6 μυρωδικά και μπαχαρικά που κάνουν καλό στην υγεία μας

Πώς θα σας φαινόταν αν τα υλικά που χρησιμοποιείτε για νοστιμιά στο φαγητό ενίσχυαν και τον οργανισμό σας;

Ναταλία Πετρίτη

Πολύ πριν από την μοντέρνα ιατρική, οι αρχαίοι Έλληνες χρησιμοποιούσαν τα μυρωδικά και τα μπαχαρικά ως συστατικά για φαρμακευτικές παρασκευές τους, γνωρίζοντας πως αυτά ενισχύουν τον οργανισμό και διαθέτουν αντιφλεγμονώδεις και όχι μόνο ιδιότητες. Ακολουθούν 6 μυρωδικά και μπαχαρικά που μπορείτε να χρησιμοποιείτε όχι μόνο για νοστιμιά στο φαγητό, αλλά και για να ενισχύσετε φυσικά τον οργανισμό σας.

Κουρκουμάς

Ο κουρκουμάς και η ουσία που αυτός περιέχει, η κουρκουμίνη, είναι ένα φοβερό μπαχαρικό με αντιφλεγμονώδη, αντιοξειδωτική και αντιβακτηριδιακή δράση, αλλά και ιδιότητες που καταπολεμούν τους ιούς, ακόμη και ορισμένα παράσιτα. Επιπλέον, μειώνει δημιουργία ελευθέρων ριζών στον οργανισμό και ανακουφίζει από το stress. Χρησιμοποιήστε τον τόσο για γεύση σε ψητά, όσο και σαν συστατικό σε ροφήματα με φυτικό γάλα ή σε smoothies.

Ginger

Αρκετά κοντινές με τις ιδιότητες του κουρκουμά είναι και αυτές του ginger, που χρησιμοποιείτο στην αρχαιότητα για να ανακουφίσει από την ναυτία και από γαστρεντερικά προβλήματα. Μελέτες υποδεικνύουν επίσης ότι το ginger διαθέτει αντικαρκινικές ιδιότητες κυρίως λόγω των υψηλών αντιοξειδωτικών του ιδιοτήτων. Χρησιμοποιείστε το κυριολεκτικά παντού, από σούπες και σάλτσες, μέχρι σαν καρύκευμα πάνω από μια ζεστή σοκολάτα.

Κύμινο

Δημοφιλές για το άρωμά του, το κύμινο μπορεί να βοηθήσει στην απώλεια βάρους, τη μείωση της χοληστερίνης, τη διαχείριση του stress και άλλα πολλά. Επιπλέον, βοηθά τους πάσχοντες από διαβήτη, μειώνοντας τα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα. Πειραματιστείτε με ethnic συνταγές, στις οποίες χρησιμοποιείται αρκετά, και εντάξτε το στη διατροφή σας.

Κανέλα

Αν και δεν είναι γνωστή για τις θεραπευτικές της ιδιότητες, η κανέλα είναι αντιμικροβιακή, αντιοξειδωτική, αντιφλεγμονώδης, αντιδιαβητική, ενώ διαθέτει ακόμη και αντικαρκινικές ιδιότητες. Βελτιώνει επίσης τη μνήμη, κάνοντάς την σύμμαχο στην πρόληψη από ασθένειες που την διαταράσσουν. Εντάξτε την στη διατροφή σας χρησιμοποιώντας την σε γλυκά, αλλά και σαν μπαχαρικό σε κόκκινες σάλτσες.

Ρίγανη

Ακόμη ένα μυρωδικό, βασικό συστατικό της Μεσογειακής διατροφής, με εξαιρετικές ιδιότητες για τον ανθρώπινο οργανισμό, δεν είναι άλλο από τη ρίγανη. Η ρίγανη ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα, μειώνει τις φλεγμονές, σταθεροποιεί τα επίπεδα σακχάρου του αίματος και διαθέτει αντικαρκινικές ιδιότητες. Χρησιμοποιήστε την για να δώσετε άρωμα στις συνταγές σας και ενισχύστε την υγεία σας!

Τσίλι σε μορφή σκόνης

Το τσίλι και η ουσία που αυτό περιέχει, η καψαϊκίνη, ενισχύουν τη λειτουργία της καρδιάς και τον μεταβολισμό μας. Διαθέτει επίσης αντικαρκινική δράση. Εντάξτε το στη διατροφή σας ως μπαχαρικό για πιο spicy γεύση σε αλμυρά, γλυκά, ακόμη και ροφήματα όπως η ζεστή σοκολάτα.



About us

allYOU

Φρέσκο (ολόφρεσκο), δικό σου (καταδικό σου) site:
allyou.gr. Δηλαδή όλη εσύ, όλα εσύ. Όλα για σένα, όλα από σένα.

Ποιοι είμαστε

Top
0
Shares