Skip to main content

ΠΡΩΤΗ ΥΛΗ

Έλλειψη ενέργειας ή κινήτρων – τι σε επηρεάζει και σε ρίχνει πιο πολύ

Υπάρχουν πολλοί λόγοι για τους οποίους ένα άτομο μπορεί να φαίνεται ότι δεν μπορεί να πάρει μπρος


Αγγελική Λάλου

Τεμπελιά. Είναι μια λέξη που χρησιμοποιείται αρκετά. Γιατί δεν καθάρισε τον κήπο του ο γείτονάς σου; Τεμπέλιασε. Γιατί το αυτοκίνητο της Άννας είναι ένα χάος; Είναι τεμπέλα. Γιατί δεν έχετε τελειώσει ακόμα τη διατριβή σας; Είσαι τεμπέλης.

Εντάξει. Περίμενε.

Τι είναι όμως η τεμπελιά; Δεν θέλετε να κάνετε κάτι; Αν ο γείτονάς σας δεν καθάρισε τον κήπο του επειδή ήταν άρρωστος, είναι τεμπέλης; Τι θα συμβεί αν η Άννα δεν έχει καθαρίσει το αυτοκίνητό της επειδή κάνει δύο δουλειές και το χρησιμοποιεί ως ένα είδος σπιτιού μερικές φορές; Τεμπελιάζει;

Όχι.

Ωστόσο, υπάρχουν δικαιολογίες για όλα, και, πράγματι, όλοι μερικές φορές δεν έχουμε διάθεση να κάνουμε πράγματα (και ίσως όχι). Για όσους παλεύουν χρόνια, ωστόσο, η πρόκληση είναι συνήθως βαθύτερη από την τεμπελιά. Εδώ είναι μερικές καταστάσεις που παρουσιάζονται ως τεμπελιά και τι μπορείτε να κάνετε για αυτά, σύμφωνα με την ψυχοθεραπεύτρια Jennifer Gerlach.

Χαμηλή διάθεση

Δεν σας αρέσει τίποτα; Ίσως δεν αισθάνεστε ενθουσιασμό για τίποτα. Αν δυσκολεύεστε να απολαύσετε ακόμη και τα καλά πράγματα, μπορεί να είναι δύσκολο να κάνετε τις δουλειές της ζωής.

Τι μπορείς να κάνεις

Εάν η χαμηλή διάθεσή σας ήταν κάτι που διαρκεί λιγότερο από δύο εβδομάδες, μπορεί να έχει νόημα πρώτα να κάνετε ένα βήμα πίσω. Τι σας ρίχνει; Χρειάζεστε χρόνο για να θρηνήσετε κάτι ή κάτι λείπει από τη ζωή σας; Μερικές φορές η λύπη είναι ο τρόπος του μυαλού μας να μας ενημερώσει ότι κάτι δεν πάει καλά. Εάν έχουν περάσει περισσότερες από δύο εβδομάδες και δεν υπάρχει σαφής λόγος για τη θλίψη σας, ίσως αξίζει τον κόπο να απευθυνθείτε σε έναν ιατρό, ακόμα και τον οικογενειακό σας γιατρό. Θα μπορούσε επίσης να έχει νόημα να αναζητήσετε συμβουλευτική.

kinitra-a

Χαμένο κίνητρο/έλλειψη ενδιαφέροντος

Ίσως δεν φαίνεται να υπάρχει νόημα σε αυτό που προσπαθείτε να κάνετε. Πηγαίνεις στη δουλειά κάθε μέρα σε μια δουλειά που έχει χάσει την λάμψη της. Έχετε χάσει τις αξίες και τους στόχους σας. Νιώθεις ματαιωμένος.

Τι μπορείς να κάνεις

Το να γνωρίζετε πού πηγαίνετε και ποιες αξίες έχετε είναι απαραίτητο για να έχει νόημα η ζωή. Είναι πολύ φυσιολογικό να χάνουμε από τα μάτια μας αυτά τα πράγματα μερικές φορές. Αυτή μπορεί να είναι μια καλή στιγμή για να βγείτε έξω από τον εαυτό σας. Η συζήτηση με έναν φίλο, μέντορα, δάσκαλο, πνευματικό ηγέτη ή θεραπευτή μπορεί να σας βοηθήσει να θυμάστε τι έχει σημασία για εσάς. Το να γράφεις για ό,τι έχει σημασία για σένα, να γράφεις για την κληρονομιά που ελπίζεις να αφήσεις ή/και να κάνεις πράγματα που απολάμβανες πιο παλιά είναι επίσης τρόποι για να ξαναβρείς τον εαυτό σου.

