Skip to main content

ΠΡΩΤΗ ΥΛΗ

Πώς να αντιμετωπίσετε και να ξεπεράσετε καταστροφικές εμπειρίες

Η συναισθηματική δυσφορία μπορεί να συμβεί πριν και μετά από μια καταστροφή. Οι στρατηγικές αντιμετώπισης περιλαμβάνουν προετοιμασία, αυτοφροντίδα και εντοπισμό συστημάτων υποστήριξης.



Οι άνθρωποι μπορούν να βιώσουν ένα ευρύ φάσμα συναισθημάτων πριν και μετά από μια καταστροφή ή ένα τραυματικό γεγονός. Δεν υπάρχει σωστός ή λάθος τρόπος να νιώθεις. Ωστόσο, είναι σημαντικό να βρίσκουμε υγιείς τρόπους αντιμετώπισης όταν συμβαίνουν αυτά τα γεγονότα.

Φροντίστε τον εαυτό σας και τους αγαπημένους σας

Η υγιεινή διατροφή, η αποφυγή της χρήσης ναρκωτικών και αλκοόλ και η τακτική άσκηση μπορούν να μειώσουν το στρες και το άγχος. Τόσο απλές δραστηριότητες όπως η βόλτα, οι διατάσεις και οι βαθιές αναπνοές μπορούν να βοηθήσουν στην ανακούφιση από το άγχος.

Να προσέχετε τον εαυτό σας. Προσπαθήστε να τρώτε υγιεινά, αποφύγετε τη χρήση αλκοόλ και ναρκωτικών και ασκηθείτε όταν μπορείτε—ακόμα και μια βόλτα γύρω από το τετράγωνο μπορεί να κάνει τη διαφορά.

Απευθυνθείτε σε φίλους και οικογένεια. Μιλήστε με κάποιον που εμπιστεύεστε για το πώς τα πάτε.

Αν έχετε παιδιά, μιλήστε τους. Μπορεί να αισθάνονται φοβισμένα, θυμωμένα, λυπημένα, ανήσυχα και μπερδεμένα. Ενημερώστε τα ότι είναι εντάξει να μιλήσουν για αυτό που έχουν στο μυαλό τους. Πρότυπο υγιούς αντιμετώπισης.

Περιορίστε την κατανάλωση ειδήσεων. Ζούμε σε μια κοινωνία όπου οι ειδήσεις είναι διαθέσιμες σε εμάς 24 ώρες την ημέρα μέσω της τηλεόρασης, του ραδιοφώνου και του Διαδικτύου. Η συνεχής επανάληψη ειδήσεων σχετικά με μια καταστροφή ή ένα τραυματικό γεγονός μπορεί να αυξήσει το άγχος και να κάνει μερικούς ανθρώπους να ξαναζήσουν το γεγονός ξανά και ξανά. Μειώστε τον όγκο των ειδήσεων που παρακολουθείτε ή/και ακούτε.

Κοιμηθείτε όσο μπορείτε αρκετά «καλά». Μερικοί άνθρωποι δυσκολεύονται να αποκοιμηθούν μετά από μια καταστροφή ή να κοιμηθούν όλη τη νύχτα. Εάν έχετε προβλήματα με τον ύπνο, πηγαίνετε για ύπνο μόνο όταν είστε έτοιμοι να κοιμηθείτε, αποφύγετε τη χρήση κινητών ή φορητών υπολογιστών στο κρεβάτι και αποφύγετε να πίνετε καφεΐνη ή αλκοόλ τουλάχιστον μία ώρα πριν πάτε για ύπνο. Εάν ξυπνάτε και δεν μπορείτε να ξανακοιμηθείτε, δοκιμάστε να γράψετε αυτό που έχετε στο μυαλό σας σε ένα ημερολόγιο ή σε ένα φύλλο χαρτιού.

Καθιερώστε και διατηρήστε μια ρουτίνα. Προσπαθήστε να τρώτε γεύματα σε τακτά χρονικά διαστήματα και βάλτε τον εαυτό σας σε ένα πρόγραμμα ύπνου για να εξασφαλίσετε επαρκή ποσότητα ξεκούρασης. Συμπεριλάβετε μια θετική ή διασκεδαστική δραστηριότητα στο πρόγραμμά σας που μπορείτε να ανυπομονείτε για κάθε μέρα ή εβδομάδα.

