Skip to main content

FOOD

Όλα όσα χρειάζεται να ξέρεις για το διατροφικό προφίλ της κάππαρης

Πόσο υγιεινή είναι η κάππαρη και τι προσφέρει στη διατροφή σου



Η κάππαρη είναι τα ανώριμα μπουμπούκια ανθέων του Capparis spinosa, ενός τύπου θάμνου που καλλιεργείται συνήθως σε χώρες όπως η Ισπανία, η Ιταλία και η Ελλάδα.

Αλμυρή, πλούσια και πικάντικη, η κάππαρη είναι βασικός πυλώνας στη μεσογειακή κουζίνα και χρησιμοποιείται για να δώσει μια έκρηξη γεύσης σε διάφορα πιάτα.

Συνήθως αλατίζονται και γίνονται τουρσί και χρησιμοποιούνται ως γαρνιτούρα ή καρύκευμα, χάρη στο μικρό τους μέγεθος και την έντονη γεύση τους.

Επιπλέον, η κάππαρη είναι πολύ καλή όσον αφορά τη διατροφή και μπορεί να σχετίζεται με πολλά οφέλη για την υγεία.

Αυτό το άρθρο διερευνά μερικά από τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα της κάππαρης και θα ρίξει μια πιο προσεκτική ματιά στον τρόπο χρήσης της.

Διατροφικό προφίλ κάππαρης

Επειδή η κάππαρη καταναλώνεται σε πολύ μικρές ποσότητες, κάθε μερίδα παρέχει χαμηλό αριθμό θερμίδων και λίγα γραμμάρια υδατανθράκων, λίπους και πρωτεΐνης.

Ωστόσο, περιέχει υψηλή ποσότητα νατρίου, μαζί με μικρή ποσότητα χαλκού και βιταμίνης Κ.

Μια κουταλιά της σούπας (9 γραμμάρια) κονσερβοποιημένη κάπαρη περιέχει:

Θερμίδες: 2

Πρωτεΐνη: 0,2 γρ

Υδατάνθρακες: 0,4 γρ

Φυτικές ίνες: 0,3 γρ

Νάτριο: 9% της Ημερήσιας Αξίας

Χαλκός: 4% της Ημερήσιας Αξίας

Βιταμίνη Κ: 2% της Ημερήσιας Αξίας

Ριβοφλαβίνη: 1% της Ημερήσιας Αξίας

Σίδηρος: 1% του DV

Μαγνήσιο: 1% της Ημερήσιας Αξίας

Το νάτριο παίζει κεντρικό ρόλο στη ρύθμιση της ισορροπίας των υγρών και των επιπέδων της αρτηριακής πίεσης.

Η κάππαρη περιέχει επίσης χαλκό, ένα απαραίτητο μέταλλο που εμπλέκεται στον μεταβολισμό του σιδήρου, την παραγωγή ενέργειας και τη λειτουργία του εγκεφάλου.

Επιπλέον, παρέχουν λίγη βιταμίνη Κ, ένα μικροθρεπτικό συστατικό που χρειάζεται το σώμα σας για την πήξη του αίματος και την υγεία των οστών.

Πιθανά οφέλη για την υγεία από την κατανάλωση κάππαρης

Η κάππαρη μπορεί να σχετίζεται με πολλά οφέλη για την υγεία.

Καλή πηγή αντιοξειδωτικών

Η κάπαρη είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά, τα οποία είναι ενώσεις που μπορούν να εξουδετερώσουν τις επιβλαβείς ελεύθερες ρίζες για να αποτρέψουν την καταστροφή των κυττάρων.

Ορισμένες έρευνες δείχνουν επίσης ότι τα αντιοξειδωτικά μπορεί να μειώσουν τη φλεγμονή και να προστατεύσουν από χρόνιες παθήσεις όπως οι καρδιακές παθήσεις, ο καρκίνος και ο διαβήτης τύπου 2.

