Skip to main content

FOOD

Ζώντας με τον διαβήτη: Οι καλύτερες διατροφικές επιλογές

Μερικές από τις καλύτερες επιλογές που μπορείτε να κάνετε στην καθημερινή σας διατροφή, σε περίπτωση που πάσχετε από διαβήτη



Η διάγνωση με διαβήτη δεν σημαίνει ότι πρέπει να αλλάξετε για τα καλά τη διατροφή σας και να στερηθείτε γευστικές γαστρονομικές επιλογές. Ο βασικός σας στόχος είναι να διατηρείτε τα επίπεδα του σακχάρου του αίματος σταθερά και οι διατροφικές επιλογές για να το καταφέρετε αυτό είναι εκατοντάδες. Ακολουθούν μερικές από αυτές για να τις λάβετε υπόψη σας στα γεύματα της καθημερινότητάς σας.

Λιπαρά ψάρια

Σολομός, σαρδέλες, αντζούγιες και σκουμπρί είναι μόλις λίγες από τις επιλογές λιπαρών ψαριών που έχετε στη διάθεσή σας και βοηθούν τους πάσχοντες από διαβήτη. Τα Ω3 λιπαρά οξέα που αυτά περιέχουν, ευεργετούν με πολλούς τρόπους την καρδιά, γεγονός ιδιαίτερα σημαντικό για τους διαβητικούς, που αντιμετωπίζουν υψηλό ρίσκο εμφάνισης σχετικών προβλημάτων υγείας. Βοηθούν επίσης αποδεδειγμένα στη σταθεροποίηση του σακχάρου στο αίμα.

Φυλλώδη λαχανικά

Ιδανική επιλογή για μια συνοδευτική σαλάτα ή για πλήρες γεύμα, τα φυλλώδη λαχανικά όπως το σπανάκι, το μαρούλι, η βαλεριάνα και πολλά ακόμη, είναι μια εξαιρετική επιλογή για διαβητικούς. Περιέχουν μικρή ποσότητα υδατανθράκων, γεγονός που τα καθιστά ιδανικά ώστε να μην αυξηθούν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα. Αποτελούν επίσης καλή πηγή ιχνοστοιχείων και βιταμινών, όπως η C, η οποία είναι αντιοξειδωτική.

Avocados

Το avocado είναι πλούσιο σε φυτικές ίνες και καλά λιπαρά, χωρίς να περιέχει μεγάλες ποσότητες σακχάρων που βλάπτουν τους διαβητικούς. Βελτιώνει τον δείκτη μάζας σώματος αν καταναλώνεται συστηματικά, ενώ διαθέτει ιδιότητες πρόληψης απέναντι στην παχυσαρκία.

Αβγά

Η συστηματική κατανάλωση αβγού στη διατροφή, έχει αποδειχθεί ότι μειώνει το ρίσκο εμφάνισης καρδιαγγειακών νοσημάτων, τα οποία και είναι συχνή παρενέργεια του διαβήτη. Μειώνει επίσης τις φλεγμονές του οργανισμού, βελτιώνει τα επίπεδα της καλής χοληστερίνης HDL, ρυθμίζοντας ταυτόχρονα την κακή LDL.

Φασόλια

Προσιτά, θρεπτικά και πεντανόστιμα, τα φασόλια είναι ιδανική τροφή για τους διαβητικούς, καθώς αυτά είναι πλούσια σε βιταμίνη Β, ασβέστιο, κάλλιο και μαγνήσιο. Διαθέτουν ιδιαίτερα χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη, γεγονός που σημαίνει ότι δεν αυξάνουν τα σάκχαρα του αίματος.

Γιαούρτι

Με υψηλά επίπεδα ασβεστίου, πρωτεΐνης και λινολεϊκού οξέος, το γιαούρτι είναι μια γευστική επιλογή για σνακ μέσα στην ημέρα, βοηθώντας επίσης στην πρόληψη της εμφάνισης διαβήτη τύπου 2.