Αποφύγετε τη λήψη σημαντικών αποφάσεων ζωής. Το να κάνετε πράγματα όπως η αλλαγή εργασίας ή καριέρας μπορεί ήδη να είναι αγχωτικό και είναι ακόμα πιο δύσκολο να προσαρμοστείτε αμέσως μετά από μια καταστροφή.

Συνειδητοποιήστε ότι θα υπάρξουν αλλαγές. Οι καταστροφές μπορούν να καταστρέψουν σπίτια, σχολεία και χώρους εργασίας και λατρείας και μπορούν να διαταράξουν τη ζωή των ανθρώπων που ζουν σε πληγείσες περιοχές για μεγάλο χρονικό διάστημα. Μερικές φορές, οι άνθρωποι χάνουν αγαπημένα τους πρόσωπα ή βιώνουν τραυματισμούς, τόσο σωματικούς όσο και ψυχικούς, που μπορεί να διαρκέσουν μια ζωή. Μερικοί άνθρωποι μπορεί επίσης να βιώσουν μια προσωρινή ή μόνιμη απώλεια εργασίας. Για τα παιδιά, η φοίτηση σε νέο ή προσωρινό σχολείο μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα να χωριστούν από τους συνομηλίκους τους ή να διαταραχθούν οι δραστηριότητες μετά το σχολείο.

Φροντίστε τα κατοικίδια ή βγείτε έξω στη φύση όταν είναι ασφαλές. Η φύση και τα ζώα μπορούν να μας βοηθήσουν να νιώθουμε καλύτερα όταν είμαστε πεσμένοι. Δείτε αν μπορείτε να γίνετε εθελοντής σε ένα τοπικό καταφύγιο ζώων—μπορεί να χρειαστούν βοήθεια μετά από μια καταστροφή. Μόλις είναι ασφαλές να επιστρέψετε σε δημόσια πάρκα ή φυσικές περιοχές, βρείτε ένα ήσυχο μέρος για να καθίσετε ή να κάνετε μια πεζοπορία.

Μάθετε πότε να ζητήσετε βοήθεια. Τα σημάδια του στρες μπορεί να είναι φυσιολογικές, βραχυπρόθεσμες αντιδράσεις σε οποιοδήποτε από τα απροσδόκητα γεγονότα της ζωής—όχι μόνο μετά την επιβίωση μιας καταστροφής, αλλά και μετά από θάνατο στην οικογένεια, απώλεια εργασίας ή χωρισμό. Είναι σημαντικό να δίνετε προσοχή στο τι συμβαίνει με εσάς ή με κάποιον που σας ενδιαφέρει, γιατί αυτό που μπορεί να φαίνεται σαν «καθημερινό άγχος» μπορεί στην πραγματικότητα να είναι: κατάθλιψη (συμπεριλαμβανομένων των σκέψεων αυτοκτονίας), άγχος ή κατάχρηση αλκοόλ/ναρκωτικών.

Αυτοί που διατρέχουν κίνδυνο

Οι καταστροφές έχουν τη δυνατότητα να προκαλέσουν συναισθηματική δυσφορία.

Μερικοί κινδυνεύουν περισσότερο από άλλους:

Επιζώντες που ζουν ή εργάζονται στις πληγείσες περιοχές (νέοι και ενήλικες)

Αγαπημένα πρόσωπα των θυμάτων

Ανταποκριτές, εργάτες διάσωσης και αποκατάστασης

Το άγχος και η κατάθλιψη είναι κοινές αντιδράσεις μετά από μια καταστροφή.

Τα προειδοποιητικά σημάδια δυσφορίας μπορεί να περιλαμβάνουν:

Ελάχιστος ή ανήσυχος ύπνος

Στομαχόπονοι ή πονοκέφαλοι

Θυμός, αίσθημα νευρικότητας ή εκτόξευση σε άλλους

Συντριπτική θλίψη

Ανησυχείτε πολλές φορές. Αισθάνεστε ένοχοι αλλά δεν ξέρετε γιατί

Νιώθεις ότι πρέπει να είσαι απασχολημένος

Έλλειψη ενέργειας ή αίσθημα πάντα κούρασης

Πίνοντας αλκοόλ, κάπνισμα ή χρήση καπνού περισσότερο από το συνηθισμένο. χρήση παράνομων ναρκωτικών

Τρώγοντας πολύ ή πολύ λίγο

Μη σύνδεση με άλλους

Ζητήσετε βοήθεια

Τα προειδοποιητικά σημάδια του στρες είναι φυσιολογικές, βραχυπρόθεσμες αντιδράσεις στις απροσδόκητες προκλήσεις της ζωής. Ωστόσο, είναι σημαντικό να αναγνωρίσετε πότε εσείς ή άλλοι αντιμετωπίζετε συναισθηματική δυσφορία που είναι επίμονη και γίνεται δύσκολη η διαχείριση.