Σύμφωνα με μελέτες σε δοκιμαστικούς σωλήνες, η κάππαρη είναι μια ιδιαίτερα καλή πηγή αντιοξειδωτικών όπως η κερσετίνη και η ρουτίνη.

Και οι δύο αυτές ενώσεις έχουν μελετηθεί καλά για την ικανότητά τους να ανακουφίζουν τη φλεγμονή, να ενισχύουν την επούλωση των πληγών και να προάγουν τα υγιή επίπεδα σακχάρου στο αίμα.

Θα μπορούσε να υποστηρίξει την απώλεια βάρους

Η κάππαρη είναι γεμάτη με γεύση αλλά χαμηλή σε θερμίδες, καθιστώντας την εξαιρετική προσθήκη σε μια υγιεινή δίαιτα απώλειας βάρους. Και για μερικούς ανθρώπους, η απώλεια βάρους μπορεί να ωφελήσει τη γενική υγεία τους.

Αντικαθιστώντας την κάππαρη με συστατικά με υψηλότερες θερμίδες που χρησιμοποιούνται για τον αρωματισμό των πιάτων, μπορείτε να μειώσετε την ημερήσια πρόσληψη θερμίδων, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε απώλεια βάρους.

Μπορεί να έχει ιδιότητες καταπολέμησης του διαβήτη

Αν και χρειάζεται περισσότερη έρευνα, ορισμένες μελέτες υποδηλώνουν ότι η κάππαρη μπορεί να έχει ισχυρές ιδιότητες καταπολέμησης του διαβήτη.

Σύμφωνα με μια ανασκόπηση, ορισμένα συστατικά που βρίσκονται στην κάππαρη θα μπορούσαν να βοηθήσουν στην καλύτερη διαχείριση του σακχάρου στο αίμα, ενισχύοντας την πρόσληψη ζάχαρης από τους ιστούς, μειώνοντας την απορρόφηση υδατανθράκων και προστατεύοντας τα κύτταρα που παράγουν ινσουλίνη στο πάγκρεας.

Μια μικρή μελέτη που περιελάμβανε 30 άτομα με διαβήτη έδειξε ότι η κατανάλωση εκχυλίσματος κάππαρης που περιέχει τονωτικό 3 φορές την ημέρα βοήθησε στην πρόληψη των αυξήσεων στα επίπεδα σακχάρου και τριγλυκεριδίων στο αίμα.

Ομοίως, μια παλαιότερη μελέτη σε 54 άτομα με διαβήτη διαπίστωσε ότι η κατανάλωση 400 mg εκχυλίσματος κάππαρης 3 φορές την ημέρα για 2 μήνες οδήγησε σε σημαντικές βελτιώσεις στα επίπεδα σακχάρου στο αίμα νηστείας και στη μακροπρόθεσμη διαχείριση του σακχάρου στο αίμα σε σύγκριση με αυτά της ομάδας ελέγχου.

Ωστόσο, χρειάζονται περισσότερες μελέτες για να καθοριστεί πώς η κάππαρη μπορεί να επηρεάσει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα όταν την απολαμβάνουμε σε κανονικές ποσότητες ως μέρος μιας υγιεινής διατροφής.

Πιθανά μειονεκτήματα της κατανάλωσης κάπαρης

Η κάππαρη είναι σχετικά υψηλή σε νάτριο, περιέχοντας σχεδόν το 9% της συνιστώμενης ημερήσιας αξίας σε μερίδα 1 κουταλιάς της σούπας (9 γραμμάρια).

Αν και το νάτριο είναι σημαντικό για πολλές πτυχές της υγείας, η κατανάλωση υψηλών ποσοτήτων μπορεί να αυξήσει τα επίπεδα της αρτηριακής πίεσης, ειδικά μεταξύ των ατόμων που είναι πιο ευαίσθητα στις επιπτώσεις του.

