Skip to main content

FOOD

5 λόγοι για τους οποίους πρέπει να εντάξεις το σπανάκι στη διατροφή σου

Το καταπράσινο φυλλώδες λαχανικό μπορεί να γίνει ένας εξαιρετικός σύμμαχος για την υγεία μας



Από πίτες και γευστικές σαλάτες, μέχρι σάλτσες ζυμαρικών και smoothies, το σπανάκι είναι μια εξαιρετικά θρεπτική επιλογή για να εντάξετε στην καθημερινή διατροφή σας, αφού πέρα από την μοναδική του γεύση, μπορεί να γίνει και ένας πολύ δυνατός σύμμαχος για την υγεία μας. Με ποιους τρόπους μας ωφελεί λοιπόν το καταπράσινο φυλλώδες λαχανικό;

Μια μερίδα 80 γραμμαρίων σπανάκι περιέχει:

20kcal/82KJ

2.2g πρωτεΐνης

0.6g λιπαρών

1.3g υδατανθράκων

2.2g ινών

136mg ασβεστίου

1.68mg σιδήρου

91mcg φυλλικού οξέος

21mg βιταμίνης C 

  1. Βοηθά στη διατήρηση της καλής όρασης

Το σκούρο πράσινο χρώμα του σπανακιού υποδεικνύει ότι αυτό διαθέτει υψηλή περιεκτικότητα χλωροφύλλης και καροτενοειδών, όπως η βήτα καροτίνη και η λουτεΐνη που ενισχύουν την υγεία μας. Αυτές οι ουσίες πέρα από τις αντιοξειδωτικές και αντικαρκινικές ιδιότητες που περιέχουν, προστατεύουν την όρασή μας από παθήσεις όπως ο καταρράκτης.

  1. Παρέχουν υποστήριξη στα επίπεδα ενέργειας του οργανισμού

Το σπανάκι διατηρεί τα επίπεδα ενέργειας του οργανισμού μας σε υψηλό επίπεδο και βελτιώνει την ποιότητα του αίματος του οργανισμού μας. Αυτό συμβαίνει λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς του σε σίδηρο, ο οποίος παίζει κεντρικό ρόλο στη λειτουργία των ερυθρών αιμοσφαιρίων που μεταφέρουν το οξυγόνο στο σώμα μας, αλλά και διατηρεί σταθερή την παραγωγή ενέργειας του οργανισμού μας. Για να συμβεί αυτό, ωστόσο, το σπανάκι πρέπει να καταναλωθεί ωμό ή να μαγειρευτεί ελάχιστα.

  1. Βοηθά στην καλή λειτουργία της καρδιάς

Το σπανάκι όπως και το παντζάρι είναι πλούσιο σε νιτρικό άλας, το οποίο βοηθά την κυκλοφορία του αίματος και ρυθμίζει την πίεση. Κατ’ αυτόν τον τρόπο η λειτουργία της καρδιάς ευνοείται ενώ μειώνεται το ρίσκο ενός εγκεφαλικού επεισοδίου. Επιπλέον, έρευνες έχουν αποδείξει ότι ασθενείς που έχουν περάσει έμφραγμα έχουν περισσότερες πιθανότητες επιβίωσης σε περίπτωση που καταναλώνουν συχνά σπανάκι.

  1. Υποστηρίζει την υγεία των οστών

Το σπανάκι είναι μια εξαιρετική πηγή βιταμίνης Κ, όπως και πηγή μαγνησίου, ασβεστίου και φωσφόρου. Όλα τα παραπάνω θρεπτικά συστατικά είναι ιδιαίτερα σημαντικά ως προς τη διατήρηση της υγείας των οστών.

  1. Προστατεύει γενικά τον οργανισμό μας

Το σπανάκι διαθέτει υψηλή συγκέντρωσεη σε πολυφαινόλες. Έρευνες έχουν αποδείξει ότι, μαζί με τις βιταμίνες που αυτό περιέχει, οι φαινόλες έχουν αντικαρκινικές ιδιότητες που προστατεύουν τον οργανισμό μας. Έρευνες που έχουν πραγματοποιηθεί μάλιστα σε ζώα, υποδεικνύουν πως μια δίαιτα πλούσια σε σπανάκι προστατεύει από την ανάπτυξη καρκίνου του παχέος εντέρου.

Διαβάστε επίσης

FOOD

Η δύναμη στο πιάτο σου: Γιατί να βάλεις τα σπαράγγια στη διατροφή σου

Εκτός από εξαιρετική γεύση, τα σπαράγγια σού προσφέρουν και πολλά οφέλη

FOOD

Τι συμβαίνει στον οργανισμό σας όταν τρώτε τακτικά κουνουπίδι

Υπάρχουν πολλά σημαντικά οφέλη για την υγεία που μπορείτε να έχετε τρώγοντας αυτό το ωφέλιμο λαχανικό.

FOOD

Σαρακοστή: Μια καλή αφορμή για να γίνεις vegan!

Σου έχουμε πολλούς λόγους 

Προτεινόμενα

BLOGS

Η Beyoncé αποκαλύπτει την tracklist του νέου της δίσκου, Cowboy Carter

Ο οποίος θα περιλαμβάνει μεταξύ άλλων ένα cover του “Jolene” της Dolly Parton, αλλά και συμμετοχή του θρύλου της country, Willie Nelson

VIRAL

Το teaser trailer της νέας ταινίας του Γιώργου Λάνθιμου Kinds Of Kindness είναι εδώ

Στο Ιστορίες Καλοσύνης πρωταγωνιστεί η άρτι βραβευθείσα με Όσκαρ Emma Stone, ενώ το σενάριο της ταινίας συνυπογράφει το δίδυμο Γιώργος Λάνθιμος-Ευθύμης Φιλίππου.

ASK THE EDITOR

6 ολοκαίνουριες skincare, makeup και αρωματικές αφίξεις για να κάνεις δώρο στον εαυτό σου

Νέα προϊόντα που θα λατρέψεις με το που τα βάλεις στο boudoir σου