Skip to main content

ΠΡΩΤΗ ΥΛΗ

«Μετά την καταιγίδα» - πώς να (επι)βιώνεις ψυχικά μια καταστροφή

Πέρα από όλες τις άλλες απώλειες, η ψυχική σου υγεία υποφέρει μετά από μια καταστροφή, δες πώς να την ενισχύσεις



Ας σας πούμε μια ιστορία.

Η Σάρα ήταν ανύπαντρη μητέρα που ζούσε στη Νέα Ορλεάνη, ευτυχισμένη με την κόρη της.

Αλλά μια μέρα, ένας τυφώνας έπληξε άσχημα την πόλη της. Ήθελε να προστατεύσει την κόρη της και για να το κάνει αυτό αποφάσισε να εκκενώσει την πόλη το συντομότερο δυνατό.

Αλλά για κακή της τύχη, το αυτοκίνητό της χάλασε.

Σύντομα ο τυφώνας χτύπησε και έπρεπε να τον αντιμετωπίσει στο σπίτι της με την κόρη της. Το σπίτι της πλημμύρισε γρήγορα, αναγκάζοντάς τες να βρουν καταφύγιο πάνω από τη στέγη του σπιτιού τους για μέρες, περιμένοντας τη διάσωση, χωρίς τροφή και νερό.

Χωρίς νερό και φαγητό, η Σάρα πάλευε για επιβίωση. Όμως ως νοσοκόμα προστάτευε την κόρη της και εξασφάλισε την ασφάλειά της. Δεν έχασε την ελπίδα της όλη την ώρα.

Και τελικά σώθηκαν.

Η καταιγίδα πήρε όλα όσα είχε η Σάρα. Το σπίτι της, τη ζωή της όπως την ήξερε, την πόλη της και την ψυχική της ευεξία. Αλλά ήταν ανθεκτική στο να ξαναρχίσει τα πάντα για να βοηθήσει την κόρη της να αποκτήσει μια καλύτερη ζωή.

Στη συνέχεια, η Σάρα εργάστηκε σκληρά και έγινε υποστηρικτής της κοινότητας για την ετοιμότητα για καταστροφές, διαδίδοντας την ευαισθητοποίηση σχετικά με το τι μπορούν να προκαλέσουν οι φυσικές καταστροφές και πώς να καταπολεμηθούν οι συνέπειες της καταστροφής.

Έτσι επέζησε η Σάρα από τον καταστροφικό τυφώνα Κατρίνα το 2005.

Ιστορίες σαν αυτή μας ανατριχιάζουν και πλέον τις ζήσαμε και τις ζούμε «μέσα στο σπίτι μας» και όχι σε μια μακρινή γνωστή ή περισσότερο άγνωστη περιοχή του πλανήτη.

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, καταστροφή σημαίνει ένα επεισόδιο που αλλάζει τη συνήθη πορεία των γεγονότων και οδηγεί σε βαθμό ταλαιπωρίας που ξεπερνά την ικανότητα προσαρμογής της πληγείσας κοινότητας.

Έτσι, όταν μια φυσική καταστροφή πλήττει μια κοινότητα, προκαλεί τους ανθρώπους να χάσουν περιουσίες, ζωές και τα προς το ζην. Οι επιπτώσεις αυτών των φυσικών καταστροφών δεν είναι μόνο σωματικές αλλά και ψυχικές. Ακόμη και μετά το τέλος της καταστροφής, αφήνει πίσω της μια βαθιά συναισθηματική ουλή στους επιζώντες. Επίσης, είναι πολύ δύσκολο να προετοιμαστείς για μια φυσική καταστροφή ψυχικά.

Πριν μάθουμε περισσότερα για την ψυχική υγεία και τις φυσικές καταστροφές, ας καταλάβουμε τι απώλειες μπορεί να αντιμετωπίσει κάποιος κατά τη διάρκεια μιας φυσικής καταστροφής.

Ποιες είναι οι απώλειες που προκαλούνται κατά τη διάρκεια μιας φυσικής καταστροφής;

Κάθε φορά που χτυπά μια φυσική καταστροφή, επηρεάζει όλες τις προοπτικές της ζωής ενός ατόμου και τα επακόλουθα είναι προκλητικά. Οι καταστροφές αφαιρούν τις ζωές πολλών ανθρώπων, συμπεριλαμβανομένων των αγαπημένων προσώπων, της οικογένειας και των φίλων. Η σωματική υγεία επηρεάζεται επίσης λόγω τραυματισμού ή ασθένειας. Καταστρέφονται περιουσίες, συμπεριλαμβανομένων εγκαταστάσεων, επιχειρήσεων και κατοικιών.

Το χειρότερο μέρος των φυσικών καταστροφών είναι ότι εξαναγκάζουν τον εκτοπισμό. Οι άνθρωποι αναγκάζονται να εγκαταλείψουν τις αρχικές τους θέσεις και να βρουν καταφύγιο αλλού, είτε προσωρινά είτε μόνιμα. Επιπλέον, υπάρχουν οικονομικές ή εισοδηματικές απώλειες λόγω απώλειας επιχειρήσεων, θέσεων εργασίας και αγαθών. Όλο αυτό μπορεί να είναι μια φρικτή εμπειρία που τελικά επηρεάζει την ψυχική υγεία των ανθρώπων που είναι θύματα. Η ψυχική υγεία μετά από φυσικές καταστροφές επιβαρύνεται.

