Skip to main content

FOOD

6 μοναδικά οφέλη από την κατανάλωση σταφυλιών

Το νοστιμότατο φρούτο του καλοκαιριού μας κάνει καλό!



Υπάρχουν πολλά οφέλη για την υγεία που σχετίζονται με τα σταφύλια, γεγονός που τα καθιστά σε μια εξαιρετική φρουτένια επιλογή για το καλοκαίρι. Να μερικά από αυτά.

Είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά

Τα σταφύλια είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά όπως η βιταμίνη C και τα φλαβονοειδή. Τα αντιοξειδωτικά βοηθούν στην προστασία του οργανισμού από τις ελεύθερες ρίζες, οι οποίες μπορούν να βλάψουν τα κύτταρα και να συμβάλουν σε χρόνιες ασθένειες.

Συμβάλουν στην υγεία της καρδιάς

Τα υψηλά επίπεδα αντιοξειδωτικών στα σταφύλια, ιδιαίτερα η ρεσβερατρόλη, έχουν συνδεθεί με χαμηλότερη αρτηριακή πίεση και μειωμένο κίνδυνο καρδιακών παθήσεων. Η ρεσβερατρόλη έχει επίσης αποδειχθεί ότι διαθέτει αντιφλεγμονώδη αποτελέσματα, βελτιώνει τα επίπεδα χοληστερόλης και προάγει την υγιή λειτουργία των αιμοφόρων αγγείων.

Συμβάλουν στην πρόληψη του καρκίνου

Τα αντιοξειδωτικά που υπάρχουν στα σταφύλια έχουν συσχετιστεί με χαμηλότερο κίνδυνο ορισμένων τύπων καρκίνου, ιδιαίτερα του καρκίνου του παχέος εντέρου, του μαστού και του προστάτη. Η ρεσβερατρόλη μπορεί επίσης να παίζει ρόλο στην αναστολή της ανάπτυξης καρκινικών κυττάρων.

Ενισχύουν την υγεία του εγκεφάλου

Τα σταφύλια, ιδιαίτερα οι σκουρόχρωμες ποικιλίες, περιέχουν ενώσεις που έχει αποδειχθεί ότι προστατεύουν τα εγκεφαλικά κύτταρα από βλάβες και ενισχύουν τη γνωστική λειτουργία. Ορισμένες μελέτες υποδεικνύουν ότι τα αντιοξειδωτικά στα σταφύλια μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση του κινδύνου γνωστικής έκπτωσης που σχετίζεται με την ηλικία και νευροεκφυλιστικών ασθενειών όπως η νόσος του Αλτσχάιμερ.

Ενισχύουν την υγεία του πεπτικού συστήματος

Τα σταφύλια είναι πλούσια σε φυτικές ίνες, οι οποίες προάγουν την υγιή πέψη και αποτρέπουν τη δυσκοιλιότητα. Η φλούδα των σταφυλιών περιέχει επίσης πολυφαινόλες, που μπορούν να υποστηρίξουν την υγεία του εντέρου προάγοντας την ανάπτυξη ωφέλιμων βακτηρίων.

Βελτιώνουν την υγεία των ματιών

Τα σταφύλια περιέχουν αντιοξειδωτικά όπως η λουτεΐνη και η ζεαξανθίνη, τα οποία είναι ευεργετικά για την υγεία των ματιών. Αυτές οι ενώσεις βοηθούν στην προστασία του αμφιβληστροειδούς από βλάβες που προκαλούνται από το οξειδωτικό στρες και μπορεί να μειώσουν τον κίνδυνο εκφύλισης της ωχράς κηλίδας και καταρράκτη που σχετίζεται με την ηλικία.

Υποστηρίζουν το ανοσοποιητικό σύστημα

Η υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνη C στα σταφύλια μπορεί να βοηθήσει στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος, αποτρέποντας κοινές ασθένειες όπως το κρυολόγημα και η γρίπη. Περιέχουν επίσης άλλα θρεπτικά συστατικά που υποστηρίζουν το ανοσοποιητικό, όπως βιταμίνη Α και ο σίδηρος. 

Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι ενώ τα σταφύλια προσφέρουν πολυάριθμα οφέλη για την υγεία, θα πρέπει να καταναλώνονται με μέτρο καθώς είναι πλούσια σε σάκχαρα.

Διαβάστε επίσης

FOOD

Νέα μελέτη του εγκεφάλου συνδέει τη μοναξιά με τη λαχτάρα για ζάχαρη

Οι άνθρωποι που θεωρούν τους εαυτούς τους κοινωνικά απομονωμένους μπορεί επίσης να έχουν πιο έντονη λαχτάρα για ζαχαρούχα τρόφιμα

FOOD

Οι 10 τροφές πιο πλούσιες σε βιταμίνη Κ, που προτείνονται από διαιτολόγους

Αυτά τα φρούτα και λαχανικά γεμάτα βιταμίνη Κ και σας προσφέρουν σημαντικά οφέλη

FOOD

To top 15 των λαχανικών με χαμηλούς υδατάνθρακες που αγαπούν οι διατροφολόγοι

Μπορεί να είναι τα λαχανικά με τους χαμηλότερους υδατάνθρακες, αλλά είναι γεμάτα με θρεπτική πυκνότητα και υπέροχη γεύση

Προτεινόμενα

CELEBS

Έλενα Τσαγκρινού – Dj Stephan: Αυτό είναι το όνομα που θα δώσουν στον γιο τους

Ανυπομονούν να κρατήσουν στην αγκαλιά τους τον μωράκι τους

SINGLES

Η ψυχολογική ανάγνωση της Εβδομάδας των Παθών

Τα δέκα συναισθήματα του Πάσχα και πώς θα σε οδηγήσουν στην αυτογνωσία

CELEBS

Αθηνά Οικονομάκου: Τα αρνητικά σχόλια στο διαδίκτυο μετά τον χωρισμό της

Τι πιστεύει η γνωστή ηθοποιός για τα κακεντρεχή σχόλια στα social