Ξηροί καρποί

Η κατανάλωση ανάλατων ξηρών καρπών ως σνακ στην καθημερινότητα, μειώνει τις φλεγμονές του οργανισμού, ενώ ταυτόχρονα μειώνει αποδεδειγμένα και τα επίπεδα σακχάρου του αίματος. Πιο συγκεκριμένα, η κατανάλωσή τους βελτιώνει το επίπεδο της γλυκόζης στον οργανισμό μας, ενώ επίσης περιορίζει το ρίσκο εμφράγματος.

Μπρόκολο

Με μόλις 27 θερμίδες ανά φλιτζάνι και 3 γραμμάρια υδατανθράκων, το μπρόκολο είναι το πιο διαιτητικό λαχανικό και μπορεί να καταναλώνεται άφοβα από τους διαβητικούς. Περιέχει επίσης μεγάλες ποσότητες βιταμίνης C και μαγνησίου, ενώ μειώνει το επίπεδο σακχάρου στο αίμα. 

Extra-παρθένο ελαιόλαδο

Το ολεΐκό οξύ που περιέχει το ελαιόλαδο είναι ένα μονοακόρεστο λιπαρό που έχει τη δυνατότητα να βελτιώνει τη διαχείριση του γλυκαιμικού δείκτη, μειώνοντας τα επίπεδα τριγλυκεριδίων στο αίμα μετά την κατανάλωση ενός γεύματος. Γι’ αυτόν ακριβώς τον λόγο, αυτό το είδος ελαίου είναι και το ιδανικό για τη διατροφή ενός διαβητικού.

Φράουλες

Oι πολυφαινόλες που περιέχουν οι φράουλες, βελτιώνουν την ευαισθησία του οργανισμού στην ινσουλίνη, γεγονός που διατηρεί τα σάκχαρα του αίματος σε φυσιολογικά επίπεδα. Είναι επίσης ένα εξαιρετικό αντιοξειδωτικό για τον οργανισμό και ευεργετούν την καρδιά.

Σκόρδο

Πλούσιο σε γεύση και θρεπτικά συστατικά, το σκόρδο, μια σκελίδα του οποίου έχει λιγότερες από 4 θερμίδες, προσφέρει στον οργανισμό μας σελήνιο, φυτικές ίνες, βιταμίνη Β6 και C. Μειώνει αισθητά την αρτηριακή πίεση και τη χοληστερίνη και είναι η καλύτερη επιλογή για να δίνεται γεύση στα γεύματα των ανθρώπων που πάσχουν από διαβήτη.

Διαβάστε επίσης

FOOD

Ποια πολύτιμα οφέλη προσφέρει στον οργανισμό σου το ρόφημα με δεντρολίβανο

6 σημαντικά οφέλη υγείας του τσαγιού δεντρολίβανου

FOOD

Φράουλες για πάντα: δες τα σούπερ οφέλη που σου προσφέρουν

Με ελάχιστες θερμίδες, γλυκιά γεύση και εντυπωσιακό διατροφικό προφίλ, οι φράουλες είναι λατρεία!

FOOD

Τι οφέλη προσφέρει το ακτινίδιο στην υγεία σου

Το ακτινίδιο διαθέτει εξαιρετικό διατροφικό προφίλ και σου φέρνει πολλά οφέλη

Προτεινόμενα

ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΑ

Ζώδια Παρασκευής 19 Απριλίου

Δεν πρέπει να υποτιμάτε την καρδιά σας μονίμως, αλλά να της δίνετε προτεραιότητα

BLOGS

Σε ένα biopic για τον Frank Sinatra δια χειρός Martin Scorsese φημολογείται ότι θα παίξει ο Leonardo DiCaprio

Και το ίδιο ισχύει για την Jennifer Lawrence, που θα υποδυθεί κατά πάσα πιθανότητα τη δεύτερη σύζυγο του Sinatra, την ηθοποιό Ava Gardner

ΜΟΥΣΙΚΗ

Η Nalyssa Green επιστρέφει με το νέο της single, «Όλα Τα Πάρτυ Του Κόσμου»

Από τον επερχόμενο δίσκο της με τίτλο Πολύ Καλή Στα Πάρτυ