Skip to main content

FOOD

Τι είναι πια αυτή η ινουλίνη και σε ποιες τροφές θα την βρεις;

Εάν έχεις τη συνήθεια να διαβάζεις τις ετικέτες τροφίμων, σίγουρα την έχεις δει



Εάν έχεις τη συνήθεια να διαβάζεις τις ετικέτες τροφίμων, μπορεί να έχεις παρατηρήσει ότι η ινουλίνη αναφέρεται ως συστατικό σε συσκευασμένα είδη διατροφής και ίσως αναρωτιέσαι τι είναι. Με λίγα λόγια, η ινουλίνη είναι φυτικές ίνες. Μπορεί να σε βοηθήσει να νιώθεις αίσθημα κορεσμού μετά το φαγητό και μπορεί να σε βοηθήσει να ελέγξεις τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα. Βρίσκεται φυσικά σε ορισμένα τρόφιμα και προστίθεται σε άλλα για να αυξήσει την περιεκτικότητα σε ίνες και να βοηθήσει στην υφή.

 

Η ινουλίνη είναι διαλυτή ίνα και πολυσακχαρίτης της φρουκτόζης

Ίσως γνωρίζετε ήδη ότι οι ίνες σου κάνουν καλό. Στην πραγματικότητα, συνιστάται στους ενήλικες να λαμβάνουν 25 έως 38 γραμμάρια την ημέρα, καθώς υπάρχουν σημαντικά στοιχεία που δείχνουν ότι η λήψη επαρκών ινών μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του κινδύνου διαβήτη, καρδιακών παθήσεων και ορισμένων καρκίνων. Μπορεί επίσης να βοηθήσει στη διαχείριση του διαβήτη και στην υγεία των εντέρων.

Ενώ η λήψη πολλών διαλυτών ινών κάνει καλό, η ινουλίνη ταξινομείται επίσης ως πολυσακχαρίτης της φρουκτόζης, δηλαδή μια πρεβιοτική ίνα που ζυμώνεται στο έντερο και τροφοδοτεί τα καλά βακτήρια. Αν και αυτό είναι συνήθως καλό, η κατανάλωση υπερβολικής ινουλίνης ή άλλων πρεβιοτικών ινών ταυτόχρονα μπορεί να οδηγήσει σε υπερβολική ζύμωση, η οποία με τη σειρά της προκαλεί δυσάρεστα αέρια και φούσκωμα.

 

Η ινουλίνη έχει μερικά μοναδικά οφέλη για την υγεία

Επειδή οι διαλυτές ίνες μπορούν να συγκρατήσουν το νερό, η ινουλίνη μπορεί να βοηθήσει στη δυσκοιλιότητα. Υπάρχουν επίσης ενδείξεις ότι η ινουλίνη μπορεί να είναι χρήσιμη στη διαχείριση του διαβήτη, καθώς μπορεί ενδεχομένως να βελτιώσει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα (βραχυπρόθεσμα) καθώς και να βοηθήσει στη μείωση της αντίστασης στην ινσουλίνη όταν λαμβάνεται ινουλίνη μαζί με φάρμακα για τον διαβήτη των ασθενών.

Σημείωση: Είναι λίγο συγκεχυμένο ότι η ορθογραφία της ίνας (ινουλίνη) είναι τόσο κοντά στην ορμόνη (ινσουλίνη).

Ένα άλλο πιθανό όφελος: όπως και με άλλες διαλυτές ίνες, η ινουλίνη μπορεί να βοηθήσει στη μείωση των επιπέδων χοληστερόλης LDL (το ανθυγιεινό είδος) δεσμεύοντας αυτά τα τριγλυκερίδια στην κυκλοφορία του αίματος σας.

inoulini2

Η ινουλίνη βρίσκεται φυσικά στα φυτικά τρόφιμα

Ακόμα κι αν δεν έχετε ακούσει ποτέ ινουλίνη, πιθανότατα το έχετε φάει στο παρελθόν. Ακολουθούν μερικές φυσικές πηγές τροφίμων:

 

Αγκινάρες

Σπαράγγι

Κρεμμύδι

Πράσα

Σκόρδο

Μπανάνες (άγουρες)

Ρίζα πικραλίδας

Τζικάμα (χικάμα) (μεξικάνικη πατάτα)

Εκτός από τις ίνες ινουλίνης, αυτές οι φυτικές τροφές περιέχουν επίσης σημαντικές βιταμίνες και μέταλλα.

 

Η ινουλίνη βελτιώνει τη γεύση, την υφή και την περιεκτικότητα σε ίνες μεταποιημένων τροφίμων

Έχει μια φυσικά γλυκιά γεύση, που σημαίνει ότι μπορεί να προσθέσει κάποια γλυκύτητα στα προϊόντα χωρίς να προσθέσει θερμίδες. Δεύτερον, η ινουλίνη μπορεί να προσθέσει κρεμώδη υφή σε συσκευασμένα τρόφιμα όπως γιαούρτι, ποτά πρωτεΐνης και σκόνες και επιδόρπια χωρίς ζάχαρη, όπως σοκολάτα ή παγωτό, ξανά χωρίς να προσθέτει θερμίδες. Είναι επίσης φθηνή, γεγονός που το καθιστά ελκυστική για τους κατασκευαστές τροφίμων.

 

Δώστε προτεραιότητα σε τρόφιμα πλούσια σε φυτικές ίνες από την προστιθέμενη ινουλίνη

Συνδυάστε την σε μια διατροφή πλούσια σε τρόφιμα υψηλής περιεκτικότητας σε φυτικές ίνες όπως φρούτα, λαχανικά, δημητριακά ολικής αλέσεως, φασόλια, όσπρια, ξηρούς καρπούς και σπόρους.

 

 

Πηγή: botrini.gr

Διαβάστε επίσης

FOOD

Σαρακοστή: Μια καλή αφορμή για να γίνεις vegan!

Σου έχουμε πολλούς λόγους 

FOOD

Ταχίνι: το πολύτιμο διατροφικό του προφίλ

Θα θες να το τρως κάθε μέρα μόλις διαβάσεις πόσο ωφέλιμο είναι!

Προτεινόμενα

ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΑ

Ζώδια Τρίτης 19 Μαρτίου

Ο δυναμισμός σας θα τραβήξει το ενδιαφέρον των άλλων

ΑΥΤΟΒΕΛΤΙΩΣΗ

Πώς να απαλλαγείς μια και καλή από τους τοξικούς ανθρώπους

Για ορισμένους χρειάζεσαι κάτι παραπάνω από 2 μέτρα απόστασης…

SELF-LOVE

Πώς να αποφύγεις την… ψυχολογική αποφυγή;

Συνέχισε να διαβάζεις, αν συνηθίζεις να αποφεύγεις πράγματα που σου προκαλούν δυσφορία ή άγχος;