Είσαι τελειομανής

Ένας από τους καλύτερους τρόπους για να βάλεις φρένο στο να αναβάλεις κάτι είναι ελέγχοντας την τελειομανία. Αυτό είναι ειρωνικό καθώς πολλοί άνθρωποι κάνουν αυτοκριτική με την ελπίδα να ενισχύσουν την απόδοσή τους. Η τελειομανία δημιουργεί έναν φόβο που είναι αρκετά αποθαρρυντικός, καθιστώντας δύσκολη την ανάκαμψη από τις ατέλειες που τροφοδοτούν την αναβλητικότητα και την εγκατάλειψη.

Τι μπορείς να κάνεις

Παρατηρήστε την κριτική σας φωνή. Προσπαθήστε να έχετε συμπόνια για τις δυσκολίες που αντιμετωπίζετε και εξασκηθείτε στο να εισάγετε μια ευγενική φωνή. Η μετάβαση προς μια συμπονετική αυτο-ομιλία, όταν ταλαιπωρείτε τον εαυτό σας για οποιοδήποτε αντιληπτό λάθος απαιτεί χρόνο. Μπορεί πάντα να έχετε την τάση να παρατηρείτε τα μικρά λάθη. Ωστόσο, η συμπονετική αυτοομιλία μπορεί να αφαιρέσει την παραλυτική φύση τους.

Δυσκολεύεστε με την Εκτελεστική Λειτουργία

Ίσως δεν ξέρετε από πού να ξεκινήσετε. Ή βρίσκεστε να ξεκινάτε τόσα πολλά πράγματα ταυτόχρονα που είναι δύσκολο να παρακολουθήσετε. Μπορεί να δυσκολευτείτε να εστιάσετε για μεγάλα χρονικά διαστήματα και μόλις πρόκειται να φτάσετε στην προβολή, συνειδητοποιείτε ότι χάσατε τα εργαλεία που χρειάζεστε.

Τι μπορείς να κάνεις

Οι δυσκολίες εκτελεστικής λειτουργίας είναι εξαιρετικά συχνές, ειδικά για τα νευροαποκλίνοντα άτομα. Εάν αντιμετωπίζετε δυσκολίες με τον προγραμματισμό, την εστίαση ή την επιμονή σε μια εργασία, αυτή είναι μια καλή στιγμή για να είστε πρώτα ευγενικοί με τον εαυτό σας. Εικονικά και φυσικά εργαλεία, όπως εφαρμογές εκτελεστικής λειτουργίας ή γραφικά μπορεί να είναι χρήσιμα. Το να βρείτε κάποιον να τσεκάρει ή να ενθαρρύνει την προσπάθεια ή να κάνετε μια παρόμοια εργασία μαζί σας μπορεί επίσης να βοηθήσει. Τέλος, η συνάντηση με έναν θεραπευτή μπορεί να σας βοηθήσει να σας κρατήσει σε καλό δρόμο και να ανακαλύψετε ποιες οργανωτικές στρατηγικές λειτουργούν καλύτερα για εσάς.

kinitra-b

Είσαι μόνος

Είμαστε κοινωνικά όντα. Πρέπει να νιώσουμε κάποια αίσθηση σύνδεσης. Όταν αυτή η ανάγκη δεν ικανοποιείται, είναι επώδυνη και ισχυρή δύναμη ενάντια στα κίνητρα.

Τι μπορείς να κάνεις

Έχετε απομονωθεί; Υπάρχουν παλιοί φίλοι και/ή οικογένεια με τους οποίους μπορείτε να απευθυνθείτε; Αυτό είναι συχνά ένα καλό μέρος για να ξεκινήσετε. Η επανασύνδεση με παλιούς φίλους μπορεί να σας βοηθήσει να ξαναχτίσετε το κοινωνικό σας δίκτυο. Εάν δυσκολεύεστε να σκεφτείτε κάποιον να απευθυνθείτε, σκεφτείτε τα άτομα που ίσως γνωρίζετε σε περιστασιακή βάση, όπως γείτονες και συναδέλφους. Θα ήσασταν ανοιχτοί στο να δημιουργήσετε κάποιες από αυτές τις σχέσεις; Αν όχι, ίσως είναι καιρός να αναζητήσετε νέα μέρη για να συναντήσετε άτομα, όπως μια κοινοτική οργάνωση.

