Skip to main content

FOOD

Πώς οι φύτρες μπρόκολου υποστηρίζουν την υγεία του εγκεφάλου

Τι είναι οι φύτρες μπρόκολου και τι οφέλη προσφέρουν στην υγεία σου



Πιθανότατα γνωρίζεις ότι το μπρόκολο είναι ένα αντιφλεγμονώδες τρόφιμο για την υγεία, αλλά έχεις ακούσει για τις φύτρες μπρόκολου; Αυτοί οι φύτρες του φυτού μπρόκολου είναι ένα superfood με απίστευτα οφέλη για την υγεία του εγκεφάλου. Εδώ θα βρεις τι είναι αυτό που τις κάνει τόσο θρεπτικές και πώς να τις εντάξετε στη διατροφή σας:

Τι κάνει τις φύτρες μπρόκολου τόσο θρεπτικές;

Είναι πλούσιες σε αντιοξειδωτική σουλφοραφάνη.

Ίσως το πιο ισχυρό και μελετημένο συστατικό του μπρόκολο είναι η σουλφοραφάνη1-μια πλούσια σε θείο ένωση που μειώνει το οξειδωτικό στρες που μπορεί να συμβάλει στην ασθένεια του εγκεφάλου. Ένα πλήρες κεφάλι μπρόκολο περιέχει σουλφοραφάνη, αλλά οι φύτρες μπρόκολου έχουν 10 έως 100 φορές περισσότερη!

Την τρίτη ή την τέταρτη μέρα του αναπτυσσόμενου μπρόκολο, όταν οι φύτρες είναι ψηλές μία έως δύο ίντσες, είναι όταν η περιεκτικότητα σε σουλφοραφάνη του φυτού είναι υψηλότερη. Σύμφωνα με μια έκθεση που δημοσιεύθηκε στο Proceedings της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών, ακόμα και περίπου 30 γρ. των φύτρων παρέχουν 73 χιλιοστόγραμμα γλυκοζινολικού σουλφοραφάνης.

Οι επιστήμονες δεν πιστεύουν υπάρχει μια ορισμένη ποσότητα φύτρων που πρέπει να καταναλώσουμε για να κερδίσουμε νευροπροστατευτικά οφέλη, οπότε πρέπει απλώς να σχεδιάζουμε να τα καταναλώνουμε συχνά. Φροντίστε να τρώτε φύτρες μπρόκολου κάθε λίγες μέρες για να εξασφαλίσετε ότι παίρνω κάποια σουλφοραφάνη στα κύτταρά σας.

Βοηθούν στην πρόληψη της βλάβης του DNA.

Κατά τη διάρκεια του οξειδωτικού στρες, παράγονται μεγάλες ποσότητες αντιδραστικών ειδών οξυγόνου όπως το υπεροξείδιο του υδρογόνου (Η2Ο2), η ρίζα υδροξυλίου και το ανιόν υπεροξειδίου που βλάπτουν το DNA. Η βλάβη του DNA οδηγεί σε μεταλλάξεις που με τη σειρά τους σχετίζονται με ασθένειες όπως ο καρκίνος και η στεφανιαία νόσο, καθώς και οι φλεγμονώδεις ασθένειες όπως η αρτηριοσκλήρυνση και το άγχος. Η κατανάλωση μπρόκολο και φυτρών μπρόκολου είναι ένας τρόπος για την πρόληψη της βλάβης του DNA.

Περιέχουν χλωροφύλλη που εξουδετερώνει το άγχος.

Οι διαιτολόγοι συνιστούν σε κάθε άνθρωπο στον πλανήτη να καταναλώνει χλωροφύλλη - την πράσινη χρωστική ουσία στα φυτά - σε καθημερινή βάση. Η χλωροφύλλη είναι μια ένωση που βρίσκεται σε σκούρα φυλλώδη πράσινα όπως κάλε, σπανάκι, χόρτα, πικραλίδα, χόρτα γογγύλια, μπρόκολο και λάχανα και μπλε-πράσινα άλγη, όπως η χλωρέλα και η σπιρουλίνα.

Αν και πιστεύουν ότι η χλωροφύλλη έχει υποτιμηθεί, έχει αποδειχθεί ότι έχει πολλά οφέλη για την υγεία του εγκεφάλου συγκεκριμένα. Για παράδειγμα, η χλωροφύλλη περιέχει μαγνήσιο, το οποίο γνωρίζουμε βοηθά στη μείωση του άγχους. Η χλωροφύλλη μπορεί επίσης να βοηθήσει στη μείωση της φλεγμονής στο σώμα. Έχει αποδειχθεί ότι ενισχύει την ανοχή του οξειδωτικού στρες, που σημαίνει ότι βοηθά το σώμα σας να προσαρμοστεί σε αγχωτικές συνθήκες ευκολότερα.