Το ψυχολογικό τραύμα, όπως το PTSD, η κατάθλιψη και το στρες, είναι επιπτώσεις φυσικών καταστροφών στην ψυχική υγεία. Ακόμα κι αν η οικονομική και εισοδηματική κατάσταση αυξηθεί, η τρομερή ανάμνηση τέτοιων φρικτών καταστροφών μπορεί να φωλιάσει στο μυαλό των ανθρώπων, προκαλώντας μακροπρόθεσμα προβλήματα ψυχικής υγείας.

Πώς μπορείτε να προετοιμαστείτε διανοητικά για μια φυσική καταστροφή;

Πριν από μια φυσική καταστροφή, μεγάλη ψυχική πίεση και άγχος μπορεί να σας περιβάλλουν και σε τέτοιες περιπτώσεις, είναι σημαντικό να διατηρείτε ρυθμισμένα τα συναισθήματα και την ψυχική σας υγεία. Είναι φυσιολογικό να είσαι στρεσαρισμένος σε αυτές τις περιόδους. Η κατανόηση της ψυχικής υγείας και των φυσικών καταστροφών είναι απαραίτητη. Εδώ είναι μερικοί από τους τρόπους για το πώς μπορείτε να προετοιμαστείτε διανοητικά για μια φυσική καταστροφή:

  1. Πρώτα απ' όλα, δεν υπάρχει κανένα σημείο αναφοράς για αντίδραση ή αντιμετώπιση ως «Σωστή»

Κάθε φορά που συμβαίνει μια φυσική καταστροφή, είναι ξαφνική και μπορεί να σας βγάλει από την κανονικότητά σας. Οι κανονικές σας δεξιότητες αντιμετώπισης μπορεί να μην λειτουργούν. Η συναισθηματική αντίδραση σε τέτοιες καταστάσεις διαφέρει από άτομο σε άτομο. Αντίθετα, η αντίδραση πτήσης και μάχης σας κατευθύνει προς έναν συγκεκριμένο τρόπο αντίδρασης. Το βασικό πράγμα που πρέπει να γίνει κατανοητό είναι ότι δεν χρειάζεται να ανησυχείτε για την αναπήδηση. Αντίθετα, πρέπει να εργαστείτε για να μεταμορφώσετε τη ζωή σας.

Με ό,τι αισθάνεστε άνετα, κάντε το. Δεν χρειάζεται να ακολουθείτε συγκεκριμένους μηχανισμούς αντιμετώπισης της ψυχικής σας υγείας μετά από φυσικές καταστροφές, εάν είστε ευχαριστημένοι με τις ενέργειές σας. Όλα χρειάζονται χρόνο, απλά πίστεψε στον εαυτό σου και έχε πίστη. Η αποδοχή των συναισθημάτων σας και η αναγνώριση της ψυχικής σας κατάστασης θα σας βοηθήσει να φτάσετε σε ένα καλύτερο μέρος.

  1. Δεν υπάρχουν καθαρά άκρα. Να περιμένετε αβεβαιότητες

Το τέλος των φυσικών καταστροφών δεν είναι βέβαιο. Μπορεί να υπάρξουν διάφορες απροσδόκητες στροφές σε καταστάσεις ακόμη και μετά το τέλος των καταστροφών. Αυτό προκαλεί πολύ άγχος. Επειδή αναζητούμε βεβαιότητα στο τέλος για κάτι για να ξεκινήσουμε κάτι νέο και η αντιμετώπιση της ψυχικής υγείας μετά από φυσικές καταστροφές μπορεί να είναι δύσκολη.

Σε τέτοιες περιπτώσεις, πρέπει να είστε έτοιμοι να περιμένετε αβεβαιότητα και να μην σκέφτεστε τα χειρότερα σενάρια ή να βιάζεστε σε κάτι χωρίς πλήρη γνώση.

  1. Εάν υπάρχει χρόνος, προγραμματίστε εκ των προτέρων

Ο σχεδιασμός είναι σαν ένα φως στην άκρη του τούνελ. Αν υπάρχει χρόνος, φτιάξτε ένα σχέδιο για τις επερχόμενες συνθήκες. Ο προγραμματισμός μπορεί να αφορά τις ανάγκες υγειονομικής περίθαλψης, τις προμήθειες τροφίμων, την επικοινωνία και τις επαφές με νοσοκομεία, φαρμακεία, αστυνομία και άλλους τομείς σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης.

Μάθετε για τις καταστροφές και διευρύνετε τις γνώσεις σας σχετικά με τους πιθανούς κινδύνους και τις ζημιές που προκαλούνται από αυτές. Αυτό θα σας βοηθήσει να παραμείνετε ήρεμοι και να πάρετε καλύτερες αποφάσεις με την πάροδο του χρόνου, αυτός είναι ένας αποτελεσματικός τρόπος για να βελτιώσετε την ψυχική υγεία μετά από φυσικές καταστροφές.

