Skip to main content

FOOD

5 πολύ καλοί λόγοι για να προσθέσετε στη διατροφή σας τις φακές

Το θρεπτικό όσπριο που δεν πρέπει να λείπει από το εβδομαδιαίο σας μενού



Με υψηλή περιεκτικότητα σε ίνες, οι φακές είναι μια εξαιρετική φυτική πρωτεΐνη, η οποία όταν μαγειρευτεί σωστά μπορεί να απογειώσει τα γεύματά σας. Διαβάστε εδώ πέντε τρόπους με τους οποίους οι φακές μπορούν να ενισχύσουν την υγεία μας και προσθέστε τις οπωσδήποτε στη διατροφή σας.

Μια μερίδα 100g πράσινης ή καφέ φακής περιέχει:

105 kcal/446KJ

8.8g πρωτεΐνης

0.7g λιπαρών

16.9g υδατανθράκων

5.1g ινών

3.5mg σιδήρου

40mcg σεληνίου

30mcg φυλλικού οξέος

Η φακή:

Μειώνει το ρίσκο εμφάνισης συγκεκριμένων χρόνιων ασθενειών

Έρευνες έχουν αποδείξει ότι οι φακές μειώνουν το ρίσκο εμφάνισης συγκεκριμένων χρόνιων ασθενειών, όπως ο διαβήτης, η παχυσαρκία, ο καρκίνος και οι καρδιαγγειακές νόσοι. Αυτό χάρη στην υψηλή τους περιεκτικότητα σε φαινόλες. Οι φακές λειτουργούν επί της ουσίας λειτουργούν ως αντιοξειδωτικά και αντιβακτηριδιακά σκευάσματα για τον οργανισμό μας, ενώ προστατεύουν επίσης από ιούς και φλεγμονές.

Υποστηρίζουν το πεπτικό σύστημα

Πλούσιες πρεβιοτικές ίνες, οι φακές ενισχύουν την πεπτική λειτουργία του οργανισμού και προμοτάρουν τα ευεργετικά βακτήρια του γαστρεντερικού συστήματος που είναι ιδιαίτερα σημαντικά για την υγεία μας. Επιπλέον, μια διατροφή πλούσια σε φακές και αντίστοιχα όσπρια συνδέεται με το μειωμένο ρίσκο εμφάνισης καρκίνου του εντέρου.

Ενισχύει την υγεία της καρδιάς

Πλούσιες σε ίνες, φυλλικό οξύ και κάλιο, οι φακές είναι μια ιδιαίτερα ευεργετική επιλογή για την ενίσχυση της υγείας της καρδιάς μας όπως και για τη διαχείριση της αρτηριακής πίεσης και της χοληστερίνης. Επιπλέον, είναι μια εξαιρετική πηγή σιδήρου και βιταμίνης Β1 που βοηθούν στο να διατηρείται ο ρυθμός της καρδιάς μας σταθερός.

Βοηθά στη διαχείριση των επιπέδων σακχάρου του αίματος

Όπως όλα τα όσπρια, έτσι και οι φακές διαθέτουν χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη, ο οποίος μειώνει την ταχύτητα με την οποία τα αποθέματα ενέργειας διαχέονται στο αίμα μας. Η λειτουργία αυτή βοηθά στη διαχείριση των επιπέδων σακχάρου του αίματος. Η υψηλή περιεκτικότητα σε ίνες κάνει επίσης τις φακές να μας γεμίζουν, μειώνοντας έτσι την όρεξή μας για περισσότερο φαγητό.

Είναι εξαιρετική πηγή φυτικής πρωτεΐνης

Οι φακές είναι μια εξαιρετική πηγή φυτικής πρωτεΐνης που τις κάνει την τέλεια εναλλακτική για το κρέας ή το ψάρι. Πιο συγκεκριμένα, το 30% των θερμίδων από τις φακές προέρχεται από πρωτεΐνες. Καθώς οι φακές δεν περιέχουν μεγάλη ποσότητα από μερικά ευεργετικά αμινοξέα, προτείνεται ο συνδυασμός τους με τροφές όπως το ρύζι ή σιτάρι.

Διαβάστε επίσης

FOOD

Οι 10 τροφές πιο πλούσιες σε βιταμίνη Κ, που προτείνονται από διαιτολόγους

Αυτά τα φρούτα και λαχανικά γεμάτα βιταμίνη Κ και σας προσφέρουν σημαντικά οφέλη

FOOD

To top 15 των λαχανικών με χαμηλούς υδατάνθρακες που αγαπούν οι διατροφολόγοι

Μπορεί να είναι τα λαχανικά με τους χαμηλότερους υδατάνθρακες, αλλά είναι γεμάτα με θρεπτική πυκνότητα και υπέροχη γεύση

FOOD

Ποια πολύτιμα οφέλη προσφέρει στον οργανισμό σου το ρόφημα με δεντρολίβανο

6 σημαντικά οφέλη υγείας του τσαγιού δεντρολίβανου

Προτεινόμενα

ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΑ

Ζώδια Παρασκευής 26 Απριλίου

Αφεθείτε στην ευτυχία που σας προσφέρει η καθημερινότητα

PETS

Γιατί η γάτα μου με κοιτάζει επίμονα;

6 λόγοι για τους οποίους οι γάτες κοιτούν επίμονα και πώς να ανταποκριθείτε

ΒΙΒΛΙΟ

12 βιβλία για το Πάσχα του 2024

Η Ναταλία Πετρίτη επιλέγει τα βιβλία που θα μας κρατήσουν συντροφιά στις διακοπές και που θα χαρίσουμε στους αγαπημένους μας.