Skip to main content

FOOD

Οι τροφές της ευτυχίας!

6 τροφές που θα σου φτιάξουν την διάθεση, τώρα! 


Μαρία Μυλωνά

1. Φάε καρύδια: Και πιο  συγκεκριμένα, καρύδια Βραζιλίας (Βrazil nuts). Είναι μια εξαιρετική πηγή σεληνίου, ένα ανόργανο στοιχείο η έλλειψη του οποίου -σύμφωνα με μελέτες- φαίνεται να συνδέεται με κατάθλιψη. Πού αλλού θα το βρεις; Σε μη επεξεργασμένα δημητριακά, στο κρέας, στα αυγά ακόμα και στα εντόσθια. 

2. Αύξησε την πρόσληψη ψαριού: Τα λιπαρά οξέα ω-3 που βρίσκονται στα ψάρια βελτιώνουν τη διάθεση, σύμφωνα με τη δρ Ντέμπορα Κόρνα του Βρετανικού Ιδρύματος Ψυχικής Υγείας (ΜΗF). Τα Ω-3 βρίσκονται σε λιπαρά ψάρια όπως ο τόνος, το σκουμπρί και ο σολομός. Είσαι χορτοφάγος; Κατανάλωσε λάδι από λινάρι ή κράμβη και σπόρους κολοκύθας.

3. Think green: Και για να γίνουμε πιο σαφείς, όπου "green" βάλε πράσινα λαχανικά. Αρκετές επιστημονικές μελέτες έχουν δείξει τη σχέση ανάμεσα στα χαμηλά επίπεδα βιταμίνης Β και των ψυχιατρικών διαταραχών. Το φυλικό οξύ (ανήκει στην κατηγορία των βιταμινών Β) θεωρείται ότι διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στην πρόληψη της κατάθλιψης. Για να αυξήσεις το φυλικό οξύ στον οργανισμό σου θα πρέπει να εμπλουτίσεις τη διατροφή σου με πράσινα λαχανικάκαι όσπρια.

4. Νερό, νερό, νερό: Πρέπει να πίνεις τουλάχιστον ενάμισι λίτρο νερό την ημέρα. Η καλύτερη συμβουλή λοιπόν σε ανθρώπους που πάσχουν από κατάθλιψη είναι να πίνουν περισσότερο νερό. Ακόμη και μια ήπια αφυδάτωση μπορεί να επηρεάσει σοβαρά και γρήγορα τη διάθεσή σου.

5. Αύξησε τη σεροτονίνη: Η τρυπτοφάνη είναι ένα απαραίτητο αμινοξύ που μετατρέπεται στο σώμα μας σε νευρομεταβιβαστή σεροτονίνης. Τα χαμηλά επίπεδα σεροτονίνης συνδέονται συχνά με την κατάθλιψη. Οι τροφές που είναι πλούσιες σε πρωτεΐνες,όπως το κοτόπουλο, η γαλοπούλα, ο τόνος, ο σολομός, τα φασόλια και οι σπόροι, μπορούν να κρατούν υψηλά τα επίπεδα σεροτονίνης. Σύμφωνα με τους ειδικούς, η σεροτονίνη δρα ακριβώς με τον ίδιο τρόπο που δρουν τα αντικαταθλιπτικά φάρμακα.

6. Προσοχή στο σάκχαρο: Ο γλυκαιμικός δείκτης (GΙ) δείχνει πόσο γρήγορα οι υδατάνθρακες ανεβάζουν το επίπεδο του σακχάρου στο αίμα. Σε άλλη μελέτη διαπιστώθηκε σχέση ανάμεσα στον υψηλό γλυκαιμικό δείκτη και την κατάθλιψη. Φρόντισε να επιλέγεις τρόφιμα με χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη, όπως δημητριακά ολικής άλεσης, φασόλια, φακές και άλλα όσπρια καθώς και φρούτα. Τροφές με υψηλό γλυκαιμικό δείκτη, όπως επεξεργασμένο λευκό ψωμί, πατάτες και ζαχαρωτά, είναι καλό να αποφεύγονται.

Διαβάστε επίσης

FOOD

Οι 10 τροφές πιο πλούσιες σε βιταμίνη Κ, που προτείνονται από διαιτολόγους

Αυτά τα φρούτα και λαχανικά γεμάτα βιταμίνη Κ και σας προσφέρουν σημαντικά οφέλη

FOOD

To top 15 των λαχανικών με χαμηλούς υδατάνθρακες που αγαπούν οι διατροφολόγοι

Μπορεί να είναι τα λαχανικά με τους χαμηλότερους υδατάνθρακες, αλλά είναι γεμάτα με θρεπτική πυκνότητα και υπέροχη γεύση

FOOD

Ποια πολύτιμα οφέλη προσφέρει στον οργανισμό σου το ρόφημα με δεντρολίβανο

6 σημαντικά οφέλη υγείας του τσαγιού δεντρολίβανου

Προτεινόμενα

CELEBS

Ελεονώρα Μελέτη: «Ως παρουσιάστρια βγάζω περισσότερα από ό,τι ένας ευρωβουλευτής»

Όσα είπε για την υποψηφιότητά της στον Νίκο Χατζηνικολάου

ΠΡΩΤΗ ΥΛΗ

«Η ματαιοδοξία είναι η αγαπημένη μου αμαρτία» Al Pacino

Γιορτάζει τα 84 του χρόνια κι εμείς απολαμβάνουμε μαζί του μια κινηματογραφική ζωή

ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΑ

Ζώδια Παρασκευής 26 Απριλίου

Αφεθείτε στην ευτυχία που σας προσφέρει η καθημερινότητα