Skip to main content

FOOD

Προσοχή, προσοχή: Ένας κακός γάμος μπορεί, εκτός από δυστυχισμένη, να σε κάνει και... παχύσαρκη!

Διάβασε γιατί. 


Μαρία Μυλωνά

Νέα μελέτη δείχνει ότι η ύπαρξη εχθρικότητας σε ένα παντρεμένο ζευγάρι και το ιστορικό κατάθλιψης μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο εμφάνισης παχυσαρκίας, επηρεάζοντας τον τρόπο με τον οποίο ο οργανισμός μεταβολίζει τρόφιμα υψηλής περιεκτικότητας σε λίπος.

Στη μελέτη, που πραγματοποιήθηκε από το Πανεπιστήμιο του Οχάιο, συμμετείχαν 43 ζευγάρια υγιών ενηλίκων ηλικίας 24 έως 61 ετών που ήταν παντρεμένοι για τουλάχιστον τρία έτη. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι οι εθελοντές που είχαν ιστορικό κατάθλιψης και έντονους διαπληκτισμούς με τον/την σύζυγό τους παρουσίασαν διαταραχές του μεταβολισμού μετά από κατανάλωση γεύματος πλούσιου σε λίπος.

Συγκεκριμένα, τα άτομα που εμφάνιζαν τους δύο παραπάνω παράγοντες (ιστορικό κατάθλιψης και διαπληκτισμούς με τον/την σύζυγο) βρέθηκαν να έχουν χαμηλότερη ενεργειακή δαπάνη κατά 118 θερμίδες, επτά ώρες μετά την κατανάλωση του γεύματος, καθώς και υψηλότερα επίπεδα ινσουλίνης στο αίμα κατά 12% και μεγαλύτερη μεταγευματική αύξηση των επιπέδων τριγλυκεριδίων.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, μια τέτοιας έκτασης διαφορά στην ενεργειακή δαπάνη θα μπορούσε σταδιακά να οδηγήσει σε αύξηση του σωματικού βάρους, η οποία σε συνδυασμό με τα αυξημένα επίπεδα ινσουλίνης και τριγλυκεριδίων σηματοδοτεί την εμφάνιση μεταβολικού συνδρόμου, που σχετίζεται με υψηλότερο κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακών νοσημάτων και διαβήτη.

Η μελέτη επιβεβαιώνει πως τα χρόνια στρεσογόνα ερεθίσματα μπορούν να αυξήσουν τον κίνδυνο εμφάνισης παχυσαρκίας και τονίζει πόσο σημαντική είναι η αντιμετώπιση των ψυχολογικών διαταραχών, όπως η κατάθλιψη.

Πηγή: http://www.neadiatrofis.gr/

Διαβάστε επίσης

FOOD

Νέα μελέτη του εγκεφάλου συνδέει τη μοναξιά με τη λαχτάρα για ζάχαρη

Οι άνθρωποι που θεωρούν τους εαυτούς τους κοινωνικά απομονωμένους μπορεί επίσης να έχουν πιο έντονη λαχτάρα για ζαχαρούχα τρόφιμα

FOOD

Οι 10 τροφές πιο πλούσιες σε βιταμίνη Κ, που προτείνονται από διαιτολόγους

Αυτά τα φρούτα και λαχανικά γεμάτα βιταμίνη Κ και σας προσφέρουν σημαντικά οφέλη

FOOD

To top 15 των λαχανικών με χαμηλούς υδατάνθρακες που αγαπούν οι διατροφολόγοι

Μπορεί να είναι τα λαχανικά με τους χαμηλότερους υδατάνθρακες, αλλά είναι γεμάτα με θρεπτική πυκνότητα και υπέροχη γεύση

Προτεινόμενα

ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΑ

Ζώδια Σαββάτου 27 Απριλίου

Προσπεράστε με άνεση ό,τι δεν σας πάει καλά

VIRAL

Η Taylor Swift παρουσιάζει το video της για το “Fortnight”, στο οποίο συνεργάζεται με τον Post Malone

Ethan Hawke και Josh Charles συμπρωταγωνιστούν μαζί με τους Swift και Malone στο πρώτο μουσικό video του Tortured Poets Department