Skip to main content

ΠΡΩΤΗ ΥΛΗ

Ώρα να αφήσεις την πορεία του Ερμή να μην επηρεάζει τη δική σου

Πώς ο «μύθος» του Ανάδρομου Ερμή μπορεί να επηρεάσει την ψυχική σου υγεία



Οι επιστήμονες επισημαίνουν: Τα αποτελέσματα της αστρολογίας μπορεί να μην είναι αληθινά – οι επιπτώσεις της ψυχολογίας είναι. Πολλοί άνθρωποι πιστεύουν, γράφει σε πρόσφατο άρθρο της η κοινωνική λειτουργός Jourdan Travers στο psychologytoday.com, ότι όταν ο Ερμής είναι ανάδρομος, γινόμαστε ευάλωτοι σε διαταραχές επικοινωνίας, αναταραχές στις σχέσεις και παρεξηγήσεις με φίλους και αγαπημένα πρόσωπα, σαν να υπάρχει κοσμική στατικότητα ή παρεμβολές που παρεμποδίζουν τα κανονικά μας πρότυπα επικοινωνίας και τόσο σημαντικές αποφάσεις, όπως η υπογραφή ενός συμβολαίου ή η έναρξη μιας νέας επιχείρησης, θα πρέπει να καθυστερήσει κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου.

Δεν είναι αλήθεια.

Επιπλέον, ορισμένοι πιστοί του Ανάδρομου Ερμή εικάζουν ότι, ανάλογα με τον κύκλο, ορισμένα ζώδια είναι πιο πιθανό να υποφέρουν, όπως τα «μεταβλητά» ζώδια της Παρθένου, του Τοξότη, των Ιχθύων και το πιο αέρινο, των Διδύμων.

Δεν είναι επίσης αλήθεια.

Τι πρέπει να κάνουμε για την επίμονη δημοτικότητα τέτοιων αστρολογικών ισχυρισμών; Υπάρχει κάτι που μπορούμε να πάρουμε από αυτούς; Ακολουθούν τρεις τρόποι για να εξετάσουμε το φαινόμενο από επιστημονική άποψη.

Ξεκινήστε με την αστροφυσική

Αυτήν τη στιγμή βρισκόμαστε σε έναν κύκλο «ανάδρομου Ερμή», ο οποίος ξεκίνησε στις 23 Αυγούστου και τελείωσε στις 14 Σεπτεμβρίου. Από αστρονομική άποψη, αυτός ο κύκλος συμβαίνει περίπου κάθε τέσσερις μήνες και διαρκεί περίπου τρεις εβδομάδες. Είναι μια οπτική ψευδαίσθηση, στην οποία ο Ερμής, από το πλεονέκτημα της Γης, φαίνεται να αλλάζει κατεύθυνση και να κινείται προς τα πίσω στον ουρανό, πριν επιστρέψει στη συνήθη πορεία του.

Η φαινομενική μετατόπιση της διαδρομής του, ωστόσο, είναι απολύτως εξηγήσιμη και συμβαίνει κάθε φορά που έχετε δύο πλανήτες σε τροχιά γύρω από τον ήλιο σε διαφορετικές αποστάσεις και ταχύτητες. (Εδώ είναι ένα χρήσιμο βίντεο που θα σας βοηθήσει να οπτικοποιήσετε την ψευδαίσθηση.)

Υποστηρίζει κάποια έρευνα την ιδέα ότι ο ανάδρομος Ερμής επηρεάζει την ψυχική υγεία;

Η σύντομη απάντηση: Όχι. Αλλά υπάρχει λίγο περισσότερη ιστορία.

Πρώτον, δεν είναι λάθος να προτείνουμε ότι η θέση της Γης στο ηλιακό σύστημα μπορεί να επηρεάσει την ψυχική μας υγεία. Μην κοιτάτε πέρα ​​από την εποχική συναισθηματική διαταραχή, η οποία εκτιμάται ότι επηρεάζει έως και το 5 τοις εκατό του ενήλικου πληθυσμού.

Δεν είναι επίσης λάθος να πούμε ότι αυτό στο οποίο πιστεύετε, ακόμα κι αν είναι αναληθές ή δεν βασίζεται στην πραγματικότητα, μπορεί να επηρεάσει βαθιά την ψυχική σας κατάσταση. Η δύναμη των εικονικών φαρμάκων είναι ένα παράδειγμα – ή εξετάστε τις ψυχολογικές διαταραχές όπως το «σύνδρομο της ιατρικής σχολής», στο οποίο ένας απόλυτα υγιής φοιτητής ιατρικής σχολής αρχίζει να βιώνει τα συμπτώματα μιας συγκεκριμένης διαταραχής ή ασθένειας για την οποία μαθαίνει.

Ο εγκέφαλός μας είναι μια ισχυρή μηχανή που δημιουργεί αισθήσεις – και μπορεί να είναι αρκετά καλός στο να πλέκει αυτό που μοιάζει με αληθινή αφήγηση μέσα από μια σειρά εικασιακών ή λανθασμένων παρατηρήσεων.

