5 λόγοι για τους οποίους πρέπει να εντάξετε την κολοκύθα στη διατροφή σας

Το απόλυτο λαχανικό για φθινοπωρινές σούπες είναι και ένας εξαιρετικός σύμμαχος για την υγεία μας

Ναταλία Πετρίτη

Πλούσια σε βιταμίνες και ιχνοστοιχεία, η κολοκύθα είναι μια εξαιρετική επιλογή για την διατροφή μας και τώρα που είναι η εποχή της δεν υπάρχει καμία δικαιολογία για να μην την εντάξουμε σε αυτήν. Με ποιους τρόπους μας βοηθάει λοιπόν το πορτοκαλί λαχανικό που χρησιμεύει και για spooky στολισμούς για το Halloween;

Ας ξεκινήσουμε από τα βασικά:

80g κολοκύθας παρέχουν στον οργανισμό μας:

10Kcal / 42KJ

0.5g πρωτεΐνης

0.2g λιπαρών

1.5g υδατανθράκων

1.4g σακχάρου

1.2g ινών

67mg καλίου

764mcg καροτίνης

6mg βιταμίνης C

Η κολοκύθα μπορεί να:

Ενισχύει την υγεία του δέρματος

Οι κολοκύθες είναι γεμάτες από θρεπτικά συστατικά που φροντίζουν την επιδερμίδα μας, όπως βιταμίνη C και E, αλλά και βήτα-καροτίνη.

Η βιταμίνη C δεν παράγεται φυσικά από το σώμα μας, γι’ αυτό και είναι ιδιαίτερα σημαντικό να την λαμβάνουμε μέσα από τη διατροφή μας, μιας που παίζει ιδιαίτερα σημαντικό ρόλο στην παραγωγή κολλαγόνου που κρατά το δέρμα σφριγηλό και τονωμένο. Επιπλέον, εμποδίζει την εμφάνιση μελανιών μετά από τραυματισμούς, ενώ ενισχύει την επούλωση των πληγών.

Η βιταμίνη Ε από την άλλη είναι ένα φοβερό αντιοξειδωτικό και σε συνδυασμό με τη βιταμίνη C βοηθά στην προστασία από τις ηλιακές ακτίνες και την ξηροδερμία. Η βιταμίνη Α ή βήτα-καροτίνη επίσης βοηθά στην προστασία από τις ακτίνες UVB και προστατεύει από τα ηλιακά εγκαύματα.

Υποστηρίζει την υγεία των ματιών

Τα χαμηλά επίπεδα βιταμίνης Α στον οργανισμό συνδέονται με προβλήματα όρασης. Υπό αυτήν την έννοια, η περιεκτικότητα της κολοκύθας σε αυτήν συμβάλει στην καλύτερη όραση, ενώ μειώνει το ρίσκο εμφάνισης ασθενειών των ματιών. Επιπλέον, η λουτεΐνη της κολοκύθας προστατεύει από την εμφάνιση καταρράκτη.

Ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα

Η βιταμίνη Α της κολοκύθας συνδέεται επίσης με την γενικότερη προστασία του ανοσοποιητικού μας συστήματος, καθώς αυτή ενισχύει την δραστηριότητα παραγωγής των κυττάρων του οργανισμού και αυξάνει την παραγωγή λευκών αιμοσφαιρίων.

Βοηθά στη μείωση του ρίσκου εμφάνισης διαβήτη, παχυσαρκίας και υψηλής πίεσης

Η κολοκύθα βοηθά επίσης στη μείωση του ρίσκου εμφάνισης διαβήτη, παχυσαρκίας και υψηλής πίεσης, που με τη σειρά τους ευθύνονται για καρδιαγγειακές παθήσεις και εγκεφαλικά επεισόδια. Στην προστασία αυτή συμβάλουν φυσικά τα καροτενοειδή που περιέχει η κολοκύθα, που είναι υπεύθυνα για το έντονο πορτοκαλί της χρώμα.

Βοηθά στην προστασία από τον καρκίνο

Παρά το γεγονός ότι δεν υπάρχουν superfoods που να εμποδίζουν την εμφάνιση καρκίνου, υπάρχουν ισχυρές ενδείξεις ότι μια ισορροπημένη διατροφή πλούσια σε συγκεκριμένα στοιχεία, μπορεί τελικά να μειώσει το ρίσκο εμφάνισης της νόσου. Οι αντιοξειδωτικές ιδιότητες των καροτενοειδών της κολοκύθας, όπως και η βιταμίνη Α και Ε που περιέχονται σε αυτήν, μπορούν να προστατεύσουν τον οργανισμό ως ένα βαθμό από διάφορα είδη καρκίνου όπως αυτός του μαστού.About us

allYOU

Φρέσκο (ολόφρεσκο), δικό σου (καταδικό σου) site:
allyou.gr. Δηλαδή όλη εσύ, όλα εσύ. Όλα για σένα, όλα από σένα.

Ποιοι είμαστε

Top
0
Shares