Σε ποιες περιπτώσεις αποφεύγουμε τα θαλασσινά στη νηστεία;

Ωραία τα καλαμαράκια, δεν είναι όμως για όλους μια κατάλληλη τροφή για νηστεία…

Ναταλία Πετρίτη

Τα θαλασσινά κατέχουν εξέχουσα θέση στο τραπέζι της νηστείας, αυτό δεν σημαίνει όμως ότι προορίζονται για όλους, μιας που αντενδείκνυνται σε πολλές περιπτώσεις. Ακόμη δηλαδή κι αν αυτά παρέχουν καλές ποσότητες πρωτεΐνης και άλλα οφέλη στον οργανισμό μας, δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις που στην πραγματικότητα απαγορεύεται ή συνίσταται η μειωμένη η κατανάλωσή τους, μιας που μπορούν να δημιουργήσουν πληθώρα άλλων προβλημάτων. Να ποιες είναι αυτές οι περιπτώσεις.

Όταν πάσχουμε από καρδιαγγειακά νοσήματα

Τα άτομα που πάσχουν από καρδιαγγειακά νοσήματα πρέπει να περιορίσουν κατά πολύ τα θαλασσινά, καθώς ορισμένα είδη από αυτά είναι πλούσια σε μόλυβδο και κάδμιο. Ο μόλυβδος έχει τη δυνατότητα να προκαλέσει εγκεφαλοπάθεια, να εξασθενίσει τη θυρεοειδική λειτουργία και να προκαλέσει διαταραχή στον μεταβολισμό της τρυπτοφάνης. Από την άλλη, το κάδμιο θεωρείται καρκινογόνα ουσία, ενώ η συχνή κατανάλωσή του αποδιοργανώνει τις μεταβολικές διαδικασίες του οργανισμού μας.

Όταν πάσχουμε από πέρταση

Οι υπερτασικοί μπορούν να καταναλώνουν θαλασσινά μόνο με μέτρο, μιας που αυτά είναι ιδιαίτερα πλούσια σε νάτριο. Ακόμη, πρέπει να υπάρχει προσοχή στην επιπλέον προσθήκη αλατιού σε αυτά.

Όταν πάσχουμε από χοληστερίνη

Τα θαλασσινά είναι αρκετά πλούσια σε χοληστερίνη, γι’ αυτό καλό είναι να μην καταναλώνονται συχνά και σε μεγάλες ποσότητες από ανθρώπους που αντιμετωπίζουν σχετικά προβλήματα με τα λιπίδια στο αίμα τους.

Στην εγκυμοσύνη

Οι γυναίκες κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης καλό είναι να αποφεύγουν ορισμένα θαλασσινά, μιας που αυτά περιέχουν υψηλότερα επίπεδα υδραργύρου. Ο υδράργυρος είναι ένα βαρύ μέταλλο σε ρευστή μορφή και καθίσταται απόλυτα τοξικός για την καρδιά, το νεφρό και το συκώτι. Κατά τη διάρκεια της κύησης, μπορεί να βλάψει το έμβρυο, διαταράσσοντας την ανάπτυξη του νευρικού συστήματος και οδηγώντας σε εγκεφαλική ανεπάρκεια.

Όταν πάσχουμε από αλλεργίες

Οι πάσχοντες από αλλεργία στα ψάρια πρέπει να αποφεύγουν τελείως και τα θαλασσινά όπως τα μαλάκια ή οι γαρίδες, αφού και αυτά θεωρούνται αλλεργιογόνα της ίδιας οικογένειας. Η αναζήτηση εναλλακτικών πηγών πρωτεΐνης για τη νηστεία, όπως τα όσπρια, κρίνεται ως η κατάλληλη επιλογή.About us

allYOU

Φρέσκο (ολόφρεσκο), δικό σου (καταδικό σου) site:
allyou.gr. Δηλαδή όλη εσύ, όλα εσύ. Όλα για σένα, όλα από σένα.

Ποιοι είμαστε

Top
0
Shares