Skip to main content

FOOD

10 τροφές που ενισχύουν την παραγωγή κολλαγόνου στον οργανισμό μας

Τι να καταναλώσετε για λαμπερό και ελαστικό δέρμα



Το κολλαγόνο είναι απαραίτητο για τη διατήρηση του δέρματός μας λαμπερού και ελαστικού, όμως η παραγωγή του μετά την ηλικία των 30 αρχίζει και φθίνει ραγδαία. Η διατροφή μας μπορεί ωστόσο να παίξει κρίσιμο ρόλο στη διατήρησή της σε υψηλά επίπεδα, αρκεί να καταναλώνουμε ορισμένες τροφές που προτείνονται από τους ειδικούς. Να 10 από αυτές.

Ζωμός οστών

Ο πλούσιος σε κολλαγόνο ζωμός που παρασκευάζεται από οστά ζώων που σιγοβράζουν είναι μια από τις καλύτερες φυσικές πηγές κολλαγόνου. Η τακτική κατανάλωση ζωμού μπορεί να παρέχει στο σώμα μας τα δομικά στοιχεία που είναι απαραίτητα για την ανανέωση του κολλαγόνου.

Ψάρια

Τα ψάρια όπως ο σολομός, το σκουμπρί και ο τόνος είναι πλούσια σε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, τα οποία βοηθούν στην υποστήριξη της παραγωγής και της ανανέωσης του κολλαγόνου.

Εσπεριδοειδή

Τα εσπεριδοειδή όπως τα πορτοκάλια, τα λεμόνια και τα γκρέιπφρουτ έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνη C, η οποία είναι απαραίτητη για τη σύνθεση κολλαγόνου. Η βιταμίνη C βοηθά στην προώθηση της παραγωγής κολλαγόνου και επίσης δρα ως αντιοξειδωτικό για την προστασία του υπάρχοντος κολλαγόνου από βλάβες.

Φυλλώδη πράσινα λαχανικά

Τα σκούρα φυλλώδη πράσινα λαχανικά, όπως το σπανάκι, το λάχανο και το μπρόκολο είναι γεμάτα από θρεπτικά συστατικά όπως βιταμίνη C, βιταμίνη Α και αντιοξειδωτικά. Αυτά τα θρεπτικά συστατικά υποστηρίζουν την παραγωγή κολλαγόνου και βοηθούν στη διατήρηση του υγιούς δέρματος.

Μούρα

Τα μούρα όπως οι φράουλες, τα βατόμουρα και τα βατόμουρα είναι γεμάτα με αντιοξειδωτικά που βοηθούν στην προστασία του κολλαγόνου από τις βλάβες που προκαλούνται από τις ελεύθερες ρίζες. Περιέχουν επίσης βιταμίνη C που υποστηρίζει τη σύνθεση κολλαγόνου.

Σκόρδο

Το σκόρδο περιέχει θείο, το οποίο είναι απαραίτητο για τη σύνθεση κολλαγόνου. Το θείο βοηθά το σώμα να παράγει κολλαγόνο και επίσης υποστηρίζει το σχηματισμό υγιών συνδετικών ιστών.

Αβοκάντο

Το αβοκάντο είναι πλούσιο σε υγιή λίπη και αντιοξειδωτικά που υποστηρίζουν την παραγωγή κολλαγόνου. Περιέχει επίσης βιταμίνη Ε, η οποία βοηθά στην προστασία του κολλαγόνου από τη βλάβη των ελεύθερων ριζών.

Ξηροί καρποί και σπόροι

Οι ξηροί καρποί και οι σπόροι όπως τα αμύγδαλα, τα καρύδια και οι σπόροι λιναριού παρέχουν απαραίτητα λιπαρά οξέα που υποστηρίζουν την παραγωγή κολλαγόνου και συμβάλλουν στη διατήρηση της ελαστικότητας του δέρματος.

Κόκκινες πιπεριές

Οι κόκκινες πιπεριές έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνη C, η οποία είναι ζωτικής σημασίας για τη σύνθεση κολλαγόνου. Περιέχουν επίσης αντιοξειδωτικά που προστατεύουν το κολλαγόνο από βλάβες.

Προϊόντα σόγιας

Τροφές όπως το τόφου και το γάλα σόγιας περιέχουν γενιστεΐνη, η οποία μπορεί να βοηθήσει στην αύξηση της παραγωγής κολλαγόνου και στη βελτίωση της ελαστικότητας του δέρματος.

Θυμηθείτε, ενώ αυτά τα τρόφιμα μπορούν να υποστηρίξουν την ανανέωση του κολλαγόνου, είναι επίσης σημαντικό να ενσωματώνετε μια ισορροπημένη διατροφή, να παραμένετε ενυδατωμένοι και να αποφεύγετε συνήθειες όπως το κάπνισμα και η υπερβολική έκθεση στον ήλιο, καθώς όλα μπορούν να επηρεάσουν αρνητικά την παραγωγή και την ανανέωση κολλαγόνου.

Διαβάστε επίσης

FOOD

Νέα μελέτη του εγκεφάλου συνδέει τη μοναξιά με τη λαχτάρα για ζάχαρη

Οι άνθρωποι που θεωρούν τους εαυτούς τους κοινωνικά απομονωμένους μπορεί επίσης να έχουν πιο έντονη λαχτάρα για ζαχαρούχα τρόφιμα

FOOD

Οι 10 τροφές πιο πλούσιες σε βιταμίνη Κ, που προτείνονται από διαιτολόγους

Αυτά τα φρούτα και λαχανικά γεμάτα βιταμίνη Κ και σας προσφέρουν σημαντικά οφέλη

FOOD

To top 15 των λαχανικών με χαμηλούς υδατάνθρακες που αγαπούν οι διατροφολόγοι

Μπορεί να είναι τα λαχανικά με τους χαμηλότερους υδατάνθρακες, αλλά είναι γεμάτα με θρεπτική πυκνότητα και υπέροχη γεύση

Προτεινόμενα

BLOGS

«Όσο μπορείς» ένα ποιητικό πρότζεκτ της ποιήτριας-καθηγήτριας Αναστασίας Γκίτση και των μαθητών του ΓΕΛ Νυρεμβέργης

“Όσο μπορείς” ένα video που τρέχει… δεν σταματά… και συνομιλεί με το ποίημα του Κ.Π. Καβάφη

ΠΑΙΔΙ

Πώς να μυήσετε τα παιδιά στην τέχνη του χορού και ποια τα οφέλη που τους προσφέρει

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Χορού, διαβάζουμε το υπέροχο βιβλίο «Η Μαγεία του Μπαλέτου» των εκδόσεων Φουρφούρι