Skip to main content

FOOD

Πώς αυτό το κοινό μπαχαρικό τονώνει το ανοσοποιητικό σύμφωνα με την επιστήμη

Νέα έρευνα λέει ότι το τζίντζερ μπορεί να ωφελήσει άτομα με αυτοάνοσες παθήσεις


Αγγελική Λάλου

Όσο περισσότερα μαθαίνουμε για τη φλεγμονή και τον αντίκτυπό της στο ανοσοποιητικό μας σύστημα, τόσο περισσότερο είναι ξεκάθαρο ότι η διαχείριση μιας υγιούς φλεγμονώδους απόκρισης είναι απαραίτητη για την ευημερία και τη μακροζωία. Φυσικά, υπάρχουν πολλοί τρόποι για να ηρεμήσετε τη φλεγμονή, αλλά σύμφωνα με νέα έρευνα που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό JCI Insight, υπάρχει ένα κοινό μπαχαρικό που δεν θέλετε να χάσετε.

Μελέτη της επίδρασης του τζίντζερ στη φλεγμονή

Για αυτήν τη μελέτη, οι ερευνητές ήθελαν να αξιολογήσουν τον αντίκτυπο του τζίντζερ στη φλεγμονή, δηλαδή να εξετάσουν τα λευκά αιμοσφαίρια που ονομάζονται ουδετερόφιλα και περαιτέρω τον σχηματισμό εξωκυτταρικής παγίδας ουδετερόφιλων (NET), γνωστά ως NETosis. Με απλά λόγια, όταν εμφανίζεται NETosis, υπάρχει κυτταρικός θάνατος των ουδετερόφιλων και το σώμα υπόκειται σε φλεγμονή ως αποτέλεσμα.

Όπως εξηγεί η συν-συγγραφέας της μελέτης Kristen Demoruelle, MD, Ph.D., σε ένα δελτίο τύπου, «Υπάρχουν πολλές ασθένειες όπου τα ουδετερόφιλα είναι ασυνήθιστα υπερδραστήρια», όπως τα αυτοάνοσα νοσήματα, τα οποία επηρεάζουν έως και το 10% του παγκόσμιου πληθυσμού.

Αλλά για αυτήν τη μελέτη, όταν τόσο σε ποντίκια όσο και σε ανθρώπους δόθηκε συμπλήρωμα τζίντζερ, βοήθησε να περιοριστεί η NETosis. Οι συμμετέχοντες έπαιρναν ένα συμπλήρωμα τζίντζερ 20 χιλιοστόγραμμα κάθε μέρα και μετά από επτά ημέρες, είχαν περισσότερο από το χημικό cAMP στα νευρόφιλα τους, το οποίο βοήθησε στην αναστολή της NETosis από το αχαλίνωτο τρέξιμο.

«Αυτό είναι σημαντικό γιατί [το τζίντζερ] είναι ένα φυσικό συμπλήρωμα που μπορεί να είναι χρήσιμο για τη θεραπεία της φλεγμονής και των συμπτωμάτων για άτομα με διάφορες αυτοάνοσες ασθένειες», εξηγεί η Demoruelle.

Και όπως προσθέτει ο συν-συγγραφέας της μελέτης Jason Knight, MD, Ph.D, «Η έρευνά μας, για πρώτη φορά, παρέχει στοιχεία για τον βιολογικό μηχανισμό που βασίζεται στις προφανείς αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες του τζίντζερ στους ανθρώπους».

tzintzer-a

Άλλοι τρόποι υποστήριξης μιας υγιούς φλεγμονώδους απόκρισης

Μαζί με την προσθήκη περισσότερου τζίντζερ στη ρουτίνα σας, υπάρχουν πολλοί άλλοι τρόποι για να υποστηρίξετε μια υγιή φλεγμονώδη απόκριση στο σώμα.

Η διατροφή παίζει τεράστιο ρόλο στη φλεγμονή, γι' αυτό και αμέτρητοι ειδικοί συνιστούν να υπολογίσετε ποιες τροφές προκαλούν ανεπιθύμητη απόκριση για εσάς και ποιες όχι.

Είναι επίσης σημαντικό να προσέχετε την υγεία του εντέρου σας, καθώς ένα έντερο με υπερκινητικότητα ή ένα έντερο που δεν έχει μικροβιακή ισορροπία μπορεί επίσης να οδηγήσει σε φλεγμονή. Άλλοι παράγοντες που προκαλούν φλεγμονή περιλαμβάνουν περιβαλλοντικές τοξίνες, έλλειψη αρκετής κίνησης, ακόμη και το άγχος.

Διαβάστε επίσης

FOOD

Τα 3 καλύτερα αντιφλεγμονώδη μπαχαρικά για το σάκχαρο του αίματος

Η μαγειρική χρήση του τζίντζερ, του κουρκουμά και της κανέλας δείχνουν όλα τα μεταβολικά οφέλη για την υγεία

FOOD

Το No 1 φρούτο για τον διαβήτη, που προτείνεται από διαιτολόγους

Η κατανάλωση αυτού του νόστιμου φρούτου μπορεί να σας βοηθήσει να εξασφαλίσετε σταθερά επίπεδα σακχάρου στο αίμα.

Προτεινόμενα

ΑΥΤΟΒΕΛΤΙΩΣΗ

Πώς να μείνεις μακριά από την συναισθηματική φόρτιση στις φετινές γιορτές

Προστάτεψε τον εσωτερικό σου κόσμο για να περάσεις όμορφες στιγμές

VIRAL

Middle finger moment: Παρουσιάστρια του BBC κάνει κωλοδάχτυλο on air και γίνεται το ξεκαρδιστικό viral του Δεκεμβρίου

Χωρίς να έχει καταλάβει ότι βρίσκεται on air, η παρουσιάστρια του δελτίου ειδήσεων του δικτύου έκανε μια απρεπή κίνηση που σκόρπισε όμως γέλιο. 

BEAUTY TIPS

Tips για να μεταμορφώσεις την επιδερμίδα του προσώπου σου δύο σχεδόν εβδομάδες πριν τα Χριστούγεννα

Τι να κάνεις για να δεις το δέρμα σου να λάμπει τις γιορτές.