  1. Δοκιμάστε το AIMing ενώ προετοιμάζεστε

«Δεν μπορώ να αντεπεξέλθω»· «Θα πληγωθούμε», οι καρδιές που τρέχουν και το άγχος και η απογοήτευση είναι οι σκέψεις και τα συναισθήματα που θα σας καταναλώσουν όταν προετοιμαστείτε για οποιαδήποτε καταστροφή. Σε μια τέτοια περίπτωση, υπάρχει μια τεχνική που ονομάζεται AIM που προτείνεται από ψυχολόγους, η οποία περιλαμβάνει:

ΠΡΟΣΔΟΚΩ:

Κατά την προετοιμασία για μια φυσική καταστροφή, ο ψυχολογικός αντίκτυπος των φυσικών καταστροφών μπορεί να περιλαμβάνει αίσθημα άγχους και πανικού. Η κυβέρνηση και τα μέσα ενημέρωσης κυκλοφορούν επίσης προειδοποιήσεις και εικόνες για να καταλάβουμε τη σοβαρότητα της καταστροφής. Όλα αυτά μπορεί να γίνουν συντριπτικά. Το καλύτερο που μπορείτε να κάνετε είναι να αποδεχτείτε τα συναισθήματά σας.

Μην το παλεύεις. Είναι φυσιολογικό. Εάν είστε νευρικοί για τα συναισθήματά σας, υπάρχει πιθανότητα να πανικοβληθείτε περισσότερο. Θα βρείτε τρόπους να ρυθμίζετε καλύτερα τα συναισθήματά σας αν τα καταλαβαίνετε. Συνήθως, οι άνθρωποι μπορεί να σας συμβουλεύσουν ότι δεν πρέπει να πανικοβάλλεστε ή να αγχώνεστε γιατί θα προκαλέσει περισσότερο πρόβλημα. Αλλά είναι εντάξει αν είστε ανήσυχοι. Απλώς βρείτε τρόπους να διατηρήσετε τον εαυτό σας ήρεμο για να το κάνετε απαραίτητο όταν πρόκειται για ψυχική υγεία και φυσικές καταστροφές.

ΑΝΑΓΝΩΡΙΖΩ:

Τι νιώθω; Μου προσθέτει το άγχος; Βγάζω βιαστικά συμπεράσματα; Αυτές είναι μερικές ερωτήσεις που μπορείτε να κάνετε στον εαυτό σας για να προσδιορίσετε τα συναισθήματά σας. Οι καρδιές που παλεύουν, η υψηλή αρτηριακή πίεση, η χαμηλή όρεξη, οι τεντωμένοι μύες, η ναυτία, οι πονοκέφαλοι και η αϋπνία είναι μερικά σωματικά συμπτώματα που μπορείτε να υποστείτε όταν είστε σε ένταση για οποιαδήποτε καταστροφή.

Αυτά τα συμπτώματα μπορεί να οδηγήσουν σε αρνητικές σκέψεις και άλλα προβλήματα ψυχικής υγείας. Εάν αναγνωρίσετε τα συμπτώματά σας και κατανοήσετε την ψυχική υγεία σε σχέση με τις φυσικές καταστροφές, μπορείτε να βρείτε τρόπους να ηρεμήσετε και να νιώσετε καλύτερα.

Κατά τη διάρκεια μιας καταστροφής, πρόκειται για την ενότητα με τους ανθρώπους γύρω σας. Το να είσαι εγωιστής, γιατί είναι το τέλος, μπορεί να είναι επιβλαβές γιατί μπορεί να νιώθεις μόνος. Το να είστε με τους φίλους και την οικογένειά σας θα σας βοηθήσει να σκεφτείτε καλύτερα και να αξιοποιήσετε στο έπακρο την κατάσταση.

Ποιες σκέψεις πρέπει να αποφεύγετε κατά τη διάρκεια μιας φυσικής καταστροφής:

Οι φυσικές καταστροφές μπορούν να προκαλέσουν διάφορες αρνητικές σκέψεις και να σας εξαντλήσουν. Πάντως είναι φυσιολογικό – ορισμένα συναισθήματα μπορεί να σας παγιδεύσουν και να σας οδηγήσουν σε πολύ χειρότερη κατάσταση.

  1. «Δεν μπορώ να ελέγξω τίποτα. Είναι μια πράξη του Θεού.»

Κατά τη διάρκεια μιας φυσικής καταστροφής είναι φυσιολογικό να αισθάνεστε αβοήθητοι γιατί είναι μια κατάσταση όπου δεν μπορείτε να κάνετε τίποτα. Αλλά ένα πράγμα που πρέπει να προσπαθήσετε να αποφύγετε είναι να τα παρατήσετε, νομίζοντας ότι είναι πράξη θεού. Πράγματι, δεν μπορείτε να αλλάξετε την πορεία της καταιγίδας, αλλά ακολουθώντας τις οδηγίες διαχείρισης καταστροφών, μπορείτε να σώσετε τον εαυτό σας και την οικογένειά σας. Εάν ακολουθήσετε τα προστατευτικά μέτρα για να κατανοήσετε την ψυχική υγεία και τις φυσικές καταστροφές, θα σας βοηθήσει να νιώσετε περισσότερο έλεγχο της κατάστασης και λιγότερο άγχος.

