Skip to main content

ΠΡΩΤΗ ΥΛΗ

Πώς να εξοικονομήσετε χρήματα με 6 απλές συνήθειες

Με μικρές αλλαγές στην καθημερινότητά σου, ίσως καταφέρεις να βάλεις αυτά τα χρήματα που θες στην άκρη



Στη σημερινή οικονομία, η εξοικονόμηση χρημάτων είναι πιο σημαντική από ποτέ. Ωστόσο, η αποταμίευση όταν οι τιμές συνεχίζουν να αυξάνονται και οι μισθοί παραμένουν στάσιμοι μπορεί να μοιάζει άπιαστο όνειρο. Τα καλά νέα είναι ότι κάνοντας μερικές απλές, λιτές αλλαγές στον τρόπο ζωής μπορεί να προσθέσει σημαντική εξοικονόμηση με την πάροδο του χρόνου. Η εφαρμογή μόνο δύο από τις συνήθειες που περιγράφονται παρακάτω θα μπορούσε να οδηγήσει σε εκατοντάδες ευρώ επιπλέον χρημάτων στην τσέπη σας κάθε μήνα. Μάθετε οκτώ εύκολες, λιτές συνήθειες που θα σας βοηθήσουν να περιορίσετε ανώδυνα τα έξοδά σας και να επιτύχετε τους στόχους αποταμίευσης σας.

Συνήθεια 1: Κάντε έναν λεπτομερή προϋπολογισμό και επιμείνετε σε αυτόν

Η πρώτη κρίσιμη συνήθεια για την εξοικονόμηση χρημάτων είναι η παρακολούθηση εσόδων και εξόδων κάνοντας έναν λεπτομερή μηνιαίο προϋπολογισμό. Αυτό σας επιτρέπει να δείτε ακριβώς πού πηγαίνουν τα χρήματά σας. Ξεκινήστε αναφέροντας τα μηνιαία πάγια έξοδά σας όπως στέγαση, μεταφορές, ασφάλειες, πληρωμές χρεών, υπηρεσίες κοινής ωφέλειας, συνδρομές κ.λπ. Στη συνέχεια, λάβετε υπόψη μεταβλητά έξοδα, όπως είδη παντοπωλείου, βενζίνη, φαγητό, διασκέδαση, ρούχα κ.λπ. Χρησιμοποιήστε προηγούμενες καταστάσεις τραπεζών και πιστωτικών καρτών για να δημιουργήσετε έναν ακριβή προϋπολογισμό.

Αφού έχετε έναν προϋπολογισμό, μπορείτε να αναζητήσετε τομείς στους οποίους μπορείτε να μειώσετε, όπως το να τρώτε λιγότερο έξω ή να διακόψετε προσωρινά τη συνδρομή σας στο γυμναστήριο. Το να δημιουργήσετε λίγο χώρο στις μεταβλητές κατηγορίες σας μπορεί να σας βοηθήσει να τηρείτε τον προϋπολογισμό σας όταν προκύπτουν απροσδόκητα έξοδα. Το κλειδί είναι να προσαρμόσετε τις δαπάνες σας ώστε να ευθυγραμμίζονται με τον προϋπολογισμό που έχετε ορίσει.

Εφαρμογές όπως το Mint, το You Need a Budget και το EveryDollar μπορούν να κάνουν τον προϋπολογισμό πολύ πιο προσιτή συνδέοντας τους λογαριασμούς σας, κατηγοριοποιώντας τις συναλλαγές και παρακολουθώντας την πρόοδό σας. Ωστόσο, ένα απλό υπολογιστικό φύλλο λειτουργεί επίσης. Το σημαντικό είναι να σχεδιάζετε προσεκτικά πού πρέπει να πάνε τα χρήματά σας κάθε μήνα. Παρακολουθήστε τον προϋπολογισμό σας εβδομαδιαία και προσαρμόστε όπως χρειάζεται.

Επαγγελματική συμβουλή: Αυτοματοποιήστε τις πληρωμές και τις μεταφορές λογαριασμών για να παραμείνετε σε καλό δρόμο.

Συνήθεια 2: Σχέδιο γευμάτων και μαγείρεμα στο σπίτι

Το φαγητό έξω είναι ένας από τους μεγαλύτερους οικονομικούς δολοφόνους για πολλούς ανθρώπους. Οι Αμερικανοί ξοδεύουν κατά μέσο όρο 3.500 $ ετησίως για φαγητό έξω. Ο προγραμματισμός γευμάτων είναι ένας εύκολος τρόπος να περιορίσετε αυτό το κόστος. Αφιερώστε χρόνο κάθε εβδομάδα για να προγραμματίσετε σπιτικά γεύματα και να ψωνίσετε ανάλογα. Αυτό μειώνει τη σπατάλη τροφίμων και διασφαλίζει ότι έχετε στη διάθεσή σας συστατικά για συνταγές. Το μαγείρεμα στο σπίτι είναι σημαντικά φθηνότερο από το φαγητό σε πακέτο ή στα εστιατόρια.