Πώς να χρησιμοποιήσετε τις φύτρες μπρόκολου.

Μπορείτε να αγοράσετε φύτρες μπρόκολου σε πολλά καταστήματα υγιεινής διατροφής και σε ορισμένα καταστήματα παντοπωλείων. Οι φύτρες μπρόκολου έχουν μικρότερη διάρκεια ζωής και κοστίζουν περισσότερο από άλλους τύπους βλαστών, οπότε δεν τα βρίσκεται σε κάθε σούπερ μάρκετ. Είναι επίσης εύκολο να μεγαλώσετε τις δικές σας, όμως, και να ξεκινήσετε έναν κήπο βλαστών στο σπίτι.

Προσθέστε τις φύτρες μπρόκολου στον χυμό ή το smoothie σας για να πάρετε μια ωραία μερίδα σουλφοραφάνης.

Αρχίστε να σκέφτεστε τις φύτρες μπρόκολου ως βασικό στοιχείο της κουζίνας. Μπορείτε να τις προσθέστε σε όλα τα φαγητά, από σούπες και σαλάτες έως τα κύρια πιάτα. Πασπαλίστε τες σε κρέατα ή τοποθετήστε τες σε ένα φιλέτο άγριου σολομού ως συνοδευτικό.

Μπορούν να γίνουν ένα επιπλέον υλικό στην ομελέτα σας.

fitres-brokolo-salata

Πράσινη σαλάτα

Αυτή η πράσινη σαλάτα είναι φτιαγμένη από σκούρα φυλλώδη πράσινα, ανάμεσα στα πιο ισχυρά τρόφιμα για τη μείωση του στρες και του άγχους Αυτή η σαλάτα είναι τόσο απλή αλλά πραγματικά γευστική και αναζωογονητική.

Συνολικός χρόνος προετοιμασίας: 15 λεπτά

1 μερίδα

Συστατικά:

1 αβοκάντο, κύβοι

1 φλιτζάνι φρέσκα φύλλα μαϊντανού

1 μικρό αγγούρι, κομμένο σε φέτες

1 φλιτζάνι φρέσκα φύλλα κόλιανδρο

1 φλιτζάνι φύτρες μπρόκολου

1/4 φλιτζάνι τριμμένο μπρόκολο

1 λεμόνι

1 κουταλιά της σούπας εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο

Θαλασσινό αλάτι και πιπέρι, για γεύση

Εκτέλεση

Προσθέστε όλα τα συστατικά εκτός από το λεμόνι και το ελαιόλαδο σε ένα μπολ και ανακατέψτε μέχρι να συνδυαστούν καλά.

Κόψτε το λεμόνι στο μισό και πιέστε το χυμό λεμονιού πάνω από τη σαλάτα, στη συνέχεια ψιλοβρέξτε με ελαιόλαδο. Καρυκέψτε με αλάτι και πιπέρι βάσει της γεύσης σας.

Διαβάστε επίσης

FOOD

Οι 10 τροφές πιο πλούσιες σε βιταμίνη Κ, που προτείνονται από διαιτολόγους

Αυτά τα φρούτα και λαχανικά γεμάτα βιταμίνη Κ και σας προσφέρουν σημαντικά οφέλη

FOOD

To top 15 των λαχανικών με χαμηλούς υδατάνθρακες που αγαπούν οι διατροφολόγοι

Μπορεί να είναι τα λαχανικά με τους χαμηλότερους υδατάνθρακες, αλλά είναι γεμάτα με θρεπτική πυκνότητα και υπέροχη γεύση

FOOD

Ποια πολύτιμα οφέλη προσφέρει στον οργανισμό σου το ρόφημα με δεντρολίβανο

6 σημαντικά οφέλη υγείας του τσαγιού δεντρολίβανου

Προτεινόμενα

ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΑ

Ζώδια Παρασκευής 26 Απριλίου

Αφεθείτε στην ευτυχία που σας προσφέρει η καθημερινότητα

PETS

Γιατί η γάτα μου με κοιτάζει επίμονα;

6 λόγοι για τους οποίους οι γάτες κοιτούν επίμονα και πώς να ανταποκριθείτε

ΒΙΒΛΙΟ

12 βιβλία για το Πάσχα του 2024

Η Ναταλία Πετρίτη επιλέγει τα βιβλία που θα μας κρατήσουν συντροφιά στις διακοπές και που θα χαρίσουμε στους αγαπημένους μας.