Skip to main content

FOOD

Γιατί τα σύκα είναι η καλύτερη διατροφική επιλογή για το αποκαλόκαιρο

Όλα τα θρεπτικά οφέλη ενός από τα πιο νόστιμα φρούτα της μεσογειακής διατροφής.



Τα σύκα είναι ένα θρεπτικό και άκρως γευστικό φρούτο, που προσφέρει πολλά οφέλη για την υγεία τις λίγες ημέρες του χρόνου που είναι διαθέσιμα για να τα απολαύσουμε. Ακολουθούν μερικά από τα βασικά οφέλη:

Πλούσια σε φυτικές ίνες

Τα σύκα είναι μια εξαιρετική πηγή φυτικών ινών, οι οποίες βοηθούν στην πέψη και στην πρόληψη της δυσκοιλιότητας. Προάγουν επίσης ένα αίσθημα πληρότητας, το οποίο μπορεί να βοηθήσει στη διαχείριση του βάρους.

Πλούσια σε αντιοξειδωτικά

Τα σύκα είναι γεμάτα με αντιοξειδωτικά, συμπεριλαμβανομένων πολυφαινολών και φλαβονοειδών. Αυτές οι ενώσεις βοηθούν στην προστασία του σώματος από τις βλάβες από τις ελεύθερες ρίζες, μειώνοντας τον κίνδυνο χρόνιων ασθενειών όπως οι καρδιακές παθήσεις και ορισμένα είδη καρκίνου.

Καλή πηγή βιταμινών και μετάλλων

Τα σύκα είναι πλούσια σε βιταμίνες όπως Α, Ε και Κ, καθώς και σε μέταλλα όπως ασβέστιο, κάλιο και μαγνήσιο. Αυτά τα θρεπτικά συστατικά είναι απαραίτητα για τη διατήρηση της συνολικής υγείας, τη δύναμη των οστών και τη σωστή λειτουργία των νεύρων και των μυών.

Μπορούν να μειώσουν την αρτηριακή πίεση

Τα σύκα έχουν φυσικά χαμηλή περιεκτικότητα σε νάτριο και υψηλή περιεκτικότητα σε κάλιο, το οποίο μπορεί να βοηθήσει στη ρύθμιση των επιπέδων της αρτηριακής πίεσης. Το κάλιο λειτουργεί ως αγγειοδιασταλτικό και βοηθά στη χαλάρωση και τη διεύρυνση των αιμοφόρων αγγείων, μειώνοντας την πίεση στο καρδιαγγειακό σύστημα.

Υποστηρίζουν την υγιή πέψη

Η υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες στα σύκα προάγει τις τακτικές κινήσεις του εντέρου και αποτρέπει τη δυσκοιλιότητα. Τα σύκα περιέχουν επίσης το ένζυμο που ονομάζεται φικίνη, το οποίο βοηθά στη διάσπαση των πρωτεϊνών και στη βελτίωση της πέψης.

Αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες

Τα σύκα περιέχουν διάφορες ενώσεις, όπως η βήτα-σιτοστερόλη και η κερσετίνη, που διαθέτουν αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες. Η τακτική κατανάλωση σύκων μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της φλεγμονής, η οποία μπορεί να είναι ευεργετική για άτομα με παθήσεις όπως η αρθρίτιδα.

Πιθανές ιδιότητες καταπολέμησης του καρκίνου

Ορισμένες μελέτες έχουν προτείνει ότι ορισμένες ενώσεις που βρίσκονται στα σύκα, όπως η βενζαλδεΰδη και τα παράγωγα της κουμαρίνης, μπορεί να έχουν αντικαρκινική δράση. Ωστόσο, απαιτείται περισσότερη έρευνα για να κατανοηθούν πλήρως τα πιθανά οφέλη.

Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι, ενώ τα σύκα προσφέρουν πολυάριθμα οφέλη για την υγεία, είναι επίσης πλούσια σε φυσικά σάκχαρα, επομένως καλό είναι να τα καταναλώνετε με μέτρο, ιδιαίτερα εάν πάσχετε από διαβήτη ή πρέπει να περιορίσετε την πρόσληψη ζάχαρης.

Διαβάστε επίσης

FOOD

Νέα μελέτη του εγκεφάλου συνδέει τη μοναξιά με τη λαχτάρα για ζάχαρη

Οι άνθρωποι που θεωρούν τους εαυτούς τους κοινωνικά απομονωμένους μπορεί επίσης να έχουν πιο έντονη λαχτάρα για ζαχαρούχα τρόφιμα

FOOD

Οι 10 τροφές πιο πλούσιες σε βιταμίνη Κ, που προτείνονται από διαιτολόγους

Αυτά τα φρούτα και λαχανικά γεμάτα βιταμίνη Κ και σας προσφέρουν σημαντικά οφέλη

FOOD

To top 15 των λαχανικών με χαμηλούς υδατάνθρακες που αγαπούν οι διατροφολόγοι

Μπορεί να είναι τα λαχανικά με τους χαμηλότερους υδατάνθρακες, αλλά είναι γεμάτα με θρεπτική πυκνότητα και υπέροχη γεύση

Προτεινόμενα

ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΑ

Ζώδια Δευτέρας 29 Απριλίου

Μην κάνετε σοβαρές συζητήσεις, όταν είστε συναισθηματικά φορτισμένοι

ΠΡΟΤΑΣΗ ΗΜΕΡΑΣ

Μυσταγωγία του Θείου Πάθους με στίχους της ποιήτριας Αναστασίας Γκίτση

Μεγαλοβδομάδα: όταν το μεγάλο Α της αγάπης γεφυρώνεται με το μικρό α του ανθρώπου μέσω της κατάργησης του θανάτου και τη βεβαιότητα της Ανάστασης

CELEBS

Τόνια Σωτηροπούλου: Η τρυφερή φωτογραφία με τη μαμά της - Δες πόσο μοιάζουν

Η μαμά της ηθοποιού γιόρτασε τα 74α γενέθλιά της