5 λόγοι για τους οποίους πρέπει να εντάξεις στη διατροφή σου τις φακές

Πλούσιες σε φυτικές ίνες, οι φακές είναι το απόλυτο superfood της Μεσογειακής διατροφής

Ναταλία Πετρίτη

Μπορεί όταν ήμασταν παιδιά να μην ήταν και το αγαπημένο μας φαγητό, οι φακές όμως είναι ένα όσπριο εξαιρετικά πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά και μια μοναδική πρώτη ύλη για σούπες, κρύες σαλάτες και ένα σωρό συνταγές. Αυτοί είναι οι πέντε βασικοί λόγοι για τους οποίους πρέπει να τις εντάξεις στη διατροφή σου.

Μειώνουν το ρίσκο χρόνιων παθήσεων

Έρευνες έχουν αποδείξει ότι η συχνή κατανάλωση της φακής μειώνει το ρίσκο εμφάνισης χρόνιων ασθενειών, όπως ο διαβήτης, η παχυσαρκία, ο καρκίνος, αλλά και οι καρδιακές παθήσεις. Αυτό σχετίζεται φυσικά με την υψηλή περιεκτικότητά τους σε φαινόλες. Οι φακές λειτουργούν επίσης σαν αντιοξειδωτικό, προστατεύουν από βακτήρια και ιούς και διαθέτουν επίσης αντιφλεγμονώδη δράση.

Υποστηρίζουν το πεπτικό σύστημα

Οι φακές είναι εξαιρετικά πλούσιες σε πρεβιοτικές ίνες που ενισχύουν την πεπτική λειτουργία του οργανισμού και εγγυόνται την ύπαρξη καλών βακτηριδίων, σημαντικών για την υγεία μας. Μια δίαιτα πλούσια σε ίνες προστατεύει από το ρίσκο εμφάνισης καρκίνου στο έντερο.

Φροντίζουν την υγεία της καρδιάς

Οι φακές είναι πλούσιες σε ίνες και κάλιο, γεγονός που τις κάνει μια εξαιρετική επιλογή για την προστασία της καρδιάς και για την σταθεροποίηση της πίεσης, αλλά και της χοληστερόλης. Επιπλέον, είναι μια καλή πηγή σιδήρου και Βιταμίνης Β1.

Βοηθά στη σταθεροποίηση του σακχάρου στο αίμα

Όπως όλα τα όσπρια, έτσι και οι φακές διαθέτουν χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη που μειώνει το ρυθμό απελευθέρωσης της ενέργειας στο αίμα. Το γεγονός αυτό βοηθά στη σταθεροποίηση του σακχάρου σε αυτό. Επιπλέον, οι φυτικές ίνες που περιέχουν οι φακές τις κάνουν ιδιαίτερα χορταστικές, βοηθώντας στον έλεγχο της όρεξης.

Είναι εξαιρετική πηγή φυτικών πρωτεϊνών

Οι φακές είναι μια πλούσια πηγή πρωτεϊνών, γεγονός που τις κάνει μια πολύ καλή εναλλακτική στο κρέας και το ψάρι. Για την ακρίβεια, το ένα τρίτο των θερμίδων που προσφέρουν οι φακές προέρχεται από πρωτεΐνες.About us

allYOU

Φρέσκο (ολόφρεσκο), δικό σου (καταδικό σου) site:
allyou.gr. Δηλαδή όλη εσύ, όλα εσύ. Όλα για σένα, όλα από σένα.

Ποιοι είμαστε

Top
0
Shares