Skip to main content

FITNESS

Πώς η προπόνηση με βάρη σε συνδυασμό με αερόβια άσκηση μειώνει τον κίνδυνο θανάτου

Η προπόνηση με βάρη και αερόβια άσκηση συνδέεται με μεγαλύτερη μακροζωία


Αγγελική Λάλου

Ο συνδυασμός της προπόνησης με βάρη και αερόβια άσκηση (καρδιο) συνδέεται με μεγαλύτερη μακροζωία από οποιαδήποτε μορφή φυσικής δραστηριότητας από μόνη της, σύμφωνα με μια νέα μελέτη που δημοσιεύτηκε στο British Journal of Sports Medicine.

Η προπόνηση με βάρη είναι μια συγκεκριμένη κατηγορία προπόνησης δύναμης, γνωστή και ως προπόνηση με αντίσταση, χρησιμοποιώντας βάρη για αντίσταση. Άλλες μορφές προπόνησης δύναμης χρησιμοποιούν άλλες μορφές αντίστασης για την οικοδόμηση μυϊκής δύναμης, όπως το δικό σας σωματικό βάρος ή ζώνες αντίστασης. Η προπόνηση δύναμης μπορεί να έχει πολλά οφέλη για τα άτομα με διαβήτη, όπως χαμηλότερα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα και βελτιωμένη ισορροπία και ευκινησία. Αυτά τα οφέλη μπορεί να είναι ιδιαίτερα ισχυρά στους ηλικιωμένους, βοηθώντας στην αντιμετώπιση της τυπικής απώλειας μυϊκής μάζας και δύναμης που έρχεται με τη μεγαλύτερη ηλικία. Μελέτες έχουν δείξει ότι η μειωμένη μυϊκή μάζα συνδέεται με υψηλότερο κίνδυνο για καρδιαγγειακή νόσο σε άτομα με διαβήτη τύπου 2 και ότι οι δραστηριότητες μυϊκής ενδυνάμωσης συνδέονται με χαμηλότερο συνολικό κίνδυνο θανάτου.

Οι συμμετέχοντες της τελευταίας μελέτης ήταν 99.713 ενήλικες που συμπλήρωσαν ένα ερωτηματολόγιο σχετικά με τις συνήθειες άσκησής τους και στη συνέχεια παρακολουθούσαν τα αποτελέσματα της υγείας τους για ένα μέσο όρο εννέα ετών. Την εποχή του ερωτηματολογίου, ο μέσος όρος ηλικίας τους ήταν 71,3. Ο μέσος δείκτης μάζας σώματος (ΔΜΣ, μια μέτρηση του σωματικού βάρους που λαμβάνει υπόψη το ύψος) των συμμετεχόντων ήταν 27,8, που εμπίπτει στην κατηγορία «υπέρβαροι». Όταν εξέτασαν τη σχέση μεταξύ της σωματικής δραστηριότητας και των αποτελεσμάτων υγείας, οι ερευνητές προσαρμόστηκαν για δημογραφικούς παράγοντες (όπως η ηλικία και το φύλο), καθώς και για τον τρόπο ζωής και τους παράγοντες συμπεριφοράς.

Η προπόνηση με βάρη συνδέεται με χαμηλότερο κίνδυνο θανάτου

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η προπόνηση με βάρη μία ή δύο φορές την εβδομάδα συνδέθηκε με 9% χαμηλότερο κίνδυνο θανάτου από όλες τις αιτίες κατά την περίοδο παρακολούθησης, καθώς και 9% χαμηλότερο κίνδυνο θανάτου από καρδιαγγειακά αίτια. Αυτός ο χαμηλότερος κίνδυνος θανάτου από προπόνηση με βάρη βρέθηκε να ισχύει –στο ίδιο ποσό– σε συμμετέχοντες που έκαναν επίσης τακτική αερόβια άσκηση. Η επίτευξη στόχων αερόβιας άσκησης, αλλά η μη άσκηση με βάρη, συνδέθηκε με 32% χαμηλότερο κίνδυνο θανάτου από όλες τις αιτίες. Αλλά όταν η προπόνηση με βάρη συνδυάστηκε με αερόβια άσκηση, υπήρχε 41% χαμηλότερος κίνδυνος θανάτου κατά την περίοδο παρακολούθησης.

Πριν προσαρμοστεί για άλλους παράγοντες τρόπου ζωής και δημογραφικές διαφορές, η προπόνηση με βάρη συνδέθηκε με 15% χαμηλότερο κίνδυνο θανάτου από καρκίνο, αλλά αυτή η διαφορά εξαφανίστηκε όταν έγιναν αυτές οι προσαρμογές – υπογραμμίζοντας το γεγονός ότι οι άνθρωποι που ασκούνται περισσότερο μπορεί να έχουν και άλλες πιο υγιεινές συνήθειες , ή άλλα χαρακτηριστικά όπως η νεότερη ηλικία, που μειώνουν τον κίνδυνο θανάτου. Καμία μελέτη παρατήρησης δεν μπορεί να αποκλείσει εντελώς αυτούς τους άλλους παράγοντες που παίζουν ρόλο στα αποτελέσματα, αλλά οι ερευνητές έκαναν ό,τι μπορούσαν για να διορθώσουν άλλους παράγοντες εκτός της σωματικής δραστηριότητας σε αυτή τη μελέτη.

Οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η προσθήκη της προπόνησης με βάρη στα συνιστώμενα επίπεδα αερόβιας άσκησης φαίνεται να μειώνει περαιτέρω τον κίνδυνο να πεθάνεις νωρίτερα – ένα ιδιαίτερα σημαντικό εύρημα, καθώς οι περισσότεροι συμμετέχοντες σε αυτή τη μελέτη ήταν ενήλικες μεγαλύτερης ηλικίας, οι οποίοι κερδίζουν τα μέγιστα από οποιαδήποτε οφέλη μακροζωίας από την προπόνηση με βάρη.

Η προπόνηση με βάρη και αερόβια άσκηση συνδέεται με μακροζωία - Γλυκούλι (glykouli.gr)

Διαβάστε επίσης

FITNESS

Γιατί τα μαθήματα spinning είναι η καλύτερη επιλογή για ανθρώπους με μεγάλο φόρτο εργασίας

Αν κάνεις κι εσύ υπερωρίες στο γραφείο, να γιατί θα σου έκανε καλό να επενδύσεις σε αυτά για τη γυμναστική σου.

FITNESS

Brain workout: ήξερες ότι η γυμναστική ωφελεί και το μυαλό σου;

Μάθε ποια είδη ασκήσεων κάνουν και τον εγκέφαλό σου να είναι fit

FITNESS

Γιατί η άσκηση είναι το καλύτερο δώρο στον εαυτό σου αν πάσχεις από χρόνιο στρες

Όλοι οι λόγοι για τους οποίους πρέπει να τη βάλεις στη ζωή σου.

Προτεινόμενα

ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΑ

Ζώδια εβδομάδας 10 έως 17/12/23

Μικρές αλλαγές, ακόμα και στην εμφάνισή σας, θα σας κάνουν να νιώσετε καλύτερα

ΥΓΕΙΑ

Τρεις εύκολοι τρόποι για να νικήσεις την κούραση

Επειδή χρειάζεσαι κάθε επιπλέον βοήθεια για να μη νιώθεις «πτώμα όλη την ώρα»

ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ

Χριστουγεννιάτικο δέντρο φρούτων

Εναλλακτικό και raw vegan vs πιατέλας με παραδοσιακά γλυκά