Η υψηλή αρτηριακή πίεση είναι ένας σημαντικός παράγοντας κινδύνου για καρδιακές παθήσεις και εγκεφαλικό επεισόδιο.

Επιπλέον, οι δίαιτες με υψηλή περιεκτικότητα σε νάτριο έχουν συνδεθεί με άλλες δυσμενείς επιπτώσεις στην υγεία, συμπεριλαμβανομένου του αυξημένου κινδύνου καρκίνου του στομάχου.

Για αυτόν τον λόγο, είναι καλύτερο να απολαμβάνετε την κάππαρη με μέτρο ως μέρος μιας ολοκληρωμένης δίαιτας, ειδικά εάν προσέχετε την πρόσληψη αλατιού ή ακολουθείτε μια δίαιτα χαμηλή σε νάτριο.

Επιπλέον, μπορείτε να ξεπλύνετε την κάππαρη πριν τη χρησιμοποιήσετε για να μειώσετε την περιεκτικότητά της σε νάτριο.

Πώς να χρησιμοποιήσετε την κάππαρη

Η κάππαρη είναι ένα ευέλικτο συστατικό που μπορεί εύκολα να προστεθεί σε μια ποικιλία συνταγών.

Συνήθως διατίθενται σε τουρσί και σε κονσέρβα, έχουν μια πλούσια, αλμυρή γεύση και ελαφρώς πικάντικη γεύση που λειτουργεί καλά σε σάντουιτς, σαλάτες και πιάτα ζυμαρικών.

Εάν νιώθετε δημιουργικοί, μπορείτε επίσης να δοκιμάσετε να χρησιμοποιήσετε κάππαρη ως επικάλυψη για την επόμενη σπιτική πίτσα σας, να την ανακατέψετε σε ντιπ και ντρέσινγκ ή να τα ανταλλάξετε με τουρσιά όταν φτιάχνετε σαλάτα τόνου ή μακαρονιού.

Λάβετε υπόψη ότι η κάππαρη είναι πολύ αλμυρή, επομένως μπορεί να χρειαστεί να προσαρμόσετε τις συνταγές σας ανάλογα ή να ξεπλύνετε το υπερβολικό αλάτι από την κάππαρή σας πριν την προσθέσετε στις συνταγές σας.

Διαβάστε επίσης

FOOD

Η δύναμη στο πιάτο σου: Γιατί να βάλεις τα σπαράγγια στη διατροφή σου

Εκτός από εξαιρετική γεύση, τα σπαράγγια σού προσφέρουν και πολλά οφέλη

FOOD

Τι συμβαίνει στον οργανισμό σας όταν τρώτε τακτικά κουνουπίδι

Υπάρχουν πολλά σημαντικά οφέλη για την υγεία που μπορείτε να έχετε τρώγοντας αυτό το ωφέλιμο λαχανικό.

FOOD

Σαρακοστή: Μια καλή αφορμή για να γίνεις vegan!

Σου έχουμε πολλούς λόγους 

Προτεινόμενα

VIRAL

Το teaser trailer της νέας ταινίας του Γιώργου Λάνθιμου Kinds Of Kindness είναι εδώ

Στο Ιστορίες Καλοσύνης πρωταγωνιστεί η άρτι βραβευθείσα με Όσκαρ Emma Stone, ενώ το σενάριο της ταινίας συνυπογράφει το δίδυμο Γιώργος Λάνθιμος-Ευθύμης Φιλίππου.

ASK THE EDITOR

6 ολοκαίνουριες skincare, makeup και αρωματικές αφίξεις για να κάνεις δώρο στον εαυτό σου

Νέα προϊόντα που θα λατρέψεις με το που τα βάλεις στο boudoir σου

BEAUTY TIPS

5 quick fix λύσεις για να μειώσεις το πρήξιμο κάτω από τα μάτια

Αν και δεν υπάρχει μαγικός τρόπος να το εξαφανίσεις, σίγουρα μπορείς να κάνεις κάτι για να καμουφλαριστεί