Κάντε το μαγείρεμα πιο αποτελεσματικό προετοιμάζοντας επιπλέον μερίδες για ψύξη ή κατάψυξη για μεσημεριανό γεύμα και γρήγορα γεύματα το βράδυ της εβδομάδας αργότερα. Η απλή προετοιμασία γευμάτων εξοικονομεί περισσότερο χρόνο και επιτρέπει να τηρείτε το πρόγραμμα γευμάτων σας—για παράδειγμα, ψήστε επιπλέον στήθη κοτόπουλου σε σαλάτες ή πιάτα ζυμαρικών. Μαγειρέψτε μια μεγάλη κατσαρόλα με τσίλι ή σούπα για εύκολη αναθέρμανση. Ψήστε μια διπλή παρτίδα μπιφτέκια σολομού ή μπουρίτο πρωινού που να ξαναζεστάνετε κατά τη διάρκεια της εβδομάδας σας.

Όταν μαγειρεύετε στο σπίτι, προτιμήστε λιγότερο ακριβές πρωτεΐνες όπως φασόλια, φακές, αυγά, κονσέρβες ψαριών και κοτόπουλο. Ενσωματώστε περισσότερα λαχανικά που είναι φιλικά προς τον προϋπολογισμό και γεμάτα με θρεπτικά συστατικά. Χρησιμοποιήστε τα υπολείμματα δημιουργικά για να πάρετε δύο γεύματα από μια συνταγή. Ο λογαριασμός του παντοπωλείου σας μειώνεται σημαντικά όταν σχεδιάζετε συνταγές και ψωνίζετε με λίστα.

exoikonomisi-a 

Συνήθεια 3: Αγορά μικρότερων εμπορικών σημάτων

Τα εμπορικά σήματα είναι ακριβά – τα μικρότερα εμπορικά σήματα είναι σχεδόν πάντα σημαντικά φθηνότερα για τα ίδια προϊόντα. Η επιλογή προϊόντων της επωνυμίας των σούπερ μάρκετ μπορεί να εξοικονομήσει πάνω από 25% στον λογαριασμό του παντοπωλείου σας. Για παράδειγμα, ένα κουτί Cheerios των 375 γρ. μπορεί να κοστίζει 5 ευρώ ενώ τα αντίστοιχα δημητριακά της επωνυμίας του καταστήματος είναι μόλις 3,50. Το ίδιο ισχύει για τα προϊόντα και το κρέας, συνήθως λιγότερο ακριβά όταν είναι επώνυμα στο κατάστημα.

Τα γενόσημα φάρμακα χωρίς ιατρική συνταγή, όπως η ιβουπροφαίνη, πρέπει να έχουν τα ίδια δραστικά συστατικά με τις επώνυμες επωνυμίες, επομένως πληρώνετε κυρίως για τη φανταχτερή ετικέτα. Αποκτήστε τη συνήθεια να ελέγχετε τις τιμές των προϊόντων επωνυμίας έναντι των γενικών προϊόντων χρησιμοποιώντας εφαρμογές καταστημάτων. Αγοράστε γενόσημο, εκτός και αν βρείτε ένα προϊόν που να δικαιολογεί την εξαίρεση της επωνυμίας.

Συνήθεια 4: Ψωνίστε καταστήματα στοκ και προσφορών

Οι αγορές από δεύτερο χέρι είναι ένας αποδεδειγμένος τρόπος εξοικονόμησης σε ρούχα, παπούτσια, έπιπλα, οικιακά είδη, βιβλία, ηλεκτρονικά είδη και πολλά άλλα. Τα καταστήματα οικονομικών ειδών όπως η Goodwill προσφέρουν μεγάλες εκπτώσεις σε είδη που χρησιμοποιούνται ήπια, τα οποία μπορείτε να σημειώσετε για ένα κλάσμα της λιανικής τιμής. Εφαρμογές όπως το Poshmark και το ThredUp διευκολύνουν τις μεταχειρισμένες αγορές στο διαδίκτυο.

Τα καταστήματα στοκ είναι μια άλλη επιλογή για να βρείτε μάρκες πολυτελείας σε τιμές ευκαιρίας. Τα αντικείμενα είναι συνήθως σε άριστη κατάσταση. μπορείτε να κερδίσετε επωνυμίες σχεδιαστών με λιγότερα.

