Skip to main content

FITNESS

Το γυμναστήριο μπορεί να σε... παχύνει

Απίστευτο κι όμως αληθινό! 


Μαρία Μυλωνά

Η άσκηση είναι μια συνήθεια που συνδέεται με πολλαπλά οφέλη για την υγεία. Παράλληλα, μπορεί να αποτελέσει χρήσιμο «εργαλείο» σε μια προσπάθεια απώλειας βάρους, αυξάνοντας τη συνολική ενεργειακή δαπάνη και ενισχύοντας τη μυϊκή μάζα του ατόμου, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση του βασικού μεταβολικού ρυθμού. Έτσι, η άσκηση μπορεί να διευκολύνει την επίτευξη αρνητικού ισοζυγίου ενέργειας, το οποίο απαιτείται για την μείωση του σωματικού βάρους, υπό την προϋπόθεση ότι η συνολική πρόσληψη θερμίδων βρίσκεται «υπό έλεγχο».

Ωστόσο, σε ορισμένες περιπτώσεις, η άσκηση είναι πιθανό να λειτουργήσει ανασταλτικά, οδηγώντας τελικά σε αντίθετα από τα αναμενόμενα αποτελέσματα, δηλαδή αποτυχία απώλειας βάρους ή ακόμη και αύξησή του… Ουσιαστικά, κάτι τέτοιο συμβαίνει όταν οι θερμίδες που δαπανώνται μέσω της άσκησης αντισταθμίζονται πλήρως ή ενδεχομένως υπερκαλύπτονται από τη διαιτητική πρόσληψη.

Ειδικότερα, η έναρξη συστηματικής άσκησης, μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση της όρεξης. Έτσι, το γυμναστήριο είναι πιθανό να ενισχύσει τόσο την ενεργειακή δαπάνη όσο και την ενεργειακή πρόσληψη του ατόμου, ειδικότερα εάν επιλέξει να καταναλώσει τρόφιμα υψηλού θερμιδικού περιεχομένου. Από την άλλη, άτομα που ξεκινούν ένα πρόγραμμα συστηματικής άσκησης είναι πιθανό να εντάξουν στο διαιτολόγιό τους αθλητικά ποτά ή μπάρες, υποεκτιμώντας το θερμιδικό τους περιεχόμενο, το οποίο είναι συχνά αρκετά υψηλό.

Τέλος, η επίσκεψη στο γυμναστήριο λειτουργεί μερικές φορές ως …άλλοθι για διαιτητικές «παρανομίες», καθώς το άτομο θεωρεί πως μια κουραστική προπόνηση, του δίνει το περιθώριο να καταναλώσει ένα πλούσιο γεύμα ή κάποια λιχουδιά που διαφορετικά δε θα επέλεγε εν μέσω δίαιτας. Ωστόσο, σε αυτή την περίπτωση συνήθως υπερεκτιμάται το σύνολο των θερμίδων που «κάηκε» κατά τη διάρκεια της άσκησης, το οποίο ουσιαστικά μπορεί να είναι κατά πολύ χαμηλότερο από αυτό που θα αποδώσει το επακόλουθο γεύμα.

Πηγή: http://www.neadiatrofis.gr/

Διαβάστε επίσης

FITNESS

6 είδη γυμναστικής για να βελτιώσεις την αντοχή σου στη φυσική δραστηριότητα

Τι να ξεκινήσεις για να δεις την αντοχή σου να βελτιώνεται άμεσα.

FITNESS

7 ασκήσεις δαπέδου χωρίς εξοπλισμό για να χάσετε 10 κιλά σε ένα μήνα

Γίνετε 10 κιλά ελαφρύτεροι προσθέτοντας αυτές τις εγκεκριμένες από τους ειδικούς ασκήσεις δαπέδου στη ρουτίνα σας

FITNESS

10 συμβουλές που σίγουρα χρειάζεσαι αν είσαι κι εσύ fitness newbie

Ο δεκάλογος της αρχάριας στη γυμναστική, για να πάνε όλα καλά

Προτεινόμενα

ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΑ

Ζώδια Παρασκευής 29 Μαρτίου

Μην αποφύγετε να βρείτε τη λύση σε κάτι που σας βασανίζει, όσο και αν φοβάστε μήπως πληγωθείτε

BLOGS

Η Beyoncé αποκαλύπτει την tracklist του νέου της δίσκου, Cowboy Carter

Ο οποίος θα περιλαμβάνει μεταξύ άλλων ένα cover του “Jolene” της Dolly Parton, αλλά και συμμετοχή του θρύλου της country, Willie Nelson

VIRAL

Το teaser trailer της νέας ταινίας του Γιώργου Λάνθιμου Kinds Of Kindness είναι εδώ

Στο Ιστορίες Καλοσύνης πρωταγωνιστεί η άρτι βραβευθείσα με Όσκαρ Emma Stone, ενώ το σενάριο της ταινίας συνυπογράφει το δίδυμο Γιώργος Λάνθιμος-Ευθύμης Φιλίππου.