποχιακές ανησυχίες για την εικόνα του σώματος αναφέρονται επίσης ως κοινές αιτίες για το SAD.

7memory4 

Πώς μπορώ να ξέρω αν έχω καλοκαιρινό SAD;

Μπορεί να είναι δύσκολο για ορισμένους από εμάς να διακρίνουμε εάν βιώνουμε το καλοκαίρι SAD ή απλά αισθανόμαστε λίγο πεσμένοι. Σύμφωνα με το Healthline, μπορείς να καταλάβεις εάν έχεις καλοκαιρινό SAD εάν αντιμετωπίζεις κάποιο από τα παρακάτω συμπτώματα...

Κοινά συμπτώματα του καλοκαιριού SAD

Ευαισθησία και κυκλοθυμικότητα

Δυσκολία στον ύπνο

Αυξημένη ανησυχία

Έλλειψη όρεξης

Απώλεια βάρους

Στην πιο σοβαρή μορφή του, τα άτομα με καλοκαιρινή εποχιακή κατάθλιψη μπορεί να διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο αυτοκτονίας από το χειμωνιάτικο SAD.

Η αυτοκτονία προκαλεί μεγαλύτερη ανησυχία όταν οι άνθρωποι είναι καταθλιπτικοί και ταραγμένοι παρά κατάθλιψη και λήθαργοι.

Η βελτίωση της ψυχικής σας υγείας είναι πάντα ένα ταξίδι που απαιτεί πολλή αγάπη και φροντίδα, ανεξάρτητα από την εποχή που βρισκόμαστε. Αλλά αν αγωνίζεσαι ιδιαίτερα με το SAD το καλοκαίρι, τότε υπάρχουν μερικοί τρόποι αντιμετώπισης του. Ακολουθούν μερικές συμβουλές για το πώς να αντιμετωπίσεις, σύμφωνα με ειδικούς και έρευνες...

addicted2 

Αποδέξου τα συναισθήματά σου

Το πρώτο βήμα για τη θεραπεία της εποχιακής συναισθηματικής διαταραχής σου είναι να το αναγνωρίσεις για αυτό που είναι, να ξεκουράζεσαι και να εξασκείς κάποια αυτο-φροντίδα.

Η εκμάθηση χαλάρωσης μπορεί να σε βοηθήσει να φροντίσεις την ευημερία σου όταν αισθάνεσαι άγχος, ευαισθησία ή ανησυχία.

Άλλαξε γεύματά σου

Σύμφωνα με την έρευνα, οι συνήθειες υγιεινού τρόπου ζωής μπορούν να ελαχιστοποιήσουν τα συμπτώματα SAD. Αυτό περιλαμβάνει τον κανονικό ύπνο, μια υγιεινή διατροφή με άπαχη πρωτεΐνη, φρούτα και λαχανικά και άσκηση, αναφέρει Healthline. Συνιστάται επίσης η λήψη συμπληρωμάτων Ωμέγα-3, ενώ τονίζεται η σημασία της κατανάλωσης άφθονου νερού για να παραμείνει ενυδατωμένο.

Μη φοβάσαι να ζητήσεις βοήθεια

Η κατάθλιψη και το άγχος μπορεί να είναι έντονα για όσους βιώνουν καλοκαιρινό SAD. Ένας τρόπος που οι εμπειρογνώμονες στον τομέα της υγείας συνιστούν τη θεραπεία αυτού είναι με τη βοήθεια ενός θεραπευτή. Η προσπάθεια εύρεσης του σωστού θεραπευτή δεν είναι πάντα εύκολη, αλλά το πρώτο βήμα για να γίνει αυτό είναι σημαντικό. Υπάρχουν πολλές διαφορετικές θεραπείες που μπορούν να είναι αποτελεσματικές στη θεραπεία του SAD.

Πέρασε λίγο χρόνο στο σκοτάδι

Δεδομένου ότι η έρευνα δείχνει ότι το καλοκαιρινό SAD θα μπορούσε να συνδεθεί με την έκθεση υπερβολικού ηλιακού φωτός, ενώ το χειμώνα το SAD πιστεύεται ότι οφείλεται σε έλλειψη αυτού (εξ ου και η θεραπεία φωτός είναι μια κοινή θεραπεία), προτείνεται να περνάς περισσότερο χρόνο στο σκοτάδι, τα σκοτεινά δωμάτια θα μπορούσαν να βοηθήσουν. Εάν το δωμάτιο είναι σκοτεινό και δροσερό, τότε είναι ακόμα καλύτερο.

Δημιούργησε συνθήκες συσκότισης για να σε βοηθήσει να κοιμηθείς

Το να κοιμάσαι όταν νιώθεις άγχος ή κατάθλιψη δεν είναι ποτέ εύκολο, με το μυαλό σου να τρέχει από σκέψη σε σκέψη. Ωστόσο, η προσπάθεια να κοιμηθείς όσο το δυνατόν περισσότερο μπορεί να σε κάνει να νιώσεις πολύ καλύτερα. Αφιέρωσε αρκετό χρόνο για τον ύπνο που χρειάζεσαι και χρησιμοποίησε τις κουρτίνες συσκότισης για να εξασφαλίσετε πλήρες σκοτάδι κατά τη διάρκεια της νύχτας ή μια μάσκα ύπνου.

Άσκηση το πρωί ή το βράδυ

Όλοι γνωρίζουμε ότι η άσκηση είναι καλή για την ψυχική μας υγεία, αλλά είναι ιδιαίτερα σημαντικό να προγραμματίσετε τις προπονήσεις σας ανάλογα όταν υποφέρετε με καλοκαιρινό SAD. Άσκηση στο πιο δροσερό μέρος της ημέρας για να εξισορροπήσεις το σώμα σου. Για παράδειγμα, προσπάθησε να χαλαρώσεις το βράδυ με διαλογισμό ή μια κρύα βουτιά κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Διαβάστε επίσης

ΠΡΩΤΗ ΥΛΗ

«Η ματαιοδοξία είναι η αγαπημένη μου αμαρτία» Al Pacino

Γιορτάζει τα 84 του χρόνια κι εμείς απολαμβάνουμε μαζί του μια κινηματογραφική ζωή

ΠΡΩΤΗ ΥΛΗ

«Αγάπα περισσότερο, ώσπου να μην πονάει άλλο» William Shakespear

Μαθήματα αγάπης και έρωτα από τον William Shakespear

Προτεινόμενα

BEAUTY TIPS

Το καλύτερο tip ομορφιάς για να προλάβεις τις ρυτίδες

Βάζοντας αυτό το βήμα περιποίησης στην καθημερινότητα σου, έχεις αντιγηραντικά αποτελέσματα στην επιδερμίδα σου 

CELEBS

Αθηνά Οικονομάκου – Φίλιππος Μιχόπουλος: Χωρίζουν μετά από 10 χρόνια

Διαβάστε την επίσημη ανακοίνωση του ζευγαριού