Skip to main content

FOOD

Νέα μελέτη επιβεβαιώνει τα οφέλη των λαχανικών σε διατροφή και υγεία

Η κατανάλωση περισσότερων λαχανικών συνδέεται με χαμηλότερο κίνδυνο για διαβήτη τύπου 2


Αγγελική Λάλου

Η κατανάλωση περισσότερων λαχανικών συνολικά συνδέεται με χαμηλότερο κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη τύπου 2, ενώ η υψηλότερη κατανάλωση πατάτας δεν συνδέεται με υψηλότερο ή χαμηλότερο κίνδυνο διαβήτη, σύμφωνα με μια νέα μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Diabetes Care.

Πολλές μελέτες έχουν εξετάσει τη σχέση μεταξύ των διατροφικών προτύπων και του κινδύνου εμφάνισης διαβήτη τύπου 2, αλλά λίγες από αυτές έχουν αξιολογήσει τα λαχανικά με τον τρόπο που έκανε η τελευταία μελέτη. Μια πρόσφατη μελέτη έδειξε ότι οι γυναίκες που ακολούθησαν μια φυτική διατροφή με στόχο τη μείωση των επιπέδων χοληστερόλης είχαν λιγότερες πιθανότητες να αναπτύξουν διαβήτη τύπου 2 και άλλες μελέτες έχουν δείξει παρόμοια μείωση του κινδύνου από μια υγιεινή διατροφή με βάση τα φυτά. Η έρευνα δείχνει επίσης ότι η υψηλότερη πρόσληψη φυτοχημικών - ευεργετικών θρεπτικών συστατικών που βρίσκονται σε πολλές φυτικές τροφές - συνδέεται με καλύτερο έλεγχο της γλυκόζης στο αίμα σε άτομα με διαβήτη. Η κατανάλωση φρούτων και λαχανικών έχει επίσης συνδεθεί με χαμηλότερα επίπεδα αντιληπτού στρες και χαμηλότερους κινδύνους για καρκίνο, εγκεφαλικό και καρδιακές παθήσεις. Δυστυχώς, οι περισσότεροι ενήλικες στη Δύση δεν πληρούν τις συστάσεις για κατανάλωση λαχανικών.

Για την τελευταία μελέτη, οι ερευνητές εξέτασαν δεδομένα από μια μεγάλη μελέτη γενικής υγείας που ονομάζεται Danish Diet, Cancer and Health Cohort, η οποία παρακολούθησε 54.793 συμμετέχοντες για διάμεση διάρκεια 16,3 ετών. Οι συμμετέχοντες με την υψηλότερη συνολική πρόσληψη λαχανικών –το κορυφαίο 20%, που είχαν μέση πρόσληψη 319 γραμμαρίων λαχανικών την ημέρα– έτειναν να έχουν χαμηλότερο δείκτη μάζας σώματος (ΔΜΣ, μια μέτρηση του σωματικού βάρους που απαιτεί το ύψος υπόψη) από τους συμμετέχοντες με τη χαμηλότερη πρόσληψη λαχανικών, οι οποίοι είχαν μέση πρόσληψη μόλις 67 γραμμάρια την ημέρα. Αλλά αυτή η διαφορά στο ΔΜΣ ήταν εκπληκτικά μικρή, κατά μέσο όρο μόνο 0,35 — σε μια κλίμακα στην οποία ένας ΔΜΣ μεταξύ 18,5 και 24,9 υποδηλώνει υγιές βάρος, ένας ΔΜΣ μεταξύ 25,0 και 29,9 υποδεικνύει υπέρβαρο και ένας ΔΜΣ 30,0 ή υψηλότερος υποδεικνύει παχυσαρκία.

Η υψηλότερη πρόσληψη λαχανικών συνδέεται με μειωμένο κίνδυνο διαβήτη

Ωστόσο, όσον αφορά τον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη τύπου 2, υπήρχε μια πιο έντονη διαφορά μεταξύ των συμμετεχόντων με την υψηλότερη και τη χαμηλότερη πρόσληψη λαχανικών – αυτοί με την υψηλότερη πρόσληψη λαχανικών είχαν 21% λιγότερες πιθανότητες να αναπτύξουν διαβήτη, μετά την προσαρμογή για ποικιλία άλλων παραγόντων κινδύνου για διαβήτη τύπου 2. Οι υποομάδες λαχανικών που συνδέονταν με χαμηλότερο κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη περιλάμβαναν πράσινα φυλλώδη λαχανικά (όπως σπανάκι, λάχανο, ρόκα ή τσαντάκι) και σταυρανθή λαχανικά (όπως μπρόκολο, κουνουπίδι, λάχανο ή λαχανάκια Βρυξελλών).

Όταν οι ερευνητές εξέτασαν συγκεκριμένα την πρόσληψη πατάτας από τους συμμετέχοντες - ένα λαχανικό με υψηλή περιεκτικότητα σε άμυλο, που το καθιστά ύποπτο για υψηλότερα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα - διαπίστωσαν ότι οι συμμετέχοντες με την υψηλότερη πρόσληψη πατάτας, κατά μέσο όρο 256 γραμμάρια την ημέρα είχαν 9% περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν διαβήτη τύπου 2 από εκείνους με τη χαμηλότερη πρόσληψη πατάτας, κατά μέσο όρο 52 γραμμάρια την ημέρα. Αλλά αυτός ο υψηλότερος κίνδυνος εξαφανίστηκε όταν οι ερευνητές προσαρμόστηκαν στο συνολικό διατροφικό πρότυπο των συμμετεχόντων, υποδεικνύοντας ότι οι πατάτες δεν ήταν η αιτία αυτού του υψηλότερου κινδύνου διαβήτη.

Οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η υψηλότερη πρόσληψη λαχανικών -εκτός από πατάτες- συνδέθηκε με χαμηλότερο κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη τύπου 2, μια σύνδεση που θα μπορούσε να εξηγηθεί μόνο εν μέρει από το χαμηλότερο ΔΜΣ σε συμμετέχοντες με την υψηλότερη πρόσληψη λαχανικών.

Η κατανάλωση περισσότερων λαχανικών συνδέεται με χαμηλότερο κίνδυνο για διαβήτη τύπου 2 - Γλυκούλι (glykouli.gr)

Διαβάστε επίσης

FOOD

5 εναλλακτικές λύσεις για τον καφέ και το απογευματινό σου boost ενέργειας

Αν χρειάζεσαι μια δόση ενέργειας που δεν θα σου στερήσει τον βραδινό σου ύπνο, να τι μπορείς να καταναλώσεις.

FOOD

6 φρούτα και λαχανικά του φθινοπώρου που βοηθούν στην αντιγήρανση

Τι μπορείς να καταναλώσεις για δέρμα που λάμπει και σφύζει από ζωντάνια

FOOD

Πώς αυτό το κοινό μπαχαρικό τονώνει το ανοσοποιητικό σύμφωνα με την επιστήμη

Νέα έρευνα λέει ότι το τζίντζερ μπορεί να ωφελήσει άτομα με αυτοάνοσες παθήσεις

Προτεινόμενα

ΣΧΕΣΕΙΣ

6 συμβουλές για να κρατήσετε το περιττό δράμα έξω από τη σχέση σας

Να ποιες συμβουλές ακολουθούν τα ζευγάρια για την αρμονική συμβιώσή τους.

BEAUTY TIPS

Viva México Nails: Ένα μανικιούρ εμπνευσμένο από τον ζωγράφο Pedro Coronel

Ανανέωσε τα νύχια σου με αυτήν την όμορφη ιδέα

Εγγραφείτε στο newsletter μας: