Παχυσαρκία: Για όλα φταίει (κυρίως) ΑΥΤΟ το γονίδιο

Και υπάρχει εξέταση που το ανιχνεύει! 

Μαρία Μυλωνά

Μόλις πριν από λίγους μήνες οι επιστήμονες ανακάλυψαν το γονίδιο- “κλειδί” που συνδέεται με την παχυσαρκία. Αν και οι ερευνητές γνώριζαν ήδη από το ότι υπάρχει ένα γονίδιο, που ονομάζεται FTO, το οποίο σχετίζεται με την παχυσαρκία, δεν μπορούσαν να βρουν με ποιον τρόπο συνδέεται με τη νόσο και και πως σχετιζόταν με την όρεξη.

Τώρα οι επιστήμονες ανακάλυψαν ότι μία μετάλλαξη αυτού του γονιδίου μπορεί να οδηγήσει την ενέργεια από το φαγητό να αποθηκεύεται στο σώμα ως λίπος, αντί να καταναλώνεται, γεγονός που ανοίγει δυνητικά το δρόμο για την παραγωγή φαρμάκου που θα μπορούσε να καταπολεμήσει τη νόσο.

Όπως αναφέρουν οι ειδικοί, η παχυσαρκία συνδέεται με μεταλλάξεις σε περισσότερα από 41 γονίδια, που εμπλέκονται στην ρύθμιση της όρεξης και του μεταβολισμού. Ωστόσο, την πιο σημαντική επίδραση ασκεί το FTO. Όσοι φέρουν μεταλλάξεις του συγκεκριμένου γονιδίου έχουν δείκτη μάζας σώματος (ΒΜΙ) 1,2 – 1,5 φορές υψηλότερο από τον υπόλοιπο πληθυσμό. Άτομα που φέρουν ένα ζεύγος του γονιδίου έχουν 3-4 κιλά παραπάνω ενώ με δύο μεταλλαγμένα αντίγραφά του, το βάρος τους είναι αυξημένο κατά 7 κιλά παραπάνω έναντι του πληθυσμού ελέγχου. Επιπλέον διατρέχουν υψηλότερο κίνδυνο εμφάνισης παχυσαρκίας σε σύγκριση με όσους δεν φέρουν κανένα αντίγραφο.

Υπάρχει εξέταση

Η ανίχνευση της μετάλλαξης μπορεί να γίνει. Ο ειδικός λαμβάνει μία σταγόνα ξηρού αίματος σε ειδικές καρτέλες και βλέπει τη γονιδιακή εικόνα του εξεταζόμενου. Μία σοβαρή ένδειξη που πρέπει να οδηγήσει κάποιον στην απόφαση να κάνει το τεστ DNA είναι η δυσκολία απώλειας βάρους πέρα από ένα συγκεκριμένο σημείο και η γρήγορη επαναπρόσληψη βάρους μετά από διατροφή.

Σύμφωνα με μελέτες (The American Journal of Clinical Nutrition, 2014), μια δίαιτα θερμιδική (θερμίδες που προσαρμόζονται κατάλληλα σε κάθε περίπτωση) και υψηλή σε πρόσληψη πρωτεϊνών μπορεί να μειώσει την όρεξη, να σαμποτάρει δηλαδή μέχρι ένα βαθμό τις επιπτώσεις του γονιδίου FTO. Ωστόσο η διατροφή πρέπει να προτείνεται από ειδικό, γιατί μια αποκλειστικά πρωτεϊνική δίαιτα δεν ενδείκνυται.

Πηγή: http://www.iatrikanea.gr/

About us

allYOU

Φρέσκο (ολόφρεσκο), δικό σου (καταδικό σου) site:
allyou.gr. Δηλαδή όλη εσύ, όλα εσύ. Όλα για σένα, όλα από σένα.

Ποιοι είμαστε

Top
0
Shares

Σου αρέσει αυτό που διάβασες;

Ακολούθησέ μας στα social. Κάνε κλικ σε ένα από τα εικονίδια!

0
Shares