Skip to main content

FOOD

Μπορεί να μεταδοθεί ο κορωνοϊός μέσω των τροφίμων;

Μια απορία που ακούγεται πολύ τελευταία…



Με την κατάσταση που επικρατεί γύρω από το COVID-19, να αλλάζει γρήγορα κάθε μέρα, οι άνθρωποι έχουν πολλές ερωτήσεις. Μία συνηθισμένη ερώτηση που ακούνε οι διατροφολόγοι είναι αν μεταδίδεται ο ιός μέσω των τροφών κι ειδικά μέσω των φρέσκων λαχανικών ή φρούτων; Η σύντομη απάντηση είναι όχι, αλλά εδώ θα βρεις περισσότερες πληροφορίες για να νιώθεις μεγαλύτερη ασφάλεια.

Σύμφωνα με τον παγκόσμιο οργανισμό τροφίμων (FDA) δεν υπάρχει κάποια ένδειξη ότι τα τρόφιμα ή οι συσκευασίες τροφίμων σχετίζονται με τη μετάδοση του COVID-19. Όπως και με άλλους ιούς, είναι πιθανό ο ιός που προκαλεί το COVID-19 να επιζήσει σε επιφάνειες ή αντικείμενα και για αυτό συνιστούν να συνεχίσεις να εφαρμόζεις καλές συνήθειες για την υγιεινή και την ασφάλεια των τροφίμων, όπως το να πλένεις πάντα τα χέρια σου πριν το φαγητό ή την προετοιμασία των τροφίμων και να ξεπλένεις τα νωπά προϊόντα με νερό.

Η Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων στο ίδιο μήκος κύματος με τον FDA ισχυρίζεται ότι δεν υπάρχουν επί του παρόντος στοιχεία που να αποδεικνύουν ότι τα τρόφιμα είναι πιθανή πηγή ή μέσο μετάδοσης του ιού.

Οι εμπειρογνώμονες για την ασφάλεια των τροφίμων συμφωνούν επίσης ότι, δεδομένου ότι γνωρίζουμε για δύο άλλα κρούσματα κοροναϊού - SARS-CoV και MERS-CoV - τα οποία να διαδόθηκαν μέσω τροφίμων, δεν υπάρχει λόγος να πιστεύουμε ότι τα τρόφιμα θα «κινδυνέψουν» από τον COVID-19.


Προς το παρόν, όλοι οι ειδικοί και η επιστήμη συμφωνούν ότι δεν θα πάρεις αυτόν τον ιό από το πιάτο σου. Ωστόσο επειδή αυτή τη στιγμή τα καταστήματα τροφίμων φαίνεται να είναι μερικά από τα πιο πολυσύχναστα μέρη καθώς οι άνθρωποι βγαίνουν έξω και ψωνίζουν για φαγητό, να παίρνεις κατάλληλα μέτρα προστασίας όταν τα επισκέπτεσαι. Προσπάθησε να πηγαίνεις όταν δεν είναι τόσο γεμάτα, να σκουπίζεις το καροτσάκι σου εάν το κατάστημα σου παρέχει απολυμαντικά μαντιλάκια, να καθαρίζεις τα χέρια σου όσο πιο συχνά μπορείς και κρατάς την απόσταση από τους υπόλοιπους καταναλωτές. Αν έχεις αυτή τη δυνατότητα, προτίμησε αυτές τις μέρες τις υπηρεσίες ντελίβερι.

Γνωρίζουμε ότι τα φρούτα και τα λαχανικά διαθέτουν πολλές βιταμίνες, μέταλλα και αντιοξειδωτικά, πολύτιμα συστατικά για το σώμα και τον οργανισμό - τα οποία μπορούν να σε βοηθήσουν να παραμείνεις υγιής. Αν και αυτό το διάστημα οι άνθρωποι αγοράζουν περισσότερα κονσερβοποιημένα και κατεψυγμένα προϊόντα, δεδομένου ότι διαρκούν λίγο περισσότερο, να ξέρεις ότι δεν υπάρχει κανένας λόγος να αποφεύγεις να αγοράζεις φρέσκα τρόφιμα, αρκεί να τα καταναλώσεις έγκαιρα.

Πηγή: Botrini.gr

 

 

Διαβάστε επίσης

FOOD

Η δύναμη στο πιάτο σου: Γιατί να βάλεις τα σπαράγγια στη διατροφή σου

Εκτός από εξαιρετική γεύση, τα σπαράγγια σού προσφέρουν και πολλά οφέλη

FOOD

Τι συμβαίνει στον οργανισμό σας όταν τρώτε τακτικά κουνουπίδι

Υπάρχουν πολλά σημαντικά οφέλη για την υγεία που μπορείτε να έχετε τρώγοντας αυτό το ωφέλιμο λαχανικό.

FOOD

Σαρακοστή: Μια καλή αφορμή για να γίνεις vegan!

Σου έχουμε πολλούς λόγους 

Προτεινόμενα

ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΑ

Ζώδια Παρασκευής 29 Μαρτίου

Μην αποφύγετε να βρείτε τη λύση σε κάτι που σας βασανίζει, όσο και αν φοβάστε μήπως πληγωθείτε

BLOGS

Η Beyoncé αποκαλύπτει την tracklist του νέου της δίσκου, Cowboy Carter

Ο οποίος θα περιλαμβάνει μεταξύ άλλων ένα cover του “Jolene” της Dolly Parton, αλλά και συμμετοχή του θρύλου της country, Willie Nelson

VIRAL

Το teaser trailer της νέας ταινίας του Γιώργου Λάνθιμου Kinds Of Kindness είναι εδώ

Στο Ιστορίες Καλοσύνης πρωταγωνιστεί η άρτι βραβευθείσα με Όσκαρ Emma Stone, ενώ το σενάριο της ταινίας συνυπογράφει το δίδυμο Γιώργος Λάνθιμος-Ευθύμης Φιλίππου.