Πριν αγοράσετε κάτι καινούργιο, ελέγξτε αν μπορείτε να το αποκτήσετε πρώτα. Τα περισσότερα αντικείμενα έχουν χρησιμοποιηθεί ελάχιστα. Λίγες ώρες σε ένα μαγαζί με οικονομίες μπορούν να αποκαλύψουν μερικά απίστευτα ευρήματα.

exikonomisi-b 

Συνήθεια 5: Καθυστέρηση μεγάλων αγορών

Μια λιτή νοοτροπία σημαίνει αποφυγή παρορμητικών αγορών και αναβολή πιο σημαντικών αγορών όταν είναι δυνατόν. Χρειάζεστε το πιο πρόσφατο μοντέλο iPhone ή μπορεί το τρέχον τηλέφωνό σας να διαρκέσει ένα ή δύο χρόνια; Οι τηλεοράσεις, τα ρολόγια, οι κονσόλες βιντεοπαιχνιδιών και πολλά άλλα ενημερώνονται συχνά με νεότερες εκδόσεις. Εξετάστε εάν μπορείτε να καθυστερήσετε αυτές τις μεγάλες αγορές κατά έξι μήνες, ένα χρόνο ή περισσότερο.

Περιμένετε για εκπτώσεις γύρω από τη Black Friday, την Cyber ​​​​Monday και τις αργίες όταν οι τιμές πέφτουν. Αγοράστε τα περσινά μοντέλα ανακαινισμένα ή χρησιμοποιημένα μόλις κυκλοφορήσουν οι νέες εκδόσεις. Αφιερώστε χρόνο σε ακριβές αγορές – σκεφτείτε την αγορά και εάν ανταποκρίνεται στις ανάγκες σας τώρα ή μπορείτε να περιμένετε. Κάθε καθυστέρηση μιας αγοράς 500 $ σάς δίνει έξι ακόμη μήνες για να εξοικονομήσετε χρήματα.

Συνήθεια 6: Διαπραγμάτευση καλύτερων τιμών

Το να κάνεις παζάρια αποδίδει όταν διαπραγματεύεσαι χαμηλότερες τιμές για υπηρεσίες. Καλέστε τακτικά τους παρόχους υπηρεσιών σας, ζητήστε καλύτερες τιμές ή επεκτείνετε τις τιμές προσφοράς. Πιέστε για εκπτώσεις για να μειώσετε τους μηνιαίους λογαριασμούς σας. Αυτή η απλή συνήθεια λειτουργεί καλύτερα για συνδρομητικά κανάλια/διαδίκτυο, προγράμματα τηλεφώνου, ασφαλιστήρια συμβόλαια, συνδρομές στο γυμναστήριο και πολλά άλλα.

Ζητήστε να μιλήσετε με το τμήμα ακύρωσης ή διατήρησης, εάν χρειάζεται - ενημερώστε τους ότι σκέφτεστε να μεταβείτε σε έναν ανταγωνιστή εάν δεν μπορεί να προσφέρει καλύτερη τιμολόγηση. Μια γρήγορη κλήση μπορεί να σας εξοικονομήσει $10 έως $50 το μήνα. Πάνω από ένα χρόνο, αυτές οι εξοικονομήσεις αθροίζονται.

Η εφαρμογή ακόμη και λίγων από αυτές τις εύκολες, λιτές συνήθειες μπορεί να οδηγήσει σε σημαντικά οικονομικά οφέλη. Τα περισσότερα απαιτούν ελάχιστο χρόνο και προσπάθεια, αλλά συνδυάζονται με σημαντική εξοικονόμηση σε μήνες και χρόνια. Ο λογαριασμός ταμιευτηρίου σας θα μεγαλώσει γρήγορα παρακολουθώντας τις δαπάνες σας, μειώνοντας το κόστος φαγητού και ψυχαγωγίας, μειώνοντας τους λογαριασμούς, κερδίζοντας επιστροφή μετρητών και επανεξετάζοντας σημαντικές αγορές.

Διαβάστε επίσης

ΠΡΩΤΗ ΥΛΗ

Το τροπάριο της Κασσιανής και η "αθωότητα" της αμαρτίας

…ἡ ἐν πολλαῖς ἁμαρτίαις περιπεσοῦσα γυνή… και το μεγαλείο της ψυχής

ΠΡΩΤΗ ΥΛΗ

«Υποθέτω ότι έχω μια πολύ ανεπτυγμένη ικανότητα στην αυταπάτη, οπότε δεν είχα πρόβλημα να πιστεύω ότι είμαι κάποιος άλλος!» Ντάνιελ Ντέι Λούις

Στα 68 του, αν κι έχει αποσυρθεί από την υποκριτική, οι ερμηνείες που μας έχει χαρίσει θα μείνουν αξέχαστες

ΠΡΩΤΗ ΥΛΗ

«Η φιλοδοξία μου είναι να είμαι ευτυχισμένη» Penelope Cruz

Γίνεται 50 ετών και συνεχίζει να είσαι όσο ονειρεύεται ευτυχισμένη

Προτεινόμενα

ΠΡΩΤΗ ΥΛΗ

Το τροπάριο της Κασσιανής και η "αθωότητα" της αμαρτίας

…ἡ ἐν πολλαῖς ἁμαρτίαις περιπεσοῦσα γυνή… και το μεγαλείο της ψυχής

ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΑ

Ζώδια Μ. Τρίτης 30 Απριλίου

Αγκάλιασε τη φθαρτότητα ως το ανθρώπινο μεγαλείο