  1. «Πρέπει να ακολουθήσω τους άλλους»

Μια φυσική καταστροφή μπορεί να σας κάνει να αισθανθείτε άγχος και μπορεί να πανικοβληθείτε και να προσπαθήσετε να ακολουθήσετε αυτό που κάνουν οι άλλοι. Είναι φυσιολογικό να νιώθεις έτσι. Προσπάθησε όμως να ηρεμήσεις. Σκεφτείτε τρόπους που μπορούν να σας ωφελήσουν και να σας βοηθήσουν να κατανοήσετε την ψυχική υγεία και τις φυσικές καταστροφές. Πάρτε το προβάδισμα αν μπορείτε. Κάνε αυτό που νιώθεις άνετα. θα σας δώσει τον έλεγχο της κατάστασης.

  1. «Δεν αισθάνομαι ότι η καταστροφή είναι πραγματική»

Όταν δεν έχετε βιώσει ποτέ μια φυσική καταστροφή, είναι φυσιολογικό να νιώθετε ότι είναι εξωπραγματική. Ίσως να μην πιστεύετε ότι κάτι χειρότερο μπορεί να συμβεί. Είναι δύσκολο να φανταστεί κανείς τον πανικό και τον φόβο της κατάστασης. Αυτό φέρνει μια αίσθηση δυσπιστίας στην πλήρη κατάσταση. Κρατήστε το μυαλό σας ήρεμο και πιστέψτε ότι ό,τι συμβαίνει είναι πραγματικό και χρειάζεται μια ευαίσθητη απάντηση.

  1. «Η κυβέρνησή μου θα με σώσει».

Αυτή είναι μια πολύ κοινή σκέψη κατά τη διάρκεια καταστροφών ότι η κυβέρνηση, η σύγχρονη τεχνολογία και οι υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης θα σας βοηθήσουν και θα αποτρέψουν την καταστροφή από το να συμβεί. Αυτή η ψευδής αίσθηση ασφάλειας κυριαρχεί στο μυαλό μας επειδή νιώθουμε ότι έχουμε πιο ασφαλή σπίτια και μέσα του θα βρούμε καλύτερη ασφάλεια. Αν και θα σας δοθεί προστασία, πόροι και ευαισθητοποίηση σχετικά με την ψυχική υγεία και τις φυσικές καταστροφές, δεν πρέπει να νομίζετε ότι δεν έχετε τίποτα να κάνετε. Πρέπει να πιστέψετε ότι η κατάσταση είναι σοβαρή και να κάνετε τα απαραίτητα μέτρα.

fisikes-katastrofes-kai-psixiki-igeia

Πώς επηρεάζουν οι φυσικές καταστροφές την ψυχική υγεία;

Οι καταστροφές επιβαρύνουν την ψυχική σας υγεία. Μέσα σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς, μπορεί να νιώθετε ένταση, απογοήτευση και αβοήθητοι. Η κατάθλιψη και το τραύμα είναι τα κοινά προβλήματα ψυχικής υγείας που παρατηρούνται μετά από οποιαδήποτε καταστροφή. Εδώ είναι μερικά από τα προβλήματα ψυχικής υγείας που μπορεί να αντιμετωπίσετε μετά το τέλος της φυσικής καταστροφής.

Τραύμα

Ο κυριότερος ψυχολογικός αντίκτυπος των φυσικών καταστροφών που χτυπά το μυαλό σας είναι το σοκ από το γεγονός. Το τραύμα αναπτύσσεται γύρω από την κατάσταση και μπορεί να λάβετε ακόμη και μια αναδρομή της καταστροφής. Το τραύμα είναι μια συναισθηματική απάντηση σε κάτι οδυνηρό και δυσάρεστο. Η διαταραχή μετατραυματικού στρες (PTSD) είναι ένας τύπος τραύματος που αναπτύσσεται μετά από μια φυσική καταστροφή.

Πένθος

Ο επόμενος ψυχολογικός αντίκτυπος των φυσικών καταστροφών είναι ότι υπάρχει ένα αίσθημα μουδιάσματος και το μυαλό σας μπορεί να μην μπορεί να κατανοήσει την απώλεια που προκλήθηκε. Μια φυσική καταστροφή μπορεί να αφαιρέσει πολλές ζωές και περιουσίες και οι επιζώντες πρέπει να ξεκινήσουν μια νέα ζωή. Αυτή η απώλεια προκαλεί πόνο και άγχος για μεγάλο χρονικό διάστημα. Η θλίψη είναι η διαδικασία προσαρμογής στην απώλεια μιας στενής σχέσης όπου υπάρχει προσκόλληση και αγάπη. Τα συναισθήματα του παράπονου βελτιώνονται με την πάροδο του χρόνου, αλλά για κάποιους, μπορεί να μην βελτιωθούν ακόμη και μετά από πολύ καιρό.