Χαμηλή… μπαταρία

Ίσως είστε κουρασμένοι. Ακόμα κι αν κοιμάστε αρκετά. Η χαμηλή ενέργεια μπορεί να κάνει τα πράγματα να φαίνονται πολύ πιο δύσκολα.

Τι μπορείς να κάνεις

Ένα πρώτο βήμα είναι να απευθυνθείτε στον γιατρό σας. Υπάρχουν πολλές φυσικές αιτίες για χαμηλή ενέργεια, όπως ασθένεια ή παρενέργειες φαρμάκων. Εάν αυτά έχουν αντιμετωπιστεί, ένας νέος χώρος για να δείτε θα μπορούσε να είναι τα πρότυπα ύπνου σας. Έχετε καθορισμένη διαδρομή ή μήπως το πρόγραμμα ύπνου σας ποικίλλει πάρα πολύ; Μπορείτε επίσης να σκεφτείτε πότε η ενέργειά σας είναι υψηλότερη και να προσπαθήσετε να προγραμματίσετε τις δραστηριότητές σας εκείνη τη στιγμή.

Συμπέρασμα

Συνολικά, υπάρχουν πολλοί λόγοι για τους οποίους οι άνθρωποι σταματούν να κάνουν πράγματα. Η τεμπελιά δεν είναι χρήσιμη περιγραφή. Το να προσδιορίσετε τι κρύβεται πίσω από την έλλειψη επιθυμίας σας να κάνετε πράγματα είναι το πρώτο βήμα για να αντιμετωπίσετε τα πράγματα.

 

Η Jennifer Gerlach, LCSW, είναι ψυχοθεραπεύτρια με έδρα το Νότιο Ιλινόις και ειδικεύεται στην ψύχωση, τις διαταραχές της διάθεσης και την ψυχική υγεία των νέων ενηλίκων. Είναι συγγραφέας του βιβλίου εργασίας The Psychosis and Mental Health Recovery: Activities for Young Adults από ACT, DBT και CBT με προσανατολισμό την ανάκαμψη.

Διαβάστε επίσης

ΠΡΩΤΗ ΥΛΗ

2/10 – Παγκόσμια Ημέρα Μη Βίας, κάνουμε την ειρήνη fashion statement

«Η μη βία είναι όπλο των ισχυρών» Μαχάτμα Γκάντι

ΠΡΩΤΗ ΥΛΗ

«Σταμάτα τον κόσμο, θέλω να κατέβω!» - Happy Birthday Mafalda

H αγαπημένη ηρωίδα του Quino γίνεται 59 ετών αλλά συνεχίζει να μας αφοπλίζει με το φρέσκο χιούμορ της

ΠΡΩΤΗ ΥΛΗ

Από την «πληγή στη γιορτή» στη Stegi… των θαυμάτων – η νέα σεζόν 23-24 θα σε ενθουσιάσει

Στις 25 Σεπτεμβρίου στη Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση παρουσιάστηκε το για άλλη μια φορά εξαιρετικό, σημαντικό και πολυποίκιλο πρόγραμμα του Ιδρύματος Ωνάση και του Onassis Culture

Προτεινόμενα

CELEBS

Ζόζεφιν: Η super hot εμφάνιση στο Panik Concert 2023

Τράβηξε επάνω της όλα τα βλέμματα

CELEBS

Κωνσταντίνα Σπυροπούλου: «Στον 8ο μήνα μου είπε ο γιατρός ότι μπορεί να χάσω το παιδί»

Η παρουσιάστρια μίλησε για τις επιπλοκές στην εγκυμοσύνη της

FITNESS

Να πώς αλλάζει το σώμα μας μετά από μία μόλις εβδομάδα συστηματικής γυμναστικής

Ποιες είναι οι πιο εμφανείς αλλαγές που παρατηρούνται;

Εγγραφείτε στο newsletter μας: