5 είδη τροφών που επηρεάζουν αρνητικά την υγεία του εγκεφάλου μας

Τροφές που πρέπει να καταναλώνουμε με μέτρο για τη φροντίδα της υγείας του εγκεφάλου μας.

Ναταλία Πετρίτη

Ο εγκέφαλός μας είναι ένα από τα πολυτιμότερα όργανα στο σώμα μας. Ελέγχει όλες τις λειτουργίες του, τις αναμνήσεις μας, τα συναισθήματά μας και την ικανότητά μας να αναπνέουμε και να βλέπουμε. Γι’ αυτό και είναι απαραίτητο να κάνουμε ό,τι μπορούμε για να διατηρείται η υγεία του στα καλύτερα επίπεδα. Η διατροφή μας αποτελεί έναν από τους παράγοντες που παίζουν μεγάλο ρόλο στην υγεία του εγκεφάλου μας, γι’ αυτό και οι επιλογές που κάνουμε ως προς αυτήν οφείλουν να λαμβάνουν υπόψη ποιες τροφές δεν είναι και η καλύτερες ως προς την ευημερία μας. Συνεχίστε να διαβάζετε για να μάθετε 5 είδη τροφών που επηρεάζουν αρνητικά την υγεία του εγκεφάλου μας.

Σιρόπι καλαμποκιού με υψηλή περιεκτικότητα σε φρουκτόζη (HFCS)

Το σιρόπι καλαμποκιού με υψηλή περιεκτικότητα σε φρουκτόζη ή HFCS, περιέχεται σε διάφορα συσκευασμένα τρόφιμα, γλυκά και αλμυρά, και χρειάζεται μεγάλη προσοχή καθώς αποτελεί συστατικό που είναι ιδιαίτερα διαδεδομένο στη χρήση του. Τα σάκχαρά του όταν συναντώνται με τις πρωτεΐνες στα σώμα μας μπορούν να προκαλέσουν φλεγμονές στα αιμοφόρα αγγεία μας και στους ιστούς του εγκεφάλου.

Ασπαρτάμη

Το συνθετικό γλυκαντικό που περιέχεται σε εκατομμύρια συσκευασμένα τρόφιμα, όπως τα αναψυκτικά και τα επιδόρπια γιαουρτιού, κρίνεται ως ιδιαίτερα επιβλαβές για τον εγκέφαλο, καθώς μπορεί να επηρεάσει αρνητικά τους νευροδιαβιβαστές που ρυθμίζουν τη νευροφυσιολογική δραστηριότητά του, όπως την ντοπαμίνη και τη σεροτονίνη.

Τηγανητά φαγητά

Ο ένοχος πειρασμός όλων μας κρίνεται ένοχος γιατί μεταξύ άλλων βλάπτει και τον εγκέφαλό μας. Κι αυτό καθώς η αύξηση της χοληστερόλης στο αίμα μας, στην πραγματικότητα δημιουργεί προβλήματα και στη λειτουργία του εγκεφάλου.

Τροφές με μικρή περιεκτικότητα φυτικών ινών

Αν και δεν είναι η χειρότερη διατροφική επιλογή, οι τροφές με μικρή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες δεν βοηθούν ιδιαίτερα στη φροντίδα του εγκεφάλου μας. Κι αυτό καθώς είναι οι τροφές με υψηλή την περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες που εξασφαλίζουν τη μείωση του ρίσκου εμφάνισης σακχαρώδους διαβήτη και άλλων φλεγμονών.

Λευκά άλευρα

Οι τεχνικές οι οποίες χρησιμοποιούνται για την παραγωγή λευκών αλεύρων αφαιρούν από το τελικό προϊόν εξαιρετικά σημαντικά συστατικά που τα άλλα άλευρα διατηρούν, όπως οι ίνες, η βιταμίνη Β, ο σίδηρος, το μαγνήσιο και η βιταμίνη Ε. Επιπλέον, ο υψηλός γλυκαιμικός δείκτης των λευκών αλεύρων αυξάνει και το ρίσκο εμφάνισης σακχαρώδους διαβήτη, άνοιας και Alzheimer. Προτιμήστε άλευρα από quinoa, αμύγδαλα, ακόμα και καρύδα.  

allyou_google_news

About us

allYOU

Φρέσκο (ολόφρεσκο), δικό σου (καταδικό σου) site:
allyou.gr. Δηλαδή όλη εσύ, όλα εσύ. Όλα για σένα, όλα από σένα.

Ποιοι είμαστε

Top
0
Shares