Μπορεί να μεταδοθεί ο κορωνοϊός μέσω των τροφίμων;

Μια απορία που ακούγεται πολύ τελευταία…

Αγγελική Λάλου

Με την κατάσταση που επικρατεί γύρω από το COVID-19, να αλλάζει γρήγορα κάθε μέρα, οι άνθρωποι έχουν πολλές ερωτήσεις. Μία συνηθισμένη ερώτηση που ακούνε οι διατροφολόγοι είναι αν μεταδίδεται ο ιός μέσω των τροφών κι ειδικά μέσω των φρέσκων λαχανικών ή φρούτων; Η σύντομη απάντηση είναι όχι, αλλά εδώ θα βρεις περισσότερες πληροφορίες για να νιώθεις μεγαλύτερη ασφάλεια.

Σύμφωνα με τον παγκόσμιο οργανισμό τροφίμων (FDA) δεν υπάρχει κάποια ένδειξη ότι τα τρόφιμα ή οι συσκευασίες τροφίμων σχετίζονται με τη μετάδοση του COVID-19. Όπως και με άλλους ιούς, είναι πιθανό ο ιός που προκαλεί το COVID-19 να επιζήσει σε επιφάνειες ή αντικείμενα και για αυτό συνιστούν να συνεχίσεις να εφαρμόζεις καλές συνήθειες για την υγιεινή και την ασφάλεια των τροφίμων, όπως το να πλένεις πάντα τα χέρια σου πριν το φαγητό ή την προετοιμασία των τροφίμων και να ξεπλένεις τα νωπά προϊόντα με νερό.

Η Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων στο ίδιο μήκος κύματος με τον FDA ισχυρίζεται ότι δεν υπάρχουν επί του παρόντος στοιχεία που να αποδεικνύουν ότι τα τρόφιμα είναι πιθανή πηγή ή μέσο μετάδοσης του ιού.

Οι εμπειρογνώμονες για την ασφάλεια των τροφίμων συμφωνούν επίσης ότι, δεδομένου ότι γνωρίζουμε για δύο άλλα κρούσματα κοροναϊού - SARS-CoV και MERS-CoV - τα οποία να διαδόθηκαν μέσω τροφίμων, δεν υπάρχει λόγος να πιστεύουμε ότι τα τρόφιμα θα «κινδυνέψουν» από τον COVID-19.


Προς το παρόν, όλοι οι ειδικοί και η επιστήμη συμφωνούν ότι δεν θα πάρεις αυτόν τον ιό από το πιάτο σου. Ωστόσο επειδή αυτή τη στιγμή τα καταστήματα τροφίμων φαίνεται να είναι μερικά από τα πιο πολυσύχναστα μέρη καθώς οι άνθρωποι βγαίνουν έξω και ψωνίζουν για φαγητό, να παίρνεις κατάλληλα μέτρα προστασίας όταν τα επισκέπτεσαι. Προσπάθησε να πηγαίνεις όταν δεν είναι τόσο γεμάτα, να σκουπίζεις το καροτσάκι σου εάν το κατάστημα σου παρέχει απολυμαντικά μαντιλάκια, να καθαρίζεις τα χέρια σου όσο πιο συχνά μπορείς και κρατάς την απόσταση από τους υπόλοιπους καταναλωτές. Αν έχεις αυτή τη δυνατότητα, προτίμησε αυτές τις μέρες τις υπηρεσίες ντελίβερι.

Γνωρίζουμε ότι τα φρούτα και τα λαχανικά διαθέτουν πολλές βιταμίνες, μέταλλα και αντιοξειδωτικά, πολύτιμα συστατικά για το σώμα και τον οργανισμό - τα οποία μπορούν να σε βοηθήσουν να παραμείνεις υγιής. Αν και αυτό το διάστημα οι άνθρωποι αγοράζουν περισσότερα κονσερβοποιημένα και κατεψυγμένα προϊόντα, δεδομένου ότι διαρκούν λίγο περισσότερο, να ξέρεις ότι δεν υπάρχει κανένας λόγος να αποφεύγεις να αγοράζεις φρέσκα τρόφιμα, αρκεί να τα καταναλώσεις έγκαιρα.

Πηγή: Botrini.gr

 

 About us

allYOU

Φρέσκο (ολόφρεσκο), δικό σου (καταδικό σου) site:
allyou.gr. Δηλαδή όλη εσύ, όλα εσύ. Όλα για σένα, όλα από σένα.

Ποιοι είμαστε

Top
0
Shares

Σου αρέσει αυτό που διάβασες;

Ακολούθησέ μας στα social. Κάνε κλικ σε ένα από τα εικονίδια!

0
Shares