Κατάθλιψη

Η τρίτη και πιο παρατεταμένη ψυχολογική επίδραση των φυσικών καταστροφών είναι η κατάθλιψη. Περίπου το 5,8% έως 54,0% των ενηλίκων και από το 7,5% έως το 44, 8% των παιδιών βρίσκονται σε κατάθλιψη μετά από κάθε είδους φυσική καταστροφή. Η κατάθλιψη μετά από καταστροφές μπορεί να οφείλεται σε απώλεια αγαπημένων προσώπων, πένθος, άγχος, θλίψη, απώλεια περιουσίας και βιοπορισμού, φόβο, τραυματισμό κατά τη διάρκεια της καταστροφής, απώλεια εργασίας, υποβαθμισμένη οικονομική κατάσταση και έλλειψη εκπαίδευσης.

Ενοχή επιβίωσης και πώς να την αντιμετωπίσετε;

«Γιατί όχι εγώ» Μπορεί να έχετε ακούσει ανθρώπους να λένε ότι αφού έχουν επιζήσει από φυσική καταστροφή ή οποιοδήποτε τραυματικό γεγονός όπου άλλοι πέθαναν, ειδικά τα αγαπημένα τους πρόσωπα. Αυτό το συναίσθημα είναι γνωστό ως ενοχή επιβίωσης, που είναι μια άλλη αρνητική ψυχολογική επίδραση των φυσικών καταστροφών.

Αυτό προκαλείται γενικά λόγω των συναισθημάτων ντροπής, ενοχής και ανικανότητας μετά από ένα τραυματικό γεγονός. Οι άνθρωποι που υφίστανται ενοχές επιβίωσης κατηγορούν τον εαυτό τους γιατί δεν έχασαν τη ζωή τους ενώ οι άλλοι την έχασαν. Σκέφτονται τι θα μπορούσαν να έχουν κάνει και δεν έχουν καταφέρει, με αποτέλεσμα αυτό. Ακόμα κι αν δεν υπήρχε τίποτα στο χέρι τους, το έκαναν εντελώς λάθος τους.

Συμπτώματα ενοχής επιβίωσης:

συνεχείς αναδρομές του τραυματικού γεγονότος,

συχνή αυτοκατηγορία,

αίσθημα εκνευρισμού και θυμού,

κατάθλιψη και άγχος,

διαταραχή που κινείται πέρα ​​από το τραυματικό γεγονός

αυτοτραυματισμός και σκέψεις αυτοκτονίας.

Τρόποι για να το αντιμετωπίσετε:

Η αντιμετώπιση της ενοχής για επιβίωση μπορεί να είναι μια δύσκολη στιγμή. Το να περάσετε χρόνο με την οικογένειά σας και να τους εκφράσετε τα συναισθήματά σας ή να μην είστε σκληροί με τον εαυτό σας ή να λαμβάνετε επαγγελματική βοήθεια από επαγγελματίες ψυχικής υγείας μπορεί να σας βοηθήσει να το αντιμετωπίσετε. Εδώ είναι μερικοί από τους τρόπους για να αντιμετωπίσετε τις ενοχές επιβίωσης:

Προσπαθήστε να μιλήσετε με ανθρώπους, ειδικά με τους κολλητούς σας. Πείτε τους πώς αισθάνεστε και εκφράστε τις ανησυχίες σας. Η έκφραση των συναισθημάτων σας θα σας βοηθήσει να νιώσετε ανάλαφροι στην καρδιά.

Επιτρέψτε στον εαυτό σας να νιώσει τα συναισθήματα που περνάτε. Μην ακυρώνετε τα συναισθήματά σας. Ό,τι νιώθετε είναι φυσιολογικό και θα βρείτε τρόπους να το αντιμετωπίσετε.

Προσπαθήστε να μην απομονώνεστε. Υπό αυτές τις συνθήκες, είναι καλύτερο να περνάτε χρόνο με τους φίλους και την οικογένειά σας.

Μιλήστε με έναν επαγγελματία εάν βλέπετε τα συμπτώματα να χειροτερεύουν. Θα σας βοηθήσουν να κατανοήσετε καλύτερα τα συναισθήματά σας και να δημιουργήσετε ένα σχέδιο θεραπείας. Μην αποφεύγετε τα συμπτώματά σας.

Ποιες είναι οι διαφορετικές συναισθηματικές φάσεις κατά τη διάρκεια μιας καταστροφής;

Οι καταστροφές μπορούν να επηρεάσουν την ψυχική σας υγεία πριν χτυπήσετε, κατά τη διάρκεια της καταστροφής και μετά το τέλος της. Υπάρχουν διάφορες φάσεις μιας καταστροφής που βασίζονται στις αντιδράσεις των ανθρώπων. Αυτές οι φάσεις απεικονίζουν ποιες είναι οι επιπτώσεις των καταστροφών στην ψυχική σας υγεία.

