Skip to main content

FOOD

Σε ποιες περιπτώσεις αποφεύγουμε τα θαλασσινά στη νηστεία;

Ωραία τα καλαμαράκια, δεν είναι όμως για όλους μια κατάλληλη τροφή για νηστεία…



Τα θαλασσινά κατέχουν εξέχουσα θέση στο τραπέζι της νηστείας, αυτό δεν σημαίνει όμως ότι προορίζονται για όλους, μιας που αντενδείκνυνται σε πολλές περιπτώσεις. Ακόμη δηλαδή κι αν αυτά παρέχουν καλές ποσότητες πρωτεΐνης και άλλα οφέλη στον οργανισμό μας, δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις που στην πραγματικότητα απαγορεύεται ή συνίσταται η μειωμένη η κατανάλωσή τους, μιας που μπορούν να δημιουργήσουν πληθώρα άλλων προβλημάτων. Να ποιες είναι αυτές οι περιπτώσεις.

Pixel

Όταν πάσχουμε από καρδιαγγειακά νοσήματα

Τα άτομα που πάσχουν από καρδιαγγειακά νοσήματα πρέπει να περιορίσουν κατά πολύ τα θαλασσινά, καθώς ορισμένα είδη από αυτά είναι πλούσια σε μόλυβδο και κάδμιο. Ο μόλυβδος έχει τη δυνατότητα να προκαλέσει εγκεφαλοπάθεια, να εξασθενίσει τη θυρεοειδική λειτουργία και να προκαλέσει διαταραχή στον μεταβολισμό της τρυπτοφάνης. Από την άλλη, το κάδμιο θεωρείται καρκινογόνα ουσία, ενώ η συχνή κατανάλωσή του αποδιοργανώνει τις μεταβολικές διαδικασίες του οργανισμού μας.

Όταν πάσχουμε από πέρταση

Οι υπερτασικοί μπορούν να καταναλώνουν θαλασσινά μόνο με μέτρο, μιας που αυτά είναι ιδιαίτερα πλούσια σε νάτριο. Ακόμη, πρέπει να υπάρχει προσοχή στην επιπλέον προσθήκη αλατιού σε αυτά.

Pixel

Όταν πάσχουμε από χοληστερίνη

Τα θαλασσινά είναι αρκετά πλούσια σε χοληστερίνη, γι’ αυτό καλό είναι να μην καταναλώνονται συχνά και σε μεγάλες ποσότητες από ανθρώπους που αντιμετωπίζουν σχετικά προβλήματα με τα λιπίδια στο αίμα τους.

Στην εγκυμοσύνη

Οι γυναίκες κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης καλό είναι να αποφεύγουν ορισμένα θαλασσινά, μιας που αυτά περιέχουν υψηλότερα επίπεδα υδραργύρου. Ο υδράργυρος είναι ένα βαρύ μέταλλο σε ρευστή μορφή και καθίσταται απόλυτα τοξικός για την καρδιά, το νεφρό και το συκώτι. Κατά τη διάρκεια της κύησης, μπορεί να βλάψει το έμβρυο, διαταράσσοντας την ανάπτυξη του νευρικού συστήματος και οδηγώντας σε εγκεφαλική ανεπάρκεια.

Όταν πάσχουμε από αλλεργίες

Οι πάσχοντες από αλλεργία στα ψάρια πρέπει να αποφεύγουν τελείως και τα θαλασσινά όπως τα μαλάκια ή οι γαρίδες, αφού και αυτά θεωρούνται αλλεργιογόνα της ίδιας οικογένειας. Η αναζήτηση εναλλακτικών πηγών πρωτεΐνης για τη νηστεία, όπως τα όσπρια, κρίνεται ως η κατάλληλη επιλογή.

Διαβάστε επίσης

FOOD

5 τροφές που είναι γεμάτες με ηλεκτρολύτες, σύμφωνα με τους διαιτολόγους

Οι ηλεκτρολύτες δεν βρίσκονται μόνο στα αθλητικά ποτά. Μπορείτε να τους πάρετε και από πολλές θρεπτικές τροφές. 

FOOD

5 συμβουλές αποτοξίνωσης για το συκώτι μας μετά το Πάσχα

Ποιες συμβουλές να ακολουθήσεις για την επαναφορά του ήπατος στην κατάστασή του πριν από το σύντομο, μα έντονο διάλειμμα των διακοπών του Πάσχα

FOOD

Νέα μελέτη του εγκεφάλου συνδέει τη μοναξιά με τη λαχτάρα για ζάχαρη

Οι άνθρωποι που θεωρούν τους εαυτούς τους κοινωνικά απομονωμένους μπορεί επίσης να έχουν πιο έντονη λαχτάρα για ζαχαρούχα τρόφιμα

Προτεινόμενα

FITNESS

5 είδη άσκησης που θα σου φτιάξουν τη διάθεση την άνοιξη και το καλοκαίρι

Με τι να ασχοληθείς αν έχεις ανάγκη από ένα σημαντικό mood booster στην καθημερινότητά σου

CELEBS

Ελένη Φουρέιρα: Έγινε νονά!

Βάφτισε τον γιο της στενής της συνεργάτιδας και φίλης, Λίας Παπαδοπούλου

ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ

Το λευκό ταιριάζει στην πίτσα!

Αν για σένα πίτσα σημαίνει οπωσδήποτε σάλτσα ντομάτας, σου έχουμε μια εκδοχή λευκή πίτσας που θα σε κάνει να αναθεωρήσεις...