Με αυτά τα λόγια, η επιστήμη δεν έχει ακόμη ανακαλύψει κανένα στοιχείο που να υποδηλώνει ότι οι ανάδρομοι κύκλοι του Ερμή έχουν οποιαδήποτε επίδραση στην ανθρώπινη εμπειρία, πέρα ​​από αυτό που οι άνθρωποι μπορεί να πιστεύουν και με τεχνητό τρόπο να έχουν πειστεί για τέτοιες συνέπειες. Ακόμη και αν κοιτάξουμε τα ζώδια και την αστρολογία ευρύτερα, δεν υπάρχουν επιστημονικά στοιχεία που να υποδηλώνουν ότι οποιοδήποτε από αυτά τα μοντέλα προσωπικότητας βασίζεται σε κάτι περισσότερο από την αφήγηση. Για παράδειγμα, μια μελέτη που διεξήχθη σε δείγμα περισσότερων από 170.000 Κινέζων ενηλίκων δεν βρήκε καμία σχέση μεταξύ του αστρολογικού ζωδίου ενός ατόμου και των χαρακτηριστικών της προσωπικότητάς του: οι Δίδυμοι δεν ήταν πιο «ιδιοσυγκρασιακά» από τους άλλους και οι Παρθένοι δεν ήταν πιο «κριτικοί».

7memory4

Είναι επιβλαβές να πιστεύεις σε πλάνες όπως η αστρολογία;

Όχι απαραίτητα. Στην πραγματικότητα, η πίστη σε ιδέες που θολώνουν τα όρια μεταξύ αλήθειας και φαντασίας μπορεί να έχει μερικά μοναδικά κοινωνικο-ψυχολογικά οφέλη. Για παράδειγμα, πόσες φορές έχετε καταφέρει να ξεκινήσετε μια συζήτηση με έναν άγνωστο ή γνωστό γύρω από το θέμα της αστρολογίας και να βγείτε από αυτό νιώθοντας ότι τον γνωρίζετε καλύτερα μετά; Αυτές οι διαρκείς αφηγήσεις μπορεί να είναι ισχυροί παράγοντες σύνδεσης – απίστευτα χρήσιμες σε μια κοινωνία που εξαρτάται από τη συνεργασία και τη διασύνδεση.

Στην περίπτωση του ανάδρομου Ερμή, ανεξάρτητα από το αν πιστεύετε στη συνθήκη αυτή – είναι πάντα καλή ιδέα να δίνετε προσοχή σε μια υπενθύμιση για να εργαστείτε πιο στενά στην επικοινωνία στις στενές μας σχέσεις.

Υπάρχει ένα σημείο στο οποίο αυτές οι ψευδοεπιστημονικές εξηγήσεις μπορούν να γίνουν προβληματικές. Στην περίπτωση των ζωδίων, η έρευνα που αναφέρεται παραπάνω διαπίστωσε ότι, στην Κίνα, οι μάνατζερ προσλήψεων μπορεί να κάνουν διακρίσεις με βάση τα αστρολογικά ζώδια – και είναι ιδιαίτερα προκατειλημμένοι κατά των Παρθένων. «Ανέκδοτα, στην Κίνα, υπάρχουν στερεότυπα προσωπικότητας που σχετίζονται με τα αστρολογικά ζώδια», λένε οι ερευνητές, με επικεφαλής τον Τζάκσον Λου του Ινστιτούτου Τεχνολογίας της Μασαχουσέτης. «Συγκεκριμένα, μερικοί άνθρωποι σκόπιμα αποφεύγουν τους Παρθένους (αυτούς που γεννήθηκαν μεταξύ 23 Αυγούστου και 22 Σεπτεμβρίου) ως φίλους, ρομαντικούς συντρόφους ή υπαλλήλους, υποτίθεται ότι οι Παρθένοι θεωρούνται στερεότυπα ότι έχουν δυσάρεστες προσωπικότητες».

Είναι εντάξει για τους διευθυντές προσλήψεων να είναι προκατειλημμένοι απέναντι σε δυσάρεστες προσωπικότητες, αλλά δεν είναι εντάξει να έχουν προκατάληψη απέναντι στους Παρθένους. Ομοίως, είναι εντάξει για εμάς να χρησιμοποιούμε τους ανάδρομους κύκλους του Ερμή ως μια στιγμή για να είμαστε ευγενικοί με τον εαυτό μας και ιδιαίτερα προσεκτικοί στις μετακινήσεις μας, αλλά δεν είναι εντάξει να το χρησιμοποιούμε ως δικαιολογία για προβλήματα σχέσεων που δεν είμαστε διατεθειμένοι να αντιμετωπίσουμε άμεσα.

 

Η Jourdan Travers, LCSW, είναι αδειούχος κλινικός κοινωνικός λειτουργός. Έλαβε πτυχία από το Πανεπιστήμιο του Maryland και το California State University Northridge και ειδικεύεται στη θεραπεία του άγχους, της διάθεσης, της κατάχρησης ουσιών και της εξάρτησης και των διαταραχών προσωπικότητας

Διαβάστε επίσης

ΠΡΩΤΗ ΥΛΗ

I say a little prayer for you: τα ψυχολογικά οφέλη της προσευχής

Η σχέση νου-ψυχής στο μικροσκόπιο της επιστήμης

ΠΡΩΤΗ ΥΛΗ

Γίνε το κορίτσι του Μάη... στους πιο διάσημους βοτανικούς κήπους του κόσμου!

Με μια υπέροχη εικονική και λουλουδάτη βόλτα... Enjoy!

ΠΡΩΤΗ ΥΛΗ

Το τροπάριο της Κασσιανής και η "αθωότητα" της αμαρτίας

…ἡ ἐν πολλαῖς ἁμαρτίαις περιπεσοῦσα γυνή… και το μεγαλείο της ψυχής

Προτεινόμενα

ΣΧΕΣΕΙΣ

12 σημάδια ότι ένα τραύμα από το παρελθόν επηρεάζει τη σχέση σας

Πώς να καταλάβεις αν μια τραυματική σου εμπειρία έχει μακροχρόνιες επιπτώσεις στο πώς είστε με τον σύντροφό σου