Φάση πριν από την καταστροφή

Ο ψυχολογικός αντίκτυπος των φυσικών καταστροφών μπορεί να είναι βαθύς όταν μια καταστροφή χτυπά χωρίς προειδοποίηση ή ακόμα και με αρκετή ειδοποίηση. Η ξαφνική έναρξη της ευαλωτότητας και η απώλεια ελέγχου μπορεί να αφήσει κάποιον να αισθάνεται παρασυρμένο, ενώ η ενοχή και η αυτοκατηγορία μπορεί να είναι ένα βαρύ φορτίο που πρέπει να σηκωθεί.

Αυτή η ταραχώδης φάση μπορεί να διαρκέσει λίγες μόνο στιγμές μετά ή να εκτείνεται σε μήνες.

Φάση κρούσης

Όταν οι καταστροφές είναι αργές και αποτελούν μικρή απειλή, οι άνθρωποι αντιδρούν διαφορετικά σε σύγκριση με τις γρήγορες απειλές για τη ζωή. Το σοκ και η δυσπιστία είναι η πρώτη ψυχολογική επίδραση των φυσικών καταστροφών.

Οι άνθρωποι πανικοβάλλονται πολύ σε αυτή την κατάσταση. Αρχικά, μπερδεύονται και δεν μπορούν να πιστέψουν τι συμβαίνει, αλλά στη συνέχεια επικεντρώνονται στο να σώσουν τον εαυτό τους και τα αγαπημένα τους πρόσωπα.

Ηρωική φάση

Θα μπορούσε κανείς να θεωρήσει ότι η ηρωική φάση είναι μια τυπική ανθρώπινη αντίδραση σε μια καταστροφή. Όταν χτυπά μια κρίση, οι άνθρωποι έχουν συχνά έντονη ενσυναίσθηση για εκείνους που υποφέρουν και επιθυμούν να βοηθήσουν με όποιον τρόπο μπορούν.

Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε πράξεις συμπόνιας και καλοσύνης που είναι πραγματικά ηρωικές. Βοηθούν με στέγη, τροφή και άλλες βασικές ανάγκες ζωής. Υπάρχει μια αίσθηση ενότητας και αλληλεγγύης μεταξύ των ανθρώπων κατά τη διάρκεια αυτής της φάσης.

Φάση απογοήτευσης

Καθώς οι άνθρωποι περνούν από μια καταστροφή, σταδιακά ανακαλύπτουν ότι η βοήθεια που λαμβάνουν έχει τα όριά της. Ως αποτέλεσμα, μπορεί να είναι εξαιρετικά καταθλιπτικοί και ανήσυχοι. Μπορεί να αρχίσουν να έχουν ανεπιθύμητους τρόπους αντιμετώπισης, συμπεριλαμβανομένου του αισθήματος συνεχούς εξάντλησης ή της χρήσης ναρκωτικών ή αλκοόλ.

Και θα μπορούσαν να αισθάνονται μόνοι όταν δεν λαμβάνουν τη βοήθεια που χρειάζονται. Αυτό μπορεί να συνεχιστεί για εβδομάδες, μήνες ή και χρόνια. Ορισμένα γεγονότα, όπως η επέτειος της καταστροφής, μπορούν να αναστήσουν όλα αυτά τα συναισθήματα και να κάνουν τα πράγματα χειρότερα.

Φάση ανακατασκευής

Τελικά αρχίζουν να νιώθουν ότι βελτιώνονται. Ενώ εξακολουθούν να θρηνούν τις απώλειές τους, αρχίζουν να παίρνουν τον έλεγχο της ανοικοδόμησης της ζωής τους και της προσαρμογής σε έναν νέο τρόπο ζωής. Αυτό μπορεί να διαρκέσει μήνες ή και χρόνια, ειδικά αν η καταστροφή είναι ιδιαίτερα καταστροφική. Η φάση της ανασυγκρότησης είναι αυτή.

Ποιες είναι οι ψυχικές στρατηγικές αντιμετώπισης σε φυσικές καταστροφές;

Η αντιμετώπιση των καταστροφών απαιτεί πολύ χρόνο. Δεδομένου ότι υπάρχει τεράστια απώλεια ζωών και περιουσιών, γίνεται δύσκολο για την ψυχική σας υγεία να αντιμετωπίσει τις συνέπειές της. Οι καταστροφές μπορούν να προκαλέσουν παρατεταμένο στρες ή PTSD ή οποιοδήποτε πρόβλημα ψυχικής υγείας. Για να σηκωθείς και να ξαναρχίσεις θέλει πολύ θάρρος. Ακολουθούν ορισμένες δεξιότητες αντιμετώπισης για να βελτιώσετε την ψυχική σας υγεία σε μια περίοδο φυσικής καταστροφής:

  1. Είναι εντάξει να το συζητάμε

Ο καλύτερος τρόπος για να αντιμετωπίσετε τον ψυχολογικό αντίκτυπο των φυσικών καταστροφών είναι μιλώντας για αυτό. Μιλήστε για τα συναισθήματα και τις σκέψεις σας με κάποιον που εμπιστεύεστε και αγαπάτε, ή ακόμα και μπορείτε να δοκιμάσετε να κάνετε θεραπεία για να μιλήσετε για τις ανησυχίες σας με έναν επαγγελματία. Εάν αναγνωρίζετε τα συναισθήματά σας, θα είστε σε θέση να τα κατανοήσετε και να τα ρυθμίσετε καλύτερα

