Skip to main content

FOOD

Γιατί χάνω μυϊκή μάζα;

Τα 5 λάθη που κάνεις και χάνεις μυϊκή μάζα



 Το πρόγραμμα διατροφής σου πάει μια χαρά. Κάθε βδομάδα που περνάει κάνεις βάρος σε φυσιολογικά επίπεδα και νιώθεις την αυτοπεποίθησή σου τονωμένη. Μόνο που κάποια στιγμή αυτό το ωραίο ξαφνικά σταματάει. Μήπως αντί να χάνεις λίπος χάνεις μυϊκή μάζα; Τι κάνεις λάθος;

Καταρχάς, το ότι συρρικνώνεται η μυϊκή μάζα είναι σημαντικό γιατί επιβραδύνεται ο μεταβολισμός σου, συνεπώς μειώνονται και οι καύσεις που κάνεις. Άρα θα φτάσεις γρήγορα στο σημείο Ο, που δεν θα μπορείς να χάνεις βάρος. 

Αυτά είναι τα 5 πιθανά λάθη που κάνεις και χάνεις μυική μάζα.

1. Παίρνεις υπερβολικά λίγες θερμίδες.

Λαμβάνοντας λιγότερες θερμίδες από όσες χρειάζεται ο οργανισμός σου, τον βάζεις σε λειτουργία υποσιτισμού και τότε χρησιμοποιεί τα αποθέματα λίπους αλλά και τις πρωτείνες της μυϊκής μάζας για να παράξει ενέργεια. Δεν πρέπει να παίρνεις λιγότερες από 1.000 θερμίδες σε καθημερινή βάση.

2. Δεν παίρνεις αρκετή πρωτεϊνη

Οι πλήρεις πρωτεΐνες που βρίσκεις στο αυγό, στα πουλερικά, στα γαλακτοκομικά και στο κόκκινο κρέας, δίνουν στον οργανισμό σου τα στοιχεία εκείνα που έχει ανάγκη για να αναπτυχθεί αλλά και να διατηρηθεί η μυϊκή μάζα. Οι ειδικοί προτείνουν να παίρνουμε 1,6 γραμμάρια πρωτεϊνών ανά κιλό σωματικού βάρους για να μη χάνεις μυική μάζα.

3. Δεν κάνεις βάρη

Τι να σου κάνουν και οι μύες; Πρέπει να γυμναστούν! Φρόντισε να κάνεις ασκήσεις μυϊκής ενδυνάμωσης 1-2 φορές την εβδομάδα.

4. Δεν τρως τίποτα μετά το γυμναστήριο

Λάθος καθώς μετά από μια μέτριας έντασης γυμναστική πρέπει να καταναλώνεις ένα γεύμα με 20 γραμμάρια ποιοτικών πρωτεϊνών, ένα μισάωρο μετά την άσκησή σου.  

5. Δεν κοιμάσαι καλά και αρκετά

Ναι, ναι, παίζει μεγάλο ρόλο ο καλός ύπνος και η ξεκούραση. Όταν δεν κοιμάσαι καλά το ορμονικό σύστημα διαταράσσεται και έτσι πεινάς περισσότερο και παίρνεις πιο πολλές θερμίδες. 

Διαβάστε επίσης

FOOD

Οι 10 τροφές πιο πλούσιες σε βιταμίνη Κ, που προτείνονται από διαιτολόγους

Αυτά τα φρούτα και λαχανικά γεμάτα βιταμίνη Κ και σας προσφέρουν σημαντικά οφέλη

FOOD

To top 15 των λαχανικών με χαμηλούς υδατάνθρακες που αγαπούν οι διατροφολόγοι

Μπορεί να είναι τα λαχανικά με τους χαμηλότερους υδατάνθρακες, αλλά είναι γεμάτα με θρεπτική πυκνότητα και υπέροχη γεύση

FOOD

Ποια πολύτιμα οφέλη προσφέρει στον οργανισμό σου το ρόφημα με δεντρολίβανο

6 σημαντικά οφέλη υγείας του τσαγιού δεντρολίβανου

Προτεινόμενα

PETS

Γιατί η γάτα μου με κοιτάζει επίμονα;

6 λόγοι για τους οποίους οι γάτες κοιτούν επίμονα και πώς να ανταποκριθείτε

ΒΙΒΛΙΟ

12 βιβλία για το Πάσχα του 2024

Η Ναταλία Πετρίτη επιλέγει τα βιβλία που θα μας κρατήσουν συντροφιά στις διακοπές και που θα χαρίσουμε στους αγαπημένους μας.   

ASK THE EDITOR

5 τονωτικές λοσιόν για ρύθμιση της λιπαρότητας και των ατελειών

Το βήμα που δεν πρέπει να ξεχνάς πριν από το serum και την ενυδατική σου