Skip to main content

FOOD

Τι να φας πριν το βραδινό ύπνο για ποιοτική ξεκούραση χωρίς διακοπές

Οι κατάλληλες τροφές για ένα ελαφρύ βραδινό που δεν θα διαταράξει τον ύπνο σου



Ο ύπνος επηρεάζει την υγεία του εγκεφάλου και της καρδιάς, την παραγωγικότητα, τη συναισθηματική ισορροπία, την άμυνα του οργανισμού, τη δημιουργικότητα, ακόμη και το βάρος μας. Όμως αυτός διαταράσσεται αρκετά εύκολα, κάτω από την πίεση της καθημερινότητας, του άγχους και μιας διατροφής στην οποία σημειώνονται λάθη και αστοχίες. Μακροπρόθεσμα, η χρόνια αυπνία μπορεί να καταστρέψει την ψυχική και σωματική μας υγεία, γι’ αυτό το καλύτερο που έχουμε να κάνουμε είναι να δώσουμε λύσεις στο πρόβλημα με την πρώτη του εμφάνιση. Ακολουθούν οι τροφές που ενδείκνυνται για το βραδινό μας γεύμα, που θα μας εξασφαλίσουν ποιοτική ξεκούραση χωρίς διακοπές μέσα στη νύχτα.

Φρούτα

Τα φρούτα είναι μια εξαιρετική επιλογή για το βραδινό μας σνακ, με τα κεράσια να θεωρούνται ιδανικά, αφού περιέχουν υψηλά επίπεδα μελατονίνης, τρυπτοφάνης και καλίου. Τα ακτινίδια περιέχουν επίσης πολλές ενώσεις που βοηθούν στον ύπνο, όπως μελατονίνη, ανθοκυανίνες, κάλιο, μαγνήσιο και ασβέστιο. Αντίστοιχα καλές επιλογές είναι και οι μπανάνες, ο ανανάς και τα φρέσκα μούρα.

Ξηροί καρποί

Πολλοί ξηροί καρποί περιέχουν χημικές ουσίες που μπορούν να μας βοηθήσουν να κοιμηθούμε όταν δυσκολευόμαστε. Τα αμύγδαλα είναι μια από τις καλύτερες επιλογές, μιας που περιέχουν υψηλές ποσότητες μελατονίνης και είναι πλούσια σε μαγνήσιο και ασβέστιο, που επίσης μας χαλαρώνουν. Άλλοι ξηροί καρποί όπως τα καρύδια, τα φιστίκια και τα κάσιους περιέχουν επίσης υψηλές ποσότητες ορυκτών που συμβάλουν σε έναν πιο ποιοτικό ύπνο, οφείλουμε όμως να τα καταναλώνουμε χωρίς προσθήκη αλατιού.

Λιπαρά ψάρια

Τα λιπαρά ψάρια διαθέτουν υψηλή περιεκτικότητα σε ωμέγα-3 και βιταμίνη D, με τις δύο αυτές χημικές ουσίες να μπορούν να μειώσουν το στρες και να οδηγήσουν στον ύπνο πιο γρήγορα. Σολομός, σκουμπρί, τόνος και σαρδέλες είναι ιδανικές επιλογές.

Γάλα

Ένα ποτήρι γάλα είναι επίσης πλούσιο σε τρυπτοφάνη, ουσία που βοηθά στη χαλάρωση σώματος και πνεύματος. Περιέχει επίσης ασβέστιο και μαγνήσιο, τα οποία μπορούν να βοηθήσουν στη βελτίωση της ποιότητας του ύπνου.

Αφεψήματα από βότανα

Το κανονικό τσάι περιέχει καφεΐνη που μας ξυπνά, δεν συμβαίνει όμως το ίδιο με πολλά από τα αφεψήματα από βότανα που μπορούμε να απολαύσουμε. Παραδείγματα περιλαμβάνουν το χαμομήλι, το τσάι λεβάντας, το τσάι από ρίζα βαλεριάνας και το τσάι με βάλσαμο λεμονιού. Καλό θα είναι όμως να μην προσθέτουμε ζάχαρη που μας ξυπνά.

 

Διαβάστε επίσης

FOOD

Η δύναμη στο πιάτο σου: Γιατί να βάλεις τα σπαράγγια στη διατροφή σου

Εκτός από εξαιρετική γεύση, τα σπαράγγια σού προσφέρουν και πολλά οφέλη

FOOD

Τι συμβαίνει στον οργανισμό σας όταν τρώτε τακτικά κουνουπίδι

Υπάρχουν πολλά σημαντικά οφέλη για την υγεία που μπορείτε να έχετε τρώγοντας αυτό το ωφέλιμο λαχανικό.

FOOD

Σαρακοστή: Μια καλή αφορμή για να γίνεις vegan!

Σου έχουμε πολλούς λόγους 

Προτεινόμενα

ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΑ

Ζώδια Παρασκευής 29 Μαρτίου

Μην αποφύγετε να βρείτε τη λύση σε κάτι που σας βασανίζει, όσο και αν φοβάστε μήπως πληγωθείτε

BLOGS

Η Beyoncé αποκαλύπτει την tracklist του νέου της δίσκου, Cowboy Carter

Ο οποίος θα περιλαμβάνει μεταξύ άλλων ένα cover του “Jolene” της Dolly Parton, αλλά και συμμετοχή του θρύλου της country, Willie Nelson

VIRAL

Το teaser trailer της νέας ταινίας του Γιώργου Λάνθιμου Kinds Of Kindness είναι εδώ

Στο Ιστορίες Καλοσύνης πρωταγωνιστεί η άρτι βραβευθείσα με Όσκαρ Emma Stone, ενώ το σενάριο της ταινίας συνυπογράφει το δίδυμο Γιώργος Λάνθιμος-Ευθύμης Φιλίππου.