  1. Απευθυνθείτε σε φίλους και οικογένεια

Η οικογένεια και οι φίλοι μπορούν να σας βοηθήσουν περισσότερο κατά την αντιμετώπιση των ψυχολογικών επιπτώσεων των φυσικών καταστροφών. Μπορούν να σας βοηθήσουν να ξεκινήσετε ξανά τη ζωή σας. Το να περάσετε χρόνο μαζί τους θα απομακρύνει το μυαλό σας από τις αρνητικές σκέψεις και μπορείτε να εστιάσετε σε κάποια άλλα πράγματα για να νιώσετε καλύτερα. Γνωρίζουμε ότι χρειάζεται χρόνος για να μιλήσουμε στους ανθρώπους. δοκιμάστε το με τον δικό σας ρυθμό.

  1. Η αυτοφροντίδα είναι απαραίτητη

Εφόσον έχετε υποστεί τέτοια συναισθηματική και σωματική απώλεια, είναι καιρός να εργαστείτε για την αυτοφροντίδα σας. Μπορείτε να δοκιμάσετε πολλές δραστηριότητες αυτοεξυπηρέτησης που μπορούν να σας βοηθήσουν τόσο ψυχικά όσο και σωματικά. Μπορείτε να ξεκινήσετε κρατώντας ημερολόγιο, να τρώτε σωστά, να κοιμάστε επαρκώς και να περνάτε χρόνο στη φύση ή να πηγαίνετε βόλτες για να νιώσετε καλύτερα και να αντιμετωπίσετε τις ψυχολογικές επιπτώσεις των φυσικών καταστροφών.

  1. Περιορίστε τις ειδήσεις που σχετίζονται με καταστροφές

Τα μέσα ενημέρωσης επηρεάζουν πολύ το μυαλό μας. Παρόλο που η καταστροφή έχει τελειώσει, τα μέσα ενημέρωσης και οι ειδήσεις συνεχίζουν να κυκλοφορούν τα νέα τους γύρω από αυτήν. Αν και είναι χρήσιμο να διαδοθεί η ευαισθητοποίηση σχετικά με πιθανούς επερχόμενους κινδύνους, μπορεί να είναι ένα είδος πυροδότησης εάν δείτε τις εικόνες της καταστροφής. Είναι καλύτερα να μείνετε μακριά από τέτοιες ειδήσεις για λίγο, εκτός αν είναι κάτι σημαντικό.

  1. Βρείτε κάτι συναρπαστικό να κάνετε

Σε όλα αυτά, το καλύτερο που μπορείτε να κάνετε είναι να αρχίσετε να ασχολείστε με κάτι που αγαπάτε. Αυτό θα σας βοηθήσει να αποσπαστείτε από τα αρνητικά συναισθήματα και το να μάθετε κάτι νέο θα σας βοηθήσει να απελευθερώσετε την ντοπαμίνη και θα σας κάνει ευτυχισμένους. Μετά από καταστροφές, τίποτα δεν φαίνεται ευχάριστο. Αφιερώστε τον χρόνο σας αναζητώντας πράγματα που σας κάνουν να αισθάνεστε ανάλαφροι ή χαλαροί.

  1. Είναι μια αργή διαδικασία, μη βιάζεστε

Μόλις τελειώσει μια καταστροφή, αρχίζουμε να σκεφτόμαστε να τακτοποιηθούμε το συντομότερο δυνατό. Μην είστε σκληροί με τον εαυτό σας. Προσπαθήστε να κάνετε τα πράγματα σωστά μέσα σε μια μέρα. Όλα χρειάζονται χρόνο. Δώσε στον εαυτό σου αυτόν τον χρόνο. Αν υπερβάλλετε τον εαυτό σας, θα νιώσετε άγχος και απογοήτευση. Μπορεί να συγκρίνετε τον εαυτό σας με άλλους και να αισθάνεστε αβοήθητοι. Για να αποφύγετε αυτόν τον ψυχολογικό αντίκτυπο των φυσικών καταστροφών, να θυμάστε πάντα ότι κάνετε το καλύτερο δυνατό και θα φτάσετε στον επιθυμητό στόχο.

  1. Στραφείτε προς την καλοσύνη

Καταστροφές έπληξαν την κοινότητα στο σύνολό της και πολλοί άνθρωποι υποφέρουν. Σε αυτό, για να νιώσετε καλύτερα και να αποσπάσετε την προσοχή σας, μπορείτε να προσπαθήσετε να βοηθήσετε άλλους που έχουν ανάγκη. Αυτό θα σας βοηθήσει να αναπτύξετε μια θετική στάση απέναντι στην κατάσταση. Βοηθήστε τους ανθρώπους να χτίσουν τα σπίτια τους, να διαδώσουν την ευαισθητοποίηση και να περάσουν χρόνο με την κοινότητά σας. Αυτό θα σας βοηθήσει συναισθηματικά και θα σας βοηθήσει να αντιμετωπίσετε τις ψυχολογικές επιπτώσεις των φυσικών καταστροφών.