Βρείτε μια τοπική ομάδα υποστήριξης. Σε ένα ομαδικό περιβάλλον που καθοδηγείται από εκπαιδευμένους και έμπειρους επαγγελματίες, άτομα που έχουν μοιραστεί παρόμοια εμπειρία μπορούν να ανταλλάξουν σκέψεις, συναισθήματα και ιδέες για το πώς να ξεπεράσουν τις δύσκολες στιγμές. Οι ομάδες υποστήριξης παρέχουν ένα ασφαλές μέρος για τους ανθρώπους να βρουν άνεση γνωρίζοντας ότι δεν είναι μόνοι.

Απευθυνθείτε στην οικογένεια και τους φίλους σας. Το να μιλήσετε με κάποιον που εμπιστεύεστε για τα συναισθήματά σας χωρίς φόβο κρίσης μπορεί να προσφέρει κάποια ανακούφιση.

Η οικογένεια και οι φίλοι μπορούν να είναι μια εξαιρετική πηγή υποστήριξης. Η οικογένεια και οι φίλοι σας μπορεί επίσης να έχουν επιζήσει από την καταστροφή και να κατανοούν τα συναισθήματα που βιώνετε. Είναι επίσης καλή ιδέα να μιλήσετε με φίλους που δεν συμμετείχαν, γιατί μπορούν να είναι αντικειμενικοί και να παρέχουν πρόσθετη υποστήριξη.
Μιλήστε με έναν οικονομικό σύμβουλο. Η απώλεια ενός σπιτιού ή της εργασίας ή η ανικανότητα να εργαστεί μετά από μια καταστροφή μπορεί να είναι ένα συντριπτικό οικονομικό βάρος που οι άνθρωποι αισθάνονται ότι πρέπει να παλέψουν μόνοι τους. Οι οικονομικοί σύμβουλοι δεν έρχονται στο μυαλό αμέσως ως πηγή μετά από μια καταστροφή, αλλά θα πρέπει να είναι από τα πρώτα άτομα που καλείτε όταν αναπτύσσετε μια στρατηγική για να ξαναχτίσετε τη ζωή σας. Η αναζήτηση βοήθειας από έναν οικονομικό σύμβουλο μπορεί να μειώσει το άγχος και να σας κατευθύνει προς άλλους χρήσιμους πόρους ή προγράμματα προσαρμοσμένα στην κατάστασή σας.

Διαβάστε επίσης

ΠΡΩΤΗ ΥΛΗ

I say a little prayer for you: τα ψυχολογικά οφέλη της προσευχής

Η σχέση νου-ψυχής στο μικροσκόπιο της επιστήμης

ΠΡΩΤΗ ΥΛΗ

Γίνε το κορίτσι του Μάη... στους πιο διάσημους βοτανικούς κήπους του κόσμου!

Με μια υπέροχη εικονική και λουλουδάτη βόλτα... Enjoy!

ΠΡΩΤΗ ΥΛΗ

Το τροπάριο της Κασσιανής και η "αθωότητα" της αμαρτίας

…ἡ ἐν πολλαῖς ἁμαρτίαις περιπεσοῦσα γυνή… και το μεγαλείο της ψυχής

Προτεινόμενα

ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΑ

Ζώδια Μ. Παρασκευής 3 Μαΐου

Ο καλύτερος οδηγός που είχατε ποτέ θα είναι για σήμερα η διαίσθησή σας

ΣΠΙΤΙ

Αυτό το Πάσχα γίνε o Jackson Pollock των αυγών!

Με πολλή φαντασία και χειροτεχνίες

BLOGS

«Δεν κάνω τίποτα αν δεν μπορώ να δώσω το 100%» David Beckham

Περισσότερο ώριμος από ποτέ απολαμβάνει όλα αυτά που πέτυχε και συνεχίζει να σκοράρει τα όνειρά του