  1. Αποφύγετε τα ηρεμιστικά

Η κατάθλιψη, το άγχος και το στρες είναι μερικές από τις κοινές ψυχολογικές επιπτώσεις των φυσικών καταστροφών και μερικές φορές μπορεί να θέλετε να ξεφύγετε από αυτά τα συναισθήματα για να νιώσετε καλύτερα. Σε μια τέτοια κατάσταση, είναι φυσιολογικό το μυαλό μας να στρέφεται προς ανθυγιεινούς μηχανισμούς αντιμετώπισης όπως το ποτό, το κάπνισμα ή τα ναρκωτικά. Αυτά μπορεί να σας προσφέρουν άμεση ανακούφιση, αλλά στην ευρύτερη εικόνα, θα επηρεάσουν δραστικά τη σωματική και ψυχική σας υγεία. Προσπαθήστε να αποφύγετε κάθε είδους ηρεμιστικό, μπορείτε επίσης να μιλήσετε με οποιονδήποτε επαγγελματία ψυχικής υγείας για να νιώσετε καλύτερα.

  1. Συνδεθείτε σε Ομάδες Κοινωνικής Υποστήριξης

Οι κοινωνικές ομάδες και οι κοινότητες είναι επίσης ένας πολύ καλός τρόπος για να αντιμετωπίσετε τις ψυχολογικές επιπτώσεις των φυσικών καταστροφών και να σας βοηθήσουν να εκφράσετε καλύτερα τα συναισθήματά σας. Μπορείτε να βρείτε ανθρώπους που έχουν περάσει από τέτοια γεγονότα και μπορείτε να μάθετε πολλά από τις ιστορίες τους. Αυτός είναι επίσης ένας πολύ καλός τρόπος για να διαδοθεί η ευαισθητοποίηση σχετικά με το πώς προκύπτουν προβλήματα ψυχικής υγείας μετά από οποιοδήποτε τραυματικό συμβάν. Αυτό θα σας βοηθήσει να βελτιώσετε την ψυχική σας υγεία κρατώντας σας ήρεμους και χαλαρούς.

  1. Ένα χρονοδιάγραμμα μπορεί να βοηθήσει

Οι καταστροφές τείνουν να αφαιρούν το σταθερό σας πρόγραμμα και μπορεί να αισθάνεστε εκτός ελέγχου. Σε ένα σημείο, μπορεί να γίνει πολύ δύσκολο να ξεκινήσετε ξανά ένα πρόγραμμα. Μπορεί να μην έχετε την ενέργεια να το κάνετε. Είναι φυσιολογικό να νιώθεις έτσι. Αν θέλετε να ξεκινήσετε ένα πρόγραμμα, ξεκινήστε ένα κάθε φορά. Νιώστε άνετα με αυτό και μετά κάντε το συνήθεια. Μπορείτε να ορίσετε το πρόγραμμά σας όπου μπορείτε να εξασκηθείτε σε δραστηριότητες αυτοφροντίδας, να βελτιώσετε τις δεξιότητές σας στην αντιμετώπιση των ψυχολογικών επιπτώσεων των φυσικών καταστροφών και να ξεκινήσετε μια νέα νέα ζωή.

Διαβάστε επίσης

ΠΡΩΤΗ ΥΛΗ

«Δεν μπορείς να προβλέψεις την αγάπη ούτε να χρησιμοποιήσεις στρατηγικές στον έρωτα» Meryl Streep

Μαθήματα αγάπης και ευτυχισμένης σχέσης από τη Meryl Streep και τον 40+ ετών γάμο της

ΠΡΩΤΗ ΥΛΗ

Γιατί φτιάχνουμε στεφάνι την Πρωτομαγιά

Έθιμα και ιστορία της πρώτης μέρας του Μαΐου   

ΠΡΩΤΗ ΥΛΗ

Πώς να «βελτιώσεις» το κάρμα σου με απλούς τρόπους

Γιατί ποιος δεν χρειάζεται ένα καλό κάρμα!

Προτεινόμενα

FASHION NEWS

Η Oysho λανσάρει την κολεξιόν padel και αποκτά συμμάχους στον επαγγελματικό χώρο

Η μάρκα γίνεται ο τεχνικός χορηγός του DUBAI PREMIER PADEL P1

BEAUTY TIPS

Dry Brushing: 6 λόγοι για να ξεκινήσεις το στεγνό βούρτσισμα της επιδερμίδας σου αυτή την άνοιξη

Το dry brushing είναι ένα από τα καλύτερα δώρα που μπορείς να κάνεις στην επιδερμίδα του σώματός σου

CELEBS

Η Hilary Duff φέρνει στον κόσμο το τέταρτο μωρό της – δείτε τις εκπληκτικές φωτογραφίες!

«Εδώ και μήνες ονειρευόμουν να σε κρατήσω στην αγκαλιά μου» Hilary Duff